Kücük ama kendi evin mi, büyük ev ama kira mı?

Maalesef şu an piyasa ne yöne gideceğini şaşırmış durumda, ki bu durum hem emlak piyasası hem faizler, hem döviz kurunu da kapsıyor, daha ne kadar devam edecek en azından şimdilik meçhul, çevrem müteahhit dolu onlar bile sıfır evlerini satamıyor, alıcılar da fiyatları pahalı buluyor hele de sıfır olmayan bir evi emin olun yok pahasına almak isteyecekler olur da eder değerini vermek isteyen çıkmaz.

Bir de herkesin evi kıymete bindi, İstanbul’da neredeyse 70 yıllık evlere bile etmeyecek fiyatlar biçiliyor, satışa çıkardıkları evlerin her gün fiyatını arttırıyorlar.

Evinize yazık edersiniz, elinizde toplu para varsa piyasa araçlarından size en mantıklı olanını yatırım aracı olarak kullanıp nakitinizi arttırmaya bakın, eviniz şu an durduğu yerde akmaz kokmaz her şey rayına oturunca yine satıp nakite dönebileceğiniz bir şey, daha uygun zamanda çok daha iyi imkanlar için Allah hayırlı bir kapı açar😌
ablacım söylediklerinizde haklısınız kusura bakmayın araya giriyorum ama
ekonominin düzelmesini bekleye bekleye gençliğimiz çürüdü :KK53:
konuyu okuduğumda benim aklıma gelen en kötü ihtimal şu oldu
şuan yapamadığı şeyi belki 2 sene sonra hiç yapamayacak bu ev konusunda
benim gözlemlediğim kadarıyla ev bark işlerinde aksiyon almayı piyasalar düzelsin diye geçe bırakan insanlar pişman oluyor
çünkü artışların sıkıntıların çığ gibi büyüdüğü bi dönemdeyiz
merkez bankası başkanı bile istanbulda ev bulamamış, anamızın evine yerleştik dedi geçenlerde :olamaz:
ben açıkçası çocukluğu kendine ait bi odası olmadan geçmiş biri olarak konu sahibine
mevcut evini geç de olsa satıp daha büyük ev alması yönünde tavsiye verdim
ki aslında alabiliyorlarmış da yani bu evi satarlarsa
alabilecek durumda olmasalar başka bişi konuşurduk tabi
çocuklar açısından çok zor şuanda ve çocukluk bi daha geri gelmiyor :KK43:
bilmiyorum çocuklarla çok empati yaptım herhalde bu konuda
ben evi görmedim ama bir yatak odası bide çocuk odası vardır bu odalarda pek büyük değildir diye tahmin ediyorum
ben kız kardeşimle aynı odayı paylaştım senelerce biz bile kavga ediyorduk
kardeşi ablayı odaya almama savaşları çıkıyordu aramızda :KK70:
çünkü mahremiyet ihtiyacı yani ...
30 yaşımı geçtim ama içimde ukdedir yani isterdim çocukken ergenken sadece kendime ait bi odam olsun
uzun yazdım kusura bakmayın

Ne demek ne alaka ?
Şuan verilen faizler kısa dönem evet ihya edebilir ama bu süreklilik devam edecek diye bir kaide yok faiz oranlarına ilk zamanlar girip zamanında çıkmak muhim.
Yüksek faiz oranları daima sürdürülebilir bir politika degil suan seçim arefesinde her şey muallakta.
seçime yakın bir kredi kampanyası patlatılırsa faizde olanlar sattıkları evleri alamayabilirler.
araba ise evden daha farklı bir konjöktürde
satılabilir ve yenisini yerine koyabilmek evden daha kolaydır. Ev durumu öyle degil.
Diyelim evi sattı faize de koydu ama ne zaman satabilecek evini ?
2 ay bir süre dilimi verelim.
Zaten faizler yükselmeden evini satıp yatıran büyük karda evet ama neye göre büyük kar ?
Enflasyon oranı faizlerden yüksek arada nereden baksanız %20 lik bir kayıp var.
Diyelim yüksek faiz durumu 12 ay devam etmiş olsun.
Evini de bu faiz oranlarının yükseldiği dönemin 5. ayında satmış olsun. 7 ay boyunca evet faizi de aldı cebine koydu.
Peki ev fiyatları da duragan döneminde ama ya birden artışa geçerse ?
Bu büyük risk.
Evini mart nisan ayları gibi satmış olsaydı evet karlılık oranı dikkate alınarak 2024 ortalarında başka bir evi alabilmek için ciddi bir meblagı saglamış olarak belki de kredisiz o evi alabilecekti.
Faiz oranları da sürekli artıyor ama evlerin değeri dolar bazlı da düşüşte gibi görünsede sıfır evler dolar kuru yükseldiği için sürekli olarak maliyetlere de yansıyor.
İşçilik maliyetleri aşırı yüksek.
Yeni ev arzları durma noktasında.
Müteahhit zarar edebilirim korkusu ile yeni ev inşaatına başlamak konusunda sıkıntılı.
Enflasyon oranında bir faiz olsa ve faize de olumlu bakan birisi olsa idi konu sahibesi evini 300 bin aşagısına satıp zaten 3 ayda amorti edebileceği bir oranı şakkadanacak cebine koyacaktı.
Şu durumda bile 3 ayda evet cebine koyar indirim yaparak sattıgı kısmı ama daha fazla faiz yükseltmeyeceklerini beyan etmişlerdi.
Nakitte kalmış değil şuan.
Evini satıp faize koysa 7 ay sonra da çıkıp evini alsa ala derim ama bizim ülkemizde 7 ay sonra ne olacagının bir garantisi var mı enflasyon bu durumdayken ?
Yazdıklarınız çok uzun hepsini okuyamadım ama iktisat mezunuyum diym gerisini önemsemedim,tartışma yada s....dk yarıştırma gibi bir havamda değilim,ekeonomiyi komşu kadının zararından öğrenmişsiniz ne diym.

