Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Not: This feature may not be available in some browsers.
Akşama doğru ışığı ben açıyorum eşim kapatıyorElektrik zamanlarından gözüm korktu. Kurutmayı daha az kullanmaya karar verdim. Çaycıyı kaldırdım. Sizlerin var mı düşündüğü kızlar.
Bizim ev de lunapark gibi bütün odalar yanıyor. Ben kapatıyorum çocuklar açıyor. Eşime dedim bütün ışıkları tek sigortada toplatsak da gündüz yakamasalar mıAkşama doğru ışığı ben açıyorum eşim kapatıyor
Mantıklı ben küçükken babam sürekli uyarırdı ışığı kapat diye asla boş odada ışığın açık kalmasına izin vermezdi evlendiğimden beri hunharca ışık yakıyorum ama zamlardan sonra eşimde babamı görmeye başladımBizim ev de lunapark gibi bütün odalar yanıyor. Ben kapatıyorum çocuklar açıyor. Eşime dedim bütün ışıkları tek sigortada toplatsak da gündüz yakamasalar mı
Ben de bi giydiğimi bi daha giymem. Eşim direk az çamaşır yıkanacak bundan sonra dedi ona taktı çocuklar üstünü değiştirdikçe noldu üstüne niye çıkardın o kadarcık lekeden bişey olmaz diye söyleniyorduMantıklı ben küçükken babam sürekli uyarırdı ışığı kapat diye asla boş odada ışığın açık kalmasına izin vermezdi evlendiğimden beri hunharca ışık yakıyorum ama zamlardan sonra eşimde babamı görmeye başladım
Ben kış aylarında bi kez giyip yıkayamam kıyafetlerim yıpranıyo diye bizde de Çaycı çok çalışıyo, eşim çok çay içer, ben saç şekillendirici çok kullanırımBen de bi giydiğimi bi daha giymem. Eşim direk az çamaşır yıkanacak bundan sonra dedi ona taktı çocuklar üstünü değiştirdikçe noldu üstüne niye çıkardın o kadarcık lekeden bişey olmaz diye söyleniyordu
Evet bir amaca hizmet ediyor anlatmak istediğim bu değildiKim neden giriyor bilmiyorum ama online kurslar bana inanılmaz iyi geldi. Benim sosyal hayat şansım yok biliyorsun. Tatilim, yemek keyfim, vs hiç biri mümkün değil. Artık hayatım çamaşır yıka bulaşık yıka temizlik yap üçlüsünden çıktı çok şükür. Bu kadar her şeyin online a taşınması benim işime geldi sonuna kadar kullanıyorum online diyetisyen, online psikolog, online kurs
Yok yok ben de ima ettiğini düşünmedim öyle iyi geldiğini yazmak istedimEvet bir amaca hizmet ediyor anlatmak istediğim bu değildi
Benim için heves olursa başlamam gerekiyor şuan o heves ışık yok
Yoksa kursa eğitime ve online kurslara karşı değilim hazır hissetmiyorum
Yani aslında bunu yazarken toplumun eğitim anlayışıyla diğer ülkelerin bakış açısını kiyaslamistim video izledim biraz araştırdım
Ülkemizde böyle şeyler abartılıyor gibi
Hani kızım istediği yerde okuyabilir istediği kursa gidebilir isterse kendine iş kurabilir
Ama bazı şeyler olmalı zorunluluk gibi hissettiriliyor
Sınavlar puanlar veya başarısızlıklar gibi durumları başta ebeveyn kaldıramıyor
Araştırmalarım ve okuduğum yerlerden çıkardığım sonuçtan bahsediyorum kimseyi ima edip elestirmiyorum yanlış anlaşılmasın
Eline sağlıkÇalışanlar için ev rutini
Oncesinde dağınık bir ev yaşantım oldu ve sistemli oldukça daha iyi hale geldim
Evde geçirdiğiniz toplam süre 5 saat diyelim
İlk 1 saat çok önemli
5-10 dk dinlenip evde ve çocuklarla vakit geçirip işlere başlıyoruz
Mak camasir atmak 5 dk yıkama işi uzun sürüyor önceden zamanlayici programlanirsa daha pratik olur. Siz eve gelince kurutmaya atar yada asabilirsiniz
Bulaşık mak temizleri yerleştirmek 5 dk
Sonra yemek işleri başlıyor yemek pişerken etrafı toplamak önemli çok hızlı bir şekilde gördüğünüz işleri yapsanız yeter
Sofra kurma toplama sonrasi serbest zaman geriye 3 saatiniz kaldı.
Çay faslı ödev işleri olabilir sonrasında
Kendinize biraz zaman tanıyın çocuklara babası ilgilenebilir.
