Ailesi her düğüne gidip altın taktıysa o altınların kesin geri geleceğini biliyorsa dediğin doğru ama konu sahibinin anlattıklarına göre çevreleri pek zengin gelmedi bana.Aileden aileye, hatta memleketten memlekete değişen bir olay bu.
Biz iki memlekette de salon tuttuk, aileden kimse altınlarımıza ellemedi bize teslim ettiler. Sadece düğün giderlerini ödedik.
Ama burda bi öğretmen arkadaş evlendi. Bizimkini duyunca çok şaşırdı. Kendisi takı bile istemiyordu takınca tekrar götürüyorsun diye. Milletten takı istemiyorlardı yani.
Ama bazı yörelerde mutlaka bir taraf faha önceden takmışsa öbürü de takar. Maddi durumu çok kötüyse bir düşüğünü takar ama mutlaka takar. Belli ki konu sahibi de o tarz bir kültüre sahip. Yani kına olsun düğün olsun bir kere salon tutmaları lazım takıyı almaları için
Benim iş arkadaşım evlendi. Düğününe gidemedim çocuğum küçük diye. Daha düğün olmadan evine beğendiği bir parçanın takımını aldım. Bir de gram altın aldım. Maalesef gelemeyeceğim deyip düğünden 1-2 hafta önce verdimTakmaya niyeti olan nikahta da takar. Çevreniz çok zengin değilse altın için düğün işine girmeyin önüne gelene çeyrek takmak eskidenmiş.Ekside kalırsınız ben söyleyim. Kız tarafında nikah yapıp geçin bence.
Altın borç işi çok yaş kimse vermek istemez kayın tarafına. Düğün yaptı ondan veriyoruz olmaz adı, adı soğuk bir kere düğünde takılan altınları vermenin.
Niye bile? Nikahta takı töreni olur zaten.Hayatım takacak olan takar diyorum, kına diyip de takmamazlık yapmaz, nikahta takı töreni yapan bile oluyor
Kargoyla göndersinler demiyorum örnek verdim
Bizim orda olmuyor her yerde yok yaniNiye bile? Nikahta takı töreni olur zaten.
evlenir evlenir de tüm adetler de uygulanmaz yaBir de en ufak tartışmada en ufak bir alışverişte ulan babanın evinden aç açıkta geldin ben olmasam evde kalırdın sayemde evlenebildin diyecek. Sanki kaç kaç varmış gibi işgüç yok babanın eli sıkışık mı evleniyor çok ilginç
nişan kiyafetlerini, saati bilmemneyi baba alacak. saat cok mu gerekli mesela? sirf soranlara "saat taktik" desinler diye.Babam sevgilimin nişan kıyafetleri saat damatlık tabiki bunları karşilicak
yuzbine bosh olmaz regal olur uygun fiyatli camasir makinasi buzdolabi alinir, kucuk ev aletleri alinir. kalaniyla da tabak canak catal kasik vs alinir.ama ev alisverisinde yarı yarıya destek olamıyor borç harçla 100 bin tl verebilirim dedi
Sevgilinizin bir işi yok ailesinin işini devralmış. Artık dükkan senin biz kuruş bile istemiyoruz demiyorlar değil mi, o ailenin ev giderleri de o işyerinden karşılanıyor. Yarın bir gün evlendikten sonra anlaşmazlık yaşanırsa alıverirler o işyerini. Sevgiliniz kafasına göre babasının işyerinin geliri gideriyle oynayamaz. Üç beş harcamaya ses etmezler ama gelir gider dengesi bozulunca karışıverirler. Kendiniz yazdınız hiç borçlu kalmamışlar diye.Ancak sevgilim esnaf çocuğu babası işleri ona bırakmış
Benim babam emekli adam kendi yağında kavrulan. Yıllarca atanma bekledim olmadı bende özel sektörde çalışarak kendi eşyalarımı aldım taksite girdim öyle aldım işten çıkarken zor bela aldığım tazminatla da dügün yaptım kendi memleketim de babam kuruş harcamadı siz de atama beklerken çalışabilirsiniz 3/5 kazanana kadar hemen de evlenmeyiverirsiniZ. İlerde evlenınce bi tarafın diğer tarafa yaptığı jestler laf oluyo hiç gerek yok
Altınlar konusunda babanın başka bir planı var gibi,yoksa düğünü kendiniz yapın demek daha mantıklıSevgilisi de konu sahibi de beklemek istemiyorlar
Ama sıkışmak da istemiyorlar. Düğün de istiyorlar.
Baba neden altınları borç olarak alıyor anlamadım.
Siz yapın düğünü bende para yok. Elim bollaşınca size yapamadığım desteği yaparım ileride dese düğün takılarını istemekten daha temiz hareket olurdu.
