• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Nolur Şu Kapitalizmin Sonunu Getirelim

Kapitalizmin sonu ancak fakirlerin düzene isyan etmesiyle olur.

O da zaten olmaz çünkü fakirlerin sisteme itirazı yok, onlar sistemdeki yerlerini beğenmiyorlar. Bir gün onlar da zengin olabilir umuduyla fakirlerin sisteme bir itirazı yok.

Fakirlerin duruma itirazı yokken , bir zengin mi çıkıp durumu değiştirecek?

Son düzenleme:
aa nasıl ya :) avmlerde filan var ya mağazası, market tarzı ama genelde kozmetik üzerine.
Ay ben hiç görmedim :) belki görmüşümdür ama hiç girmedim hatırlamıyorum. Zaten kozmetik almıyorum avmlerden belki ondan görmemişimdir. :) her avmde var mı acaba Allah Allah :)

Hiç bir zaman böyle bir insan olmadım kapitalizmi bilmem ama bu bence açgözlülük başka birşey değil öyle sürekli kıyafet alan bir insan hiç olmadım gerekliyse alırım değilse almam evlatları da yetiştiren anneler dir kısacası bebeklikten başlıyoruz Baby shower yok dış buğdayı yok doğum günü bu kadar abartmanin lüzumu yok küçüklükten başlıyoruz abartmaya sonra bu çocuk niye bir çikolata ya mutlu olmuyor oluyor neden acaba bizim yuzumuzden bence gerekli olmadıkça ne oyuncak nede kıyafet alınmamalı çocuklarımıza ben öyle düşünüyorum

Kesinlkle haklisiniz ama bunlarin bence butun nedeni tv programlari, dizileri..

Ve sosyal medya .. sosyal medyada bir gun de gorulmemistir ki bakin biz kavga ediyoruz tartisiyoruz vazo kirildi kapi carpildidiye bi paylasim yapan yoktur. Ama esim cicek aldi yok guzel yemekler yok su lokanta bu sinema şu avm.. bunlarn hepsi ozentilik yaratiyor. Ve kapitalizme surukluyor.

Artık sadeleşmeye ve sade yaşamaya çalışan bir grup da oluşmaya başladı. Ben de onlardan biriyim. Dolabımda evimde gereksiz ve fazlalık diyebileceğim hiçbir şey kalmadı. Hepsini sattım ya da dağıttım.

Kapitalizmin temeli tüketimi arttırma eğilimine dayanır zaten. Herkes kendine düşeni yapıp tüketim eğilimlerini düzenlemeli.

Evde lcd tvim var halen:KK70:evet bozulsun tv almicam mesela:cool:

Süslü tv sehpamda yok..onun yerine bol bol kitap koyarim artik:KK31:

Eşyalarim 10 yillik...duzenli ve temiz kullandigimdan halen yeniler mesela...

Uzun zamandir üst başta almiyorum...aldiklarimda yeni yeni duruyor zaten:sampiyon:

Bir sonraki evremde köye yerlesicem kararliyim:KK69:

Organik yaşicam...biktim sehrin gürültüsünden sanayisinden:bicak:

Televizyon ve sosyal medya olduğu sürece bu çılgınlık asla bitmeyecek. İnstagrama girdiğim an karşıma koçiş,pembe koltuk,hamiş ve bebiş çıkıyor. Dindar aileden başlayın çağdaş ailelere kadar herkes bu akıma kapılmış durumda. Mahremiyet,görgü ve iyi niyet kalmadı,benim asıl endişem yeni nesiller üzerinde bu etkinin bırakacağı yaralar. Ya bide merak ettiğim bir husus var; orta düzey geliri olup da sanki çocuk hep orda yaşayacakmış gibi 5000 bin liralık bir bebek arabasını nasıl alıyorlar? Cidden merak ediyorum:KK45: Hadi aldın birkaç ay sonra niye ucuzundan alıyorsun daha hafif diye? Eşim üst düzey yönetici fakat markete giderken bile 10 kere düşünürüm alsam mı almasam mı diye,insanlar bu kadar parayı nerden buluyor:KK57:

