• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

mesnevi dersleri

o zaman bir düzeltme yapayım, Adem aleyhisselama gönderme demiştim lakın hikayelerden sonra bu göndermenin iki meleğe yapıldığı anlaşlıyıor

Hz. Mevlana’nın Mesnevisi’nden okuyacağım bazı hikayelere ışık tutması adına, ön bilgiler vermek durumundayız. Bunların içinde, bu bilgileri almadan, yani bu hikayeleri değerlendirmek doğru değil. Çünkü bu hikayeler Kuran– ı Kerim’deki ilgili ayetlerin tefsiri ve onlardaki sırrın anlaşılmasına yardımcı olsun diye verilmiştir. Öncelikle Harut ile Marut’tan bahsedeceğiz. Bu Bakara Sûresi’nde adı geçen iki melaikedir.

Kuran-ı Kerim’de ikinci sûre olan Bakara Sûresi’nde 102. Ayet’te bu iki meleğin dünyaya indikleri, halka sihir öğrettikleri , kendilerine müracat edenlere sihir öğretmeden, “Biz Tanrı tarafından size bir imtihan olarak geldik. Sihir öğrenip kafir olmayın.” diye ikaz ettikleri belirtilmektedir. Hz. Mevlana Mesnevi’nin birinci cildinde 3359. beyite kadar yine bu hikayeden bahseder. Bir diğer surede; 21. Sûre yani Enbiya Sûresi’nin 51. ayetinde 70, ayetine kadar, Hz. İbrahim’in öyküsü anlatılıyor. Orada da İbrahim’in putları nasıl kırdığı ve Nemrut tarafından, nasıl ateşe atıldığı; ama ateşin Nemrut’u yakmadığı soyleniyor.

öküz kimdir ki sen ona sakal gibi tabi olasın
Torak nedir ki sen ona ot olasın
o kadın yaptığı işten utanınca Tanrı onu çarpıp Zühre yıldızı yaptı
kadının Zühre olması çarpılma oluyor da
Toprak ve çamur olmak olmak çarpılma değil midir?( ey inadçı)

Zühre yıldızı: Venüs gezegenidir. Halk arasında Çolpan veya Çoban Yıldızı olarak da bilinir. Güneş Sisteminde, Güneşe uzaklık bakımından ikinci sıradaki gezegen. Ayrıca Zühre, Roma Astrolojisi'nde Lucifer isimiyle bilinir. Kendi ekseni etrafında, Güneş Sistemindeki diğer tüm gezegenlerin aksi istikametinde döner. Venüs, saat yönünde dönen tek gezegendir.

Büyüklüğü açısından Dünya ile benzerlik gösterdiğinden, Dünya ile kardeş gezegen olarak da bilinmektedir. Gökyüzünde Güneş'e yakın konumda bulunduğundan ve yörüngesi Dünya'nınkine göre Güneş'e daha yakın olduğundan yeryüzünden sadece Güneş doğmadan önce veya battıktan sonra görülebilir. Bu yüzden Venüs Akşam Yıldızı, Sabah Yıldızı veya Tan Yıldızı olarak da isimlendirilir. Bir diğer adı da 'Çoban Yıldızı'dır. Görülebildiği zamanlar, gökyüzündeki en parlak cisim olarak dikkat çeker.

Bu paragrafın ana konusu, sema yani gökyüzünde Allah’ın isim ve sıfatlarının nasıl azametli ve büyük bir şekilde kendini gösterip sergilediğine işaret ediliyor. Evet, o koca yıldız ve gezegenler o mükemmel manevra ve dönmeleri ile sanatkarlarının kibriya ve azametini izhar ve ilan ediyorlar. Adeta bir tiyatro sahnesinde sanatını icra eden bir oyuncu gibi, bu sema perdesinde bu muazzam yıldız ve galaksiler o muhteşem vaziyetleri alarak tedbir ve idare edicileri olan Allah’a ve isimlerine tam bir ayna tam bir ilancı oluyorlar, demektir.

