• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Nevreste'nin Mutfağı

Abla esim etli patates yemegini söyle yapayim dedi kendince : ))

Patatesleri küp küp dograyip firinda pisir.
Eti sogan ve domatesle tencerede kavurarak pisir.
Daha sonra patatesleri ekleyip sulu yemek yap : ))
Aynen böyle anlatti.

Bugün patlicanda aldim.
Küp küp dograr eklerim dedim.
Hafta sonu ancak yaparim ama müsait oldugunda bana bi tarif verebilirmisin nasil yapayim diye :16:
 
Abla esim etli patates yemegini söyle yapayim dedi kendince : ))

Patatesleri küp küp dograyip firinda pisir.
Eti sogan ve domatesle tencerede kavurarak pisir.
Daha sonra patatesleri ekleyip sulu yemek yap : ))
Aynen böyle anlatti.

Bugün patlicanda aldim.
Küp küp dograr eklerim dedim.
Hafta sonu ancak yaparim ama müsait oldugunda bana bi tarif verebilirmisin nasil yapayim diye :16:
Canım merhaba:16:
Eğer hafif olsun diyorsan ben şöyle yapıyorum:34:
Patlıcan ve patatesi küp küp doğruyorum sonra üzerine biraz sıvı yap ekleyip karıştırıyorum,tepsiye seriyorum(yağ çok az olmasın)Sonra fırına koyup az pişiriyorum(pörsüyene kadar):34:Ayrı bir kapta kıyma veya kuşbaşı etleri pişiriyorum üzerine soğan,biber,sarmısak (isteğe bağlı)ekleyip kavuruyorum..Salçasını koyup biraz daha kavurduktan sonra domatesleri ekliyorum..Üzerine 1-2 su bardağı su ekliyorum(kuru veya sulu hangisini seviyorsanız)az koyarsanız kuru-susuz olur,çok koyarsan sulu olur.Bir iki taşım kaynatıp kapatıyorum..Sonra bu sosu fırında az pişirdiğimiz patlıcan ve patateslerin üstüne ekleyip pişirmeye devam ediyoruz:56:Patates ve patlıcanlar pişince fırını kapatıyoruz.Afiyet olsun:56::16:
 
Son düzenleme:
Canım merhaba:16:
Eğer hafif olsun diyorsan ben şöyle yapıyorum:34:
Patlıcan ve patatesi küp küp doğruyorum sonra üzerine biraz sıvı yap ekleyip tepsiye seriyorum(yağ çok az olmasın)Sonra fırına koyup az pişiriyorum(pörsüyene kadar):34:Ayrı bir kapta kıyma veya kuşbaşı etleri pişiriyorum üzerine soğan,biber,sarmısak (isteğe bağlı)ekleyip kavuruyorum..Salçasını koyup biraz daha kavurduktan sonra domatesleri ekliyorum..Üzerine 1-2 su bardağı su ekliyorum(kuru veya sulu hangisini seviyorsanız)az koyarsanız kuru-susuz olur,çok koyarsan sulu olur.Bir iki taşım kaynatıp kapatıyorum..Sonra bu sosu fırında az pişirdiğimiz patlıcan ve patateslerin üstüne ekleyip pişirmeye devam ediyoruz:56:Patates ve patlıcanlar pişince fırını kapatıyoruz.Afiyet olsun:56::16:

Bu tarifi yeni duydum bune böyle harika nevoş bunu denemek lazım yanlız diyet versyonunu:56:
 
Bu tarifi yeni duydum bune böyle harika nevoş bunu denemek lazım yanlız diyet versyonunu:56:
Canım eğer patlıcan ve patatesi kızartmak istemiyorsam ben böyle yapıyorum hafif oluyor ve güzelde oluyor tam diyetlik tavsiye ederim:56::34:
 
Canım benim var ama diyet topiğimde şehriyeli domates çorbası sen tereyağı eklersen diyetlikten cıkar :5:

