- 17 Kasım 2015
- 3.982
- 3.552
- 83
- 36
- Konu Sahibi Olakimefta
siz kapitalizm ne oldugunu anlamamisiniz....
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Not: This feature may not be available in some browsers.
İlk defa duydum desem :)
Ay ben hiç görmedim :) belki görmüşümdür ama hiç girmedim hatırlamıyorum. Zaten kozmetik almıyorum avmlerden belki ondan görmemişimdir. :) her avmde var mı acaba Allah Allah :)aa nasıl ya :) avmlerde filan var ya mağazası, market tarzı ama genelde kozmetik üzerine.
Ay ben hiç görmedim :) belki görmüşümdür ama hiç girmedim hatırlamıyorum. Zaten kozmetik almıyorum avmlerden belki ondan görmemişimdir. :) her avmde var mı acaba Allah Allah :)
siz kapitalizm ne oldugunu anlamamisiniz....
Hımm ben istanbuldayım gittiğim avmlerde cidden hiç görmedim. Ama bayan ayakkabı markasından bahsetti. Merak ettim cidden.ankarada var. baya da tutulan bi yer aslında.
Rossman ayakkabı markası değil. Kozmetik market. O üye ayakkabıdan bahsediyordu bencede. Bende bulamadım ne marka bu ayakkabıHımm ben istanbuldayım gittiğim avmlerde cidden hiç görmedim. Ama bayan ayakkabı markasından bahsetti. Merak ettim cidden.
RuganMerak ettim bu çok ünlü dediğiniz ru..an markası ne? Neden tam yazmıyorsunuz? Yasak değil bir şey değil çok merak ettim.
Televizyon ve sosyal medya olduğu sürece bu çılgınlık asla bitmeyecek. İnstagrama girdiğim an karşıma koçiş,pembe koltuk,hamiş ve bebiş çıkıyor. Dindar aileden başlayın çağdaş ailelere kadar herkes bu akıma kapılmış durumda. Mahremiyet,görgü ve iyi niyet kalmadı,benim asıl endişem yeni nesiller üzerinde bu etkinin bırakacağı yaralar. Ya bide merak ettiğim bir husus var; orta düzey geliri olup da sanki çocuk hep orda yaşayacakmış gibi 5000 bin liralık bir bebek arabasını nasıl alıyorlar? Cidden merak ediyorum Hadi aldın birkaç ay sonra niye ucuzundan alıyorsun daha hafif diye? Eşim üst düzey yönetici fakat markete giderken bile 10 kere düşünürüm alsam mı almasam mı diye,insanlar bu kadar parayı nerden buluyor
Hala anlattiginiz gibi ayagini yorganina gore uzatmasini bilen insanlar var.Yok denecek kadar azda degiller benim etrafimda.Eskiden herkes çapını bilirmiş. Dar gelirli adam cebinde 3000 liralık değil daha ehven ve işini görebileceği bir telefonla gezermiş, hiç de gocunmazmış. Marka giymezmiş çünkü giyemeyeceğinin bilincindeymiş, gücüm buna yetiyor ne yapayım der ucuzunu giyermiş. Dediğim gibi herkes çapını bilirmiş, ayağını yorganına göre uzatırmış, utanmazmış. Buna karşılık zenginler de alıp sattıklarını kimsenin gözüne sokmazlarmış, gizlerlermiş. Onların hayatını çoğu kişi bilmezmiş çünkü reklam etmezlermiş. Bu da asaletin getirdiği birşey sanırım. Zengin göstermiyor, fakir de bilmiyormuş. Bilse de ille de alacağım ben bunu diye hırs yapmıyormuş. Herkes kendi yağında kavrulup gidiyormuş. Bir varmış bir yokmuşşşş......
