Oğlum otizm olabilir mi?

bu ne saçmalık ben oğlumu bezli verdim, konuşma konusunda çocukların çoğu sonradan açılıyor zaten nasıl bu şart olabilir çok saçma.. başka bir yer araştırın derim

bu ne saçmalık ben oğlumu bezli verdim, konuşma konusunda çocukların çoğu sonradan açılıyor zaten nasıl bu şart olabilir çok saçma.. başka bir yer araştırın derim
Ben de şaşırdım. Hatta Muş’ta kuzenim var onun çocuğu da tuvalet eğitimini tamamlamamış diye geri göndermişler. Eğer doktorumuz da kreşi önerirse eninde sonunda birine vereceğim. Ama biz Hataydayız. Burada kreş kaldı mı onu da bilmiyorum Evimin altındaki kreş geçen aralıkta kapandı. Bir yolunu bulacağım.

siz muhtemelen anaokulu ile görüştünüz ben size kreş öneriyorum
Hayır kreş. Hatta birkaçı ile tartıştım ve birinde kadın bana “rahat etmek için çocuğumu buraya atıp gideceksin ohh ne ala” dedi Halbuki arkadaş ortamına girsin açılsın sosyalleşsin konuşmasını geliştirsin diye kreşe verecektim. İlgisiz bir anne değilim ki başımdan atayım. Ben oğlumu anneme emanet edip bir yere dahi gitmem ki hep onunla ilgilenirim.

Merhaba ben özel eğitim öğretmeniyim ve özel eğitim anaokulunda çalışıyorum. 3 6 yas arası otizmli çocuklar var. Bahsettiklerinize göre çocuğunuz otizm tanısı alacak bir çocuk. Zaman kaybetmeden özel eğitim almaya başlamasını öneririm çünkü erken müdahale çok önemli. Özel eğitim anaokuluna 36 aydn itibaren kayıt olabilir rapor aldıktan sonra da rehabilitasyon merkezlerinde destek eğitim almaya başlayabilir

Bahsettiğiniz şeylerde kendinizi suçlamayın lütfen. Çünkü otizm potansiyeli olmayan bir çocuk ne kadar tv izlerse izlesin otizmli olmaz. Potansiyeli var ise bu ortaya çıkmasını kolaylaştırıyor maalesef. Yazdıklarınızdan bu konu ile ilgili araştırmalar yaptığınız zaten belli oluyor. Sadece uzman desteği almaya başlayın onlar sizi yönlendirecektir

Bişey sormak istiyorum dediniz ya otizm potansiyeli olmayan çocuk izlese de otizm olmaz diye. Peki benzer davranışlar gösteriyorsa ne oluyor ? Mesela motor becerileri güzel kendi kendine güzel oynuyor getir götür vs anlıyor ama ismine tepki vermiyorsa devamlı etrafında dönüyorsa hala anlaşılır kelimeler söylemiyorsa falan ne oluyor ?

Otizm olması için bütün belirtilerin olmasına gerek yok. Bahsettiğiniz özellikler tanı alması için yeterli görünüyor. Çocuğunuzla böyle bir potansiyel vardı büyük ihtimalle tvye maruz kalması belirtilerin daha belirgin olmasına neden oldu.

Otizmli çocukların motor gelişimlerinde büyük bir gerilik olmuyor zaten. Kendi kendi oynuyordur fakat hep aynı şekilde oynuyordur, dizerek oynuyordur, belli başlı oyuncakları vardır onlar dışına çıkamıyordur vs. Bazen anne baba farkedemeyebiliyor normal gelebiliyor.

Tabiki çocuğu görmeden değerlendirmeden kimse otizmli ya da değil diyemez fakat söylediklerinizden yola çıkarak otizm belirtileri var diyebilirim.

Çok çok teşekkür ederim. Sonunda halden anlayan, gerçekten destek olmak isteyen birisi çıktı. Cumartesi günü doktor ne derse ona göre yönlendirileceğiz. İnşallah sonuç iyi olur.

Peki şunu öğrenebilir miyim, otizm potansiyeli nereden geliyor? Nörolojik bir sorunu mu var yani bu nasıl oluyor?