Televizyon ve sosyal medya olduğu sürece bu çılgınlık asla bitmeyecek. İnstagrama girdiğim an karşıma koçiş,pembe koltuk,hamiş ve bebiş çıkıyor. Dindar aileden başlayın çağdaş ailelere kadar herkes bu akıma kapılmış durumda. Mahremiyet,görgü ve iyi niyet kalmadı,benim asıl endişem yeni nesiller üzerinde bu etkinin bırakacağı yaralar. Ya bide merak ettiğim bir husus var; orta düzey geliri olup da sanki çocuk hep orda yaşayacakmış gibi 5000 bin liralık bir bebek arabasını nasıl alıyorlar? Cidden merak ediyorum:KK45: Hadi aldın birkaç ay sonra niye ucuzundan alıyorsun daha hafif diye? Eşim üst düzey yönetici fakat markete giderken bile 10 kere düşünürüm alsam mı almasam mı diye,insanlar bu kadar parayı nerden buluyor:KK57:

Çoğu o 5 bin liralık bebek arabasını almıyor zaten. Markalar takipçisi çok yeni nesil annelere gönderiyor. Onlar da en büyük hayalim buydu bilmem ne paylaşıyor. Hediye geldi diyor. Tabi ekonomik durumu orta düzey olan aileler de özeniyor. Kendini yetersiz hissediyor. Kendini borca harca sokup başkasının bedavaya kavuştugu arabayi alıyor.
Bu kolay ulasilabileni. Bir de bu medyatik annelere özenip tüm hayatını deşifre edip fenomen olmaya çalışanlar var.
Evli değilim çocuğum yok sirf merakımdan bakıyorum. Üzülerek söylüyorum ki kandırılmasi en kolay kesim anneler. Markalar da bunları bildiği için can evinden vuruyor her seferinde.

Eskiden herkes çapını bilirmiş. Dar gelirli adam cebinde 3000 liralık değil daha ehven ve işini görebileceği bir telefonla gezermiş, hiç de gocunmazmış. Marka giymezmiş çünkü giyemeyeceğinin bilincindeymiş, gücüm buna yetiyor ne yapayım der ucuzunu giyermiş. Dediğim gibi herkes çapını bilirmiş, ayağını yorganına göre uzatırmış, utanmazmış. Buna karşılık zenginler de alıp sattıklarını kimsenin gözüne sokmazlarmış, gizlerlermiş. Onların hayatını çoğu kişi bilmezmiş çünkü reklam etmezlermiş. Bu da asaletin getirdiği birşey sanırım. Zengin göstermiyor, fakir de bilmiyormuş. Bilse de ille de alacağım ben bunu diye hırs yapmıyormuş. Herkes kendi yağında kavrulup gidiyormuş. Bir varmış bir yokmuşşşş......
Hala anlattiginiz gibi ayagini yorganina gore uzatmasini bilen insanlar var.Yok denecek kadar azda degiller benim etrafimda.
Mütevazı yasayan zenginler de var ama onlardan bayağı az kaldi

Merhaba degerli hanimlar paylasacagim dert belki beni uzuyor ama bence toplumun derdi olmali diye dusunuyorum tabi herkes ayni dusuncede olmayabilir onlarin dusuncelerinede saygi duyuyorum

Arkadaslar son zamanlarda cevrede tv de sosyal medya mecralarinda gordugum kadariyla bi kapitalizm ruzgarı var ve herkesi savuruyor gibi geliyor
Ustumuzden basimizdan tutunda yasayis bicimimize kadar sardi

Cevremde o kadar insan var ki durumlarinin iyi olmadigini duyuyoruz ama bir giydiklerini bir daha giyinmiyorlar gecen bi arkadasim baska bir arkadasini anlatti bi ayakkabiyi yada kiyafeti cok begenince diger renklerinide aliyormus hatta anlattigina gore o arkadasiyla bi magazada spor bi ceket gormus cok begenmis ama kendine uygun bedeni bulamayinca alamayip cok uzulmus eve gidince arkadasimi aramis o ceketten aynisi evde varmis ve unutmus bilmiyormus
Yetiskinleri gectim cocuklar bile bu furyaya takilmis durumda ogretmen bi tanidigim var koy okulunda ve kiz ogrenciler farkli giyinebilmek icin herkes birbirinin kiyafetini giyiniyormus