“Allah melekleri yarattı, onlara akıl verdi; hayvanları yarattı, onlara da nefis verdi; insanoğlunu yarattı, onlara hem akıl hem de nefis verdi. İnsanlardan kimin aklı nefsine galip gelirse, meleklerden daha üstündür; kimin nefsi aklına galip gelirse o da hayvanlardan aşağıdır”
hadisi şerifinin ve mesnevinin yukardaki beyitlerinin ışığında aslında insanında harut ve maruta benzediklerini söylyebilirz. nefsine oyun insan tıpkı onlar gibi balçıktan daha aşağı bir seviyeye inebilir.

Ok yaydan çıktı menzile ulaştı. İşte budur DatluCaducum. :65:
Gökteki en parlak yıldız bize nefsimizi hatırlamak için yaratılmış.
star-plucker-smiley.gif

Teşekkürler canlar da , ben kitabın resmini koymuşum soracağımı sormamışım ama öyle havada kalmış resim :9:

Sizde de bu kitap mı var diyecektim :26:

Bendeki Mesnevi aşağıdaki baskıdır canım. :77:

Okuduğumuz metinlerin farklılığı da ilerleme süremizi etkileyecek elbette.
Elimdeki metni ve bilgilerini ekliyorum ve sizinkileri de görmekten keyif alacağımı
söylemek istiyorum.

Mesnevi-i Şerif (tam metin)
Mevlana Celaleddin-i Rumi

. .
9789752635579_s.jpg

sayfa sayısı: 800 / basım yılı: 2010
Mütercim: Süleyman Nahifi / Sadeleştiren: Amil Çelebioğlu

ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ-TÜRKOLOJİ ARAŞTIRMALARI MERKEZİ
Klasik Türk Şiiri, Divan, Kadın Şahsiyetler.

Başta İslamiyet olmak üzere diğer dinler ve inanışlara dair pek çok unsurdan yararlanan geniş bir kaynağa sahip klasik Türk şiirinin hemen hemen bütün malzemesiyle örneklendiği en önemli alan Divanlar, özellikle gazel ve kasidelerdir demek, yanlış olmaz. Hâl böyle olunca, mükemmeli yakalama yolunda çaba harcayan şair için her tür malzeme, efsaneler, kıssalar, inanışlar, tarihî olaylar bir geleneği sürdürme ve aktarmada da önemli unsurlar olarak şiirde yerini alacaktır. Şairin amacı sadece geleneğin sürdürülmesi değil, en güzel söyleyişi yakalamaya çalışmakla birlikte manen de kendini en doğru ve mükemmel şekilde ifadeye ulaşmaktır. Bu cümleden hareketle şairin -gerçek olsun veya olmasın- yaşadığı coğrafyaya, mensup olduğu millete ve hatta diğer milletlere ait her türlü malzemeyi yerinde kullanacak seviyede bilmesi de gerekmektedir. Esasen, şairin eser ortaya koyarken kullandığı bu malzemeden muhatabın da az-çok haberdar olması zorunludur.

Klasik şiirde, geneli Şark-İslam kültürünün ortak kıssa, hikâye ve efsanelerinde geçen, ancak divanlarda telmih ve teşbih unsuru olarak kullanılan bu malzemelerden biri de şahsiyetlerdir. Çalışmamızda, Divanlarda Leyla, Şîrîn, Azrâ gibi mesnevi kahramanları yanında Meryem, Hacer, Belkıs, Züleyhâ gibi dinî veya Kaydâfe, Zühre gibi efsanevî kadın şahsiyetlerin özellikleri ve ilgili anekdotlarla şiire yansıması söz konusu edilmektedir.

Kulitta seni şöyle sımsıkı sarıp kucakalmak istiyorum. içimi ısttın . binlerce kez teşekkür ederim. (samimiyetimi mesnevi sarhoşluğuna ver, olur mu)
birbirmizin karanlık gecelerine yıldız olup aydınlatmak dileği ile, hayırlı bir gün ve güzel paylaşımlar diliyorum.
yalnız unutmayalım ki , yıldızlar hükümdar oldukları gecelere çıkmak için dahi güneşin ışığına muhtaçtır. Rabbim kalbimize kendi nurunun zerresinin zerresinden bir zerrecik verirde bizde karanlık gecemizi bir nebze aydınlatırız inşallah.

yada yalancı ışıkların gölgesinde hepten kör olmayız.