Gecen aralıkta toyota sıfır araba 700 bındı almadık
Busene peşin 1.150 oldu.
Esımde araba cıktıgı en yuksek noktaya cıktı artık yatırımlık fırsatı kacırdık dıyor . Ocaktan sonra onlarada ındırım gelır bekleyelım dıyor
Sizce araba fıyatları dusermı gercekten
Otomobil sektörü temsilcilerinin açıklamalarına bakılırsa otomobil fiyatlarında düşüş beklenmemeli henüz, aksine Ocak ayıyla birlikte yukarı yönlü hareket bekliyorlar çünkü bankalar kredi musluklarını kıstı, döviz kuru TCMB tarafından kontrol altında tutuluyor ama ara ara salıp yukarı yapmasına izin vermek zorundalar ki yakaladıkları denge bozulmasın, döviz kurunun yükselmesi demek haliyle emlak ve otomobil sektöründe de artış demek, yılbaşından sonra hiç değişmez birçok kalem mala otomatikman zam gelir bu otomobil fiyatlarına da yansır, keşke geçen sene alsaydınız.

Araba için de biraz bekleyin yerel seçimler öncesi belki bir atak yapılır.

Merhaba benım evım 80 m ve amerıkan mutfak
4 sene once sıfır almıstım cocuklar kucuktu cevresınde spor ve okul olanakları coktu
Sıte ıcınde semt guzel ama kıcuk L mutfak düşünün karsısında L koltuk koyacak yer var ve baska salon oturma yerı yok .
yatak odası + cocuk odası ,cocuk odasında yatak yavru yataklı ..gece onu cıkarıyoruz kucuk olan orda yatıyor . Kucuk erkek 10 buyuk kız 14 yasında.
Cocuklar buyuduler oda kucuk . Yaşam alanı kucuk

evı satmak ve buyuk bıryere gecmek ıstedık ev satısları durmus .ınsanlar ellerınde parayı faıze yatırıyor . Emlakcılar onune gelenı ev gezdırmeye getırıyor sınırlendım ıptal ettım .

5 senedır sabrettım ama artık bu eve gercekten sıgmıyoruz . Bu evde ya unıversıte ogrencısı yada boyle emeklı karı koca ,tek basına yasam ıcın tasarlanmıs bıyer .

Soruma gelecek olursak
Bu evı ya bosaltıp kıraya cıkıcam oyle satılık kalıcak satılana kadar .
Ama kıralar 20 25 bın
Yada kıraya verıcez 16 17 bın e gıdıyor
Bız uzerıne koyup yıne kıraya cıkıcaz ama satmak ıstesek ıcınde kıracı oldugu ıcın be yenı gırecegı ıcın satılsa ha deyınce cıkaramazsın
Şaşırdım kaldım

Bı yandanda buzamana kadar en azından sukur et evın var kıra odemıyorsun sus otur dıye dıye bugune geldım ama hangısı mantıklı gercekten karar veremıyorum
Komsu yok kımsem yok
Durduk yere 20 25 bın kıra vermekte pek mantıklı gelmıyor ama ruh saglıgım ve gercekten sıgmadıgımız ıcın cıksammı dıyorum