Etrafımda sürekli tablete bakan o kadar çok çocuk var ki ama hiçbiri otizm değil. Hatta tam tersi video izleyerek konuşmayı öğrendiler, İngilizce öğrendiler, matematik bile öğrendiler ve bu çocuklar ya oğlumla yaşıt ya da 2-3 yaş büyükler. Gerçekten şaşırıyorum. Ben oğluma telefonu 1.5 yaşında ilk kez verdim ve günde 10dk oynardı. Bu kadar etkisini düşünmemiştim.

Şimdi otizm teşhisi konursa çocuğuma gerizekalı muamelesi yapacaklar ben de dünyanın en kötü annesi muamelesini göreceğim biliyorum… Halbuki o kadar üzerine düşlüyorum o kadar ilgileniyorum ki

Çok çok teşekkür ederim. Sonunda halden anlayan, gerçekten destek olmak isteyen birisi çıktı. Cumartesi günü doktor ne derse ona göre yönlendirileceğiz. İnşallah sonuç iyi olur.
Rica ederimm sonuc ne olursa olsun kendinizi suçlamanız gereken bir durum yok. Son zamanlarda maalesef çok arttı. Hepimizin başına gelebilir. Her 36 çocuktan 1i otizmli artık. Halen nedeni ve tedavisi belli değil. Doktorla görüştükten sonra bizimle de paylaşın lütfen görüşmek üzere

Elbette paylaşacağım çok teşekkür ederim

En erken ne zaman fark edilir otizm peki ? Bazen bazı belirtileri ayırt etmek de çok zor olabiliyor

Yorumları okumadan yazıyorum.
Geçenlerde takip ettiğim bir aile danışmanı 'çocuklar anne ile konuşma ihtiyacı duymaz çünkü anne onları anlar bu yüzden evde 3. Bir kişiliğe ihtiyaç var' demişti.
Yerinizde olsam ilk olarak bir aile danışmanı ile gorusurdum, belli ki çocuğunuzun içini yiyen kendince bir sıkıntısı da var bu yüzden oyun terapisti ile de her an irtibat halinde olurdum. Çevrenizi ve görüştüğünuz insanları da çoğaltın yaşına yakın arkadaşlar edinmesini sağlayın bu onları kopyalamak isteme durtusunu açığa çıkaracaktır.
Ayrıca sizi anlıyorum yanliz bir anne olmaz zor bir süreçten geçmek ve her şeyinizi ona bağlamak istemeniz normal ama buna ara vermeniz gerek. O bir birey ve ona bu şekilde davranmalisiniz.
Gelişim evrelerinde birisini anlayamazsınız her evre sırası ile yasanmazsa o yaşanmayan evrede takılır çocuklar. Yemeğini kendi yemeğe başlamasında takılırsa hala 18 aylık bir bebek gibi baştan başlayarak öğretin ama ona büyüdüğünü de yansıtin.
Tavsiye ettiğim terapistler daha ayrıntılı bilgi vereceklerdir çünkü buradan çocuğu görmeden sadece sizin gozleminizle yorum yapmak da doğru değil.

Yani çok az süre ekrana maruz kalmış anladığim kadarıyla, epey de ilgili bir anneymişsiniz anlattığınıza göre, oyun oynar, parka gider, kitap okurmuşsunuz bence kendinize bu denklli yüklenmeyin. Mükemmel anne, mükemmel aile diye bir şey yok emin olun. Hepimiz elimizden gelenin en iyisini yapmaya çalışıyoruz, illaki hatalarımız, eksikliklerimiz olacak. Eliyle tutup yiyebilecegi meyveler sebzeler verin kendi kendine kemire kemire alışsın. Ya da ne bileyim galeta çubukları tarzında onun yemekten hoslanacagı bir şeyler deneyin. Ne bileyim bunu kendin yersen parka gidicez fln tarzında motive edebilirsiniz belki bilemiyorum.

En başında bir şeylerden şüphelenmişsiniz ama doktor önemli görmemiş. Sonradan bir daha şüphelenmediğinize göre o sürecteki gelisimi iyi gitmiş olmalı. Geçen bir tanıdığım ekrana çok maruz kalan kendi yeğeninden bahsetti. O da sizin cocugunuz gibi konusmadan bir seyleri isaret ederek istiyormuş, en basiti suyu bile. Doktor direkt ekrani yasaklamış ve özel eğitim almasını tavsiye etmiş. Şimdi bıcır bıcır hiç susmuyormuş. Yani önce bir doktora gidin bakalım zaten o sizi yönlendirecektir.

