• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Nolur Şu Kapitalizmin Sonunu Getirelim

="Kibritci kiz, post: 51176061, member: 826393"]Bende sosyal medya kullanmiyorum ama cevremde fazla fazla gorutorum ne yazik ki

Inanin yardim etmek isteyince yardim edeceginiz kisiyi bi bakiyorsunuz yaninizda yamacinizda gorebiliyorsunuz

Ne bileyim anne yada babasi hayatta okmayan bi cocuga aylik 50 tl

Yada ne bileyim maddi durumu kotu bir lise yada univwrsite ogrencisine aylik 100 tl

Duzwnli yardima durum yoksa kis gununde ayaginda terlikle gordugunuz cocuga bi ayakkabi yada elleri ciplak bir cocuga bi eldiven yapilabilecsk o kadar cok sey var ki
o dışarda gördüklerine yardım eden var.okullar da veriyor. İki gün sonra bir bakıyorsun yine yalınayak. Neden sizce? Çoğumuz öyle birini görünce üzülüyoruz ee o zaman yardım eden de vardır niye öyle kalsın. Ben gördüğümü, duyduğumu diyorum. Gerçekten yardıma ihtiyacı olanı anlamak zor. Benim dediğim farklı bişey aslında. İşsizlik sorunu var bir günü veya bir kışı geçirmekle olmuyor işte. Ve ben görmüyorum dedim ya etrafımdaki insanların nispeten durumu iyi acaba bu saydığınız şeyleri insanlar kendini zora sokarak mı yapıyor sırf gösteriş için ve olan da kendisinde olduğunu bildiği için gösterme ihtiyacı duymuyor belki de. Sadece bir çıkarım yaptım.

Dunyanim her yeri icin genelleme yapamam ama bi arkadasim gecen yil yurt disina gitti insanlari gorsen gunlerce kaldik ama gittigimiz hicbir ulkede sokaklar bizim ulkemizdeki gibi gosterisli insanlarla dolup tasmiyordu hwrkes kendi gibi giyinmis ordada farkli renklere saclarini boyatan insanlarda var ama belli sadece kendileri icin boyamislar ilgi cekmek icin kendilerini sekilden sekile sokmamislar diyordu

Bu arada nikte biraz cagimizi yansitiyor sanirim ondan konuyla uyumlu oldu :)
Antalya'ya gelen Ruslar genel olarak hep aynı şeyi giyiyor. Her gun her gün aynı kıyafet. Gelişmiş ülkeler aşmıştır belki bu durumları. Biz henüz tuketimdeyiz bakalım ne olacak. Hanı biz arap turistlere sasiriyoruz ya çok şaşalı yaşıyorlar diye gelişmiş ülkeler de bizlerden ötürü diyordur belki de.

Emin olun zerrw kadar alakasi yokyorum sahiplerinden birininde dedigi gibi israf din iman degil vicdan meselesidir

Insanlarin sacip savurup coplere doktukleriyle birilerinin karninin doyurdugunu belirtmeyi subiminal mesaj olarak gormekte sizin bakis acinizla alakali

Zira burda dinle inancla alakali tek satir gecmedi konuda

Iyi de bunlari zaten cogumuz dusunuyoruz..
Yani tek Robin Hood hayali kuran siz degilsiniz ..
Ama bunu degistirecek bir seyler yapiyor muyuz beni o ilgilendiriyor .
Bagis yapiyor muyuz?
Gidip aileleri ziyaret ediyor muyuz ?
Vakiflara uye miyiz ?
Belediyelere sosyal yardimlasma derneklerine bilgi veriyor muyuz ?
Valilikle hic konustuk mu mesela tanidigimiz yardima muhtaclar icin ?
Hic bir yetimhaneye gidip bir yetimi sevindirdik mi mesela ?
Realist dusunmeyi seviyorum ben
Bunlari yaptiysam kendi vicdanim rahat tamam o yeter bana
Kisisel olarak ustume duseni yapmisimdir ..
Eee daha ne ?
Siz baya milletin harcadigi para,insta momlarin hayattaki amaclarini falan elestiri yapmissiniz ..
Ustunuze duseni yapin
Kamu spotu ne alaka ?

