Ocak bebeklerinin ek besin tarifleri

anammm ek gıda konusunda hiç bir fikrim yok :bbo:

biz hala memeye devam ediyoruz ,kilosuda iyi
dörtgün sonra 6 aylık oluyoruz ondan sonra başlarız belki..

meyva yoğurt falan veriyorum gerçi..
 
kıslar oğlum yaptığım yoğurt çorbasınıda yemedi valla süperdi tadı azcık tuz ekleyip kendim yedim ama suç bende oğlan yoğurdu bile sevmiyor sade yemiyor bende gidip yoğurt çorbası yaptım ona listeden yoğurt çorbasını çıkardık
 
arkadaşlar topiğe yeni goz atıveriyorum, ek gıdaya bugun havuç ve elma puresi ile başladım.yazılanları okudum da,kahvaltı falan diyorsunuz.. ya çok erken değilmi?.. anne sutu ve ek gıda azar azar 7. aya kadar kahvaltı verilmemeli bence... -benim bildiğim kadarı ile mumkunse sebzeler buharda haşlanmalı.. eziliip verilmeli.. bebek biraz puturlu yemeli... hemen meyve suyu verenler var.. meyve suyu onden vermek sebze tadına bebeğin alışmamasına neden olabilir.. ben havucu haşladım elma suyu ve su ile puturlu bir pure yapıp tatlı kaşığı verdim..
 
slm umit evet bende senin gibi düsünüyorum ama bazende diyorum gecmi kaliyoruz acaba acele etmekte istemiyorum ek besinlere gecmek icin bende cok güzel bi yazi okudum sizinle paylasmak istedim

Hiç bir anne düşünemiyorum ki doğumdan sonraki ilk günden itibaren, "acaba sütüm bebeğime yetiyor mu?" demesin.

Bazılarımız bebeği zorlamadan iyilikle çok yedirmeye çalışırız, bazılarımız da ağzına tıkarak zorla çok yedirmeye...

Her ikisinde de annelerin düşündüğü tek şey "iyi anne olmak"tır.

Halbuki bebeğimizin de bir kişiliğinin olduğunu, eğer az yiyorsa bir sebebinin olabileceğini, çok yemenin de o kadar iyi olmadığını hep unuturuz.

Daha önceki 5 Aylık Bebeğin Beslenmesi yazıma gösterdiğiniz ilgiden ve yaptığınız yorumlardan yine "beslenme" ile ilgili yazı yazma gereği duydum.

Bebek 4. ayını tamamladıktan sonra katı yiyeceklerle "tanışma" zamanı gelmiş oluyor. 5 ayı tanışmayla geçiyor.

ılk meyve püresiyle başlanıyor, 1. gün 1-2 kaşık,2. gün 4-5 kaşık, 3. gün bir fincan ve çoğartarak bir su bardağına kadar ilerleniyor.

Ben önce kayısıyla başladım. Bebeğimin 5. ayı yaza denk gelmişti. Fincan seviyesine getirip diğer meyveye şeftaliye geçmiştim.

Bir kaç meyveyle tanıştıktan sonra sebzelere geçiliyor. Az suda haşnayarak pişiriliyor ve rondodan geçirmeden çatalla ezerek yediriliyor. Özellikle hem meyve püresinin hem de sebze püresinin az da olsa pütürlü olmasına dikkat edilmesi gerekiyor.

Bebek yeni yiyecekleriyle tanışırken bazıları ona kabız ya da ishal yapabiliyor. Bu durumda onu kesip diğerine geçiliyor.

Hiç birisi için israr edilmemeli ve ay sonunda ancak su bardağı kadar fazla verilmeli. Zira yeni tanıştığı yiyeceklere yavaş yavaş alışmalı.

Tabi 5. ayında bebeğin ana öğünleri anne sütü ya da devam sütlerinden.
5. ayın sonunda artık bir öğünü bu katı (bir su bardağı) yiyeceklerden verebiliyorsunuz.

Benim bebeğim o ayında üç saatte bir besleniyordu.

Sabah 08.00'de emzirip işe gidiyordum.
11.00-11.15'de sağılmış anne sütü biberonla bakıcısı veriyordu.
14.00-14.15'de ben emziriyordum.
17.00'de az miktarda biberonla anne sütü
Gündüz 2 ya da 3 kez uyuyordu.
19.00'da Milupa'nın devam sütünü içirip uyutuyordum
23.00'de emziriyordum.
Gecede iki kez emmek için kalkıyordu.

