Yapılışı;
Yoğurma kabımızın içerisine eritilmiş ve soğumuş margarin yada tereyağı, yumurta beyazı, süt, sıvı yağ, mahlep, kuru maya, tuz, şeker alınır ve karıştırılır. Sonrasında az az un ilavesi yapılarak ele yapışmayan yumuşak bir hamur yoğurulur. 1 saat mayalanmaya bırakılır. Mayalanan hamurdan bezeler alınır. İçerisine çekirdeksiz zeytin eklenir ve kapatılır. Tekrar yuvarlanıp yağlanmış fırın tepsisine dizilir. Yumurta sarısı sürülüp, üzerine bıçak ile artı şeklinde çizik atılır. 200 derecede kızarana kadar pişirilir. Afiyet olsun.
Peynir ve maydanoz (isteğe göre iç harcı değiştirebilirsiniz)
Yapılışı;
Yoğurma kabımızın içerisinde önce sıvı malzemeleri karıştırıp ardından kabartma tozu ve un ilavesi yaparak ele yapışmayan yumuşak bir hamur yoğuralım. 1-2 saat mayalanmaya bırakalım.
Mayalanan hamurdan bezeler alıp içerisine peynir veya istediğiniz harçtan ekleyip poğaça şeklinde kapatalım, tepsiye dizelim. Üzerlerine yumurta sarısı sürüp mavi haşhaş serpiştirelim. 200 derecede kızarana kadar pişirelim. Afiyet olsun.
Yapılışı; Yoğurt, yumurta ve sıvı yağ çırpılır. Üzerine kabartma tozu, tuz ve un eklenerek karıştırmaya devam edilir. İlk olarak 1,5 su bardağı un eklenir. Gerekirse bir miktar daha ekleyebilirsiniz koyu kıvamlı bir hamur elde edeceğiz. Videoda kıvamını görebilirsiniz.
Hamur hazır olduktan sonra yapışmaz bir tavanın tabanı çok az yağlanır, hamurdan birer kaçık koyularak her iki yüzeyi de pişirilir. Orta ateşte pişirebilirsiniz, çok harlı ateşte hamurun içi pişmeyebilir. Tüm hamur bu şekilde pişirildikten sonra servis edilir. Çok kolay ve özellikle kahvaltılar için nefis bir tarif. Tarifi Umut sepetinde görmüştüm ufak bir iki değişiklik ile tarifi hazırladık. Dilerseniz sıvı yağ miktarınızı yarım çay bardağı da kullanabilirsiniz. Afiyet olsun.
Yapılışı;
Soğan, sarımsak, maydanoz, yumurta rondoya alınarak küçük küçük olacak şekilde parçalanır. İsterseniz bu işlemi rende veya bıçak ile de yapabilirsiniz. Kıyma derince bir kaba alınır, üzerine rondoda çektiğimiz malzemeler eklenir. Kimyon, karabiber, pulbiber, kırmızı tozbiber, tuz, bayat ekmek içi eklenerek köfte harcı yoğrulur. Köfte harcından bir miktar alınarak şekillendirilir, biz hamburger köftesi boyutunda daire şeklinde hazırlayıp yağlanmış fırın kabına dizdik. Köftelerin yarısını bu şekilde daire şeklinde yarısını ise çanak şeklinde yaptık. 190C önceden ısıtılmış fırında köfteler fırınlanır. Üzerleri hafif kızarınca fırından alınır. Beşamel sos ile karıştırdığınız garnitür köftelerin üzerine pay edilir. Fırın kabına 2 su bardağı sıcak su da ezdiğiniz domates salçası dökülür, üzerlerine kaşar peyniri koyularak fırına sürülür. Domates sosu kaynadıktan ve kaşar peyniri kızardıktan sonra fırından alınır. Afiyet olsun.
Beşamel sos yapılışı;
Tereyağı ve sıvı yağ küçük bir tencereye alınarak ısıtılır. Un ilave edilerek kavrulur. Kokusu çıkan un kavrulmuştur, üzerine 1,5 su bardağı süt ilave edilir. Çırpıcı ile hızlıca çırpılır, topak kalmaması sağlanır. Tuz ve karabiber de eklenerek kaynayıncaya kadar karıştırılarak pişirilir. 1-2 dk kaynadıktan sonra ocaktan alınır.