Ev fıyatları ne olacak bellı degıl yasadıgım sehır surıyelı gocu sonra rus gocu sımdıde depremzede gocu oldugundan şuanda ıstanbuldan pahalı hale geldı
Siz ne yapardınız
Kendi evinize de düzgün bir kiracı bulacaksanız mutlaka düzgün olmalı ödemeleri vs kiraya çıkardım ben küçük evde bunalıyoum

haklısınız ama paradan ziyade çocuklarımın rahatı ve mutluluğu önemlidir benim için. en baştan düşünmeliydiniz bu çocuklar büyücek diye. benimde küçükken odam olmadı ve okul başarısından tutun çocuğun kişiliğine kadar etkiliyor bu duurum. bence ne yapın edin şartları zorlayın ve çocuklarınızı rahat ettirin. ilerde çok pişman olursunuz başınıza kakılacak bu günler

ben sadece semt için yolda az zaman geçirsinler yorulmasınlar diye kocaman yesyeni evimi sattım
++++
benimde çocukluğum aynı sıkıntıyla geçti ama benim ailem hakikaten yoksuldu
yoksulluktandı yani hep kirada yaşadık ve o evler ben belli yaşa gelene kadar gerçekten kötüydü
benim ailemin sahiden imkanı yoktu konu sahibinin çok şükür imkanı var anladığım kadarıyla
ama bende çok isyan ederdim allah affetsinde bazen aileme bana bi oda bi yatak veremeyecektiniz
neden beni doğurdunuz demişliğim vardır çocuk aklımla
bütün arkadaşlarımın odası vardı giderdim onlara odalar derli toplu
kardeşinin odası ayrı kendi odası ayrı falan
kendi istediği mobilyalar alınmış çalışma masası falan var
kendi yatağı yorganı onlara özenirdim ben odasız vaziyette akşamları annemle babamın oturduğu
tv olan odada gece çekyat açardı annem orda yatardım
çocukların psikolojisi çok önemli

Boyle dusunmemıstım dogru

tüm korkularımı tek tek acıklamıssınız.
Gecen yaz satmıstım aslında ama ben tam kapora aldım benım baktıgım evlerın fıyatları artmaya basladı korktum vazgectım .
Aslında sımdı bunu satarsam kredı cekmıcez 750 1m arası koyup hemen bırkac begendıgımız ev var onları alabılıyoruz ama dedıgınız gıbı bızımkı satılıp bızde onları hemen almalıyız
Pıyasada durgun bıkac cıddı musterı geldı ama olmadı
Benım semtınde olanakları fazla
Satarsam burdan 10 km ilerde daha yeni yerleşim biyere gitmem gerekıyor .
Ve cocukların okul kurs vs ucgenınden cıkmıs olacagım maddı külfetide olacak..
Cocuklarda bende cok ıstıyoruz uzaga gıtmeyıde goze almıstık . Zaten bızım semtte 6 7 mılyondan asagı ev yok ..
Aslında benım semtım olanaklarını bırakıp gıtmekte pek akıllıca degıl
Bende şuan beklemenın daha mantıklı oldugunu dusunuyorum ama sıkılmıstım
Burda konu acarak belkı benı gaza getıren bırılerı olabılır dıye yandaş aradım galiba😅😅

Cok tesekkur ederım herkese sımdılık beklıcem bakalım
merhaba, çok farklı bir bakış açısı daha var aslında, 2-3 seneye iki çocuğunuzda sınava hazırlanıyor olacak yanlış mıyım? o zaman büyük ev ayrı alan çok mühim işte bana kalırsa. Yani sanki biraz daha vaktiniz var gibi :)

Yazdıklarınız çok uzun hepsini okuyamadım ama iktisat mezunuyum diym gerisini önemsemedim,tartışma yada s....dk yarıştırma gibi bir havamda değilim,ekeonomiyi komşu kadının zararından öğrenmişsiniz ne diym.
Hanımefendi ben de iibf mezunuyum :) Ayrıca komşu kadının zararından öğrenen de ben degilim.