Hatta hatirliyorum bi arkadasim anlatmisti cocukken durumlari cok iyi degilmis ogrenciligi doneminde yeni bi kıyafet giyince arkadasi aaa kiyafetini degistirmissin hayirli olsun diye kinayeli konusup gulmus arkadasim anlattigi zaman o gun nasil uzulduysem ne zaman aklima gelse ayni sekilde uzuluyorum

Kendimden ornek vermiyorum ama kisaca kapitalizmim uzdugu insanlardan hatta kırıp doktugu inaanlardan biride benim diyeyim

Bi ogretmen arkadasim vardi yasadigimiz ilcenin geneli orta duzeyde oyle cok kotu durumda fakirler yok diye biliyorduk ogretmen arkadasimda ogretmenlik yaptigi mahalledeki insanlarin coplerden yiyecek cikarip yediklerini soylemisti ve ben bunu duydugumda cok sasirmistim

Ve birde yasayisa etki ettigi var ki sosyal medya sayesinde insanlara kendi hayatinin vasat oldugunudusunmeye sebep olan yasayislar herkesin evi sanki cok pahalli mobilyalarla dekorlarla dolu ceyizlere sirf ele gune ayip olmasin yada benimki baskasininkinden kotu olmasin diye alinan en pahalli ywmek catal bicak takimlari zuccaciye urunleri vs

Hele birde son zamanlarda cıkan cocuklar icin satafatli dogum gunlerinden tutunda dogumdan once yapilan baby şavır yazilisi her ne ise ardindan dis bugdayi sonra soz de nosanda dugunde hatira diye dagitilan dunyanin parasi dokulen ani susleri

Bu ani sualerini bi yandan evde is yapan kadinlara destek oldugu icin begeniyorum ama bir yandanda verilen bircok inaan tarafindan copu boyladigi icin uzuluyorum

Yani bu liste uzadikca uzar arkadaslar evet birkac saatlik zevk ve belki hosunuza gidiyor ama emin olun artik insanlar bunu yapma zoruulugu hissediyor hele su var ki hic unutamiyorum

Bi arkadas bi internet sayfasinda gormus artik cenazelerdede tabi bu sekilde eglenceye suse vs dokulmesede cikolatalar pastalar borekler ikram ediliyormus arkadasim birinin yazdigi yorumda adamin birinin babasi oldugunde sirf bu saydigim seylere giden cenaze masraflari yuzunden borc aldigini yazmis

Bunun sonu hic gelmeyecek gunden gune çığ gibi onu tutulamaz bi hal alacak bugun baskasinin cocuguna yaptigini ben cocuguma yapmadigim ixin benim cocugum yarin benim yaptigimi komsum cocuguma yapamadigi icin komsumun cocugu uzulecek

Arkadaslar biz cocugumuza cesit cesit kiyafetler alirken koylerde hala ayaginda yirtik ayakkabi ustunde mont olmayan cocuklar var cocuklarimizin kiyafetleri dolaplari tasiracagina ihtiyac sahibi cocuklarida giydirelim

Yada bi ayakkabinij bilmem kac rengini alacagimiza yada ayni modelin bi tık farklisina bilmem ne kadar para verecegimize ihtiyaci olan bi ogrenciye destek saglamak gelecegini kazanmasina yarsimci olmak daha guzel degilmidir
Bizim 10-15 cantamiz olacagina okula giden cantasi yirtik bir cocugun cantasini yenilemek daha guzel olmaz mi

Benim burda saydiklarim binde bir dahi degil ama lutfen nolur aekadaslar magazalarda cilginlar gibi alisveris yaparken cantaniza bi tsort yada bi ayakkabı ne bileyim belki bi tokada ihtiyaci oldugunu dusundugunuz biri icin atalim
Çok doğru bir bakış açınız var. Bende size katılıyorum. Ancak bu kapitalizm bende ters tepiyor. Çevremdeki insanlar kapitalizmin kölesi oldukca, benim halimden memnuniyetim artıyor. Var olan şeyi sürekli yenilemek, evini yenilemek bana yabancılaşmak gibi geliyor. Bence evlerimizle, eşyalarımuzla eskimeliyiz. Anılarımız olmalı. Evde serili halım eskidi. Yetmiyormuş gibi birde kedim her yerini tırmıklamış durumda. Ama asla yenilemeyi düşünmüyorum. Çünkü o benim halım, benim desenim. Yıllarca o desene dalıp kimbilir neler geçmiş zihnimden. Kıyafet, ayakkabı aynı şekilde. Hiç başkalarının çeşit çeşit giyinmesine heveslenmem. Mağaza vitrinleri dikkatimi çekmez. Bana yakıştığını düşündüğüm yeterli miktardaki giysi ve ayakkabıyla mutluyum.