17.00 seansına 5. ayın sonunda meyve püresini koymuştuk. Hem Ela'nın hoşuna gitmişti hem de benim:) Çünkü 19.00 seansında devam sütü vermeyip sağılmış anne sütü veriyordum.

Şimdi bazı otoriteler ve kaynaklar, bebeğin 6. aya kadar sadece anne sütüyle beslenmesi gerektiğini savunuyor; bazıları da 4. ayında bebeğin çiğnemeyi öğrendiğini ve katı yiyeceklere başlanabileceğini...

Biz doktorumuza güvenip başlattık.

Benim kızım şimdi 13. ayında. 5. ayda yani "tanışma" ayında çok yiyecekle tanıştığı ve hiç zorlamadığım için, şimdi gayet rahat ve zevk alarak yemek yiyor. Yeni tanıştığı yiyecekleri "mızmızlanarak" değil "hammm" diyerek yiyor.

Geçen gün doktor kontrolünde bu sebeple doktorumuz Meral Saraçel Hanım'a teşekkür ettim. (Bu konuyla ilgili M.Saraçel'in bir ropörtajını buldum.)

Bebeğinizin severek ve iştahla yemek yemesinde; kişiliği, sizin yemek yedirme anlayışınız, yemek saatleriniz de çok önemli


ALinti
 

ben de kahvalti icin erken oldugunu düsünüyorum bize dr umuz meyve suyunu vermemeyi onerdi midesine agir gelirmis.onun yerine üpre ver dedi.ben de buharda hasliyorum.ama bir meyveyi tek basina veriyorum.karisiklari pek sevmiyor benim cimcime.
 
bize dr beslenme programını aşağıdaki gibi olsun dedi
1. hafta meyve suyu
2. hafta meyve suyu + sebze çorbası
3. hafta meyve suyu + sebze çorbası + yoğurt
4. hafta meyve suyu + sebze çorbası + yoğurt + kahvaltı

her hafta meyveyi değiştir aynı anda iki meyve verme izle alerji ishal kabız yapıyormu dedi ilk başlarken 1-2 kaşık sonra her gün aazar azar artır dedi
sebze çorbası içinde patates, havuç,kabakla başla 2-3 sonra başka sebzeler ilave edebilirsin dedi, 2-3 hafta sonrasında sebze çorbasına et ilave edicez dedi
 
Son düzenleme:
tarifin guzel oldu canim,aysima sapur supur yedi:ecrin_bebek:.tesekkurlera.s.

kancicegim senin doktorun almanmi
benim dr alman bana 6. aya kadar hic bisey vermememi sadece emzirmemi söyledi burdaki arkadaslarada drlari basla demis bende ne yapacagimi sasirdim bi akil versenize bana arkadaslar
 
birgul benim bebeğimin de ağzına anne sutunden başka birşey girmedi kilosu emmesi gayet iyi
5 ayı doldurdu 6 dan gun aldı..
tum bunların yanında artık bebeğin tepkileride onemli.. destekli yarı oturabiliyorsa,diliyle itmesi yoksa, en komiğide sen yemek yerken ağzını şapırdatıyorsa ki benimki oyleydi artık katıya hazır demektir.zaten bu donemde ek gıda doyurmak amaçlı değildir,yeni tadlara alıştırmak amaçlıdır.yavaş yavaş denemeye başla.. ama unutma ana öğün anne sutu..
 
evet umit gercekten öyle kizim benim yedigimi felan görsün hemen agzini sapirdatiyor bazen sadece yalamasi icin seftali veriyordum somuruyor resmen

taddirmaya ne ile baslasam ??meyvelerle olmasi gerek degilmi hangi meyve oldugu önemlimi bide nasil vermem gerek kasiklami yoksa suyunu icirerekmi
 




