Ocak bebeklerinin ek besin tarifleri

sabah

1 çay kaşığı peynir
1 çay kaşığı tereyağı
1 çay kaşığı pekmez
biraz ekmek içi ezilip
2 yemek kaşığı suyu koyup hepsini karıştırıp ver dedi doktor ama eymen beğenmedi.
yumurtanın sarısı(yarısı olcak)

arada meyve püresi

öğleyin çorba suyundan

arada yoğurt meyve

akşam nohut et suyu

gece yatmadan önce muhallebi

bizim menümüz bu

kançiceğim yeni gördüm sorunu kusura bakma canım..

taze soğan diye duymuştum ben soğanı kemirmesi iyi gelirmiş dişlere..

balımın menüsü gayet güzel ,bende o şekilde veriyorum daha ne yicekler birde emiyorlar arada :))

bugün semizotu çorbası yaptım çağana omega 3 sebzelerden semizotunda bulunuyor beyin gelişimi için çok faydalı
1patates 1 havuç 4 5 dal semizotu bir kaşık pirinci haşladım içine dah önceden donudrduğum buz kalıplarında olan tavuk püresinden çözdürüp koydum bir tatlı kaşığı zeytinyağı bir dilim eti cici bebebin ekmeği hepsini blendırda püre haline getirip verdim çağan az yiyor sebze ama olsun ne kadar yerse kardır :))))))))

mama veren anneler size sesleniyorum ;
ek gıdaya başladıktan sonra mama vermeye devam ediyomusunuz??:uhm:
ben sabah kalkar kalkmaz 120cc bide yatarken bi 120 cc veriyoum acaba azmı oluyo...:uhm:​

reyhan az olmuyor anım artık yemeleri gerek çünkü sen normal besliyorsan ek gdayla sorun yok bence
kıslar oğluma pancar çorbası yapıyorum işallah sever dün markette buldum aldım hemen :)

Ben pancar corbasini hic duymadim. Tursusunu biliyorum tadi pek guzel degil
caganin begenecegini sanmiyorum. Gerci bellide olmaz. Benim kizim bu hastaliktan sonra
gurmelige soyundu isimiz var ,ne guzle yiyordu off simdi yediremiyoruz

Mercimek corbasi yaptim biraz sevdi.
Kirmizi mercimek patates ve ince bulgur kaynatiyorum. icine tam buyday ekmegi
didikliyorum tel suzgecten geciriyorum. kan grubu b olanlar tam buyday ekmegini daha iyi
hazmediyormus onuda yeni ogrendim.

kızlar ilk defa çağan bugün kahvaltısını yaptı. öyle fazla değil ama önceden çok daha az yiyordu.evde kuru dut vardı. akşamdan az suya ısladım. sabah suyunu döküp yeni suyla kaynattım dün yapotığım bebe bisküvisini dutun suyu ile ıslattım. ayrıca yedirdim. kemirdi bizimki. hatta büyük parça koparmış öksürdü ama elimi ağzına soktuysamda alaMADIM Bı HIRSLA YEDı YUTTU. sonra yine evde yaptığım bebe ekmeğinin içinden dutun suyuna ufaladım dutlarıda ezdim şapır şupur yedi. napalım annelik yaratıcılıkmış..

bu arda çağan kucağımda kımıl kımıl yazı m pek bozuk oldu.

serpil..

yeşimcim sevmedi zaten canım halbuki pancar kök sebzesidir havuç gibi tadıda güzeldir en azından ben severim ama oğlann zaten sebze ile arası yok onuda sevmedi yediği kadarıyla artık
serpil bende kahvaltı yaptıramıyorum yaa sevmiyor yarın ayrı ayrı vericem peyniri pekmezi falan bakalım nasıl olucak

Tahmin etmistim inci :)

Serpil bebe biskuvisini nasil yapiyorsun tarifini yazarmisin. Ben gurbet ellerde
bulabilecegimi sanmiyorum.Bari kendim yapayim

Bide kizlar ben peynir goturecegim oraya ama tasima suyuyla nereye kadar orada peynirler
bir acayip geldi bana yesil falan boyle. iyyyk gerci yine arastirirrim ama peynir bulamazsam
ben ne yedirebilirim ? Zeytinde yasak bildigim kadariyla 1 yasina kadar. Geriye ne kaliyor ki
yumurtada surekli olmaz alerji yapar?

yeşim nerde oturuyorsunuz merak ettim gurbet eller demişsiniz.

ben vanda oturuyorum yani gurbet elde. memleketten getirdiğim peyniri vermeye çalışıyorum. doktorumuz bugün içim veya sütaşın peynirlerini tavsiye etti. bu arada marka verebiliyor muyduk.. eeee verdik artık..