770.Beyitte geçen Vessema ZatülBuruc süresi ve meali

Bismillahirrahmanirrahim
Vessemai zatilbüruci.
Velyevmilmev'udi.
Ve şahidin ve meşhudin.
Kutile ashabül'uhdudi.
En nari zatelvekudi.
İz hüm 'aleyha ku'udün.
Ve hüm 'ala ma yef'alune bilmü'miniyne şühudün.
Ve ma nekamu minhüm illa en yü'minu billahil'aziyzilhamiydi.
Elleziy lehu mülküssemavati vel'ardı vallahü 'ala külli şey'in şehiydün.
İnnelleziyne fetenülmü'miniyne velmü'minati sümme lem yetubu felehüm 'azabü cehenneme
ve lehüm 'azabülhariykı.
İnnelleziyne amenu ve 'amilussalihati lehüm cennatün tecriy min tahtihel'enharü
zalikelfevzülkebiyrü.
Sadakallah

Rahman ve Rahîm Allah'ın adıyla...
1. Yemin olsun o burçlarla dolu göğe,
2. O vaat olunan güne,
3. Tanıklık edene, tanıklık edilene/seyredene, seyredilene,
4. Ki gebertildi o hendekçi grup/o kamçıları hendek gibi iz bırakan herifler,
5. O tutuşturulan ateşin adamları,
6. Onlar onun başında oturmuşlardı.
7. Ve hepsi, müminlere yaptıklarını seyrediyorlardı.
8. Onlardan sadece, Azîz ve Hamîd Allah'a iman ettikleri için öc alıyorlardı.
9. O Allah ki, göklerin ve yerin mülkü kendisinindir. Allah her şeye tanıktır.
10. Şu bir gerçek ki, inanan erkeklerle inanan kadınlara işkence edip sonra da tövbe etmemiş olanlar için, cehennem azabı vardır. Onlar için yangın azabı da vardır.
11. İman edip hayra ve barışa yönelik işler yapanlara gelince onlar için, altlarından ırmaklar akan cennetler vardır. Büyük başarı işte budur.
Sadakallah

"Ölüm senden doğduğum zaman; korku senden ayrıldığım andı."

"Senden doğunca zindandan kurtulduğumu anladım. bu geniş alem meğer başka bir dünya imiş."

"Şimdi bana cihan ana rahmi gibidir.Şüphesiz zevk ve ebediyet buradadır."

herzaman bekleriz bacımmm...

kesinlikle aramızda görmekten çok mutluluk duyacağım özel arkadaşım.... bekliyoruz senide... (beni vikitapla ve güzel kitaplarla tanıştıran insan sağol ) belki unutmuşunuzdur ama ben unutmadım :)

sağol prensesss

inşallah okur paylaşır yorumlar yaşama katar bu şekilde özümserizzz.... hedefimiz son sahifeye kadar okumak paylaşmak

Çok teşekkür ederim.:16: Hatırlamaz olurmuyum hiç seni.

Çok teşekkür ederim.:16: Hatırlamaz olurmuyum hiç seni.
hoş geldin bacım.... hatırladığına sevindim....
burdada bacıalrla mesnevi çalışıyoruz adetaaa..... bir türlü ömrüm boyunca bitiremediğim eseri bitirmekdi hedefmiz.... bakalıminşlh uzun süre çeşitli sebeplerle girmedim falann;) ama çalışmaya devam.... sizleride aramızda görmekten mutluluk duyarızzz;)
:16::16::16:

Eveeet sayfa: 43 ve Mesnevi şu sözlerle başlıyor. :77:

“ Dinle neyden, zirâ o birşeyler anlatmakta
Ayrılıklardan şikâyet etmededir.
Ney der ki: Beni kamışlıktan kopardıklarından beri,
İniltim kadın - erkek herkesi ağlattı.
Ayrılık bağrımı delik deşik eylesin,
Tâ ki aşk derdini anlatabileyim.”