Bu düzen arsızca tüketime dayalı. Buda beraberinde acımasızca bir rekabet getiriyor. Firmalar sürekli kendini yenilemek zorunda. Bunun anında sanata, bilime, spora yatırım azalıyor. Sporda bile kapitalizm var. Futbolu düşünün.

Kapitalizm, dünyayı erkenden yaşlandırır, insanı yozlaştırır. Enerjimizi doğru yerlere aktarmamıza engel olur.

Referandumdan sonra duymuşsunuzdur Yaşar Holding açıklamasından dolayı protesto edildi ve insanlar Pınar ürünlerini almamaya başladı. Satışlarda %25 düşüş olmuş. Bu protestodan kaç kişinin haber oldu ya da kaç kişi destek verdi bilmiyoruz ama tabii oran %100 değildir. Belli bir kesimin alışverişi kesmesi Türkiye çapındaki bir firmada azımsanmayacak bir kayıba yol açtı. Demek ki tüketicinin gücü çok ciddiymis. Mevzu politika değil. Diğer alanlarda da dikkat etsek gerçekten kapitalizme celme takabiliriz. Bir benden ne olur dememek lazımmış.

Eskiden degil simdide diyim biz bi koyde yasiyorduk annelerimiz bizj arap sabunuyla legene koyar yikardi belki yokluk ya ates yakmak icin cayirlarda havyanlarind diskisini toplar bize su isitmak icin kurutup yakardi uzerinizde tek bi elbise yoktu yilda bi oda cercici gelsedi en ucuz bi etek alirdi bi yil boyunca hem yikar bekleyip kuruyana kadar öyle giyerdik çorap. Yoktu ayagimda melhem ne arardi catmamis ayaklarimi iylestirmeye normal süt ustundeki yagi surerdi ayagima annem babam mevsim diblemezdi o sicakta kazak alirdi bize kolay yirtilmasin diye dugune gitmezdik çünkü elbise yoktu bazen ac yataga girerdik artik haftada bi yemek kaynardi yerdik diger gunler sadece ekmek yogurt okulda onlugum yoktu annem degisik parcalarda dikerdi bu suru parcalari önlük diye giyip okula giderdim okulda piknik olsa sadece bi helva gotururdum oda fazla masrafi yoktu bazen ogretmen para ister sirf olmadigi icin babam zor durumda kalmasin diye okula bile gitmezdim taki para meselesi kapanana kadar para dediysem 50 kuris okulda bi tek ogretmenin kiznda botun vardi biz hep lastik ayakkabi 8 yil boyunca hic yeni cantam yeni elbiselerim olmadi kalemim kucuktu diye basina şırınga basini koyar sirf yazi yamazmam icin ama hep mutluyduk bi bayramda corap alsam onu gece bas ucuma koyup saklardim yirtimasin diye harclik meselesine gelince hic yoktu ama simdi oylemi simdiki insanlar yokluk nedir bilmiyorlar hep birbirleriyle rekabet icindeler hep israf etmeye calisiyorlar ha diyeceksiniz abartyiyorsunuz diye doğunun bi suru koyunde hep bunlar var onun icin bu moden hayat sacmaligindan biran once kurtulun

Buna kapitalizm mi dersiniz popüler kültür mü
Ne yaparsanız yapın varolmaya devam edecek
Ütopya hayali kurmak tomhas more kitabından öteye gitmez
Karşı durmanız sizi farklı gösterir dışlanırsınız
En basiti tv izlemiyoruz evde tv yok dediğimde insanların sen iyimisin tavrıdır:)
10 senedir TV yokluğunu kendi aileme de kabul ettirebilmis değilim. Hala her geldiklerinde bir TV alamadiniz diye söyleniyorlar ama biz de çocuklar da gayet mutluyuz. Hiçbir özel günü kutlamiyoruz.. Dışlanıyor muyuz? Birazcık uzaylı muamelesi görüyoruz. :))

Back