Yoğurt: Tatlı yoğurt olmalıdır. Günlük taze yoğurt veriniz. Bir tatlı kaşığından başlayınız. 7-10 gün sürede bir su bardağına kadar çıkınız. Böylece öğünün birini yoğurt öğünü yapmış olursunuz.

Meyve püresi: Öncelikle elma, muz ve şeftali başlanır. Başlangıçta bir tatlı kaşığı meyve püresi olarak verin. Mikser yerine cam rende kullanınız. Böylece vitaminleri kaybolmaz. Portakal,mandalina, limon gibi meyveler çocuklarda başlangıçta karın ağrısı yapabilir. Bunun için diğer meyveleri altı aydan sonra vermek daha uygun olur.

Meyvelerin Hazırlanması:

Elma: Elma yıkanır, soyulur, cam rendede ve ya makinede püre haline getirilir. Çift kat tülbentten geçirilir. Su veya püre olarak bebeğe verilir.

Şeftali: Yıkanır, kabuğu soyulur, çatalla püre haline getirilir. Tülbentle suyu sıkılır. Su veya püre olarak verilir.

Portakal: Yıkanır, soyulur, sıkılarak suyu verilir.

Muz: Çatalla püre haline getirilir. Elma suyu ile biraz sulandırılabilir.

Sebze püresi hazırlanması:

Sebzeler taze ve olgun olmalı. Sırası ile patates, havuç ve pirinç ile başlanılabilir.

Birinci gün; patates püresi ile başlamak pratiktir. Orta boy bir patates iyice yıkanır. Kabuğu soyulur. Az miktarda(iki fincan)su ile haşlanır. Suyu süzülür. Bu suya bir çay kaşığı irmik ilave edilerek irmikler pişene kadar kaynatılır.Bebeğe 1 tatlı kaşığı verilir.

ıkinci gün; patates ile birlikte havuç da kaynatılır. Suyu süzülür. Bu suyun içine iki çay kaşığı irmik ilave edilir . ırmikler pişene kadar kaynatılır. Bebeğe verilir( Bir çorba kaşığı kadar ).

Üçüncü gün; kabak, bezelye eklenir. Suyu süzülür. ıki çay kaşığı irmik ilave edilir. ırmikler pişene kadar kaynatılır. Bir çorba kaşığı kadar verilir.

Dördüncü gün; irmiğe pirinç veya şehriye eklenir. Bu şekilde bebeğe yedirilir.

Üç hafta sonra şu şekilde hazırlayabilirsiniz;

Patates yarım küçük

Havuç yarım küçük

Pirinç silme bir tatlı kaşığı

Yağ silme bir tatlı kaşığı

Su 2 su bardağı

Hazırlanışı:

Sebzeler ve pirinç iyice yıkanır.

Sebzelerin kabukları soyulur, küçük parçalar halinde (küp şeklinde) doğranır. Küçük bir tencere (tercihen çelik) içine su konur. Diğer tüm malzemeler ilave edilir.Tencerenin ağzı iyice kapatılır. Sebzeler yumuşayıncaya kadar pişirilir.

Sebzelerin hem irmikle pişirdiğiniz suyunu hem de pişirdiğiniz sebzeleri süzgeçten geçirerek püre halinde verebilirsiniz.

1-2 hafta sonra püreye 1 köfte kadar dana kıyma, mevsimlik sebzeler, daha sonra bulgur, mercimek eklenir. Et köfte şeklinde ayrı da verilebilir.

Yoğurt, meyve püresi ve sebze çorbası verildikten sonra kahvaltıya başlanabilir.

Yumurta : 6. ayda kahvaltıda başlanır.Önce sarısından nohut kadar başlanılır. 15 gün içinde bir yumurta sarısına ulaşılır. Yumurta, içerdiği yüksek kolesterolden dolayı haftada dört adetten fazla verilmemelidir.

Kahvaltı: 150 ml süt içinde başlangıçta 1 çay kaşığı beyaz peynir,1 çay kaşığı pekmez,3-4 bebe bisküvisi,nohut kadar yumurta sarısı,1 çay kaşığı tereyağı karıştırılır. Bebeğe kaşıkla yedirilir.

6-9 aylık bebeklerde öğünün biri: içine iki bebek bisküvisi eklenmiş meyve püresi olarak ayarlanılır.

Diğer bir öğün sebze çorbası veya sebze püresi olarak verilir. Sebze püresinin içine bir çorba kaşığı kadar bir kaç kez çekilmiş kıyma koyabilirsiniz. Kıymaya alternatif olarak sebze pürelerinin içine baharatsız ızgara köfte veya iyice tiftiklenmiş tavuk eti koyabilirsiniz.

