Nedir bu terapi muhabbeti?

Boomer ve x kuşağında öyle manyaklar var ki tanıdığım, aklınız şaşar görseniz. Hepsi değil terapi doğru dürüst biri tarafından dinlenmemiş, konuşmamış insanlar. Ama var ya zırıl zırıl hasta bu insanlar. Çevresiyle uyumsuz, kendi mutsuz olduğu gibi ailesine de hayatı dar etmiş, adam yürüyen depresyon.
Sizin dediğiniz şeye benziyor, eskiden hastane mi varmış insanlar tarlada doğuruyordu.
 
Terapi alın diyenler sadece hastalığı kastetmiyor. Buradaki insanlar, coğu zaman eşler arasında iletişimsizlik için yazıyor bunu.
Eslerin tamamıyla normal olduğu durumlarda yanlış anlama, kendini ifade edememe sorunlarında bir baska tarafsız kişinin bu iletişimsizliği çözmesi lazım.


Bir de bence toplum olarak sıkıntılıyız. Herkes birbirinin hayatına karısıyor. Acayip bir elalem ne dercilik var. Bir canım kültürümüzcülük var ama bence Türk kültğrü pek de minnoş bir kültür değil. İnsanı yoran, bunaltan bir baskı içeriyor. Bu baskıdan kurtulup da kendi öz benliğinin farkına varabilmek için çogumuzun kendini epey geliştirmesi lazım.

Önceden yoktu dediğiniz bizden önceki jenerasyonsa sorun bakalım hangisi kendini gerceklestirmiş. Çogu doğmuş büyümüş ve ölmüş.
 
Kim sağlam psikolojide, ben dedemi babaannemi bilirim en eski, hiçbir yerleri de normal değildi.

Mutsuz olup mutsuzluk vermek normal karşılanamaz.
 
Vietnam savasina gidenlerin hepdi delirdi. Savasa gidenlerin psikilojisinin iyi oldugunu nerdwn cikardiniz?
 
Kesinlikle
 
Burada insanlar öyle şeyler yazıyor ki ne nasihati verelim. Daha bugünlerde birisi sevgilim var hem de fckbddym var yazdı. Belli ki psikolojik sorunları var ne demeliyiz. Ay ikisini de aynı anda idare et mi diyelim. ya da hocaya git mi diyelim. İnsanlar da yardımcı olmak için bazen söylüyor. Bilimsel bir öneri yani niye sizi rahatsız etti ki bu kadar
 
Vietnam savasina gidenlerin hepdi delirdi. Savasa gidenlerin psikilojisinin iyi oldugunu nerdwn cikardiniz?
Amerika'daki evsizlerin bile büyük çoğunluğunu savaş gazileri oluşturuyor. Travma sonrası stres bozukluğu tedavisi yapılmadığı için. -orada gaziler ciddi anlamda görmezden geliniyor-
 

Parası fazla mı geldi?
 
Ablam 2 sene terapi aldı. Biz çok travmalı çocukluk yaşadık. En çok etkilenen en büyüğümüz ablam oldu. Anlatsam kimse inanmaz. Benimde ihtiyacım var ama gittiğimde 3. Kez gitmeye cesaretimin kalmadığını fark ettim. Cidden bazen diyorum hala aklımı nasıl kaybetmedim onca şey yaşadım. Kolay değil anlatmakta bile zorlanırım ağzım kitlenir.

Ablam çok kötü bir durumda başladı. Resmen resetlendi. Yeniden dünyaya gelmiş gibi. Eski mutsuz geçmişe takılı üzüntüden kendini kahreden o insan yok artık. Neşeli. Çook fark edecek kadar değişti. Ama kendi de istedi. Çabaladı. Ben onun kadar güçlü değildim ve devam edemedim… o düzeldi ben kızkardeşimle hala bu travmaların izlerini görüyoruz hayatımızda. Çok üzücü terapi şart. Hatta herkes terapiye gitmeli. Sorunu olanda olmayanda gitmeli. Fakat bir noktada geçmişe dönüyorsunuz ve sizin elinize bir anahtar veriliyor. O anahtarla kapıyı açıp eskiye dönüyorsunuz. İşte o çok acı veriyor. Ya devam ediyorsun ya bırakıyorsun o anda. Ben geçmişe yenildim ve anahtarımı kaybettim.
 
Biraz polemik olsun diye açılmış gibi geldi bu konu.
Yani "psikoloji" denen bir bilim dalı varken, o bilim dalının en önemli aracı terapiyken, "o da neymiş" demek..
Terapi alıp yüzde yüz değişip etkisini gören var mı çok merak ediyorum?
Terapi, insanı "%100 değiştirme"yi amaçlayan sihirli bir değnek değil ki. 2-3 kere gideyim iyileşeyim diye bir şey yok.
Aylara, yıllara yayılan bir süreçtir terapi. Kişi kendisi de emek verir terapi süresince. Kendine zor sorular sorması gerekir, eğitim gibi bir şeydir neredeyse. Kendi kullanma kılavuzunu edinir insan terapide.
 
Ciddi anlamda sıkıntı yaşamayan biri büyük ihtimalle anlamıyor , insanın nasıl kafayı yiyebilecegini.

Ben etkisini çok fazla gördüm sabahları acı cekerek uyanmiyorum mesela , nefes alabiliyorum sağlıklı ilişki kurabildim o kasar çok etkisi var ki . Tabii ki doğru terapist ve emekle
 
Neredeyse bir yıldır terapi alan biri olarak söyleyebilirim ki öncelikle eski kuşakların psikolojilerinin çok sağlam olduğunu düşünmüyorum onlarin yasattiklariyle bir çoğumuzun psikolojisinde sıkıntılar oldugunu düşünüyorum...

Terapilerde bizlere sihirli değnek değmiyor sadece bazı yollardan nasil yurumemiz gerektini bazı yolların bizde bıraktıkları ağır tahribatlari nasil almamız gerektiğini öğretir bize terapiler yorumlarda bir arkadaşın dediği gibi bütün mesleklerden bir dolu mezun olduğu gibi bir dolu psikolog var önemli olan doğru kiside olmanız... psikologların deyimiyle çantası daha dolu olanı bulmanız

Yoksa bundan önceki psikologum kendimi sevmem gerektiğini anlatıp dururken nasil sevmem gerektiğinde alakalı cokta katkı saglamadi yoksa kendimi sevmediğim benimde farkında olduğum bir durumdu.

Buraya sayfalar dolusu yazabilirim ama lutfen gittiginiz psikologun dogru kisi oldugundam emin olun maddi olarak cok zor dönemlerimde bile bırakmadım hayatta kendime yatırım bu oldu diyebilirim ailemin disardaki üyelerinin bile bendwki degisimi farkettigi bir süreç yasadim
 
Dogru terapist gercekten cok onemli
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…