Son kullanma tarihi geçmiş, bayatlamış bir tarayıcı kullanıyorsanız. Mercedes kullanmak yerine tosbaya binmek gibi... Websiteleri düzgün görüntüleyemiyorsanız eh, bi zahmet tarayıcınızı güncelleyiniz. Modern Web standartlarını karşılayan bir tarayıcı alternatifine göz atın.
Malzemeler; 3 tane büyük boy patates 6 tane yumurta 1 tane çok küçük kuru soğan 1 çay bardağı sıvı yağ Tuz Karabiber (veya istediğiniz baharatlar) 2 su bardağı kaşar rendesi veya tepsiyi kapatacak şekilde dilim peynir
Yapılışı; Orta boy borcam yağlanır. Patatesler soyulur, yıkanır ve geniş bir kaba rendelenir. Ayrı bir kaseye kuru soğan rendelenir ve suyu süzülür, soğan patatese karıştırılır. Yumurtalar patateslerin üzerine kırılır. Sıvı yağ, tuz, karabiber eklenir ve iyice karıştırılır. Harcı yağlanmış borcama aktardıktan sonra üzerine ister kaşar rendesi, ister dilim peynir serilir. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında iyice kızarana kadar pişirilir (yaklaşık 30 dakika) Fırından tepsi alınır ve ilk sıcağı gidince dilimlenerek servis yapılır. Afiyet olsun. Not: isterseniz harcına bir su bardağı kadar ıspanakta ekleyebilirsiniz, eğer kahvaltılık için hazırlamak isterseniz, soğan yerine birazda küçük doğranmış sucukta konur.
Malzemeler; Gnocchi için: 4-5 tane orta boy patates (kaynatılıp ezilince 2 su bardağı dolusu çıkması lazım) 4 su bardağı un (silme olacak) 2 tane yumurta Haşlamak için bol su (tuzlu)
Kıymalı sosu için: 300gr kıyma Yarım çay bardağı sıvı yağ 1 tane kuru soğan, ince doğranmış 4 diş sarımsak ezilmiş 4 tane büyük boy domates, rendelenmiş 2 yemek kaşığı domates salçası 1 yemek kaşığı biber salçası Yarım su bardağı su 1 çay kaşığı karabiber 1 çay kaşığı fesleğen 1 çay kaşığı kekik 1 çay kaşığı tuz 1 çay kaşığı kuru maydanoz
Üzeri için: bir kaç kaşık peynir rendesi
Yapılışı; Önce kıymalı domates sosunu hazırlayın, hazırda beklesin: Kıymayı sıvı yağda kavurun, soğan ve sarımsağı ilave edin, hafif yumuşayınca diğer malzemelerini ekleyip kısık ateşte biraz koyulaşıncaya kadar pişirin. Gnocchi hamurunu hazırlamak için önce patatesleri soyup kaynatın ve çatalla ezin. İki su bardağı dolusu ölçerek karıştırma kabına alın. Dört su bardağı un (bardak silme olsun) ve iki yumurtayı da ilave edip karıştırın (unu patatesin ölçüsüne göre ayarlayın, her bir bardak ezilmiş patates için iki bardak un gerekiyor). Elinizle yoğurun yumuşak bir hamur olması için eğer gerekirse biraz su ilave ederek karıştırın. Yalnız, resimlerde de göründüğü gibi bu ölçülerle 6-8 kisilik büyük boy borcam Gnocchi çıkıyor, siz malzeme miktarını kendinize göre ayarlarsınız. Tezgahın üzerini hafif unlayın ve gnocchi hamurundan küçük parçalar alarak yuvarlayın, kalınlığı 2cm geçmesin, oldukça ince çubuklar yuvarlayın ve 2cm uzunluğunda parçalara kesin, ben pizza keseceği kullandım, daha çabuk oluyor. Kesilen hamurun üzerine un serpin. Sonra, her parça minik hamuru çatalın üzerine bastırarak şekillendirin (resimlerde görünüyor) çizgi çizgi olunca üzerine dökülen sosu içine çeker yerken yemek daha lezzetli olur. Bütün hamur bitene kadar bu işlem yapılır. Geniş bir tencerede tuzlu su kaynatılır. Makarna haşlar gibi Gnocchi kaynar suya atılır. Önce fazla ununu elemek için elekten geçirin, ve iki postada haşlayın hepsini bir anda atmayın.) Gnocchi pişince suyun yüzüne çıkar (çok çabuk pişer) suyunu süzerek pişen Gnocchi borcama aktarılır. Bu arada önceden hazırladığınız sosu tekrar ısıtın ve sıcak sıcak Gnocchinin üzerine dökün ve karıştırın. Sıcak olarak servis tabaklarına paylaştırın. Üzerine rendelenmiş peynir serpin.