Tamam cnm bakım bı ara tsk ederm . Ben sehrıyesız tam tutan bı tarıf arıyorum aslında yaptm az once bakalım nasıl oldu goruntu guzel:)) kimi tarıfler unlu sutlu kimisi degıl ınsan kararsz kalıyor :)
 
Abla cok cok tesekkür ederim :16:
Tava da mi yapayim patlican patatesi yoksa borcamda mi?
Sivi yagini nasil ölceyim yani ne zaman cok yada ne zaman az olur :17:
Tencerede kini tavaya yada borcama dökücem öyle mi abla yani tam tersi olmayacak dimi dogru anladim :26:
 
Abla cok cok tesekkür ederim :16:
Tava da mi yapayim patlican patatesi yoksa borcamda mi?
Sivi yagini nasil ölceyim yani ne zaman cok yada ne zaman az olur :17:
Tencerede kini tavaya yada borcama dökücem öyle mi abla yani tam tersi olmayacak dimi dogru anladim :26:
Canım borcamda yada fırın tepsisinde patlıcan ve patatesleri az pişir sonra tencerede yaptığın sosu (et-biber-soğan-salça-domates)borcama dök,fırında pişirmeye devam et:34::56:Umarım beğenirsin:56:
 
HANGİ BAHARATLAR HANGİ YEMEKLERDE NASIL KULLANILIR

Baharatlar 7 ana grupta incelenir
Köklerinden faydalanılanlar: Karaturp, kırmızıturp...
Gövdelerinden faydalanılanlar: Zencefil, tarçın...
Yapraklarından faydalanılanlar: Nane, kekik, defne...
vE Soğan yapısında olanlar: Soğan, sarımsak...
Çiçeklerinden faydalanılanlar: Karanfil...
Meyvelerinden faydalanılanlar: Kimyon, anason, karabiber, kırmızı biber, vanilya...
Tohumlarından faydalanılanlar: Hardal, Hindistancevizi...

Acı kırmızı, toz biber:
Güney Amerika kökenli bir baharattır. Acı ve tatlı taze biberlerin kurutulup, dövülmesinden elde edilir. Sıcak yöre yemeklerinin çoğunda kullanılır.

Çörekotu: Ekmeklerin üzerine pişirilirken serpilir. Çöreklerde de kullanılır. Salatalarda da çörek otu kullanılabilir.

Defne: Defne ağacının yaprağıdır. Çeşitli balık, et, kümes ve av hayvanlarının etlerinden yapılan yemeklerde, kebaplarda, ayrıca bazı turşu ve konservelerde kullanılır.

Hint cevizi: Bir diğer adı "muskat'tır. Beşamel sos ve benzerleri ile peynirli yemeklerde kullanılır. En ince rendede çekilir. Acımsı tadından ötürü küçük miktarlarda kullanılmalıdır.

Hardal: Bu bitkinin tohumu, un durumuna getirilir ve sirkeyle karıştırılarak macun kıvamında bir karışım yapılır. Izgara etlerin yanında ve bazı soslarda kullanılır.

Karabiber: Dünyanın en çok kullanılan baharatıdır. Kuru ve siyah tanelerinin baharlı ve acı bir tadı vardır. Hemen hemen her türlü yemekte tane veya toz durumda kullanmak mümkündür.

Karanfil: Bu bitkinin koyu renkli, küçük çivi biçimindeki tomurcukları kurutulur ve öğütülerek toz haline getirildikten sonra veya dövülmeden tane olarak kullanılır. Kompostolarda, bazı tatlılarda, şerbetlerde, keklerde, dondurmalarda, soğanla birlikte bazı yahnilerde kullanılır. Elma ile ilginç bir uyumu vardır.

Kimyon: Akdeniz kökenli bir baharattır. Doğu Avrupa'da ekmeklerde sık kullanılır. Soğuk etlerin yanlarında servis yapılır. Avrupa'da bazı peynirlerin yapımında malzeme olarak yer alır. Daha çok Anadolu'da yetişir. Türk mutfağında, köftelerde, bazı et yemeklerinde ve sucuk yapımında kullanılır. Pişmemiş etin kokusunu alabilen bir baharattır.