Yapılışı;
Sıvı yağ süt şeker ve yumurtayı bir kaba alıyoruz ve şeker eriyinceye kadar çırpıyoruz. Unu kabartma tozunu ve vanilyayı ekleyip kaşıkla karıştırıyoruz yağlanmış kalıba döküyoruz. Soyup dilimlediğimiz elmaları üzerine sıralıyoruz ve fırına veriyoruz 180 derecede kızarıncaya kadar pişiriyoruz. Kürdan testinden başarılı çıkınca fırından alıyoruz ilk yarım saat fırını açmıyoruz. Pişen kekimizin üzerine tarçın pudra şekeri karışımını çay süzgeci yardımıyla serpiyoruz dilimleyip servis yapıyoruz.
Yapılışı;
Kapaklı bir kavanoza neskafe, şeker ve su koyularak çalkanır şekerin eriyip köpük köpük krema kıvamında olması lazım.
Neskafe bardağına çalkalayarak elde ettiğimiz karışım dökülür. Daha sonra bu karışımın üstüne kaynattığımız süt ilave edilir.
Yapılışı;
Unu yoğurma kabına alıyoruz ortasını açıp şekeri ve mayayı koyuyoruz üzerine 2 yemek kaşığı kadar sıcak su koyup hafifce karıştırıyoruz. Unun üzerine sütü ve sıvı yağı ekliyoruz tuzunu ilave ediyoruz ve elimizle karıştırmaya başlıyoruz. Bir kasede bulunan sıcağa yakın sudan ara ara alarak yumuşak bir hamur yoğuruyoruz. Hamuru yarım saat kadar kapalı bir kapta mayalanmaya bırakıyoruz.
Hamuru küçük bezelere ayırıyoruz elimizle bastırarak yuvarlak şekil yapıyoruz ortasına peynirli harçtan koyup kapatıyoruz pekmez su karışımına batırıp susama buluyoruz ( sadece üzerini). Yuvarlak yağlanmış bir tepsiye yanyana sıralıyoruz. (kelepçeli kalıp kullandım dilediğiniz bir tepsi olabilir. ) bezelerin hepsi bitince çalışmayan kapalı fırında 20 dk kadar bekletiyoruz daha sonra fırını açıp 180 derecede kızarıncaya kadar pişiriyoruz. Afiyet olsun.
Yaklaşık 2 veya 2, 5 su bardağı un (kontrollü ekleyin)
Yapılışı;
Yoğurma kabımızın içerisinde 2 adet yumurta, eritilmiş ve soğumuş olan tereyağı, sıvı yağ, pudra şekeri ve nescafeyi karıştıralım. Ardından kabartma tozu, vanilya, nişastayı ekleyip yoğuralım. Sonra azar azar un ilavesi yaparak yumuşak fakat ele yapışmayacak bir hamur elde edelim. Yağlı kağıt serili tepsiye kurabiye şekli vererek dizelim. 180 derecede üzerleri çok hafif pembeleşince fırından alalım (pişirme süresi yaklaşık 15 dakika kadar) İlk sıcağı geçtikten sonra pudra şekeri serpiştirelim. Ağızda dağılan, mis gibi nescafe kokan bir kurabiye tarifi, kesinlikle tavsiye ediyorum.
Malzemeler; Yoğurma kabımızın içerisinde sıvı malzemeleri karıştıralım ardından az az un ilavesi yaparak yumuşak bir hamur yoğurup mayalanmaya bırakalım.
Mayalanan hamurdan bezeler alalım ortasına iç harç ekleyip kapatıp yuvarlayalım üzerine karşılıklı çizikler atalım yumurta sarısı sürüp mavi haşhaş serpelim.
200 derecede poğaçaların üzerleri kızarana kadar pişirelim.