Not: artan yemeği ısıtırken fazla karıştırmayın, kısık ateşte ağzı kapalı olarak ısıtın veya mikrodalgada/fırında olur) —Gnocchi aynı zamanda dondurulabilir. Haşlandıktan sonra hamuru borcama değil de süzgece çıkartın ve üzerine sıvı yağ gezdirin, tamamen soğuduktan sonra tek kat olarak tepsi içinde dondurun (veya her kat arasına streç geçirerek) sonra buzluk poşetlerine aktarıp tekrar buzluğa atın.
Köftesi için; 1 küçük yumurta 400 g kıyma Yarım ekmek içi (suda ıslatılmış, sonra suyu sıkılacak) 1 adet rendelenmiş kuru soğan 1-2 diş sarımsak Yarım demet maydanoz karabiber pulbiber kimyon Yarım tatlı kaşığı tuz (tepeleme)
Sarmak için; Lavaş veya yufka (ben yufka kullandım 5-6 tane) Erimiş tereyağ (5-6 yemek kaşığı kadar)
Sosu için; 2 yemek kaşığı tereyağı veya margarin 1 yemek kaşığı salça (tepeleme) 2 su bardağı sıcak su 1 tatlı kaşığı tuz
Servis için; yoğurt
Yapılışı; Köfte malzemeleri bir kaba alın, bütün malzemeleri yoğurun ve dolapta dinlendirin. Dinlenen köfteleri resimde görüldüğü gibi şekil verip (köfteler biraz kalın olsun) yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine yerleştirin ve 10 dakika kadar biraz pişirin. Köfteler pişerken tereyağı sos tenceresine koyup kızdırın, içine salçaları ilave edip kavurun. Suyu ekleyerek akıcı kıvamda olmasını sağlayın. Yufkaları ya da lavaşı tezgaha serin. Ortadan ikiye kesin, üzerine tereyağını fırça yardımı ile sürün. Geniş kısmına köfteleri yerleştirin. Sıkıca sarın. Sardığınız dürümü verev şeklinde 3 parmak eninde kesin. Tekrar tepsiye yerleştirip üzerleri kızarana kadar pişirin. Daha sonra servis tabağına dizin. Üzerine salçalı sosu gezdirin. Afiyet bereketli olsun :) Not: arzuya göre pilavla, közlenmiş biber veya beytilerin üzerlerine kızdırılmış tereyağı gezdirebilirsiniz.
Malzemeler; 3 su bardağı un Yarim su bardağı kakao 1 su bardağı şeker 2 su bardağı süt (yarım yağılı) 3/4 su bardağı sıvı yağ (yarım su bardağı+ bir çeyrek) 1 paket vanilya 2 paket kabartma tozu 1 yemek kaşığı limonun suyu Bir fiske tuz Arzuya göre damla çikolata
sos için; Hazır çikolata sos veya puding File badem veya dilediğiniz süslemeler
Yapılışı; Yumurta kokusunu sevmeyenler için veya son anda evde yumurta kalmadığını fark edelenlere nefis yumuşacık ağızda dağılan bir pasta paylaşıyorum. Bir kaba, un, kabartma tozlarını ve kakaoyu elekten geçirilir. Şeker, vanilya ve tuz eklenir. Diğer sıvı malzemeler karıştırılır. Kuru karışıma dökülür ve iyice çırpılır. Yağlı kağıt serilmiş tepsiye dökülür 180 derecede pişirilir (kürdan kontrolü yapın). Kek piştikten sonra soğumaya bırakılır ve sıcak çikolata sosu üstüne dökülür. Dilediğiniz süslemeleri üstüne serpin.
