Konu sahibi evden hiç çıkmayıp eşini annesinin evine gönderebilirse eğer, sonrasında hiç boşanma davası açmadan tedbir nafakası davası açabilir:
Ailenin geçimini sağlamayan eş için hakimin alacağı önlem “tedbir nafakası”dır. Tedbir nafakası isteyen kişide kusur gözetilmez. Bu “tam kusurlu” eşin dahi tedbir nafakası isteyebileceği anlamına gelir. Eşlerden biri hem kendisi için hem de ortak çocukları için tedbir nafakası isteyebilir.
Hakim tedbir nafakası hakkında karar verirken eşlerin sosyal ve ekonomik durumlarını inceler. Tanık dinlenmesine , polis araştırmasına karar verebilir. Eşlerin gelirleri , maaşları , kira ödemeleri , eğitim öğretim masrafları , mutfak masrafları ve diğer ihtiyaçları nelerdir? Bakmakla yükümlü oldukları kişiler var mıdır? Gayrımenkulleri bulunmakta mıdır? İşte bunlar hakimin gözeteceği noktalardan bazılarıdır. Zira maddi durumu yerinde olan eş , kendisi için tedbir nafakası talep edemez. Ancak birlikte yaşadığı ortak çocuklar için tedbir nafakası isteyebilir. Bu nafakanın miktarını hakim takdir eder.
Tedbir nafakasının başlangıç tarihi davanın açıldığı tarih olup kararın verildiği tarih değildir. Ayrıca tedbir nafakası aylık ve peşin ödenmesine karar verilir.
Ayrıca eşlerden biri ortak çocuklara bakıyor ise diğer eşin tedbir nafakası ödemesine karar verilir. Ortak çocuk reşit olduğu tarihe kadar tedbir nafakasına karar verilir. Ancak ortak çocuk okuyorsa reşit olsa bile mezun olduğu tarihe kadar tedbir nafakası devam eder.
Alacağı nafaka geçinmesine yeter mi bilmiyorum, kira ödemezse sorun olmaz sanırım.