Nişanlı kıza bayram ziyareti sorunsalı

benim fikrime göre bayram ziyaretine gelmeleri gerekiyordu ufak bir hediye alıp..
sonra da sizi ailenizle yemeğe davet edebilirlerdi, ramazanda iftara çağırmadılar mı?
sonuçta kız alıyorsun insanlardan , bilmiyorum ben çok katı düşünmüyorum, kız evinin de gönlünü hoş tutmak ufak bir jest yapmak kötü bir şey mi?

Geri kalanını okumadınız herhalde orda açıklaması vardı.
Bir kere medeni kanuna aykırı bu. Madde 118: Nişanlanma, evlenme vaadiyle olur.

İki insan birbirini seviyordur, anlaşabileceğini düşünüyordur. Evlilik gibi radikal bir karar almak, bu sürece adım atmak isterler. Evlilik teklifi bir başlangıçtır. Kız evet der, sonra aileler olaya müdahil olur.

Bunun bir jest, incelik, sürpriz vs. olabilmesi için zamanlamasının uygun olması gerekir. Diğer türlü kızın hatrı/zoruyla yaptırıldığı o kadar belli oluyor ki gülünç bir durum oluşuyor. Dostlar alışverişte görsün meselesi. Şartlar, zamanlama uymuyorsa zorlamaya gerek yok. Ben de nişan yapmamıştım mesela, istemede yüzükler takılmıştı sadece. Memleketimizden uzağız, memuruz ikimiz de. İşler o dönem çok yoğundu, git gel yapmayalım dedik. O zaman şartlar uygun değildi diye kına gecesinden sonra nişan yapmak kulağa ne kadar saçma geliyor, değil mi?

Millet de bu yüzden yadırgamıştır işte.

Neyse konu bu da değil, umarım bundan sonrası için her şey gönlünüzce olur. Şu süreci atlatırsanız kafanız rahat olur en azından. Gelinlik yapmanızı bekleyen bir kayınvalide olmaz karşınızda. Şimdi üzülüyorsunuz ama yarın kayınvalide bir şeyler talep ettiğinde de “yorgun” olan siz olursunuz, ne güzel.

Bir de şu adet yapması lazım diyenlere şaşırıyorum.

ne ye göre adet kime göre adet?

sana gore kayınvalide nin nişanlı kıza bayramlık alması adettir belki ona gore de nisanli kizin bayramdan once gelip kayinvalidenin evini temizlemesi adet.

nisanlanana kadar kim alıyordu nisanli kızın bayramlığını? nisanlanınca bayramlık almak neden otomatik olarak kayınvalideye geçiyor?

Ben esimin ailesinden hir bir beklentiye girmedim. esimle ikimiz calistik yaptık ne ye sahipsek su an.

Bu forumu okudukça sok oluyorum. Benim de bir oglum var acaba ileride nisanlisi da benden bayramlık bekler mi? sorun maddiyat degil o bayramlığın parası da degil ama kendi giyeceğı kıyafetin bile alınmasını almakta mecbur olmayan insanlara yüklemeye calisan bunun icin uzulen kafaya takan bir gelinim olsun istemezdim açıkcası.

Allah herkese kendi kafasından gelin-kayınvalide nasip etsin insallah ne diyeyim.

Son düzenleyen: Moderatör:
Evet hatta annesi dunurune el opmeye gitmeliydi buyuk diye 😁 yahu yapmayin etmeyin kizin annesi niye arasin damadinin annesini kizini wermeye meraklilar gbi

sizin tabirinizle verilen verilmiş.
ne alakası var kızını vermeye meraklı olmakla. nişanlılar zaten.
hayatı zorlaştırmak isteyene malzeme çok.
bayramı bile güç savaşına dönüştüren adetler çok mantıklı da kadının bir telefon edip iyi bayramlar demesi mi mantıksız?

