yaş tarhana tarifi
2 kilo domates,1 kilo kırmızı tatlı biber,bir kilo yeşil biber ,1 kilo soğan,maydonoz,dere otu,taze nane bunlardan birer demet,10 diş sarımsak,tüm malzemeleri iyice robottan geçir,(otları domatezle birlikte geçirmeye özen,çünkü tek başlarına kıyılmıyorlar,bütün kalıyorlar)hepsini aynı leyende karıştır,1 kilo süzme yoğurt ekle karıştır,sonra aldığı kadar un ekle,yumuşak bir hamur haline gelene kadar yoğur,elde ettiğin hamur,tarhananın kurutulmamış halidir,ister kurutun ister taze olarak kullanın,kurutanlar yazın domatez pahalı olduğu için kurutuyor,ölçüsü ve yapımı kuru tarhanayla aynıdır,
kızıma yaparken;bir kaşık tarhanayı bir subardagında eritiyorum,bir kenarda cam rendede rendelediğim 1 domatesi hafif kavuruyorum sonra 1 su bardağı su ekliyorum kaynamadan hemen tarhanayı ekliyorum,karıştırarak pişiriyorum
kendimize yaparken;orta boy tencerede bol salçayı ve kuşbaşı doğradığım 2 domatezi yağda kavuruyorum,üzerine yarına kadar suyu ekliyorum,ekler eklemez suda erittiğim 5 veya 6 kaşık tarhanayı ekliyorum kaynayana kadar karıştırarak pişiriyorum,piştikten sonra dere otu mutlaka ekleyin ayrıca kaşar peynir rendelemyi unutmayın,afiyet olsun