Hatta bazı işleri ortak yapmakda önemli
Benim eşim eve 1 saat sonra geliyordu ve kızımı annemden alıyordu yani 1 saat zamanım olunca hızlıca yapardım bu yönden sansliydim evde tek kalmak konusunda
Ama kızımla aynı zamanda evde olunca ona oyun alanı olustururdum camasir sererken katlarken veya yemek yaparken şuan 5 yaşında işim olduğunda ona söylüyorum bazen yardım ediyor bazen odasinda oynamaya devam ediyor.
Lavaboyu kullandığınız zaman hemen fircalayip silebilirsiniz temizlik eşyaları yakınında dursun 5 dk sürer.
Hafta sonuna sadece süpürme silme işi kalır bu da 1 saat demek max.
Günde sadece 1 mak camasir yıkanmalı hafta sonu bu işlerle uğraşmayın
Mesela cumartesi günü tam zamanlı çalışıyordum eve gelince genel temizlik yapardım 2 saat sürerdi fazladan
Pazar tatil olurdu dinlenirdim.
Yemek planı mutlaka yapılmalı
Kıyafet planı mutlaka yapılmalı
En çok motive eden şeyler bunlar
Dolap karşısında düşünmek bunları hazırlamaktan daha yorucu
Beslenme, kahvaltı işleri
Giyinme ve hazırlık için uygun zamanda güne başlamak önemli
Hatta kendinize uyanınca kahve yapmak uykunuzun açılmasını bekleyip güne hazır olmak gerek
Ve önce kendiniz giyinip sonra çocukları hazırlamak gerekiyor çocuklar sabırsız oluyor bu konuda
Ev işleri yoluna girdiği zaman exra düzen işleri yapılabilir
Mesela buzdolabindan hergun 1 raf temizlemeye başlamıştım 5 günde bitmişti ama günde 5-10 dk sürmüştü
Günde 1 cekmece olabilir
En zor iş fırın temizliği ve ütü yapmak olmuştu
Onları bazı hafta sonları yapıyordum.
Banyoyu kullanmadan önce fircalayip yikamakda kolaylık sağlar hem su ısınırken durulamis olursunuz.
Şimdi yorucu gibi gelse de uyguladıkca anlayacaksınız
Evet ilk 1 saat zor ama sonrası size kalacak.
Ev zaten yaşanılacak halde olsa yetiyor.
Çalışıp eve geliyorsunuz daha ne olsun
SUHAN
Teşekkürler peki ajandana nasil planliyorsun yapılacakları bir haftalık mi yoksa bir gün önceden mi mükemmeliyetçi bir mağdur olarak haftalık aylik yazıp yapamazsam diye korkuyorum kendimi hırpalarımolmadi diye. Benim eşim değişken ruhlu biri yapilan yemegi o gün yemesi tutmaz .. Bir işi yaparken bosver kalsin gel dışarı gidelim der baltalar iki yıldır sürekli evde olunca kanıyorum bendeÇalışanlar için ev rutini
Oncesinde dağınık bir ev yaşantım oldu ve sistemli oldukça daha iyi hale geldim
Evde geçirdiğiniz toplam süre 5 saat diyelim
İlk 1 saat çok önemli
5-10 dk dinlenip evde ve çocuklarla vakit geçirip işlere başlıyoruz
Mak camasir atmak 5 dk yıkama işi uzun sürüyor önceden zamanlayici programlanirsa daha pratik olur. Siz eve gelince kurutmaya atar yada asabilirsiniz
Bulaşık mak temizleri yerleştirmek 5 dk
Sonra yemek işleri başlıyor yemek pişerken etrafı toplamak önemli çok hızlı bir şekilde gördüğünüz işleri yapsanız yeter
Sofra kurma toplama sonrasi serbest zaman geriye 3 saatiniz kaldı.
Çay faslı ödev işleri olabilir sonrasında
Kendinize biraz zaman tanıyın çocuklara babası ilgilenebilir.
Hatta bazı işleri ortak yapmakda önemli
Benim eşim eve 1 saat sonra geliyordu ve kızımı annemden alıyordu yani 1 saat zamanım olunca hızlıca yapardım bu yönden sansliydim evde tek kalmak konusunda
Ama kızımla aynı zamanda evde olunca ona oyun alanı olustururdum camasir sererken katlarken veya yemek yaparken şuan 5 yaşında işim olduğunda ona söylüyorum bazen yardım ediyor bazen odasinda oynamaya devam ediyor.
Lavaboyu kullandığınız zaman hemen fircalayip silebilirsiniz temizlik eşyaları yakınında dursun 5 dk sürer.