o dışarda gördüklerine yardım eden var.okullar da veriyor. İki gün sonra bir bakıyorsun yine yalınayak. Neden sizce? Çoğumuz öyle birini görünce üzülüyoruz ee o zaman yardım eden de vardır niye öyle kalsın. Ben gördüğümü, duyduğumu diyorum. Gerçekten yardıma ihtiyacı olanı anlamak zor. Benim dediğim farklı bişey aslında. İşsizlik sorunu var bir günü veya bir kışı geçirmekle olmuyor işte. Ve ben görmüyorum dedim ya etrafımdaki insanların nispeten durumu iyi acaba bu saydığınız şeyleri insanlar kendini zora sokarak mı yapıyor sırf gösteriş için ve olan da kendisinde olduğunu bildiği için gösterme ihtiyacı duymuyor belki de. Sadece bir çıkarım yaptım.

Ben gercekten ihtiyaci olanin kendini ozellikle insanin gozune koymayacagini dusunuyorum

Yalinayak yada kis gununde yaik giyenlerden kastim dilenciler degil evet onlarin daha cok toplayabilmek icin oyle giyindiklerinin farkindayim ama birde gercekten dirumu olmadigi icin buz gibi havada disariya ince bi hirka yada yirtik ayakkabilarla giden cocuklar var kastim onlar

Merak ettiginiz soruya gekince durumu iyi oldugu icin o sekilde yasayanida var durumu kotu oldugu halde kendini lux yasiyor gibi gosterenide

biz de az önce eşimle bunları konuştuk.şu 50-60 katlı binalar yapıyorlar 1+1 daire 180 bin falan reklamı çıktıydı tv de.

eşimle düşündük de insanları bu dairelere özendirenler kendileri müstakil bahçeli evde oturuyor.

insanları hamburger veya fastfood a özendirenler o kadar sağlıklı besleniyor ki.

dünya sağlık örgütünü kuranlar sürekli sağlıksız gıdalara özendiriyor gençleri.

örnek bir genç ünv. de bulgur pilavı ve sebze yemeği gibi sağlıklı bir şeyi yemekten utanıyor ama patates kızartması ,hamburger yerken kendini elit hissediyor.ayran değil kola içerken elit oluyor.

ben bir kozmetik firması sahibi olan kadını röpotajını okudum.kadın diyor ben hiç kendi ürünlerimi kullanmıyorum.

hep algı bunlar.

hiç sağlıklı bir besin reklamı yaptıklarını görmedim.

ABD ,neyi çok üretiyorsa onu iyi pazarlıyor.patatesi çok cips,domatesi çok ketçap,mısırı çok popcorn hepsi sağlıksız.

Daha temel seviyede düşünüp bir daha bakın mesela. Hayatınızı devam ettirmenize yetecek kadar. Demek istediğinizi anlıyorum. Sade yaşadığınızı ifade etmeye çalışıyorsunuz ama ihtiyaç kavramı yönlendirilen bir şey. Şu konuya hepimiz elimizdeki tabletlerle/akıllı telefonlarla yazıyoruz. Ama tabi ki ihtiyaç değil mi? :)
Elbette zaman değiştikçe ihtiyaclar da degisiyor luks olan şeyler ihtiyaç oluveriyor.

Bizim yapabilecegimiz luks ihtiyaclarimizin en uygununu almak olur bu durumda.Bazi insanlar var kazandigi parann bilmem kaç kati fiyatta telfon ,taplet alip birkaç ayda degistiriyorlar .
Ben iki yildr akilli tel kullaniyorum mesela daha önce eski bir telim vardi 5 yil kullandim.