600 / 700 gr kavrulmuş kuruyemiş ( ben 250 gr badem ve 400 gr fıstık kullandım)
Bir çay bardağı dolusu bal
Yarım tatlı kaşığı tarçın (arzuya göre daha fazla olabilir).
400 gr çikolata (sütlü veya bitter )
100 gr beyaz çikolata
Yapılışı;
Kuru yemişleri robottan geçirin (çok ince olmayacak şekilde). Bal ve tarçını ekleyip harmanlayın. Yağlı kağıt serilmiş tepsiye dökün, kaşık ile yayın. Sonra bir bardak yardımı ile düzeltin, resimde görüldüğü gibi (bu işlem düz olmasını sağlayacak).
Benmari usulü 200 gr bitter çikolatayı eritip harcın üstüne dökün, donmasını bekledikten sonra yağlı kağıt serin, üstüne tepsiyi yerleştirip ters çevirin. Kalan 200 gr sütlü çikolatayı dökün, beyaz çikolatayı da benmari usulü eritip resimde görüldüğü gibi uzunlamasına çizgiler yapın. Bir bıçak yardımı ile bir yukarı bir aşağı olacak şekilde 1-2 parmak aralığında boşluk bırakarak çizgiler oluşturun.
Çikolatanın biraz donmasını bekleyin (çok donarsa kesilmesi zor olur, kırılır), dilediğiniz gibi kesin.
1 su bardağı yağsız beyaz peynir (lor peyniri veya sevdiğiniz peynirlerden de olabilir)
Yarım demet maydanoz
Bir küçük rendelenmiş kuru soğan ( şart değil)
Bir tutam rendelenmiş yağsız kaşar peyniri
Karabiber, pul biber
Tuz (peyniriniz tuzsuz ise)
Üzerine:
Bir yumurta sarısı
Kavrulmuş susam veya çörek otu
Yapılışı;
İç harcını dilediğiniz gibi hazırlayın. Yıkadığınız biberleri resimde görüldüğü gibi ortadan kesip iç harcından doldurun. İç harcımız bitene kadar bu işlemi uygulayın. Daha sonra milföy hamurunu tezgaha alıp unla biraz açın (ince olmayacak şekilde). Beş eşit parçaya bölün ve resimde görüldüğü gibi sarın. Şeritler üst üste gelsin biraz ve hamurun iki ucunu suyla ıslatın ki birbirlerine yapışsınlar aksi taktirde kenarlardan bütün peynir akar. Yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine yerleştirip üzerlerine yumurta sarısını sürün ve bolca susam serpin. 180 derecede iyice kızarana kadar pişirin.
Yarım ekmek içi (suda ıslatılmış, sonra suyu sıkılacak)
1 adet rendelenmiş kuru soğan
1-2 diş sarımsak
Yarım demet maydanoz
karabiber
pulbiber
kimyon
Yarım tatlı kaşığı tuz (tepeleme)
Sarmak için;
Lavaş veya yufka (ben yufka kullandım 5-6 tane)
Erimiş tereyağ (5-6 yemek kaşığı kadar)
Sosu için;
2 yemek kaşığı tereyağı veya margarin
1 yemek kaşığı salça (tepeleme)
2 su bardağı sıcak su
1 tatlı kaşığı tuz
Servis için;
yoğurt
Yapılışı;
Köfte malzemeleri bir kaba alın, bütün malzemeleri yoğurun ve dolapta dinlendirin. Dinlenen köfteleri resimde görüldüğü gibi şekil verip (köfteler biraz kalın olsun) yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine yerleştirin ve 10 dakika kadar biraz pişirin. Köfteler pişerken tereyağı sos tenceresine koyup kızdırın, içine salçaları ilave edip kavurun. Suyu ekleyerek akıcı kıvamda olmasını sağlayın.
Yufkaları ya da lavaşı tezgaha serin. Ortadan ikiye kesin, üzerine tereyağını fırça yardımı ile sürün. Geniş kısmına köfteleri yerleştirin. Sıkıca sarın. Sardığınız dürümü verev şeklinde 3 parmak eninde kesin. Tekrar tepsiye yerleştirip üzerleri kızarana kadar pişirin. Daha sonra servis tabağına dizin. Üzerine salçalı sosu gezdirin.