Çocuğunuz ekrana bağlı olarak otizm benzeri belirtiler veriyor diye anladım ben. Acilen destek almalısınız. Çözümünüz kreş değil, o aşamayı geçmişsiniz. Size öncelikle iyi bir psikolog ve sonra onun yönlendirmesi ile gelişim destek süreci önerebilirim. Bu özel eğitim olur, başka bir şey olur ona psikolog karar verecektir.
Ekranı tamamen sıfırlayıp birebir iletişimi arttırmalısınız. Gerekirse tüm boş vakitlerinizi onunla diyalog kurmaya ayırmalısınız.

En erken ne zaman fark edilir otizm peki ? Bazen bazı belirtileri ayırt etmek de çok zor olabiliyor

Bazı çocuklar yoğun şekilde belirtiler gösterebiliyor bu çocuklarda 1 yaş öncesi fark edilebilir. Fakat bazı çocuklar normal gelisim gösterip sonradan geriliyor. Örneğin kelime kullanıyor cümle kurmaya başlıyor sonra birden konuşmayı bırakıyor. Göz teması azalıyor adını tepki verme azalıyor vs. Genelde 2 yaş civarı tanı konuyor

Çok teşekkür ederim
Yaşıtı var, kuzenimin kızı sadece 3 ay büyük oğlumdan ama mesafe olarak uzaktalar. Evleri hasarlı olduğu için kuzenim kayınvalidesinde kalıyor. Oğlum kuzenimin kızından biraz korkuyor çünkü o hırçın bir çocuk. Başka yaşıtı yok diğer çocuklar kendinden büyük. Kreş iyi olurdu ama onlar da kabul etmediler Doktorun tavsiyesine göre bir şeyler yapacağım artık.

Dün akşam başka bir doktor ile telefonda görüştüm bana anket gönderdi. Doldurup kendine gönderdim. Otizm olmadığını, hiperaktif olmadığını, konuşma geriliği olduğunu söyledi. Yaşıtları ile bir araya gelsin dedi. Sürekli konuşun mutlaka konuşacaktır dedi.

Eline bir şey verince tutup yiyor onda sorunu yok. Sadece ben eline bir şeyler vermem gerektiği zaman boğazında takılıp boğuluyor diye uzun süre vermedim. Eliyle her şeyi tutar ağzına götürür. Göz teması bebekliğinden beri çok iyi o konuda da hiçbir problemi yok. Ama adını çağırınca bakmazdı. 2 yaşından sonra ikinci kez adını söylediğimde bakmaya başladı. Şimdi ilk söylediğimde de bakıyor. En büyük problemi konuşmuyor. Anlamsız çok konuşuyor, anlamlı sadece birkaç kelimesi var. Tvde bir şey duysun tekrar eder ama günlük yaşamda o tekrar ettiği kelimeyi kullanmaz. Kardeşime günaydın dediğimde günaydın diyor Ayşin bunun gibi tekrar yapıyor bazen.

Cumartesi psikiyatri randevum var inşallah sonuç iyi olur.

Anne olarak anlaşılmaya desteğe çok ihtiyacım var. Ben çocuğunun eline telefon verip onunla saatlerce ilgilenmeyen biri değilim

Yani bir ihmalkarlık varsa bile bilinçli olarak yaptiginizi zaten düşünmüyorum.

Onun dışında şuan için sadece konuşmada problemi var gözüküyor. Kimi çocuk ezber yapar gec konuşur. Benim ablam da geç konuşmamış ama konuşana kadar tek bir kelime dahi etmemiş, sonra birisi ayagina yanlişlikla basınca "ayağıma bastın yaa" demiş herkes şok tabi kimi ezber yapar, kimisi tembelliginden konuşmaz olabilir yani bu ihtimaller de var sonuçta. Illa hemen en kötüsüne yormamak gerekir.

Siz zaten randevunuzu almışsınız uzman birinden görüş ve destek almak çok önemli. Herhangi bir sıkıntı varsa da özel ilgi ve egitimle çözülür stres yapmayın. Ama ekrana günde bir dk bile olsa maruz birakmayin. Cocugunuz ejrana bakmasa bile arkadaki sesler onu olumsuz etkileyebiliyormuş duydugum kadariyla. Uzman gorusu aldiktan sonra burdan da paylasin sonucu mutlaka

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…