Hamuru için; 2 yumurta 240 g ılık süt 60 g toz şeker 25 gr maya 80 g oda sıcaklığında tereyağı (küp doğranmış) 560 g un 1 tatlı kaşığı tuz
Kreması için; 2 yumurtanın sarısı 50 g şeker 20 g mısır nişastası 250 ml süt 1 tatlı kaşığı tereyağı 1 paket vanilya
Arasına; Damla çikolata Kuru üzüm
Üstü için; Bir yumurtanın sarısı 1-2 tatlı kaşığı süt
Yapılışı; İlk önce hamur hazırlanır. Bunun için bir kaba, maya, süt ve şeker karıştırılır. 5 dakika bekletilir. Sonra yumurta ve tuz eklenip karıştırılır. 500 g un koyulur, yoğrulur. Daha sonra tereyağı eklenir (resim 1) ve yoğrulur. 60 g kalan unu ilave edilir. 5 dakika daha yoğrulur (resim 2). Elde ettiğimiz hamur ele yapışması normaldir, un eklemenize gerek yok bu aşamada. Hamur bir saat mayalanmaya bırakılır (resim 3). Krema hazırlanır. Bir tencereye yumurta sarıları ile şekeri rengi beyaz olana kadar çırpma teli ile çırpılır. Mısır unu eklenip karıştırılır. Önceden kaynattığımız sütü yavaş yavaş tencereye eklenip çırpılır. Ocağa koyup pişirilir. En son vanilya ve tereyağı eklenip çırpılır. Krema soğumaya bırakılır (ara sıra kabuk tutmaması için karıştırın). Hamur yapışkan olduğu için bu aşamada elinizi unlayıp hamuru eşit iki parçaya bölün. Gerekirse un ilave edip yoğurun, elinize çok yapışıyorsa ( ben un ilave ettim). Temiz bir zeminde (un serpip açın) Dikdörtgen şekilde açılır (resim 5). Kremayı ikiye bölün. Birinci bezeye kremayı (yemek kaşığı yardımıyla) sürün (resim 6). Damla çikolata serpilir (resim 7). Rulo şeklinde sarılır (resim 8). İki parmak genişlikte kesilir (resim 9). Yağlı kağıt serilmiş tepsiye dizilir ve 40 dakika mayalanmaya bırakılır (resim 11). Bu işlemi aynı şekilde üzümlü olanına da uygulayın. Mayalandıktan sonra yumurta sarısı ile süt çırpılıp üstlerine sürülür (resim 12). Önceden ısıtılmış 180 derecede kızarana kadar pişirilir. Bu tarifi bugün görüp hemen denedim ve sizinle paylaşmak istedim. Harika nefis bir tarif pofuduk yumuşacık bir lezzet. Üzümlüyü çok ama çok tavsiye ederim, çikolatadan daha lezzetli oldu.
Not: Ölçüler konusunda bilgi; 100 g = 1 su bardağı 250 ml= bir su bardağı oluyor 240 g=240 ml yani bir su bardagindan az 1 yemek kaşığı= 15 g seker 1 yemek kaşığı= 50 g tereyağı 1 yemek kaşığı = 5 g nişasta 25 yaş maya paket olarak satılıyor.