Öyle kayınvalidenin gözünü seviyim , burda açılan kayınvalide konularına bak da haline şükret.Kadın yoğun çalışıyor ve yorgun olabilir , haklıdır da.Ayrıca bohça gibi boş ve günümüzde anlamını yitirmiş gelenekler için de ne kendinizi üzün ne de nişanlınızı.

sizin tabirinizle verilen verilmiş.
ne alakası var kızını vermeye meraklı olmakla. nişanlılar zaten.
hayatı zorlaştırmak isteyene malzeme çok.
bayramı bile güç savaşına dönüştüren adetler çok mantıklı da kadının bir telefon edip iyi bayramlar demesi mi mantıksız?
Hayati zorlastirmak icin gereksiz isteklerde bulunmak gerekir, sacma sapan adetleti surdurmek gerekir. Bayramda akrabalarini ziyaret ederken dunurune bi bayram ziyareti cok buyuk bi kulfet olarak goruluyosa ben orda bi sorun ararim. Ve evet karsi taraf kizi aldik geerisini ... Olarak goruyosa onlarda kiz vermeye merakli gbi aramamali...

Hayati zorlastirmak icin gereksiz isteklerde bulunmak gerekir, sacma sapan adetleti surdurmek gerekir. Bayramda akrabalarini ziyaret ederken dunurune bi bayram ziyareti cok buyuk bi kulfet olarak goruluyosa ben orda bi sorun ararim. Ve evet karsi taraf kizi aldik geerisini ... Olarak goruyosa onlarda kiz vermeye merakli gbi aramamali...

hala kız vermek kız almak diyorsunuz.

sizin kız vermek mantıgınızda haklısınız kızı alan taraf hediyeler tatlılar ziyaretler kizi ve ailesini hos tutmak zorunda.

kizi da aldiktan sonra hadi kizim biz o kadar her gelenegi yaptik simdi bizim hizmetimizi gor bakalim diyince de kimse sikayet etmeyecek o zaman.

Halbuki olaya "iki yetiskin birey bir olup bir yuva kuruyorlar" gozuyle bakilsa ne gelinler kayinvalidelerden kiyafet hediye bohca beklemez ne de kayınvaledeler gelinlerden hizmet etme zorunluluğu.

ozetle kimse kiz almasin kizda vermesin. iki kisi bir olup yuva kursun. kayinvalide icinden gelirse hediye alsin ziyarette bulunsun. gelin icinden gelirse hizmet etsin. kimse zorunda olmasın.

hala kız vermek kız almak diyorsunuz.

sizin kız vermek mantıgınızda haklısınız kızı alan taraf hediyeler tatlılar ziyaretler kizi ve ailesini hos tutmak zorunda.

kizi da aldiktan sonra hadi kizim biz o kadar her gelenegi yaptik simdi bizim hizmetimizi gor bakalim diyince de kimse sikayet etmeyecek o zaman.

Halbuki olaya "iki yetiskin birey bir olup bir yuva kuruyorlar" gozuyle bakilsa ne gelinler kayinvalidelerden kiyafet hediye bohca beklemez ne de kayınvaledeler gelinlerden hizmet etme zorunluluğu.

ozetle kimse kiz almasin kizda vermesin. iki kisi bir olup yuva kursun. kayinvalide icinden gelirse hediye alsin ziyarette bulunsun. gelin icinden gelirse hizmet etsin. kimse zorunda olmasın.
Benim anlatmaya calistigim seyi siz cinsiyetcilikten vurarak manipule etmeye basladiniz herkesin Turk oldugunu varsayarsak bu forumda Turk adetlerinden nelerin gerekli nelerin gereksiz oldugunu buradaki herkes cok iyi biliyodur yani uzatmanin alemi bile yok... Oglunun evlenecegi ksinin ailesini 5 dakika ziyarete gelmek bayram icin adet gelenek gorenegi gectim nezakettir yahu bunlar ortaligi zorlastiracak seyler degiller daha fazla uzatmiyorum bu konuyu... kisaca herkes vazifesini yapmali konu sahibi de bu dusuncelerden kendine yakin buldugunu uygulasin