Elbette alıyoruz en azindan kulanilamayacak duruma gelene kadar kullanalim demi..Aldigimizi kulanmiyorsak sıkıntı daha buyuk.m

Iyi de bunlari zaten cogumuz dusunuyoruz..
Yani tek Robin Hood hayali kuran siz degilsiniz ..
Ama bunu degistirecek bir seyler yapiyor muyuz beni o ilgilendiriyor .
Bagis yapiyor muyuz?
Gidip aileleri ziyaret ediyor muyuz ?
Vakiflara uye miyiz ?
Belediyelere sosyal yardimlasma derneklerine bilgi veriyor muyuz ?
Valilikle hic konustuk mu mesela tanidigimiz yardima muhtaclar icin ?
Hic bir yetimhaneye gidip bir yetimi sevindirdik mi mesela ?
Realist dusunmeyi seviyorum ben
Bunlari yaptiysam kendi vicdanim rahat tamam o yeter bana
Kisisel olarak ustume duseni yapmisimdir ..
Eee daha ne ?
Siz baya milletin harcadigi para,insta momlarin hayattaki amaclarini falan elestiri yapmissiniz ..
Ustunuze duseni yapin
Kamu spotu ne alaka ?

Ben sizin yaptiginiz bagislari yada miktarini sorgulsmadim ama kamu sporu gibi gormusseniz sevindim

Bana sordugunuz sorunun cevabini vereyim kendi capimda elimden geldigince igne ucu kadar birsey dahi yapsam bunu kâr sayarim

Keske keske keske imkanim olsa en iyisini yapabilsem insallah Allah birgun o imkanida verir ama heo duamdir Allah o imkani versigi gun o yuregide versin cunku buyuk imkanlari herkesle paylasmak herkesin harci degil

Birgun miltonlarla oynayacak immanim oldugunda ayni yurege ayni vicdana sahip olacagimin garantisi yok

biz de az önce eşimle bunları konuştuk.şu 50-60 katlı binalar yapıyorlar 1+1 daire 180 bin falan reklamı çıktıydı tv de.

eşimle düşündük de insanları bu dairelere özendirenler kendileri müstakil bahçeli evde oturuyor.

insanları hamburger veya fastfood a özendirenler o kadar sağlıklı besleniyor ki.

örnek bir genç ünv. de bulgur pilavı ve sebze yemeği gibi sağlıklı bir şeyi yemekten utanıyor ama patates kızartması ,hamburger yerken kendini elit hissediyor.ayran değil kola içerken elit oluyor.

ben bir kozmetik firması sahibi olan kadını röpotajını okudum.kadın diyor ben hiç kendi ürünlerimi kullanmıyorum.

hep algı bunlar.

ABD ,neyi çok üretiyorsa onu iyi pazarlıyor.patatesi çok cips,domatesi çok ketçap,mısırı çok popcorn hepsi sağlıksız.
Ve toplum olarak algiyla yonlendiriliyoruz

Antalya'ya gelen Ruslar genel olarak hep aynı şeyi giyiyor. Her gun her gün aynı kıyafet. Gelişmiş ülkeler aşmıştır belki bu durumları. Biz henüz tuketimdeyiz bakalım ne olacak. Hanı biz arap turistlere sasiriyoruz ya çok şaşalı yaşıyorlar diye gelişmiş ülkeler de bizlerden ötürü diyordur belki de.

aynen...