Bebek için ilk başlanacak ek gıdanın ne olması gerektiği ile ilgili farklı görüşler var. En çok önerilenler meyve, yoğurt, sebze yada tahıllı yiyecekler. Ek gıdaya tatlı meyvelerle başlarsanız yada yoğurt ile başlayıp içinede tatlı bir meyve katarsanız büyük olasılıkla bebeğiniz iştahla yer ve sizde çok mutlu olursunuz. Ancak daha sonra bir çok bebek sebzeleri ve tatları reddetme eğilimi gösterir. Bebeğinizin yeme alışkanlığı bu andan itibaren başlar . Bu nedenle ben sebzelerle başlamayı öneriyorum, ki ben öyle yaptım.
En İyi Başlangıç Sebzeleri Nelerdir?
Havuç, balkabağı, mevsiminde kabak, kırmızı pancar, patates. Bu sebzelerle başlıyabilirsiniz. Daha öncede önerdiğim gibi buharda pişirip az bir su ilave ederek koyu bir püre kıvamına getirip bebeğinize yedirebilirsiniz. İlk başta sadece tek bir sebze ile başlamalısınız. Daha sonra bu sebzeleri ikili, üçlü kombinasyonlarla karıştırarak basit bir bebek menüsü hazırlıyabilirsiniz. Yada basit sebze çorbaları yapabilirsiniz. Patates kabızlık yapabilir. Bu nedenle onu diğer sebzelerle karıştırarak verin.

Bebek İçin En İyi Başlangıç Meyveleri Nelerdir?
Sebzelerle aynı zamanda yada bir kaç gün sonra meyvelerede başlıyabilirsiniz. Meyveyi akşam üzeri yada öğleye doğru verebilirsiniz. Meyveleri cam rende ile rendeleyip suyunu süzün ve o sudan bir kaç kaşık verin. Bir kaç gün sonra püre kısmını yedirmeye başlayın. Elma, armut gibi sert meyveleri ilk başlarda buharda pişirip yumuşatarak yedirebilirsiniz. Meyvelerin bir kaç tanesini karıştırarakta yedirebilirsiniz.

En iyi başlangıç meyveleri; elma, şeftali, muz, avakado, armut. Dikkat etmeniz gereken en önemli nokta meyveleri mevsiminde vermek. Muz kabızlık yapabilir. Bu nedenle çok sık vermeyin.
 
Bizim Belediye bebek bakımı ve beslenmesiyle ilgili seminer düzenlemiş bizi de çağırdılar,
demişler ki sebze meyve verirken blendır'dan falan çekip su gibi vermeyin, ezerek biraz pütürlü haliyle verin öyle alıştırın demişler, zaten daha öncede duymuştum blendır besin değerini düşürüyomuş ve ayrıca çocuk daha sonra pütürlü gıdaları yutmakta zorlanıyomuş, almak istemiyomuş.

Arı mama vermeyin, pirinçunu verin demişler. ....


Benimki günde bir öğün aptamil biberon maması yiyodu onun yerine şimdi bir öğün çorba vermeyi düşünüyorum ama tel süzgeçten geçirip posasını da yine içine atarak vericem bakalım ne olacak.

Birde şu hazır meyve püreleri, mamalar, yoğurtlar falan bana çok gereksiz geliyo, bir yere giderken yada acil durumlarda olabilir ama evde aynı şeyleri yapmak varken onları vermemek lazım bence, sonuçta içinde katkı maddeleri var.
 
merhaba,
ben şubat annesiyim ama mart annelerindeyim.
bizim doktorumuz 4.ayda mutlaka geç ki daha gecikirsek alıştırmakta zorlanabilirz dedi..
öncelikle sebze püresiyle başlamamı önerdi.ama bir süre organik ürün kesinlikle kullan dedi.şu an sindirim sistemi daha yeni aışıyorken daha toplanmadan alınan ürünlerde hem vitamin hem mineral eksiği çok mevcuttur dolayısıyla bir işe yaramayacaktır dedi..
bende milupanın sebze ve meyve pürelerinden kullanmaya başladım bir kaç gündür.organik olanlarından yalnız.
ilk 1 ay kesinlikle öğün haline getirme dedi.tattır bir kaç kaşık dedi..her gün tattırabilirsin dedi.
yine arı mama değilde tamamen milupanın sütlü pirinçli muhallebisini önerdi.
bende sizinle paylaşmak istedim
 
saruboceq saol paylaştığı için
bi sorum olacak arı mama nedir ,mamalar hakkında pek bilgim yokdaCADIARZU
 
benim kizim da ben yemek yerken agzini aciyor,uzaniyor ben d emeyvelerden falan sorduruyorum .bir sakincasi yok heralde.sapur supur soruyor ...:)
 
ezra hani eskinin üzerinde bir bebek olan dışı beyaz mavili kutuda bir maması var ya.o işte.bakkalarda,marketlerde heryerde var bu mamadan.bizlerin büyüdüğü küçükken yediğimiz mama..
 
aaa ben hiç duymadım görmedim valla arı mamadan,
yada gördüm farkında deilim
 
arı mama içinde inek sütü ve sofra şekeri olan bi mama kısacası tüm özelliği bu
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…