Köftebaharı: Bu baharat, değişik baharatların belirli ölçülerde karıştırılıp öğütülmesinden elde edilir. Kişniş, karabiber, kırmızı biber, karanfil, defneyaprağı ve kekikten oluşur. Daha çok köftelerde kullanılır.

Kişniş: Kişniş genellikle şuruplarda kullanılmaktadır. Kişniş şekeri pastacılıkta ve bazı et yemeklerinde de kullanılmaktadır. Bitkinin yaprak ve filizleri de çorba ve salatalara doğranarak yenir.

Köri: Genellikle zerdeçal, kişniş, kimyon, biber, karanfil, kakule, zencefil, Hindistancevizi, demir hindi ve acı kırmızıbiberden oluşan Hint kökenli bir baharat bileşimidir. Özellikle et yemeklerine çok özel bir lezzet verir.

Nane: Nane bitkisinin kurutulmasıyla elde edilir. Tazesinin kullanıldığı her yerde, çorbalardan sebzelere kadar birçok yemekte kullanılır. Etlerden koyun ve kuzuya konulur. Ayrıca genellikle salatalarda da kullanılır.

Kekik: Anadolu'nun hemen her yerinde bulunan bir ottur. Daha çok dağlarda yetişir. Kurutularak kullanılır. Etlerde, ızgaralarda, sebzelerde ve balıklarda kullanılır. Özellikle çorbalarda nane gibi kekik de bol kullanılır.

Kırmızı pul biber: Acı taze biberlerin kurutulup pul haline getirilmesiyle elde edilir. Toz biber gibi sıcak yöre yemeklerinin çoğunda kullanılır.

Safran: Akdeniz çevresinde yetiştirilen soğanlı bir bitki olan safranın üst kısımlarının kurutulmuşudur. Safran kullanıldığı yemeğe sapsarı bir renk verir. Bazı balık ve deniz mahsulleri yahnilerinde, pilavlarda ve sütlü-pirinçli tatlılarda kullanılır. Çok pahalı olduğu için bazen yerine zerdeçal kullanılır.

Sumak: Türkiye kökenli küçük ve bodur bir ağaçtan elde edilen bir baharattır. Etli yaprakları ve meyveleri toz haline getirilip kullanılır. Ekşimsi bir tadı vardır. Ortadoğu'da çok yaygın olarak bilinir ve kullanılır.

Susam: Bir metre boyunda, yağ veren otsu bir bitkidir. Hindistan, Çin ve Sudan'da yetişir. Türk mutfağında simit gibi çeşitli hamurlu yiyeceklerde ya da tahin yapımında kullanılır. Uzakdoğu'da ise etlere tat vermek üzere yemeklere katılır.

Yenibahar: Başta Jamaika olmak üzere, Meksika ve Malezya'da yetiştirilen Yenibahar, "Pimento Officinalis" adlı bitkinin olgunlaşmamış meyvelerinden elde edilir. Kullanılan kısmı meyvesidir. Etli yemeklerde, köfte, sosis, çeşitli tatlı ve dolmalarda kullanılır.

Tatlı kırmızı toz biber: Tatlı kırmızıbiberlerin kurutulup öğütülmesiyle elde edilmiş bir lezzet vericidir. Yahniler, harçlar, soslar ve çorbalarda kullanılır.

Tarçın: iki yüzyıl öncesine kadar, bugünkü karabiber kadar yaygın kullanılan bir baharattır. Günümüz Türk mutfağında bazı harçlar ile sütlü tatlıları lezzetlendirmek üzere kullanılır.

Vanilya: Meksika kökenli bir baharattır. Pastacılık ve şekercilikte krema, kek, dondurma, komposto ve sütlü tatlıları lezzetlendirmek için kullanılır.

Zencefil: Bir bitkinin toprak altında kalan gövdesinin kurutulmasıyla elde edilir. Genellikle şerbet ve meşrubat yapımında kullanılmaktadır. Dünya mutfaklarında çeşitli yemeklerde yoğun olarak kullanılan açık renkli bir baharattır.


çok naturel bilgiler :46::46::46:
 
Back