Merhaba degerli hanimlar paylasacagim dert belki beni uzuyor ama bence toplumun derdi olmali diye dusunuyorum tabi herkes ayni dusuncede olmayabilir onlarin dusuncelerinede saygi duyuyorum

Arkadaslar son zamanlarda cevrede tv de sosyal medya mecralarinda gordugum kadariyla bi kapitalizm ruzgarı var ve herkesi savuruyor gibi geliyor
Ustumuzden basimizdan tutunda yasayis bicimimize kadar sardi

Cevremde o kadar insan var ki durumlarinin iyi olmadigini duyuyoruz ama bir giydiklerini bir daha giyinmiyorlar gecen bi arkadasim baska bir arkadasini anlatti bi ayakkabiyi yada kiyafeti cok begenince diger renklerinide aliyormus hatta anlattigina gore o arkadasiyla bi magazada spor bi ceket gormus cok begenmis ama kendine uygun bedeni bulamayinca alamayip cok uzulmus eve gidince arkadasimi aramis o ceketten aynisi evde varmis ve unutmus bilmiyormus
Yetiskinleri gectim cocuklar bile bu furyaya takilmis durumda ogretmen bi tanidigim var koy okulunda ve kiz ogrenciler farkli giyinebilmek icin herkes birbirinin kiyafetini giyiniyormus

Hatta hatirliyorum bi arkadasim anlatmisti cocukken durumlari cok iyi degilmis ogrenciligi doneminde yeni bi kıyafet giyince arkadasi aaa kiyafetini degistirmissin hayirli olsun diye kinayeli konusup gulmus arkadasim anlattigi zaman o gun nasil uzulduysem ne zaman aklima gelse ayni sekilde uzuluyorum

Kendimden ornek vermiyorum ama kisaca kapitalizmim uzdugu insanlardan hatta kırıp doktugu inaanlardan biride benim diyeyim

Bi ogretmen arkadasim vardi yasadigimiz ilcenin geneli orta duzeyde oyle cok kotu durumda fakirler yok diye biliyorduk ogretmen arkadasimda ogretmenlik yaptigi mahalledeki insanlarin coplerden yiyecek cikarip yediklerini soylemisti ve ben bunu duydugumda cok sasirmistim

Ve birde yasayisa etki ettigi var ki sosyal medya sayesinde insanlara kendi hayatinin vasat oldugunudusunmeye sebep olan yasayislar herkesin evi sanki cok pahalli mobilyalarla dekorlarla dolu ceyizlere sirf ele gune ayip olmasin yada benimki baskasininkinden kotu olmasin diye alinan en pahalli ywmek catal bicak takimlari zuccaciye urunleri vs

Hele birde son zamanlarda cıkan cocuklar icin satafatli dogum gunlerinden tutunda dogumdan once yapilan baby şavır yazilisi her ne ise ardindan dis bugdayi sonra soz de nosanda dugunde hatira diye dagitilan dunyanin parasi dokulen ani susleri

Bu ani sualerini bi yandan evde is yapan kadinlara destek oldugu icin begeniyorum ama bir yandanda verilen bircok inaan tarafindan copu boyladigi icin uzuluyorum

Yani bu liste uzadikca uzar arkadaslar evet birkac saatlik zevk ve belki hosunuza gidiyor ama emin olun artik insanlar bunu yapma zoruulugu hissediyor hele su var ki hic unutamiyorum

Bi arkadas bi internet sayfasinda gormus artik cenazelerdede tabi bu sekilde eglenceye suse vs dokulmesede cikolatalar pastalar borekler ikram ediliyormus arkadasim birinin yazdigi yorumda adamin birinin babasi oldugunde sirf bu saydigim seylere giden cenaze masraflari yuzunden borc aldigini yazmis

Bunun sonu hic gelmeyecek gunden gune çığ gibi onu tutulamaz bi hal alacak bugun baskasinin cocuguna yaptigini ben cocuguma yapmadigim ixin benim cocugum yarin benim yaptigimi komsum cocuguma yapamadigi icin komsumun cocugu uzulecek

Arkadaslar biz cocugumuza cesit cesit kiyafetler alirken koylerde hala ayaginda yirtik ayakkabi ustunde mont olmayan cocuklar var cocuklarimizin kiyafetleri dolaplari tasiracagina ihtiyac sahibi cocuklarida giydirelim

