Nolur Şu Kapitalizmin Sonunu Getirelim

facebook instagram gibi mecralar oldukça bu durum artarak devam eder.
ben sosyal medya hesaplarımı kapattım
evimi sadece ihtiyacım olan az eşya ile düzenledim
ihtiyacım olmayanları dağıttım verdim
kıyafet alma limitim var.
yeni bir şey alacağım zaman en az 2 eski eşyamın vadesi dolmuş durumda olması gerekiyor yani 1 alıp 2 veriyorum
böylece eşyalarda da azalmaya gittim
şu an kafam çok rahat.

benim de anlamadığım şey bu, bi arkadaşım asgari ücretle zor geciniyoruz bi maaş yetmiyor diyor ama dogum yaparken doğum fotoğrafçısı tutuyor, bebegin yeni doğan fotografini ayrı çektiriyor. Gecen hafta doğum günü için kafe tuttu orda yaptı hem de baya lüks bi şekilde ailesinde var onlar yardim ediyor desek onların durum daha kotu yani insanlar bi şekilde para arttırıp herkes yapıyor diye zorla yapiyor sanki bazı şeyleri. Hele de yetmiyor yetmiyor diyen ama elinde son model cep telefonları olan insanları gördükçe şaşırmamak elde değil.

TV izlemiyoz ama internetten de çıkmıyoz :)
Kapitalizm ı iliklerimize kadar yaşıyoruz maalesef
Maalesef öyle belki tv dan daha da etkilidir
Şöyle bir şeyde var internet sınırsız bilgi ve imkan demek
Hani tv yok ama interneten tv kültürünü yaşatıyoruz diye bir kaide yoktur bizde
Mesala
İnternetten reklamlara bakmam alışveriş yapmam sosyal medya kullanmam kk kulübü hariç :) abuk sabuk progları izlemem taraflı haberleri dinlemem bazen sevdiğim dizileri izlerim seçtiğim yayınlardan haberleri takip ederim eşimde öyle olabildiğince popüler kültür ve getirdiklerinden uzak durmak istiyoruz yeni çıkan hiçbir şarkıcıyı tanımam bile müzik dinlemek istersem eskilerden yada enstümantal müzik dinlerim
Ha gündemi duymuyormuyuz duyuyoruz dahil olmuyormuyuz oluyoruz bazen isteyerek bazende istemeyerek
Ama inanın çok hassas davranmaya çocuklarımıza örnek olmaya çalışıyoruz

Tebrik ederim cok guzel yazi olmus
Hepimiz benzer durumda yasiyrz
Bazen farkinda bazen degil ama icine cekilmid, kapilmis gidiyrz

Gercekten zor birseyi basariyorsunuz valla

Ya var ya boyle yazanlari okudugumda mutlu oluyrm
Biz sizin kadar basarili degiliz ama cok imrendim
Oglum iki yasina gelene kadar tv acmadik
Aksamlar anne baba cocuk oturup yere oyun oynadik, sonra tabi hamile olmamla falan ihmallerim basladi
Annemde hic tv acmadi
Ne anneler var evlilik programlarini acip torun bakan
Bukadar yapabildik
Suan tv acik pepe var bnmkide oyuncak oynuyor
Bende uzandim yatyrm
Vicdanim rahat degil hic

Aynen ya o kadar cok var ki
Bizim bankada kat gorevlisi hizmetli borc batagi icinde
Hamileyken sigara icti
Biz bebegi icin bisiler aldik
Para topladik ara ara
Ben maddi durumum musait oldugu halde magnet bilmem ne yaptirmiyrm
Hicbir susleme vs mevzunu da yapmayacagim
Hanimefendi magnet yaptirdi dogumda dagitacakmis
Puuuf

Evet yazdıklarının çoğuna katılıyorum.
evlenirken danteller yok takımlar çok gereksiz ve dünyanın parası gidiyor.
Sürekli kıyafet almayıda doğru bulmuyorum ve almıyorum
Ama kızıma ne istersem onu alırım.
doğum günüde yaparım.

Çok güzel bir söz okumuştum ..
Satın aldıklarımızı paramız ile değil zamanımız ile ödüyoruz.

Yani mesela 3 aylık çalışmamız ile en iyi telefonu alıyoruz.
Aslında o telefonu almak için kısacık hayatımızın 3 ayı çalışmak zorunda kalıyoruz.

Bu düşünceyi insan bir kere benimseyince ister istemez asıl ihtiyaçlarına gerektiği kadar ödeme yapma zorunluluğu hissediyor.
Tabi çalışmadan zengin olanlar başka.:)

ayakkabi ve monta verdigim paraya acimam,butcem el verdigince en kalitelisini alirim cunku butun gun ayaklarim icinde, karda kista mont ustumde ama gunluk kiyafette israf yapmam.
kayinvalidem gencken giydigi kotlari verdi misal,30 yillik tas gibiler, yuksek bel havuc kesim 3 yildir giyiyorum bu sene moda oldu 92 yasindaki ninemin verdigi sapkalar var arada takarim, retrocuyum yani..ikinci el magazalarada girerim, resmen kiyafetlerde tasiyanlarin ruhunu enerjisini hissediyorum cok garip.. cok hosuma giden ama enerjisi yuzunden almadigim bi duru vintage urun oldu.
universitede hatta lisede giydigim elbiselerim duruyor cok sukur icine girebiliyorum ve giyiyorym
hala.
tuslu telefondan akilli telefona bu sene gectim cocuklariminda ayakkabi ve montlari onemli, zaten buyuyorlar cok fazla almaya gerek yok

Bence buna kimse karısamaz
O sızın gordugunuz kadardır sureklı bırsey alan ınsanın arka tarafta gorunmeyen kısmında baskasına nasıl yardımcı oldugunuda bılemezsınız