HEM-NEY-KURS-PRORGAMI.jpg

Mevlana hazretleri Mesnevi de bu giriş cümlesiyle başlar. İnsanlara bu cümleyle salık vermektedir. Uzun uzun anlatır orada neyi… Kamışlıktan nasıl koparıldığını, bu feryadının sebebinin ne olduğunu, hangi mecliste kimlerle arkadaşlık ettiğini, ve sırrını… Neyin sırrının sesinde o kadar uzak olmadığını, lakin her kulakta bunu anlayacak nurun bulunmadığını da anlatır. Bir anlam da neye hayat verir, öz verir, kişilik verir.
Tasavvuf erbâbına göre ney, kamil insanı temsil eder. Bu temsil sadece neyin mânevi muhtevatından kaynaklanmaz. Neyi fiziki açıdan değerlendirirken de de insan-ı kamil ile özleştirir. Üzerinde bulunan yedi adet deliği insanda bulunan nefsin mertebelerini (letaifler) ifade eder. Dokuz boğum yine insanın kendine aittir. Bu bağlamda baktığımız zaman neyi direk olarak insanla özleştirmek kaçınılmaz bir hâl alır zaten.
Neyin kemâlat noktasına ermesi de insanın kemâle ermesi gibi uzun zaman alır. Şöyle bi baktığınız zaman normal bir neyin kıvama gelmesi yaklaşık yirmi seneyi bulur. Bu da zaten zikir ehl-i bir insanın normal şartlar altında çile süresinin sonuna yani, kemâl noktasına gelme süresinin başına tekamül etmektedir. Ney, neyzen tarafından üflenmeye başladığı zaman yavaş yavaş yanmaya başlar ve bu ilk olarak deliklerde görülür. Tıpkı insanın yavaş yavaş nefsin her bir eğretisini ezmeye başlaması gibi. Daha sonra da ney tamamen yanar, erimeye başlar ve belli bir noktadan sonra da ses vermez hâle gelir. Artık görevini tamamlamıştır. Boş kuru sözlere, düşmandan gelen her türlü kirli salıklara kulaklarını kapatmıştır. Kendisini Yaradan’a doğru uzatmıştır… İnsan-ı kâmil gibi.
Nây-ı şerif bu sebepler bağlamından dolayı sadece bir müzik ensturumanı kalıbına sığmamıştır. O, bir kültürü, özellikle İslam tasavvuf kültürünü ileriki dönemlere taşıyan en önemli mihenk taşlarından olmuştur. En önemli özelliği de şudur ki sadece İslam toplumlarına değil, bütün insanlığa, eşyaya seslenmiştir. Muhabbetle…

Bir ara ney kursuna gitmiştim, İsmeğin, sonra bıraktım. Salat-ı Ümmiyeyi üfleyebilmiştim, sabır gerektiriyor. Eğer sabırla çalışsaydım, devamı da gelirdi, güzel olurdu. Şu an kenarda duruyor ney'im. :17:

Son düzenleme:
Kulitta seni şöyle sımsıkı sarıp kucakalmak istiyorum. içimi ısttın . binlerce kez teşekkür ederim. (samimiyetimi mesnevi sarhoşluğuna ver, olur mu)
birbirmizin karanlık gecelerine yıldız olup aydınlatmak dileği ile, hayırlı bir gün ve güzel paylaşımlar diliyorum.
yalnız unutmayalım ki , yıldızlar hükümdar oldukları gecelere çıkmak için dahi güneşin ışığına muhtaçtır. Rabbim kalbimize kendi nurunun zerresinin zerresinden bir zerrecik verirde bizde karanlık gecemizi bir nebze aydınlatırız inşallah.

yada yalancı ışıkların gölgesinde hepten kör olmayız.