8. aydan sonra sebze çorbalarına kuru fasulye, nohut, mercimek koyabilirsiniz. Kuru fasulye, nohut ve mercimek önce iyice pişirilir. Gaz yapmaması için kabukları ayıklanır ve sebze çorbasına ilave edilir.

8. aydan itibaren sebze çorbasının içine evde pişirilmiş olan dolmanın içi, ezilmiş makarna ve pilav konulabilir.

Tahıl çorbaları; Acısız tarhana çorbası, mercimek çorbası, 7. aydan sonra verilebilir.

8. 9. aylarda balık, tavuk eti, kırmızı et verilir. Bu aylarda öğünün biri yoğurt olarak verilebilir.

Yatarken bir öğün muhallebi verilebilir.

Muhallebinin hazırlanışı: Bir çorba kaşığı kadar pirinç ununa bir su bardağı sütün yarısı eklenir iyice ezilir, sonra kalan yarım bardak süt eklenir, karıştırılır. Kısık ateşte pişirilir. Kaynama noktasına gelince 5 dk. daha kısık ateşte pişirilir. Bir tatlı kaşığı şeker konularak karıştırılır. Başlangıçta az kıvamlı hazırlanan muhallebi pirinç unu artırılarak 20. günde kaşıkla yenilenebilecek kıvama getirilir.

Karaciğer Püresinin Hazırlanışı: Dana veya kuzu karaciğeri güzelce yıkanır. Üzerindeki zar çıkarılır. Haşlanır, rendelenir veya makinede püre haline getirilir. Bu şekilde sebze püresine karıştırılır.

Köfte hazırlanışı: Yağsız dana kıymasına çok az ekmek ufağı katılarak hazırlanır. Yağsız tavada veya ızgarada pişirilir. Sebze püresine konulur.

Balık veya Tavuk Hazırlanışı: Tavuk eti makineden geçirilerek hazırlanır. Kılçıklı balıkların iyi ayıklanması gereklidir.

ılk iki yılda anne sütü kesilmemelidir. Mümkün olduğunca verilmelidir

mama veren anneler size sesleniyorum ;
ek gıdaya başladıktan sonra mama vermeye devam ediyomusunuz??:uhm:
ben sabah kalkar kalkmaz 120cc bide yatarken bi 120 cc veriyoum acaba azmı oluyo...:uhm:​

reyhancım toplam 240cc az değilmi.milupa bana paket yollamış bir de kitapçık orda da ek gıdalara geçseniz bile en az 750 cc mama veya anne sütü almalı yazıyor.benimki de sabah kalktığında ve gece 2 3 kere kalktığında 120 cc içiyor.ama ben gün içinde de kahvaltısında 90 cc mama içine yumurta sarısı peynir pekmez bisküvi veriyorum.bir de ayrıca bir öğün yine 120 cc veriyorum.

kahvaltıyı bu sabah şöyle hazırladım 90 cc aptamil içine 3 cici bebe bisküvisi 1 tatlı kşığı labne peyniri 1 çay kaşığı yumurta sarısı 1 çay kaşığı pekmez.tadını çok sevdi hepsini yedi.bu ikinci yumurta verişim.milupanın kitapçığında yumurtayla peyniri aynı anda vermeyin diyo ama ben verdim zaten çok azdı.

yeşim nerde oturuyorsunuz merak ettim gurbet eller demişsiniz.

ben vanda oturuyorum yani gurbet elde. memleketten getirdiğim peyniri vermeye çalışıyorum. doktorumuz bugün içim veya sütaşın peynirlerini tavsiye etti. bu arada marka verebiliyor muyduk.. eeee verdik artık..

Ya ben suan istanbuldayim ama haftasonu Guney Koreye gidiyoruz esimin isi dolayisiyla
9-10 ay oarada kalacagiz o yuzden istedim tarifi senden.
Yazmamissin hala istiyom :))

kahvaltıyı bu sabah şöyle hazırladım 90 cc aptamil içine 3 cici bebe bisküvisi 1 tatlı kşığı labne peyniri 1 çay kaşığı yumurta sarısı 1 çay kaşığı pekmez.tadını çok sevdi hepsini yedi.bu ikinci yumurta verişim.milupanın kitapçığında yumurtayla peyniri aynı anda vermeyin diyo ama ben verdim zaten çok azdı.

Ben yumurta vermiyorum. Bayat oluyor genlede guvenemiyorum cunku.. taze bulmam gerekiyor tavuk mu alsam ne?? Peynirinde tuzunu alip oyle ekledim icine bugunde yogurt
corbasi yapmayi dusunuyorum ama once meyve verecem .bakalim yiyecekmi??

yumurta bizde alerji yaptı bir ssüre vermicem ben bakalım ne olcak yumurta yerine ne verebilirimki protein ağırlıklı olarak

X