Bırının nekadar para harcadıgına karısmak kendını bılmezlıktır bence

Evlendıgımden berı 3 senedır kendıme 1 tl bıle harcamıslıgım yoktur bu sene esım bana bin tl harcama yapmak ıstedı yenı kıyafetler ayakkabılar pardesu aldı hedıye ettı
3_4 kısılık bı gereksız arkadas grubum bunu dılıne doladı 800 tl 1000 tl kıyafete paramı verılırmıste bılnemne
Halbukı 3 sene 1 don bıle almadım ustelık tum oncekı kıyafetlerımıde ıhtıyac sahıbıne dagıttım
Emınım onlar 3 senede totalde daha fazlasını harcamıstır ve kıme faydaları var bılemıyoruz
Okadar cok laf ettıler kı samımıyetsızce cok para dıye... ılıskımız bu tarz elestrılerı sebebıyle zedelendı suan muhattap degılım onlarla

Yanı sıze gore yanlıs olan sey baskasının dogrusu olabılır bunu elestırmek bıze dusmez
Herkes herseyı alabılecek guce sahıp olması temennısı ıle..

Eskiden herkes çapını bilirmiş. Dar gelirli adam cebinde 3000 liralık değil daha ehven ve işini görebileceği bir telefonla gezermiş, hiç de gocunmazmış. Marka giymezmiş çünkü giyemeyeceğinin bilincindeymiş, gücüm buna yetiyor ne yapayım der ucuzunu giyermiş. Dediğim gibi herkes çapını bilirmiş, ayağını yorganına göre uzatırmış, utanmazmış. Buna karşılık zenginler de alıp sattıklarını kimsenin gözüne sokmazlarmış, gizlerlermiş. Onların hayatını çoğu kişi bilmezmiş çünkü reklam etmezlermiş. Bu da asaletin getirdiği birşey sanırım. Zengin göstermiyor, fakir de bilmiyormuş. Bilse de ille de alacağım ben bunu diye hırs yapmıyormuş. Herkes kendi yağında kavrulup gidiyormuş. Bir varmış bir yokmuşşşş......

Konu bence çok derin ve çok yönlü. Öncelikle o sergilenen, sergilenmeye çalısılan hayatlar kiside ki ruhsal eksiklikten kaynaklaniyor. Çoook örnek verebilirim. Bir arkadasim kendisine alinan nişan elbisenin fiyatini cevresine daha fazla söylüyordu 600 tl iken 1100 liraya alindi canim yaaa gibi. Bunu bizzat kendisi soyledi bana ne yapayim o kiz beni cok kiskaniyor bende bilerek fazla dedim dedi. Ya saçma cidden saçma. Bu yarişa giren galip çikamaz ki hayat her daim akiyor, her daim yaşanilacak anilar var bunlari sevdiklerinle paylas geç ne bu benim ki ondan iyi vsler. Kiyafet konusuna, ev esyasi, oturulan semt gibi konularda ise elbette insan gidecegi yere gore almali giyinmeli nevsini doyurmali imkanlari dahilinde. Ama sosyal medya zimbirtisi surekli sen geridesin tatlimm bak o bunu da yapti mesaji veriyo cogunlukla. Bir seyi paylasirken de bak ben yaptim, ; ben gezdim , benin param var uleeen , beni sevenler var mesaji vermemizi sagliyo yuzde 80. Ama bunlar tamamen insanin ruhu ve nefsinin aç olmasindan. Bu duzen boyle devam eder gider. Büyuk paralar donuyor sonuctaa.

Peki bu bir yarisin içinde biz ne yapacagiz ablalarim kardeslerim Ben işe soyle basladim. Öncelikle kendime her acidan yuzde yuz durust bakip kendimi kandirmiyorum. Ama kendimi severek. Uc elbisende olsa bes yuz ayakkabinda ,dugunun hilton da da olsa sakat cocugun olsada isten kovulsanda sirket kurup para bassanda.... kendini sevmeden bu is olmuyo. Ruhumu torpulemeye calisiyorum bu zor kabul ediyorum surekli bi sen yapamadin mesaji aliyorum ama daha fazla absorbladim bu duyguyu. Hayat benin hayatim sonucta. Son olarak o kadar kotu durumda olan insanlar var kiii iyilik yapmak cok incelik isteyen asil bir is. Hic kimseye hissetdirmeden kendi imkanlarimiz ölçusunde yardimlar yapabilirz. Bunu da etiket etmemek lazim ama yaa canim cok fakirler az yardim ettim vb. Gucumuz yetmezse de bi kurumu arayip durumu aciklayabilirz bir ekonomik yardim olur yada baska bisey. Birde cok guzel kurumlar var tegv losev yada guzel etkinlikler yapan universite klupleri. Iyilik yapmak istenirse gozler oyle bi aciliyor ki inanamayacaksinizz. Ne cok uzatdim nefisler tok kendimize karsi durust olursak ve kendimizi cok severseek bence bu sacma donguye fazla kapilmayizz. Saglicakla kalin.

Merak ettim bu çok ünlü dediğiniz ru..an markası ne? Neden tam yazmıyorsunuz? Yasak değil bir şey değil çok merak ettim.

kapitalizm bitebilirdi, eğer alışveriş bu kadar zevkli bişey olmasaydı.

kimi yemekten zevk alır, kimi giyinmekten, kimi yardım etmekten, kimi yatırımdan... karışamayız ki. eşek gibi çalışıyorum haftanın yedi günü... zevk aldığım ne varsa ona harcarım paramı, alışveriş de dahil. evet bencillik belki ama ne yapayım? böyle mutlu oluyorum. kendi çapımda yardımımı da yapıyorum. bu işler böyle.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…