Yada bi ayakkabinij bilmem kac rengini alacagimiza yada ayni modelin bi tık farklisina bilmem ne kadar para verecegimize ihtiyaci olan bi ogrenciye destek saglamak gelecegini kazanmasina yarsimci olmak daha guzel degilmidir
Bizim 10-15 cantamiz olacagina okula giden cantasi yirtik bir cocugun cantasini yenilemek daha guzel olmaz mi

Benim burda saydiklarim binde bir dahi degil ama lutfen nolur aekadaslar magazalarda cilginlar gibi alisveris yaparken cantaniza bi tsort yada bi ayakkabı ne bileyim belki bi tokada ihtiyaci oldugunu dusundugunuz biri icin atalim

Size katılıyorum. İhtiyaç boyutunu aşıp israf'a gidiyoruz. Hepsi tuzak aslında. O masumları sevindirmek hepsine değer. Tekrar evlenmeyi düşünürsem tema gibi bir vakıfa bağış yapmayı planlıyorum davetliler adına.
Çöpe giden çiçekli böcekli manasız şeylerden iyidir.

İşte diyorum ya kime sorsanız ihtiyacı olmayan hiçbir şeyi almiyordur. İhtiyaç kavramı hepimiz için farklı. Bilinçli tüketici kavramı da yoruma açık dolayısıyla. İmkanımız kadar harcamak mı yoksa temel seviyede almak mı? Parası olmadığı halde tüketen insanlar elestirilmis yorumlarda. Zengin olup çok tüketen biri bilinçli tüketici midir mesela? Bunları düşündürdü bana yorumlar.

Bilinçli tüketicinin tanımı tektir esasen, kişi ödediğinin karşılığını alabiliyor mu (kalite vb.), israf etmiyor mu, reklamlara aldanmıyor mu budur yani bilinçli tüketici. Zenginlik-fakirlik kavramı ise apayrı, çünkü artık konu ihtiyaç olup olmaması kısmını aşar, lükslerden-alışkanlıklardan bahsedilir.

İlk yorumumda dediğim gibi aslında Kaptan Fantastik adlı filmde sistem çok güzel eleştiriliyor. Ancak "Tamamen izole bir şekilde de yaşayamazsınız, sistemsiz var olamazsınız, yoksunuz" kısmının da altını çiziyor. Tvde olsun, billboardlarda, hatta ekranları bırakın, kişilerin kendi basit muhabbetlerinde bile sonsuz bir reklam döngüsü var. Marka takıntıları, markaların insanları kutuplaştırması vb. , kişinin, birini gördüğü zaman onu her şeyiyle yargılayabilecek milyonlarca kalıp algısı var artık. Bunlardan tamamen sıyrılmayı arzulamak kabul edilebilir ama "Hayata geçirebiliriz" demek fazla ütopik. Çünkü artık beyinler fabrikasyon.

Aslinda bu soyle bisey hani biri biseyi icad eder kullanir kullanir hem sıkılir hemde zararli oldugunu fark edince o seyde gozu kalan biri onu ister ya sizin soylesiklerinizden ben ulkeyi o durumda goruyorum

tüketimci etik, karın boşa harcanmaması ve tekrar üretime yatırılmasını salık veren kapitalist etikle nasıl bağdaştırılabilir? çok basit: önceki dönemlerdeki gibi, bugün de seçkinlerle kitleler arasında giderek büyüyen yeni bir işbölümü var. ortaçağ avrupa'sında, aristokratlar paralarını aşırı lüks şeylere dikkatsizce harcarken köylüleri her kuruşu sayarak tutumlu yaşarlardı. bugünse durum tam tersine döndü; zenginler kendi yatırımlarına ve varlıklarına dikkat ederek yaşarken, daha az varlıklılar borca girerek hiç ihtiyaçları olmayan arabalar ve televizyonlar alıyorlar.