Oy canım! Hadi hemen kucaklaşalım. :48:
wet-kiss-smiley.gif

Mânâ enerjisiyle ısınan yüreklerin paylaşımı.
kiss.gif
668904buj3406kha.gif

Bir ara ney kursuna gitmiştim, İsmeğin, sonra bıraktım. Salat-ı Ümmiyeyi üfleyebilmiştim, sabır gerektiriyor. Eğer sabırla çalışsaydım, devamı da gelirdi, güzel olurdu. Şu an kenarda duruyor ney'im. :17:
İsmeklerde ney kursu da mı veriliyor? Vakti olup da öğrenmek isteyene her şey var Maşaallah. :nazar:
O atmosferi solumak ne hoştur. Adım atmışlığın olmuş nasılsa, belki bir gün devamı da gelir canım.
Duruversin ney kenarda bakalım. :54:

İsmeklerde ney kursu da mı veriliyor? Vakti olup da öğrenmek isteyene her şey var Maşaallah. :nazar:
O atmosferi solumak ne hoştur. Adım atmışlığın olmuş nasılsa, belki bir gün devamı da gelir canım.
Duruversin ney kenarda bakalım. :54:

Evet ney kursu var. Hocamızda gayet iyi öğretiyordu, ama insan tembel olunca. :9:

Oy canım! Hadi hemen kucaklaşalım. :48:
wet-kiss-smiley.gif

Mânâ enerjisiyle ısınan yüreklerin paylaşımı.
kiss.gif
668904buj3406kha.gif
birileri kucaklaşmışşşş....ne olursan olyaım gelim mi bendeeee.... hani banaaaa

Evet ney kursu var. Hocamızda gayet iyi öğretiyordu, ama insan tembel olunca. :9:
bacım sende sayfamıza alttan fon music yaaprmışın ney üfleyerek ufff anam uffff ne hoş olur.....

bu aradaaaa ben sür eyayınalrında okuyordum (okuyorumda hala)
ama müthiş zor kelimeler var açıkcası kulittanın kipatından mesnevisinden sipariş versemmi diyorummmm;) bakayımmmm okuyorumm ama 127.sayfadayım evet bbir çok şey kattı paylaşımlar bilene yeterli;) harika oldu bu banaa ama yayını açıkcası beğenmedim.. daha çeviren..... diye yazarın adı bile yok....
kedi83 bacımdaaa çok güzel bir e-kitap halinde pdf formatında mesnevi cilt cilt olan bir yayın paylaştı inanılmaz akıcı geldi okuyuncaaa.... yaniii bakayımmmmm...bu yüzden sus pus kaldım azcık
sizleri çok özledimmmm;) hoş sohbetlerrrrr :16::16::16::16:

gökçecim mesneviyi aldım canım.
tercüme Tahirü'l-Mevlevi sayfa 1028 yarın başlıcam canım inşallah.

gökçecim mesneviyi aldım canım.
tercüme Tahirü'l-Mevlevi sayfa 1028 yarın başlıcam canım inşallah.
hey maşallahhh bacımmmm ;) vallaaa bilmediğim bir baskı hangi yayın evi acabaaaa;)
;) çok çok güzelll topicmizin mesnevi okuyucu çalışıcıları artıyor desene daha çok paylaşımlarımız olucak inşlh...

iyi okumalar bacım:16::16::16::16:

hey maşallahhh bacımmmm ;) vallaaa bilmediğim bir baskı hangi yayın evi acabaaaa;)
;) çok çok güzelll topicmizin mesnevi okuyucu çalışıcıları artıyor desene daha çok paylaşımlarımız olucak inşlh...

iyi okumalar bacım:16::16::16::16:

kırkambar yayınları 4.basım canım.
bende okumak için heyecanlıyım.hayırlara vesile olur inşallah.sadece okumayıp aynı zamanda hayata geçirebiliriz inşallah...

kırkambar yayınları 4.basım canım.
bende okumak için heyecanlıyım.hayırlara vesile olur inşallah.sadece okumayıp aynı zamanda hayata geçirebiliriz inşallah...
zaten okumuyoruz adeta mesnevi çalışıyoruzz......

hadi bakalım dediğin gibi inşlh hayata geçirebiliriz inşallahhh;) iyi okuyup çalışıp özümsemeler diyorum bacım;)
buraya da tekrar hoşgeldinnn:16::16::16:

Back