Hamuru için; Bir paket yaş maya (25 g) Yarım çay bardağı süt 1 tatlı kaşığı toz şeker 1 çay bardağı sıvı yağ 1, 5 su bardağından biraz fazla su 1 tatlı kaşığı tuz (tepeleme) Aldığı kadar un (yaklaşık 500 g=4-5 su bardağı)
Sos için; 2 büyük soğan Yarım çay bardağı sıvı yağ 2-3 rendelenmiş domates Yarım kutu domates püresi (250 g) Yarım yemek kaşığı salça Yarım tatlı kaşığı biber salçası Bir büyük diş sarımsak (ince doğranmış) Baharat (ben karabiber ve kekik kullandım) 1 tatlı kaşığı tuz (tepeleme)
Üst harç için; Damak zevkinize göre yapabilirsiniz ( ben mantar, sucuk, dilim domates, biber, siyah zeytin, kaşar peynir ve mozarella kullandım)
Yapılışı; Nefis bir pizza yapmak için sizinle püf noktalarını paylaşıyorum. Püf noktalar; 1- Hamurunuzu güzelce yoğurun (ele biraz yapışkan yumuşak bir hamur olmalı) 2- Yaş mayayı (taze olmasına dikkat edin) şeker ve sütle (bu aşamada sakın tuz atmayın) en az 10 dakika bekletin (köpük olana kadar). 3- Pizzalar önceden ısıtılmış yüksek derecede pişirin (220-240 derecede) sadece alt kısmı yakılır ve pizzayı en yüksek raf kısma fırına verin. Derin bir kapta maya, süt ve şekeri ekleyip bekletin. Ardından sıvı yağı, suyu ve tuzu ekleyip karıştırın. Unu yavaş yavaş ekleyin elinize biraz yapışkan bir hamur elde edip güzelce yoğurun. Streç bir filmle kapatın ve sıcak bir ortamda bir saat mayalanmasını bekleyin. Bu arada sos malzemelerini hazırlayın. Bir tavaya sıvı yağı, tuzu ve soğanları pembeleşene kadar kavurup bir tabağa aktarın. Aynı tavada domatesleri ekleyin ve suyu çekene kadar pişirin. Salçaları, domates püresini ekleyip 5 dakika yüksek ateşte pişirin, ocağın altını kapatın. Baharatları, ayırmış olduğumuz soğanları ve sarımsağı ekleyip karıştırın. Sosumuz hazırdır. Hamuru 2 veya 3 bezeye bölün, tepsinizin boyutuna göre açın (açmak için un kullanın) ve yağlanmış tepsiye hamuru koyun. Soğumuş sosu pizzanın her yerine sürün. Dilediğiniz malzemeleri katın, fırına verin (220 derecede, 15-20 dakikada pişti benim).
Not : Pizzanizi ince seviyorsaniz 3 bezeye bölün. Ben iki ölçüden yaptım ve 5 beze elde ettim (bir tanesini ince yaptım).
Malzemeler; 1 paket vanilyalı puding 350 ml süt (Burada süt miktarı kullandığınız Vanilyalı puding markasına göre değişebilir. Kaç ml yazıyorsa yarısını kullanacaksınız) 3-5 yemek kaşığı şeker (damak tadınıza göre)
Hamur için : 500 gr un (bir bardak un yaklaşık 160 gr) 100 ml sıvı yağ (yani yarım bardaktan biraz az) 1 yumurta (akı içine sarısı üzerine) Bir fiske tuz 1 paket kabartma tozu 1 paket yaşmaya 4 yemek kaşığı toz şeker 250 ml süt (yani 1 bardak)
Üzeri için: file badem ve pudra şekeri
Yapılışı; Öncelikle sütun içinde maya ve şeker eritilip yaklaşık beş dakika sonra yağ, tuz, yumurta akı ve en son un elenerek ilave edilip ele yapışmayan ama yumuşak bir hamur elde edilir ve hiç dinlendirmeden hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparılıp eğer hafif yapışma oluyorsa hamurda, hafif un yardımıyla uzunlamasına açılır ve yarısına kadar bıçak yardımıyla 5 çizik atılır. Çizik olmayan kenara daha önce hazırlamış ve soğutmuş olduğumuz pudingten 1 tatlı kaşığı koyup ucunu üstüne kapatıp iyice bastırıyoruz ki puding dışına taşmasın ve yuvarlanmaya devam edilip şekil verilir. Ve ılık yerde 20 dakika kadar mayalanmaya bırakılır ve yumurta sarısının içine bir fiske pudra şekerde ilave edilip hamurların üzerine sürülür ve file bademlerde serpilip önceden ısıtılmış 200 derecelik fırında pişirilir ve hafif soğuduktan sonra pudra şekeri de serpilip servis yapılır.