3/4 su bardağı sıvı yağ (yarım su bardağı+ bir çeyrek)
1 paket vanilya
2 paket kabartma tozu
1 yemek kaşığı limonun suyu
Bir fiske tuz
Arzuya göre damla çikolata
sos için;
Hazır çikolata sos veya puding
File badem veya dilediğiniz süslemeler
Yapılışı;
Yumurta kokusunu sevmeyenler için veya son anda evde yumurta kalmadığını fark edelenlere nefis yumuşacık ağızda dağılan bir pasta paylaşıyorum.
Bir kaba, un, kabartma tozlarını ve kakaoyu elekten geçirilir. Şeker, vanilya ve tuz eklenir. Diğer sıvı malzemeler karıştırılır. Kuru karışıma dökülür ve iyice çırpılır. Yağlı kağıt serilmiş tepsiye dökülür 180 derecede pişirilir (kürdan kontrolü yapın). Kek piştikten sonra soğumaya bırakılır ve sıcak çikolata sosu üstüne dökülür. Dilediğiniz süslemeleri üstüne serpin.
Yapılışı; İlk önce hamur hazırlanır. Bunun için bir kaba, maya, süt ve şeker karıştırılır. 5 dakika bekletilir. Sonra yumurta ve tuz eklenip karıştırılır. 500 g un koyulur, yoğrulur. Daha sonra tereyağı eklenir (resim 1) ve yoğrulur. 60 g kalan unu ilave edilir. 5 dakika daha yoğrulur (resim 2). Elde ettiğimiz hamur ele yapışması normaldir, un eklemenize gerek yok bu aşamada. Hamur bir saat mayalanmaya bırakılır (resim 3). Krema hazırlanır. Bir tencereye yumurta sarıları ile şekeri rengi beyaz olana kadar çırpma teli ile çırpılır. Mısır unu eklenip karıştırılır. Önceden kaynattığımız sütü yavaş yavaş tencereye eklenip çırpılır. Ocağa koyup pişirilir. En son vanilya ve tereyağı eklenip çırpılır. Krema soğumaya bırakılır (ara sıra kabuk tutmaması için karıştırın). Hamur yapışkan olduğu için bu aşamada elinizi unlayıp hamuru eşit iki parçaya bölün. Gerekirse un ilave edip yoğurun, elinize çok yapışıyorsa ( ben un ilave ettim). Temiz bir zeminde (un serpip açın) Dikdörtgen şekilde açılır (resim 5). Kremayı ikiye bölün. Birinci bezeye kremayı (yemek kaşığı yardımıyla) sürün (resim 6). Damla çikolata serpilir (resim 7). Rulo şeklinde sarılır (resim 8). İki parmak genişlikte kesilir (resim 9). Yağlı kağıt serilmiş tepsiye dizilir ve 40 dakika mayalanmaya bırakılır (resim 11). Bu işlemi aynı şekilde üzümlü olanına da uygulayın. Mayalandıktan sonra yumurta sarısı ile süt çırpılıp üstlerine sürülür (resim 12). Önceden ısıtılmış 180 derecede kızarana kadar pişirilir. Bu tarifi bugün görüp hemen denedim ve sizinle paylaşmak istedim. Harika nefis bir tarif pofuduk yumuşacık bir lezzet.
Not: Ölçüler konusunda bilgi; 100 g = 1 su bardağı250 ml= bir su bardağı oluyor 240 g=240 ml yani bir su bardagindan az 1 yemek kaşığı= 15 g seker 1 yemek kaşığı= 50 g tereyağı 1 yemek kaşığı = 5 g nişasta 25 yaş maya paket olarak satılıyor.
Damak zevkinize göre yapabilirsiniz ( ben mantar, sucuk, dilim domates, biber, siyah zeytin, kaşar peynir ve mozarella kullandım)
Yapılışı;
Nefis bir pizza yapmak için sizinle püf noktalarını paylaşıyorum.