Hafta sonuna sadece süpürme silme işi kalır bu da 1 saat demek max.
Günde sadece 1 mak camasir yıkanmalı hafta sonu bu işlerle uğraşmayın
Mesela cumartesi günü tam zamanlı çalışıyordum eve gelince genel temizlik yapardım 2 saat sürerdi fazladan
Pazar tatil olurdu dinlenirdim.
Yemek planı mutlaka yapılmalı
Kıyafet planı mutlaka yapılmalı
En çok motive eden şeyler bunlar
Dolap karşısında düşünmek bunları hazırlamaktan daha yorucu
Beslenme, kahvaltı işleri
Giyinme ve hazırlık için uygun zamanda güne başlamak önemli
Hatta kendinize uyanınca kahve yapmak uykunuzun açılmasını bekleyip güne hazır olmak gerek
Ve önce kendiniz giyinip sonra çocukları hazırlamak gerekiyor çocuklar sabırsız oluyor bu konuda
Ev işleri yoluna girdiği zaman exra düzen işleri yapılabilir
Mesela buzdolabindan hergun 1 raf temizlemeye başlamıştım 5 günde bitmişti ama günde 5-10 dk sürmüştü
Günde 1 cekmece olabilir
En zor iş fırın temizliği ve ütü yapmak olmuştu
Onları bazı hafta sonları yapıyordum.
Banyoyu kullanmadan önce fircalayip yikamakda kolaylık sağlar hem su ısınırken durulamis olursunuz.
Şimdi yorucu gibi gelse de uyguladıkca anlayacaksınız
Evet ilk 1 saat zor ama sonrası size kalacak.
Ev zaten yaşanılacak halde olsa yetiyor.
Çalışıp eve geliyorsunuz daha ne olsun
SUHAN
eğer çamaşırı evde kurutacaksan, daha çok nem yapıyo evin içine, evin sıcaklığını düşürüyor, ve kombinin daha fazla çalışmasına sebep oluyor.Elektrik zamanlarından gözüm korktu. Kurutmayı daha az kullanmaya karar verdim. Çaycıyı kaldırdım. Sizlerin var mı düşündüğü kızlar.
Bu bizim planımız değil önceki sayfalarda kaldıTeşekkürler peki ajandana nasil planliyorsun yapılacakları bir haftalık mi yoksa bir gün önceden mi mükemmeliyetçi bir mağdur olarak haftalık aylik yazıp yapamazsam diye korkuyorum kendimi hırpalarımolmadi diye. Benim eşim değişken ruhlu biri yapilan yemegi o gün yemesi tutmaz .. Bir işi yaparken bosver kalsin gel dışarı gidelim der baltalar iki yıldır sürekli evde olunca kanıyorum bende
Iki yaşında bir bebeyle başarabilecek miyim acep planli hayatı
Sahra- bu bizimkiHaftalik işler planı
Pazartesi : Nevresim ve havlu değiştirme
Salı: Toz alma ve yer silme
Çarşamba: Wc- banyo
Perşembe: Buzdolabı ve liste yapmak
Cuma: Alışveriş günü
Cumartesi: Exra işler günü
Pazar: Tatil
Günlük işler planı
Eylül beslenme cantasi ve hazırlığı
Çamaşır- bulaşık- yemek kontrolü
Etrafı toplamak
Süpürmek
Haftalik iş günü uygulamak
Düzenlenecek bölge
Temizlenecek bölge
Öğle yemeği
Kisisel zaman
Akşam yemeği hazırlık ve sofra
Son kontroller
Uykuya geçiş
Buda detayli hali Sahra-Genel temizlik günü normalde pazartesi yapardım ve çok yorucu geçerdi diğer günler rahat ederdim tabi ama bu kez haftalara bölmeyi düşündüm biraz biraz uyguladım çok daha iyi geldi.
1 günüm nasıl geçiyor
Sabah uyanınca kızımın beslenme çantasını hazırlayıp sonra kızımı hazırlıyorum 30 dk sürüyor
Eşimle kızım gidince mola veriyorum buraya bakıyorum yada kitap okuyorum. 30 dk veya 1 saat günün yoğunluğuna göre
Ev kıyafetlerimi giyip bakım yapıyorum öncelik kendimizin tabiki de
Sonra mutfakta sabah dağınıklığını topluyorum
Bulaşık makinesini kontrol ediyorum.