Malzemeler; 2 yumurta (1 sarısı üzeri için) 175 gram tereyağı (yumuşamış) 1 Türk kahvesi fincanından bir parmak eksik sıvı yağ 1 tatlı kaşığı tuz 1 tatlı kaşığı toz şeker 1 su bardağı yoğurt 2 paket kabartma tozu Aldığı kadar un( yaklaşık 4-5 bardak)
İç Harç İçin : Kaşar peyniri ve beyaz peynir karışımı ve arzuya göre maydanoz
Yapılışı; Un ve kabartma tozu hariç bütün malzemeler yoğrulur ve en son un, kabartma tozu da ilave edilir. İyice yoğurulan hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp açılır. Önceden hazırlanmış peynirli harçtan bir miktar konup kapatılır. İç malzeme tercihe kalmış kıymalı yada patatesli de yapılabilir. Yumurta sarısı da sürülüp susam serpilir ve önceden ısıtılmış 200 derecelik fırında kızarana kadar pişirilir.
Hamur için: 200 gr un 10 gr yaş maya 4 gr toz şeker (1 tatlı kaşığı) 1 su bardağı ılık su
Şerbeti için: 2 su bardağı şeker 2 su bardağı su 1/4 limon (kabuğuyla birlikte şerbete konur)
Yapılışı; Hamur için öncelikle ılık suyun içinde şeker ve maya eritilip 5 dakika mayalandırılır. Unu da elenerek ilave edilip iyice yoğrulup ağzı örtülerek yaklaşık 2 saat mayalanmaya bırakılır. Kullanmadan önce biraz daha yoğrulur. Bir tatlı kaşığı suya batırılır, avucumuzun içinde hamur sıkılarak alınıp kızgın yağın içine yavaşça atılır ve ara ara nar gibi kızarana kadar karıştırılır. Hemen alıp dolapta bekleyen buz gibi şerbetin içine atılır. Ve ara ara şerbetin içinde karıştırıp yaklaşık 40 dakika sonra servis yapılır. Dilerseniz üzerine tarçın hindistan cevizi veya fıstık serpilir. Not: Bu lokmanın puf noktası mutlaka yaş maya kullanılması ve şerbetin buz gibi olması gerekiyor. Yani pişen şerbeti 3′ e bölüp her pişen lokmayı soğuk olan şerbete ilave ediyoruz. Ve şebetin içinde kalan lokmalar asla yumuşamıyor, deneyenlere şimdiden afiyet olsun. Ayrıca şimdiden sorulmadan yazıyorum hamurun içinde tuz, yumurta, sirke gibi hiç birşey yok. Zaten hiç birşey olmadığı için bu kadar güzel oluyor:)
Malzemeler; Yarım büyük su bardağı ılık su yarım büyük su bardağı ılık süt yarım paket yaşmaya yarım yemek kaşığı toz şeker (mayalanması için) 1 çay bardağı un (mayalanması için) yarım büyük su bardağı toz şeker yarım yemek kaşığı mahlep 2 küçük yumurta 125 gram tereyağ aldığı kadar un (yaklaşık 3-4 büyük bardak )
Üzerine sürmek için; 1 yumurta sarısı 1 tutam pudra şekeri bir miktar fındık ya da badem kırığı
Yapılışı; Öncelikle ılık suyun içinde mayayı şekeri eritip 10 dakika mayalanmaya bırakıyoruz. 10 dakika sonra içine ılık sütü ve 1 çay bardağı unu ilave edip biraz çırpıp ağzını kapatıp yaklaşık 15 dakika daha mayalanmaya bırakıyoruz. Bir kasenin içinde yumurtayı yarım büyük su bardağı şekerle çırpıp mayanın içine ilave ediyoruz ve sırayla eritip ılımış olan tereyağımızı mahlebimizi de ilave ettikten sonra biraz daha karıştırıp unu eleyerek ilave ediyoruz. Kulak memesi kıvamında yumuşak bir hamur elde edip ağzını kapatıp yaklaşık 1 saat mayalanmaya bırakıyoruz. Ve mayalanan hamuru büyük çörekleriniz olsun istiyorsanız 15 eşit parçaya küçük istiyorsanız 30 eşit parçaya bölüyoruz. Saç örgüsü yapmak için 3 eşit parça hamuru uzunlamasına yuvarlıyoruz. Ve şekil verdikten sonra tepsiye aralıklarla dizip tekrar yarım saat mayalanmaya bırakıyoruz ve üzerine yumurta sarısını sürüp fındık kırıklarını serpip önceden ısıtılmış 220 derecelik fırında kızarana kadar pişiriyoruz. Afiyet olsun.