Kızlar yaklaşık 5 aydır nişanlıyız. Olayı anlatıyorum olması gerekeni lütfen siz söyleyin. Nişanlımın annesi öğretmen her zaman müsait olmuyor. Bu bayram tek başına köye gitmiş daha yeni döndü. Biz bundan önce çaya yemeğe olsun nişanlımı ailesini ağırladık ama onlara sadece bir defa ailecek çaya gittik. Neyse ailem bayramda kızı görmeye gelinir adettendir dedi. Bende baktım araştırdım öyleymiş hatta kıyafet alan altın takanlar bile varmış. Ben kıyafetinde altınında değilim. Nişanlım annesine bizim onları beklediğimizi söylemiş annesi de ben yoldan geldim yorgunum zaten yoğun çalışıyorum vs demiş. Bizim bu bayram ziyaretine beklememiz kızz evi naz evi vs diyerek bekliyoruz hep erkek tarafından bir şeyler yapmasını bekliyoruz gibi sözler duydum açıkçası bu benim canımı sıktı. Ailesi bir kere ailemle beni yemeğe çağırmadı. Hala gelin bohçası getirmediler konusu açılmadı. Ben tek kelime söylemedim. Bizden ne bekliyorlar anlamıyorum davet edilmeden evine mi gideceğiz? Hiç mi gelenekleri adetleri bilmiyorlar bilmiyorum. Biz haksız mıyız bayramda ziyaret etmelerini beklemekle? Yoksa ben tek başıma annesinin babasının elini öpmeye mi gitmeliyim? Bu arada evlerimizin arası 5 km mesafede.
Eger evli olmasaydim bekar olsaydim size kizardim.ama malesef ki cok haklsiiniz.sizin ailenizi cok iyi anlayabiliyorum aynisini esimin ailesi bize yaoardi biz defalarca agirlardik gelmek bile istemezlerdi. Bohca bin defa soyledik keskede soylemeseydim mutfak posetlerine koyup getrmislerdi rezilliklerinden ben utandim.bin bir ricayla arardim hani gelseniz ailem bekliyor derdim aileme karsi utanirdim. Benle beraber ailemizde uc kiz gelin cikti bir bohcalar gelirdi damatlari hasta ziyaretlerine gelirdi dugunlerimize katilirdi ve aileleride seve seve gelirdi. Bizimkiler cenazelerde burakin gelmeyi aramazlardi bile.o uizden net tavrini koy ailenede hak ver. O kadar uzuluyolardirki simdi

Benim anlatmaya calistigim seyi siz cinsiyetcilikten vurarak manipule etmeye basladiniz herkesin Turk oldugunu varsayarsak bu forumda Turk adetlerinden nelerin gerekli nelerin gereksiz oldugunu buradaki herkes cok iyi biliyodur yani uzatmanin alemi bile yok... Oglunun evlenecegi ksinin ailesini 5 dakika ziyarete gelmek bayram icin adet gelenek gorenegi gectim nezakettir yahu bunlar ortaligi zorlastiracak seyler degiller daha fazla uzatmiyorum bu konuyu... kisaca herkes vazifesini yapmali konu sahibi de bu dusuncelerden kendine yakin buldugunu uygulasin

siz ugrasin diyorsunuz biz de ugramadi diye kiyamet kopmaz nisanli ugradiysa bayramlastiysa sorun etmemesi lazım diyoruz. sonucta nisanlisi ugramis mi ugramis. haklısınız uzatmamak lazım. kimse kimsenin düsüncesini degistiremez sonucta.

Şöyle açıklayayım kız alınır değil mi? Kayınvalide evine gelin gelir. Haliyle o evin her türlü sorumluluğu gelinin üstündedir. Erkek tarafı koç göndersin, hediye alsın, altın alsın vs. Bunların karşılığında da kız “veriyorlar” işte.
Ben niyeyse nişanlı iken ev temizliğine gitmek diye anlamışım :)

ailen haklı, insan beklenti içinde oluyor . buraya baktığında burda %90 kraliyet ailesinden gelme gibi insanlar , ay bu zamanda şu mu kaldı bu mu kaldı diye konuşuyorlar.
şöyle bi durum var erkek tarafının katlanacağı şeyler şurada toplasaniz 1 yıl nişanlı kaldınız 1 yıldır. Bu nedenle zor gelir bilmem. oğlunun çocuğunun mutluluğu için . evlenen kadar insan yerine koymazlar evlendikten sonra köle izaura gibi
kullanmaya calisip gelin şunu yapmadı bize soğuk uzak diye konuşurlar eşinle arani açarlar. sana değer veren yapar ben bunu bilir bunu söylerim. muhtemelen seni veya aileni kendine layık görmüyor nişanlın istiyor diye sadece özel günlerde bir araya gelmek istiyor. sana tavsiyem şu nişanlıni ailenle bir arada tut üstüne gitme senin ailen bunu yapmıyor şunu da yapın diye , ailenle de konuş o istiyor ailesi yapmıyor ya da ben istemiyorum nişanlım gerekeni zaten yapıyor falan diye, nişanlini kendinden uzaklaştırma. yaşamış biri olarak söylüyorum