kapitalist ve tüketimci etik, bir madalyonun iki yüzü gibidir. zenginlerin uyduğu birincil emir "yatırım yap!"ken, geri kalanının uyduğu birincil emir "satın al!"dır. " noah harari hayvanlardan tanrılara Homo sapiens insanlığın kisa tarihi.

bu bir kısır döngü dünya üzerinde en çok guven duyulan nesne para. harcamamak diye bir şey yok mutlaka harcanacak burada bahsedilen sanırım bilinçli tüketici olmak. yoksa ne olursa olsun sisitemin içinde uretmiyorsan demek ki tuketiyorsun:)

Ben sizin yaptiginiz bagislari yada miktarini sorgulsmadim ama kamu sporu gibi gormusseniz sevindim

Bana sordugunuz sorunun cevabini vereyim kendi capimda elimden geldigince igne ucu kadar birsey dahi yapsam bunu kâr sayarim

Keske keske keske imkanim olsa en iyisini yapabilsem insallah Allah birgun o imkanida verir ama heo duamdir Allah o imkani versigi gun o yuregide versin cunku buyuk imkanlari herkesle paylasmak herkesin harci degil

Birgun miltonlarla oynayacak immanim oldugunda ayni yurege ayni vicdana sahip olacagimin garantisi yok

Ben sizi sorguladim zaten bunlarin hangisini yapiyorsunuz diye ;)
Mesela hic markali bir canta ,ayakkabiniz yok mu ?
Evinizde lcd ,tablet,laptop yok mu ?
Bulasik mak.mikrodalga,epilasyon aleti ?
Kac nevresim takimi ?
Kac tabak canak ?
Kac taki tuku ?
Begendiginiz bir seyi alirken haz mi duyuyorsunuz
Yoksa tuh yaaaa bak disarda ac cocuk var
Dur ben bunun parasini ona vereyim mi ? Diyorsunuz ..
Ben mesela demiyorum
Dilencilere de para vermem .
Ama yapmadigim bi seyi de haydi arkadaslar kapitalizmi bitirelim diye algi olusturmam ..

Bu giyim kuşam , tüketim çılgınlığı diyorlar ya bu benide acayip uzuyor.Ihtiyaci olmadan birsey almam genelde ama ileride çocuklarımız nasıl ur diye dusunuyorum.

Geçen gün komsumuzun bebeğinin 3 tane ayakkabisi olduğunu gormus oglum(4 bucuk yasinda) "Anne bebegin 3 tane ayakkabisi var daha dogru düzgün yürüyemiyor bile çok garip değilmi" dedi.
Biraz da ozendi galiba çünkü biz eskidikce aliyoruz.Normalin bu olduğunu anlatmak büyüdükçe zorlaşacak gibi geliyor.
Bizler hep sizin oğlunuz gibi büyüdük hala ayniyiz ne mutlu böyle yapabilene hiç eksik değilim aksine fazlaca bu yaşta herşeyi gördüğümü düşünüyorum tek bir kıyafetle okula giderdik bir ayakkabı almak için bayramı beklerdik o da ne kıymetli olurdu bizim için odamda saklardım bayrama kadar okuldan takdir aldığımda babacım atari almıştı bana ilk defa karne hediyesi ne kıymetliydi benim için kiyamamistim oynamaya ama mutluyduk vallahi yaa şimdiki nesilde çok doyumsuZ herşeyleri tam olacak 7 yaşındaki çocuğun android telefonu var tableti var ben telefonu elime lise son sınıfta aldım ama şimdiki çocuklardan daha tamdım bana göre

hep algı bunlar.