Malzemeler; 125 gr yumusamış tereyağ 1 yumurta 125 gr toz şeker 250 gr un 1 paket kabartma tozu 1 paket vanilya
İç Harcı; 4 tane Orta boy Elma 1 Türk kahve fincanı kuru üzüm 1 çay kaşığı tarçın 1 yemek kaşığı limon suyu 3 yemek kaşığı toz şeker
Yapılışı; Hamurumuz için un ve kabartma tozu hariç bütün malzemeyi yoğurup en son unu ve kabartma tozunu ilave edip iyice yoğuruyoruz. Ağzı kapalı bir kaba koyup dolapta yarım saat dinlendiriyoruz. Bu arada elmalı harç için elmaları soyup küçük küçük doğrayıp diğer malzemelerini de ilave edip karıştırıyoruz (iç harcı pişirmiyoruz) Ve dolapta dinlenen hamurun yarısından biraz azını (fazla hamuru üzeri için ayırıyoruz) 30 cm çapında iyice yağladığımız turta kalıbına ince bir şekilde yayıp elmalı harcı üzerine döküyoruz ve kalan hamurun da el yardımıyla ya da merdaneyle ince ince açıp üzerini kapatıyoruz (bu açması çok kolay bir hamur olmadığı için minik minik açıp üzerini kapatmanız çok daha kolay oluyor ) Önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında kızarana kadar pişiriyoruz. Ayrıca kalıp seçeneği size ait ama bu ölçüde bir hamur için yuvarlak 30 cm’lik kalıbı geçmeyin ve servis seçeneği size ait ben karamel ile süsledim siz dondurma veya krema ile servis yapabilirsiniz.
Malzemeler; 2 yumurta (1 sarısı üzeri için) 175 gr tereyağı (yumuşamış) 1 Türk kahve fincanından bir parmak eksik sıvı yağ 1 tatlı kaşığı tuz 1 tatlı kaşığı toz şeker 1 su bardağı yoğurt 2 paket kabartma tozu Aldığı kadar un
İç Harcı: Kıyma Soğan Tereyağı Tuz, karabiber
Yapılışı; Un ve kabartma tozu hariç bütün malzemeler yoğrulur ve en son un, kabartma tozu da ilave edilir. İyice yoğurulan hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp açılır. Önceden hazırlanmış kıymalı harçtan bir miktar konup kapatılır ( iç malzeme tercihe kalmış peynirli yada patatesli de yapılabilir ) Yumurta sarısı da sürülüp susam serpilir ve önceden ısıtılmış 200 derecelik fırında kızarana kadar pişirilir. Afiyet olsun.
Hamur: 5 su bardağı un 2 tatlı kaşığı kuru maya 2 tatlı kaşığı şeker 1. 5 su bardağı süt yarım su bardağı sıvı yağ 1 adet yumurta 2 çay kaşığı tuz
Üzeri harcı: 1 çorba kaşığı domates salçası 3 küçük diş sarımsak 1 türk kahve fincanı sıvı yağ 2 çay kaşığı kekik 1 çay kaşığı tuz çok az karabiber
Hamurun alt ve üstü için; 1,5-2 su bardağı kaşar rendesi
Yapılışı; HARCIN YAPIMI: Sarımsaklar ezilir salça ve kalan malzemeler iyice karıştırılıp hamurun üzerine sürülecek kıvama getirilir. Hamur için süt ılıtılıp şeker ve maya içine atılır, 15 dakika mayalandırılır (instant mayada beklemeye gerek yok). Kalan hamur malzemeleri ilave edilip hamur elde edilir. Üzeri örtülüp ılık bir yerde iki misli kabarıncaya kadar bekletilir. Kabardıktan sonra tekrar yoğurulup 30 cm çapında açılır. Aynı ölçüde bir tepsiye konup elle düzeltilir ve üzerine çok az fırçayla sıvı yağ sürülür. Ve tepside 10 dakika daha mayalandırılıp. Hazırlanan salçalı karışım hamurun her yerine dikkatlice fırçayla sürülür. Kaşar peynirinin yarısı alt tabana serpilip. İsteğe göre mantar, mısır, yeşil biber domates, salam, sucuk, paprika, zeytin konup diğer kalan kaşarın yarısı da pizza fırından çıkmadan yaklaşık 5 dakika önce serpilir. Pizzamız önceden ısıtılmış 200 derecelik fırında pişirilir. . (Ayrıca bu hamurla 30 cm lik pizza tepsisi için 5 adet pizza çıkıyor ). Afiyet olsun.