Onlarin söylediği veya artik kim söylemişse kiz evi naz evi diye bilemiyorum yayilan dedikodu o kadar sacma ki
Evet adet gelenek gorenek bilmiyorlar
Ayrica annen haklı.
Bayramda gelinin evine gidilir altinda götürülür
Bana 2 bayram geldiler nisanliyken
Birinde altın kolye digerinde de bilezik getirdiler. Tabi bu duruma maddiyata bagli,maddiyati yoksa,alie eline pastasını baklavasini,geline de alır bir hediye ya ev esyasi ceyizlik ya da bir gecelik türü birşey.
Bohcayi da konusmamissiniz. Ailelerin iletisim sorunu mu var
O da halledilir isteniyorsa tabiki.
Sen tek basina gitme el opmeye falan.
Madem gelmediler sen de gitme
Merak etme evlendikten sonra zaten kocan başına dikilir bayram annemlere dedemlere bilmemneereye gidelim diye.

Ben niyeyse nişanlı iken ev temizliğine gitmek diye anlamışım :)
Geleneklerimize göre evet bohça verilir evet koç gelir evet hediyeler alınır. Gelin adayları geleneklere bu kadar bağlıysa, kız alıyorlar yahu diyorlarsa erkek ailesinin yanında daha çok vakit geçirmek, gerektiği zamanlarda ev temizliğini yapmak, onların uygun gördüğü ziyaretleri vs yapmak durumunda kalıyor. Adetse bunlar da adet. Beklentisiz gönülden gelen hareketler hediyeler her zaman daha makbul. İşimize geldiğinde adet diyip işimize gelmediğinde bu devirde böyle istekler mi olur demek yanlış oluyor. İki taraf da makul olmalı.
Konu sahibinin davranışı ile ilgili yazmadım. Kız alıyorlar yaaa muhabbeti için yazdım. Yoksa elbette bayramlaşılır elbette baklavadır börektir hediyeleşilir. Demek ki kv adayı uzak durmak istiyor. Bu durumda nişan mı atsın kv ile mesafeyi mi korusun?

Esimle nişan ile düğünümüz arası iki bayram geçirdik.Esim ikisinde de benim hoşuma gidecek zarif takılar aldı.Nisanlin eli ekmek tutan ,kendine ait geliri olan bir adamsa ve böyle birşeyi arzu ediyorsanız o da alabilir bunları .Yok bu tür şeylerden bihaber, ben anlamam bu tür şeylerden diyorsa sen de düğün zamanı kendi yörenin ritüellerini yaparsin

ben bu evlılık sureclerınde aılelerın uyumlu ılımlı pozıtıf yapıcı bırlestırıcı olması taraftarıyım
boyle dusuncesızlıkler ılgısızlıkler yuzunden arada ıletısım sorunu oluyor evlenecek olan kısılerı etkılıyor aıle bagı bastan saglam baslamıyor gergınlıge ne gerek var
akraba oluyorsunuz tabıkı gelmelı aılenızın halını hatırını sormalı bır tatlı bır hedıye gonlunden ne koparsa tabıkı yapmalı
okadar calısan ınsan evlenıyor ne demek zamanım yok musaıt degılım e akrabalara zaman ayırmıs sızde akrabasınız sıze nıye yarım saat kahveye gelmeye zaman ayıramıyor

5 yıllık evlıyım kayınvalıdem bızı bır kere bıle yemege almadı babam daha nerde oturduklarını bılmıyor ben kayınvalıdemın bu tavrını cok edepsızce buluyorum mesela bu yuzden bı turlu gonlum dogrulmuyor ona karsı aıleme karsı buyuk saygısızlık olarak kabul edıyorum ve mahcup oluyorum

sızı bu yuzden ıyı anlıyorum haklısınız sızın derdınız hedıye falan da degıl ben sızın ne demek ıstedıgınızı anladım ama demeden gecemeyecegım evlenırken okadar gereksız ve buyuk masraflar edınırken gelın hanıma bayram hedıyesı almak asla zor olmamalı bukadar basıt seyden kacan herseyden kacar benım ıcın bu boyledır zaten nişanlılık bu yuzden var sana zevkıne egıtımıne kulturune uyuyor mu uymuyor mu denk mısınız anlamak ıcın

X