Püf noktalar;
1- Hamurunuzu güzelce yoğurun (ele biraz yapışkan yumuşak bir hamur olmalı)
2- Yaş mayayı (taze olmasına dikkat edin) şeker ve sütle (bu aşamada sakın tuz atmayın) en az 10 dakika bekletin (köpük olana kadar).
3- Pizzalar önceden ısıtılmış yüksek derecede pişirin (220-240 derecede) sadece alt kısmı yakılır ve pizzayı en yüksek raf kısma fırına verin.
Derin bir kapta maya, süt ve şekeri ekleyip bekletin. Ardından sıvı yağı, suyu ve tuzu ekleyip karıştırın. Unu yavaş yavaş ekleyin elinize biraz yapışkan bir hamur elde edip güzelce yoğurun. Streç bir filmle kapatın ve sıcak bir ortamda bir saat mayalanmasını bekleyin.
Bu arada sos malzemelerini hazırlayın. Bir tavaya sıvı yağı, tuzu ve soğanları pembeleşene kadar kavurup bir tabağa aktarın. Aynı tavada domatesleri ekleyin ve suyu çekene kadar pişirin. Salçaları, domates püresini ekleyip 5 dakika yüksek ateşte pişirin, ocağın altını kapatın. Baharatları, ayırmış olduğumuz soğanları ve sarımsağı ekleyip karıştırın. Sosumuz hazırdır. Hamuru 2 veya 3 bezeye bölün, tepsinizin boyutuna göre açın (açmak için un kullanın) ve yağlanmış tepsiye hamuru koyun. Soğumuş sosu pizzanın her yerine sürün. Dilediğiniz malzemeleri katın, fırına verin (220 derecede, 15-20 dakikada pişti benim).
Afiyet bereketli olsun :)
Not :
Pizzanizi ince seviyorsaniz 3 bezeye bölün.
Ben iki ölçüden yaptım ve 5 beze elde ettim (bir tanesini ince yaptım).
350 ml süt (Burada süt miktarı kullandığınız Vanilyalı puding markasına göre değişebilir. Kaç ml yazıyorsa yarısını kullanacaksınız)
3-5 yemek kaşığı şeker (damak tadınıza göre)
Hamur için :
500 gr un (bir bardak un yaklaşık 160 gr)
100 ml sıvı yağ (yani yarım bardaktan biraz az)
1 yumurta (akı içine sarısı üzerine)
Bir fiske tuz
1 paket kabartma tozu
1 paket yaşmaya
4 yemek kaşığı toz şeker
250 ml süt (yani 1 bardak)
Üzeri için:
file badem ve pudra şekeri
Yapılışı;
Öncelikle sütun içinde maya ve şeker eritilip yaklaşık beş dakika sonra yağ, tuz, yumurta akı ve en son un elenerek ilave edilip ele yapışmayan ama yumuşak bir hamur elde edilir ve hiç dinlendirmeden hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparılıp eğer hafif yapışma oluyorsa hamurda, hafif un yardımıyla uzunlamasına açılır ve yarısına kadar bıçak yardımıyla 5 çizik atılır. Çizik olmayan kenara daha önce hazırlamış ve soğutmuş olduğumuz pudingten 1 tatlı kaşığı koyup ucunu üstüne kapatıp iyice bastırıyoruz ki puding dışına taşmasın ve yuvarlanmaya devam edilip şekil verilir. Ve ılık yerde 20 dakika kadar mayalanmaya bırakılır ve yumurta sarısının içine bir fiske pudra şekerde ilave edilip hamurların üzerine sürülür ve file bademlerde serpilip önceden ısıtılmış 200 derecelik fırında pişirilir ve hafif soğuduktan sonra pudra şekeri de serpilip servis yapılır.