Malzemeler; Yaklaşık 5,5 su bardağı un Yarım su bardağı sıvı yağ 2 bardak ılık süt 2 yemek kaşığı şeker 2 tatlı kaşığı tuz Yarım paket maya (yaş veya kuru)
Arası için; Yaklaşık 1 su bardağı sıvı yağ
Tercihe göre iç harç; Ben patates, bezelye ve kıyma üçlüsünden karışık bir iç harç hazırladım ve ayrıca kıymalı da yaptım
Üzeri için; Yumurta sarısı
Yapılışı; Bir kaba ılık süt, şeker, maya alınarak, maya eriyene kadar karıştırılır. Sonra yağ, tuz ve yavaşça un ilavesiyle hamur kulak memesinden çok hafif daha sert olacak şekilde yoğurulur. (çok sert olmayacak) 1 saat kadar üzeri kapatılarak, mayalanması için bekletilir. Bu arada iç harcı hazırlanır. Mayalanma işleminden sonra hamur 12 bezeye ayrılır ve yuvarlanır. Altlarına un serpilerek kenarda bekletilir. Üç beze tezgaha alınır ve un serpilerek açılabildiği kadar ince bir şekilde ayrı ayrı açılır. Açılan 3 yufka aralarına 3 yemek kaşığı sıvı yağ (her yerine gelecek şekilde) gezdirilerek üst üste konur. Üçüncü yufkanın üzerine yağ sürülmez. Kenarda bekletilir. Diğer bütün bezelere de aynı işlemler uygulanır. Yani üçerli bezelerden toplam 4 kere aynı işlem uygulanacak. Bekletilen ilk 3 yufka iki el arasına alınır ve döndüre döndüre esnetilebildiği kadar iki el arasında esnetilir. (yufkalar ne kadar bekletilirse o kadar güzel esneyecektir). Sonra tezgaha alınır ve sigara böreği gibi kesilerek 8 parça elde edilir. İç harçları konularak kenarlardan hafif kapatılır. Sigara böreği sarar gibi sarılır. Yufkalar üçer üçer olduğundan aynı işlemler 4 seferde yapılır ve sonunda 2 tepsi börek elde edilmiş olunur. Üzerlerine yumurta sarısı sürülerek ısıtılmış 200 derece fırında nar gibi oluncaya kadar pişirilir. Fırından çıkarttığımız tepsilerin üzerine temiz bir mutfak bezi örtülerek 5 dk kadar bekletilir. Yumuşacık içi tel tel ayrılan börekleriniz servise hazırdır.