Çayımı demliyorum
Burada işim bitince camasir sepetlerini kontrol ediyorum
Etrafta kıyafet varsa sepete atıp yatakları topluyorum evde başka bir dağınıklık olmuyor
Tüm odaları supuruyorum
Mola veriyorum kendime basit bir kahvaltı hazırlıyorum sabah kimse kahvaltı etmediği için rutinimden kaldırdım
Bu sırada mini bir dizi acıyorum saat 11:00 civarı oluyor
Akşam yemeği listeme bakıyorum
Kahvaltım bitince toplayıp haftalik belirlediğim işi yapıyorum mesela nevresim değişimi 15 dk sürüyor
Düzenlenecek bir alan varsa orayı yapıyorum kısa sürmesi önemli
Temizlenecek bir bölge varsa yapıyorum dolap içi toz almak yada fırın temizliği gibi
Zamanım varsa mola veriyorum İngilizce çalışıyorum yada video izliyorum buraya bakıyorum ne istersem
12:45 de eylülü okuldan almak için çıkıyorum
Bu sırada evde eksik malzeme varsa markete gidiyorum
Çıkarken çöpü de atıyorum bazen unutmazsam
Öğle yemeği sohbet faslı oluyor kızımla
Sonra telefondan oyunlarını oynuyor
Bende bu sırada kisisel zaman geçiriyorum
Ajandama bakıyorum
Sonra birlikte oyun oynuyoruz veya banyo saati oluyor
Saat 17:00 de Akşam yemeğini hazırlamaya başlıyorum ve
18 veya 19 gibi sofra kurulup sonrasında hemen toplanıyor o sırada tabiki de çay demlenir
Eylülün uyku sürecine kadar yine serbest zaman
Yarının planını yapmamissam onu yazıyorum
Sohbet ediyoruz
dizi izliyoruz yada film açıyoruz.
Son kontroller
Camasir katlama işi geç saate kalmışsa onu katliyorum.
Oyuncakları bazen birlikte topluyoruz genelde kendisi toplar.
Gördüğüm işler kolaysa yapıyorum yada ajandaya yazarım.
22 gibi eylülü uyutma süreci başlıyor giydir dis fırçala hikaye izle derken 30 dk geçiyor
Bu süreci bugün 21:30 a çekeceğim
23 gibi de kendim Uykuya hazırlanıyorum
Öncesinde ev kontrolü yapıyorum çay çerez bulasigini topluyorum
Biraz yine kitap okuyup fly lady sitesine bakıyorum ve son.
Yani belli bir rutinde ilerlemek önemli
Tabiki de bazı günler exra iş çıkıyor yada acil birsey oluyor sonrasında toparlanma süreci yaşayıp devam etmek gerek
Bu şekilde kendi hayatınıza göre plan yaparsanız herseyin daha iyiye gittiğini görürsünüz.
Birde öncelik hedefiniz bulaşık camasir ve yemek olsun bu işler bitince geriye birsey kalmıyor
1 haftalik yapıyordum ama o hafta gündem degisiyorduTeşekkürler peki ajandana nasil planliyorsun yapılacakları bir haftalık mi yoksa bir gün önceden mi mükemmeliyetçi bir mağdur olarak haftalık aylik yazıp yapamazsam diye korkuyorum kendimi hırpalarımolmadi diye. Benim eşim değişken ruhlu biri yapilan yemegi o gün yemesi tutmaz .. Bir işi yaparken bosver kalsin gel dışarı gidelim der baltalar iki yıldır sürekli evde olunca kanıyorum bende
Iki yaşında bir bebeyle başarabilecek miyim acep planli hayatı
Teşekkür ederimeğer çamaşırı evde kurutacaksan, daha çok nem yapıyo evin içine, evin sıcaklığını düşürüyor, ve kombinin daha fazla çalışmasına sebep oluyor.
o sebeple bence kurutmayı kullanmaya devam et, ya içine kuru havlu at bi tane, tasarruf için öneriler arasındaydı, ya da şu kurutma topu gibi şeyler öneriliyor.
çaycıyı kaldırabilirsin, ocaktaki doğalgaz, elektrik kadar harcamıyor enerjiyi.
-tv vs takılı fişleri çekebilirsin yatarken.
-telefon şarjını yatmadan doldur ki tüm gece prizde kalmasın.
-çamaşırların çoğu tam kirlenmiyor, kirli olmayanları 30-40 derecede kısa programda 40 dk-1 saat gibi sürelerde yıkayıp kurutuyorum ben. çamaşır makinelerinde en çok enerji harcayan şey yıkama sıcaklığı. lekelileri de geceden suya leke çıkarıcıya basıp, gündüzden yine normal bir sıcaklıkta yıkarsan onlar da temizlenir, enerji az harcanmış olur kanımca :)
-fırın yemeklerinden çok tencere yemekleri yapabilirsin.