Ne siz altınları isteyin mahçup olun ne de düğüne masraf yapın, ben her şeyi elimden yettiğimce yaparım demiyor da bunu diyor. Evinizin hayrını görün, borcunu hafifletin yeter demiyor. Asıl aile olmak budur. Kafaya koymuşlar o düğün pardon düğünler olacak. Sonrasında da damat höt dese susup oturacak baba kız. Altınları isteyip seneye emeklilik tazminatıyla ödeyeceğine seneye evlenirseniz destek olurum demeyen baba da soru işareti. Bizim durumumuz bu şartlarımız bu, bekleyin seneye hepimizin kafası rahat eli bollaşmışken yapalım düğünü demiyor şunlar bunlar gelir altın toplarız diyor. Siz niye olur da atanırsanız bütün maaşım senin diyorsunuz?Saçmalama aramızda borç mu olur aile oluyoruz diyor kabul etmiyor
O kadar doğru ki :) benim mesela kendi memleketimde kına yaptık her şeyi babam karşılamak istedi ben çalışıyorum kendim yapabilecek durumdaydım sen kendi çeyizine yatırımına bak dedi sebebi şuydu ama ben yaşadığımız şehirde kına yapmak istedim ufak sadece gençlerin olacağı öyle eğleneceğimiz ama ailem memlekette o kadar düğünlere gittik karşılığı illa ki gelmek isteyecek eve gelmeleri daha pahalıya denk gelecek dedikleri için salon organizasyonu her şeyi bakın elime yakılacak kınaya kadar onlar halletti erkek tarafı sadece misafir olarak geldi ve gitti ki zaten nişanlım karşılayacak olsaydı ben nişan süresini uzatalım ben birikim yapayım öyle düğün yaparız derdim ailemeya anadolunun küçük şehirlerinde salon öyle atla deve olmuyor
zaten gelecek insanları ağırlayacak başka yer de olmuyor ki belediyenin nikah salonu 10 kişi alıyor arkadaş, koktel salonu da yok çoğu yerde... zaten olsa da sığılmaz ve organiasyon bedeli olarak düğün salonundan fazla para isterler. anadoluda "kokteyl" dedin mi fiyat katlanır.
herkes istanbula izmire göre düşünüyor ama benim memleketimde salon tutmazsan o kadar insan bu sefer kalkar eve gelir.
köylün kentlin yüzlerce insan, bu kadar kişiyi nereye davet edeceksin? eve gelirler sonra bir de çay çorba beklerler görürsün anyayı konyayı
salon tutulmuşken bile "bi eve uğrayalım" diye insanlar hala eve gidiyor çoğu yerde, evi kapatıp salona kendini atmak için fırsat kovalıyor düğün sahipleri. anadolu böyle...
hiç hemşerin yoktur annen-baban kimseye gitmemiştir kendi ailen de 3-5 kişidir o zaman minik bir yerde tek bir davetle olur.
ya da hiç bir organizasyon yapmayıp biz evlendiiiik diyip bohçanı alıp gidersen o zaman olur.
Altınlar konusunda babanın başka bir planı var gibi,yoksa düğünü kendiniz yapın demek daha mantıklı
o eşinizin arkadaşı. genç nesil, iş-okul arkdaşı vs. farklı
çoğu ailenin aile dostu olan kişi, ya da köydeki Mahmut emmi kargoyla çeyrek filan göndermez
herkes kendi çevresini bilir
en fazla konu komşu takısını getirir o getiren de anne-babaya verir, sonra bu sefer de baban-annen takıları verdi/vermedi meselesi çıkar. Salon düğünü bu işleri de engelliyor
+Ankarada filan kınalar herkes bir oluyor mesela ama
anadoluda her yerde kınaya erkek gitmez
bu kız da demiş zaten kınaya gelmezler diye ,bizde de kınaya aile erkek gitmez sadece genç kızlar ve yakını olan kadınlar (teyze vs) gider kına kız kıza eğlence olayıdır.
Benim de savcı olan arkadaşım düğünüme gelip hemde çok abes bir şekilde kendini özel aldırtıp bıraktırıp aaa altını takmayı unuttum ben ya diyip ortalıktan kaybolmuştu hahahah anılarım canlandı takmak zorunda değil elbette onunda henüz düğünü olmadı belki borçlanmak istememiş olabilir ama en azından böyle bi bahaneye sığınmasaydı :)))Benim iş arkadaşım evlendi. Düğününe gidemedim çocuğum küçük diye. Daha düğün olmadan evine beğendiği bir parçanın takımını aldım. Bir de gram altın aldım. Maalesef gelemeyeceğim deyip düğünden 1-2 hafta önce verdim
sonradan görmüş herhaldeBenim de savcı olan arkadaşım düğünüme gelip hemde çok abes bir şekilde kendini özel aldırtıp bıraktırıp aaa altını takmayı unuttum ben ya diyip ortalıktan kaybolmuştu hahahah anılarım canlandı takmak zorunda değil elbette onunda henüz düğünü olmadı belki borçlanmak istememiş olabilir ama en azından böyle bi bahaneye sığınmasaydı :)))
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?