Malzemeler; Hamur için; 250 gr un (2 su bardağı + 1 yemek kaşığı un, benim su bardağıma göre) 75 gr şeker (yarım su bardağı ) 1 tatlı kaşığı dolusu kabartma tozu 1 paket vanilya 1 yumurta 125 gr tereyağı
Arası için; 100 gr şeker (yarım su bardağından az fazla) 5 adet orta boy elma (rendelenmiş) yarım limonun suyu 1 tatlı kaşığı tarçın
Fındıklı karışım için; 75 gr şeker (yarım su bardağı) 200 gr ince çekilmiş fındık (2, 5 su bardağı) 125 gr tereyağı 1 yemek kaşığı krema 1 vanilya 1 tatlı kaşığı limon suyu
Yapılışı; İlk önce hamur malzemeleri güzelce yoğrulur. 2/3 yani üçte ikisi fırın kağıdı serilmiş 26 cm’lik kelepçeli kalıba kenarları kaldırılmadan, düz bir şekilde yayılır. Çatalla birkaç yerinden delinerek önceden ısıtılmış 200 derece fırında 10 dk pişirilir. Hafif pişen hamur fırından alınır ve fırının sıcaklığı 180 dereceye düşürülür. Kalan hamur donması için buzdolabının buzluk kısmına koyulur. Soyularak rendelenmiş elmaların üzerine yarım limon suyu sıkılarak karıştırılır. Tarçın ve şeker de eklenip iyice harmanlanır. Elmaların suyu sıkılarak hafif pişen hamurun üzerine düzgün bir şekilde yayılır. Üzeri düzeltilir. Ayrı bir kapta önce oda sıcaklığındaki tereyağı ve şeker mikserle çırpılır. Üzerine limon suyu, vanilya, krema da eklenerek çırpmaya devam edilir. En son çekilmiş fındığı da katılarak biraz daha çırpılır ve elmaların üzerine düzgünce hafif bastırılarak yayılır. 180 dereceye düşürülen fırına pasta tekrar konulur ve 25 dk kadar daha pişirilir. 25 dk sonra tekrar çıkartılıp (bu esnada fırın kapatılmaz) donmuş hamur pastanın üzerine rendelenir. Tekrar fırına verilip üzerindeki rendelenen hamur kızarana kadar daha pişirilir. Pişen pasta fırından çıkarılır, soğuyunca üzerine pudra şekeri serpilerek dilim dilim servis edilir.
Malzemeler; Hamur malzemeleri; 1 adet yumurta Yarım paket 125 gr tereyağı veya margarin Yarım su bardağı sıvı yağ 1 su bardağı yoğurt 3,5 su bardağı un 1 paket kabartma tozu
İç malzemesi; 200 gr beyaz peynir 2 adet yeşil biber veya çarliston (küçük doğranmış) 1 adet domates (çekirdekleri çıkartılmış ve küçük doğranmış
Üzeri için; 1 yumurta sarisi
Yapılışı; Yumurta, tereyağı, sıvı yağ ve yumurtayı yoğurma kabına alıp, üzerine un, kabartma tozu ve tuzu da ilave ederek ele yapışmayan yumuşak bir hamur hazırlıyoruz. Hazırladığımız hamurdan, yumurtadan biraz büyük olacak şekilde koparıp yuvarlıyoruz. Avucumuzun içinde hafif bastırıp 1 tatlı kaşığı iç malzemesinden koyarak, hamuru iki kenarından sıkıca kapatıyoruz. Tam ortasını hafif açık bırakıyoruz. Poğaçalarımızı fırın tepsimize dizip, kenarlarına yumurta sarısı sürüyoruz. Tam ortalarına da çörek otu serpip, önceden ısıtılmış 200 derece fırında 20-25 dakika, üzerleri kızarıncaya kadar pişiriyoruz.
Dip sos için; 3 kaşık mayonez 3 kaşık biraz cıvık yoğurt 1 diş edilmiş sarımsak 1’er çay kaşığı tuz, pul biber 1 çimdik şeker Bir miktar dereotu
Yapılışı; Hamur malzemelerinden yumuşakça bir hamur yoğurulur. 15-20 dakika mayalandırılır. Bu arada pizza malzemeleri hazırlanır. Dip sosta hazırlanır. Bunun için tüm sos malzemeleri iyice çırpılır ve sonra buzdolabına kaldırılır. Hamur üç parçaya ayrılır. Her biri uzun pide şeklinde açılır. Ortasına pizza sosu sürülür. Bunun üzerine istenilen çeşit pizza malzemeleri serpiştirilir. Biraz kaşar peyniri serpilir (çok olmasın yoksa kenarlarından akar). Kenarlar içe katlanıp dikkatlice rulo yapılır. 3 parmak genişliğinde aralıklarla rulo kesilir. Ben yan yan kestim. Yağlı kağıt serilmiş tepsiye dizilir. Hamurların üzerlerine de birazcık sos sürülür, birer tutam kaşar peyniri bırakılır. 200 derece fırında yaklaşık 20 dakika üzerleri güzel bir renk alana kadar pişirilir. Ilıyınca dip sosu ile servis edilir.