1 Türk kahvesi fincanından bir parmak eksik sıvı yağ
1 tatlı kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı toz şeker
1 su bardağı yoğurt
2 paket kabartma tozu
Aldığı kadar un( yaklaşık 4-5 bardak)
İç Harç İçin :
Kaşar peyniri ve beyaz peynir karışımı ve arzuya göre maydanoz
Yapılışı;
Un ve kabartma tozu hariç bütün malzemeler yoğrulur ve en son un, kabartma tozu da ilave edilir. İyice yoğurulan hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp açılır. Önceden hazırlanmış peynirli harçtan bir miktar konup kapatılır. İç malzeme tercihe kalmış kıymalı yada patatesli de yapılabilir. Yumurta sarısı da sürülüp susam serpilir ve önceden ısıtılmış 200 derecelik fırında kızarana kadar pişirilir. Afiyet olsun.
Yapılışı; Hamurumuz için un ve kabartma tozu hariç bütün malzemeyi yoğurup en son unu ve kabartma tozunu ilave edip iyice yoğuruyoruz. Ağzı kapalı bir kaba koyup dolapta yarım saat dinlendiriyoruz. Bu arada elmalı harç için elmaları soyup küçük küçük doğrayıp diğer malzemelerini de ilave edip karıştırıyoruz (iç harcı pişirmiyoruz) Ve dolapta dinlenen hamurun yarısından biraz azını (fazla hamuru üzeri için ayırıyoruz) 30 cm çapında iyice yağladığımız turta kalıbına ince bir şekilde yayıp elmalı harcı üzerine döküyoruz ve kalan hamurun da el yardımıyla ya da merdaneyle ince ince açıp üzerini kapatıyoruz (bu açması çok kolay bir hamur olmadığı için minik minik açıp üzerini kapatmanız çok daha kolay oluyor ) Önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında kızarana kadar pişiriyoruz. Ayrıca kalıp seçeneği size ait ama bu ölçüde bir hamur için yuvarlak 30 cm’lik kalıbı geçmeyin ve servis seçeneği size ait ben karamel ile süsledim siz dondurma veya krema ile servis yapabilirsiniz.
Yapılışı; Muhallebi için yumurta sarısı, nişasta, un ve süt çırpılarak karıştırılır ve ocağa alınır. Kaynadıktan sonra vanilyası ilave edilir ve beş dakika sonra 100 ml krema ilave edilip çırpmaya devam edilir. Burada önemli olan muhallebinizin akışkan ve güzel bir kıvamda olmasını istiyorsanız aralıklarla ılıyana kadar muhallebimizi çırpıyoruz. Alt tabanı için bir yandan hazırlık yapıyoruz, bisküvi ve fındığı rondodan geçirip erittiğimiz tereyağı ve sütü ilave edip karıştırıyoruz ve servis kaselerimizin altına önce bunları paylaştırıp üzerine soğuyan muhallebinizi döküyoruz. Dolaba kaldırıp yaklaşık 2 saat dinlendiriyoruz. Çilek sosu için çilekleri püre haline getirip içine şekerini, nişastasını, limonu ilave edip kaynatıyoruz ve soğuyana kadar çırpmaya devam ediyoruz. Aralıklarla gerekirse kullanmadan önce blender yardımıyla pürüzsüz hale getirin ve muhallebinizi üzerine döküp yine dolaba kaldırıyoruz ve yaklaşık bir saat sonra kremayla pudra şekerini çırpıp üzerlerini süslüyoruz. Afiyet olsun.
1 Türk kahve fincanından bir parmak eksik sıvı yağ
1 tatlı kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı toz şeker
1 su bardağı yoğurt
2 paket kabartma tozu
Aldığı kadar un
İç Harcı:
Kıyma
Soğan
Tereyağı
Tuz, karabiber
Yapılışı;
Un ve kabartma tozu hariç bütün malzemeler yoğrulur ve en son un, kabartma tozu da ilave edilir. İyice yoğurulan hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp açılır. Önceden hazırlanmış kıymalı harçtan bir miktar konup kapatılır ( iç malzeme tercihe kalmış peynirli yada patatesli de yapılabilir ) Yumurta sarısı da sürülüp susam serpilir ve önceden ısıtılmış 200 derecelik fırında kızarana kadar pişirilir. Afiyet olsun.