Çok doğru bir bakış açınız var. Bende size katılıyorum. Ancak bu kapitalizm bende ters tepiyor. Çevremdeki insanlar kapitalizmin kölesi oldukca, benim halimden memnuniyetim artıyor. Var olan şeyi sürekli yenilemek, evini yenilemek bana yabancılaşmak gibi geliyor. Bence evlerimizle, eşyalarımuzla eskimeliyiz. Anılarımız olmalı. Evde serili halım eskidi. Yetmiyormuş gibi birde kedim her yerini tırmıklamış durumda. Ama asla yenilemeyi düşünmüyorum. Çünkü o benim halım, benim desenim. Yıllarca o desene dalıp kimbilir neler geçmiş zihnimden. Kıyafet, ayakkabı aynı şekilde. Hiç başkalarının çeşit çeşit giyinmesine heveslenmem. Mağaza vitrinleri dikkatimi çekmez. Bana yakıştığını düşündüğüm yeterli miktardaki giysi ve ayakkabıyla mutluyum.Merhaba degerli hanimlar paylasacagim dert belki beni uzuyor ama bence toplumun derdi olmali diye dusunuyorum tabi herkes ayni dusuncede olmayabilir onlarin dusuncelerinede saygi duyuyorum
Arkadaslar son zamanlarda cevrede tv de sosyal medya mecralarinda gordugum kadariyla bi kapitalizm ruzgarı var ve herkesi savuruyor gibi geliyor
Ustumuzden basimizdan tutunda yasayis bicimimize kadar sardi
Cevremde o kadar insan var ki durumlarinin iyi olmadigini duyuyoruz ama bir giydiklerini bir daha giyinmiyorlar gecen bi arkadasim baska bir arkadasini anlatti bi ayakkabiyi yada kiyafeti cok begenince diger renklerinide aliyormus hatta anlattigina gore o arkadasiyla bi magazada spor bi ceket gormus cok begenmis ama kendine uygun bedeni bulamayinca alamayip cok uzulmus eve gidince arkadasimi aramis o ceketten aynisi evde varmis ve unutmus bilmiyormus
Yetiskinleri gectim cocuklar bile bu furyaya takilmis durumda ogretmen bi tanidigim var koy okulunda ve kiz ogrenciler farkli giyinebilmek icin herkes birbirinin kiyafetini giyiniyormus
Hatta hatirliyorum bi arkadasim anlatmisti cocukken durumlari cok iyi degilmis ogrenciligi doneminde yeni bi kıyafet giyince arkadasi aaa kiyafetini degistirmissin hayirli olsun diye kinayeli konusup gulmus arkadasim anlattigi zaman o gun nasil uzulduysem ne zaman aklima gelse ayni sekilde uzuluyorum
Kendimden ornek vermiyorum ama kisaca kapitalizmim uzdugu insanlardan hatta kırıp doktugu inaanlardan biride benim diyeyim
Bi ogretmen arkadasim vardi yasadigimiz ilcenin geneli orta duzeyde oyle cok kotu durumda fakirler yok diye biliyorduk ogretmen arkadasimda ogretmenlik yaptigi mahalledeki insanlarin coplerden yiyecek cikarip yediklerini soylemisti ve ben bunu duydugumda cok sasirmistim
Ve birde yasayisa etki ettigi var ki sosyal medya sayesinde insanlara kendi hayatinin vasat oldugunudusunmeye sebep olan yasayislar herkesin evi sanki cok pahalli mobilyalarla dekorlarla dolu ceyizlere sirf ele gune ayip olmasin yada benimki baskasininkinden kotu olmasin diye alinan en pahalli ywmek catal bicak takimlari zuccaciye urunleri vs
Hele birde son zamanlarda cıkan cocuklar icin satafatli dogum gunlerinden tutunda dogumdan once yapilan baby şavır yazilisi her ne ise ardindan dis bugdayi sonra soz de nosanda dugunde hatira diye dagitilan dunyanin parasi dokulen ani susleri
Bu ani sualerini bi yandan evde is yapan kadinlara destek oldugu icin begeniyorum ama bir yandanda verilen bircok inaan tarafindan copu boyladigi icin uzuluyorum
Yani bu liste uzadikca uzar arkadaslar evet birkac saatlik zevk ve belki hosunuza gidiyor ama emin olun artik insanlar bunu yapma zoruulugu hissediyor hele su var ki hic unutamiyorum
Bi arkadas bi internet sayfasinda gormus artik cenazelerdede tabi bu sekilde eglenceye suse vs dokulmesede cikolatalar pastalar borekler ikram ediliyormus arkadasim birinin yazdigi yorumda adamin birinin babasi oldugunde sirf bu saydigim seylere giden cenaze masraflari yuzunden borc aldigini yazmis
Bunun sonu hic gelmeyecek gunden gune çığ gibi onu tutulamaz bi hal alacak bugun baskasinin cocuguna yaptigini ben cocuguma yapmadigim ixin benim cocugum yarin benim yaptigimi komsum cocuguma yapamadigi icin komsumun cocugu uzulecek
Arkadaslar biz cocugumuza cesit cesit kiyafetler alirken koylerde hala ayaginda yirtik ayakkabi ustunde mont olmayan cocuklar var cocuklarimizin kiyafetleri dolaplari tasiracagina ihtiyac sahibi cocuklarida giydirelim
Yada bi ayakkabinij bilmem kac rengini alacagimiza yada ayni modelin bi tık farklisina bilmem ne kadar para verecegimize ihtiyaci olan bi ogrenciye destek saglamak gelecegini kazanmasina yarsimci olmak daha guzel degilmidir
Bizim 10-15 cantamiz olacagina okula giden cantasi yirtik bir cocugun cantasini yenilemek daha guzel olmaz mi
Benim burda saydiklarim binde bir dahi degil ama lutfen nolur aekadaslar magazalarda cilginlar gibi alisveris yaparken cantaniza bi tsort yada bi ayakkabı ne bileyim belki bi tokada ihtiyaci oldugunu dusundugunuz biri icin atalim
10 senedir TV yokluğunu kendi aileme de kabul ettirebilmis değilim. Hala her geldiklerinde bir TV alamadiniz diye söyleniyorlar ama biz de çocuklar da gayet mutluyuz. Hiçbir özel günü kutlamiyoruz.. Dışlanıyor muyuz? Birazcık uzaylı muamelesi görüyoruz. :))Buna kapitalizm mi dersiniz popüler kültür mü
Ne yaparsanız yapın varolmaya devam edecek
Ütopya hayali kurmak tomhas more kitabından öteye gitmez
Karşı durmanız sizi farklı gösterir dışlanırsınız
En basiti tv izlemiyoruz evde tv yok dediğimde insanların sen iyimisin tavrıdır:)