o nasıl işmiş öyle yahu? burada sorumsuz adamları okuduğum için önyargılıyımdır farkındayım ama burda biz bizeyiz idare edin hanımlar ön yargılarımı.
konu sahibi, emin misiniz cidden eşinizin bu kadar çalıştığına?
yani burada bdvde okuyoruz, çocuk babasıyla vakit geçirmek istiyor, adam karısına sesleniyor al başımdan diye ve adam telefondan başını kaldırmıyor falan. çocukla uğraşmamak için işi bahane olarak öne sürmediğine cidden emin misiniz?
burası dışında kendi iş yaşantımdan da biliyorum. bebekle uğraşmamak için babalık iznini iş yerinde geçiren sorumsuz adamları. ben iş yetiştirmek için canımı burnuma takıp akşam 9lara kadar çalışırken, bu adamlar çocuk olduktan sonra mesaiye kalıp iş yerinde kakara kikiri yaparlardı keyfi. hele bir çift vardı eski iş yerimde böyle. kızla çok iyi arkadaştık ve çocuğu olunca kocası aynen böyle davrandı. kıza bi söyleyemedim içimde kalmışlığı var. adamın da umrunda değildi benim karısına yetiştirmem. çok sinir olmuştum.
konunuza dönersem, hadi eşiniz bu ağır şartları kabul etmek zorunda diyelim, onunla aynı işi yapan diğer iş arkadaşlar niye isyan etmiyor? bu adam madem işçisi değil ki, eğitimli beyaz yaka. yeri geliyor işçiler dahi sendikalaşıyor hakkını arıyor. okumuş adamlar cidden bunun hiç çıkar yolunu bulamıyor mu?
boyle dusunmekte cok haklisiniz, gercekten akil mantik almiyor yok yahu ya kadin abartiyordur ya da adam calisiyorum diye baska haltlar karistiriyordur diye dusunuluyor. bilmesem aynen boyle dusunurdum bende.
ancak ne yazikki dogru. esim medya sektorunde, reklam sinema dizi vs. surekli yetismesi gereken yayinlar var, musteri ajansa ajans produksiyona derken cok fazla araci var, 20 saniyelik bir reklam hazirlamak icin gunlerce ugrasiyor bazen. ajansin onayladigini musteri onaylamiyor revizyon geliyor setten cekimler gecikiyor vs.
esimin bir tane bile arkadasi yok cikip bir kahve ictigi, 11 yildir birlikteyiz 6.5 yillik ta evliyiz. ben kendim derim arada cik yahu motive et kendini arkdaslarinla bulus icmeye git eglen biraz uzaklas diye, sap sap ne gezicem ya der. hatta tek gorustugu arkadaslari univ ev arkadaslari hepsi sehir disinda, senede bir kere filan bizim sehrimize gelirler bulusurlar, oraya bile beni de alir 4 erkegin icinde bende onlarla otururum. cocuklarin belki ozel konusacaklari vardir seninle sen yalniz git desem bile "gel de su bekarlara iki akil fikir ver tohuma kactilar iyice" der.
isi geregi gala etkinlik davetiyesi olur elinde surekli, eger cift kisilik ayarlayamadiysa gitmez ya da ben zorla gonderirim "git yahu cem yilmaz firsati gecmis eline delimisin" diye...
sirkete pazartesi gidip persembe dondugu zamanlari biliyorum. sirketten ya da kendi telefonundan goruntulu aradigimda kan canagi olmus gozlerini yorgunluktan dolasarak konusan dilini biliyorum... is arkadaslarini hatta patronlarini taniyorum. patronlariyla bir galada vs denk geldigimizde "ahmet bey elinize saglik cok guzel olmus ancak arada eve gonderseniz de bir iki guzel etkinlik yapsak" dedigimde gevrek gevrek gulerek "kirmizicim canim cok tatlisin hadi siz simdi kokteyl salonuna gecin gordun mu bak su zeytinli kanepeler cok guzel ben simdi diger konuklarla ilgileneyim gorusuruz" diye tokalasir gulumser kacar...
neyse cok uzattim, velhasil sektor ne yazikki bu sekilde donuyor. zaten bu yuzden calisanlarin cogu bekar ve yalniz yasayan zaten duzenle alakasi olmayan insanlar. evli cocuklu olanlar %10 ya var ya yoktur. onlarin da esleri de cogunlukla ayni sektorden...
bu calisma sistemine ragmen 6 bin gibi sabit maas alarak calisiyor. mesai yok prim yok.
bir zamanlar sorunun is yeriyle alakali oldugunu dusunerek is degistirdi, suan calisigi firma holding bunyesinde, tamamen kurumsal, ama burda da surec ayni isliyor...
isyan etmesi birsey ifade etmiyor. yasal yollara basvursa haklarini alir ancak sonrasinda sektorde asla is bulamaz, cunku bildigimiz o koca medya dunyasi epi topu 4-5 sirketle donuyor. hepsi birbirini taniyor. yani yasal yollari denediginde kariyerini kullanmayacagi bir is yapacak olmasi lazim.
of cok konustum basini sisirdim ozur dilerim. velhasil is sistemimizde ne yazikki degisiklik yapilamiyor. ve bu duzen boyle gittikce bizim evimizde de ne huzur kaliyor ne tat