Vaay demek istedim süper çıkarımlar yapmışsınız. Ufacık o evler ateş pahası bir de avmye yakın modası çıktı. Geçen senelerde bir arkadaş evinden bahsetti. Büyükşehirlerden birinde yaşıyor. Evi avmyle yan yana imiş. Türkiye'de tek diyor giyinme odasından bahsediyor falan. Ben de dedim Türkiye'de tek mı olur en az bin tane vardır öyle ev. Belki daha çoktur tabii aklım o kadarına yetti. Sonradan görmelik yani bu. Ne oluyorsa öyle avmye yakın evde oturunca. Bizim evde bakkala yakın. Her gün ne alsak yazdiriyoruz maaş günü ödüyoruz. Süt geliyor köyden bakkala annem onla ev yoğurdu yapıyor mis gibi. AVM sağlayacak mı bunu bakalım. Sonradan görme insanlar çok çiğ oluyor hakikaten ya aklıma geldi sinir oldum yine :)

50 Cent siyahi şarkıcı türkiyeye gelmişti.üzerindeki tişört kaç tl dedi acundu sanırım soran.3 dolar dedi.

Bilinçli tüketicinin tanımı tektir esasen, kişi ödediğinin karşılığını alabiliyor mu (kalite vb.), israf etmiyor mu, reklamlara aldanmıyor mu budur yani bilinçli tüketici. Zenginlik-fakirlik kavramı iste apayrı, çünkü artık konu ihtiyaç olup olmaması kısmını aşar, lükslerden-alışkanlıklardan bahsedilir.

İlk yorumumda dediğim gibi aslında Kaptan Fantastik adlı filmde sistem çok güzel eleştiriliyor. Ancak "Tamamen izole bir şekilde de yaşayamazsınız, sistemsiz var olamazsınız, yoksunuz" kısmının da altını çiziyor. Tvde olsun, billboardlarda, hatta ekranları bırakın, kişilerin kendi basit muhabbetlerinde bile sonsuz bir reklam döngüsü var. Marka takıntıları, markaların insanları kutuplaştırması vb. , kişinin, birini gördüğü zaman onu her şeyiyle yargılayabilecek milyonlarca kalıp algı var artık. Bunlardan tamamen sıyrılmayı arzulamak kabul edilebilir ama "Hayata geçirebiliriz" demek fazla ütopik. Çünkü artık beyinler kapital.

Gecen baska bir konuda bir uye soyle bir yorum yapmisti insanlar artik bir yere gidince masaya once gunes gozlujleri araba anahtarlari telefonlar falan konuluyor bir nevi markalarla gosteris gibi o yorumu okuyuncaya kadar gic o sekilde dusunmemistim ama bende dikkat ettimde neden gozlukler kutusuna anahtarlar cwbe yada cantaya konulmuyor hakikaten masanin ustunde bi reklam cumbusu oldugunu hissetrim

Gecen baska bir konuda bir uye soyle bir yorum yapmisti insanlar artik bir yere gidince masaya once gunes gozlujleri araba anahtarlari telefonlar falan konuluyor bir nevi markalarla gosteris gibi o yorumu okuyuncaya kadar gic o sekilde dusunmemistim ama bende dikkat ettimde neden gozlukler kutusuna anahtarlar cwbe yada cantaya konulmuyor hakikaten masanin ustunde bi reklam cumbusu oldugunu hissetrim

Belki ağır bir yorum olacak ama çünkü artık o insanlar da o markaların bütününün oluşturduğu ürünler.

Alışkanlıklar işte.

O hor gören sonradan gormedir zaten ..
O parayi hazmedememis .
Ama bunun kapitalizmle alakasi yok ki ?
Kimin ne kadar para harcadigina
Cocuklarinin dogum gunlerine
Giydiklerinin markasina hic dikkat etmedim
Eksikligini yasamadigim icin belki de
Allah kimseyi yoklukla sinamasin.
Ben bu konuda farkli ve dini bir subliminal mesaj seziyorum.
Hayirlisi...
Alakasi varki kendisi gibi tuketmeyeni begenmiyor.
Bende kimsenin kıyafeti bilmem nesi ne marka bilmem ama illa. Marka giydigini gostern insanlar olunca gormemek mumkun değil.

Haa bu beni hiç ırgalamaz ama colugumuz çocuğumuz etkileniyor.

Back