Son düzenleme:
ablacım söylediklerinizde haklısınız kusura bakmayın araya giriyorum ama
ekonominin düzelmesini bekleye bekleye gençliğimiz çürüdü :KK53:
konuyu okuduğumda benim aklıma gelen en kötü ihtimal şu oldu
şuan yapamadığı şeyi belki 2 sene sonra hiç yapamayacak bu ev konusunda
benim gözlemlediğim kadarıyla ev bark işlerinde aksiyon almayı piyasalar düzelsin diye geçe bırakan insanlar pişman oluyor
çünkü artışların sıkıntıların çığ gibi büyüdüğü bi dönemdeyiz
merkez bankası başkanı bile istanbulda ev bulamamış, anamızın evine yerleştik dedi geçenlerde :olamaz:
ben açıkçası çocukluğu kendine ait bi odası olmadan geçmiş biri olarak konu sahibine
mevcut evini geç de olsa satıp daha büyük ev alması yönünde tavsiye verdim
ki aslında alabiliyorlarmış da yani bu evi satarlarsa
alabilecek durumda olmasalar başka bişi konuşurduk tabi
çocuklar açısından çok zor şuanda ve çocukluk bi daha geri gelmiyor :KK43:
bilmiyorum çocuklarla çok empati yaptım herhalde bu konuda
ben evi görmedim ama bir yatak odası bide çocuk odası vardır bu odalarda pek büyük değildir diye tahmin ediyorum
ben kız kardeşimle aynı odayı paylaştım senelerce biz bile kavga ediyorduk
kardeşi ablayı odaya almama savaşları çıkıyordu aramızda :KK70:
çünkü mahremiyet ihtiyacı yani ...
30 yaşımı geçtim ama içimde ukdedir yani isterdim çocukken ergenken sadece kendime ait bi odam olsun
uzun yazdım kusura bakmayın
Evi hiç satmasın demiyorum kuzucum, şu an çok ara bir dönem ve evinin bulunduğu yer anlattığına göre güzelmiş mevkiden memnun, yine kendi anlatımına göre daha büyük bir evi kendi muhitinde istediği fiyata bulma ihtimali yok, başka bir yere bakacaklar o yüzden, bir ev alırken sadece evin büyüklüğü de kriter olmuyor, mevkisi, ulaşım kolaylığı vb gibi şeylere de bakmanız gerekiyor, bir de siz evi satarken almak istediğiniz evi aynı anda bulamayabiliyorsunuz, satışla alım arasında 15 gün bile zaman farkı olsa parası durduğu yerde değer kaybeder, her şeyi iyi hesaplayıp ona göre plan yapmaları lazım.

Örnek vereyim komşum 2022 kışında 55 metrekare evini 700 bin liraya sattı, evi sattığı anda zarar etmeye başladı çünkü yerine yeni bir ev koyamadı o ev ararken fiyatlar arttı banka kredi vermedi ve kiracı olmak zorunda kaldı, 700’e sattığı 55 metrekare evi alan kişi daha alır almaz 1,5 milyona satışa koydu, her satamadığı ay üzerine ekleye ekleye 2,2 milyona sattı, ilk satıcı olan komşum hala kirada parası da eridi gitti.

merhaba, çok farklı bir bakış açısı daha var aslında, 2-3 seneye iki çocuğunuzda sınava hazırlanıyor olacak yanlış mıyım? o zaman büyük ev ayrı alan çok mühim işte bana kalırsa. Yani sanki biraz daha vaktiniz var gibi :)
Mantıklı benım kız 8. Sınıf bu senede hazırlanıyor
Belkı ondan bu psıkolojıye gırdım

Mesajıma ilave yapayım, evi satınca hiç zorlanmadan arkada da para kalacak şekilde üzerine ekleyip düzgün bir semtte içe sinen bir ev alınabiliyorsa alınmalı ama cepte bir atımlık bile para kalmadan ev alınacaksa çocuklu aileler için diyorum 3 düşünüp bir hareket edilmeli, tek başınıza olsanız gideceğiniz yer sizler için önemli olmasa ya da bizler gibi emeklilik çağına gelmiş nerede olsa olur kafasında olsanız o zaman başka, bugün kapa gözünü evi sat olmadı al bir tinyhouse onda yaşa derim ama okul çağında çocuklu ailelere daha temkinli olmalarını tavsiye ediyorum.

++++
benimde çocukluğum aynı sıkıntıyla geçti ama benim ailem hakikaten yoksuldu
yoksulluktandı yani hep kirada yaşadık ve o evler ben belli yaşa gelene kadar gerçekten kötüydü
benim ailemin sahiden imkanı yoktu konu sahibinin çok şükür imkanı var anladığım kadarıyla
ama bende çok isyan ederdim allah affetsinde bazen aileme bana bi oda bi yatak veremeyecektiniz
neden beni doğurdunuz demişliğim vardır çocuk aklımla
bütün arkadaşlarımın odası vardı giderdim onlara odalar derli toplu
kardeşinin odası ayrı kendi odası ayrı falan
kendi istediği mobilyalar alınmış çalışma masası falan var
kendi yatağı yorganı onlara özenirdim ben odasız vaziyette akşamları annemle babamın oturduğu
tv olan odada gece çekyat açardı annem orda yatardım
çocukların psikolojisi çok önemli
Cok haklısınız bizim durumumuz ıyıydı ama memur cocuguyduk tayın oldugundan devamlı bır evde kalmadık
Devamlı ev degıstık ve esyalarda sınırlıydı odada..
Bızımde aslında lısede odamız oldu ıkı kızdık
Sıfır ama spotcudan mavı bır ranzalı oda takımı almıstı babam😅
Ama ıs ısten gecmıstı yanı
Sımdı kızıma nıyetle guzel bır oda yaptırdım ılerde ayırırsak bu kızımın olur dedım
Yatagı yavru yataklı acılıyor kucuk orda yatıyor
Ama kız ders calıstıgından pek odaya sokmuyor oda aynen kanepede yatıyor
Sımdı degılde nezaman olacak dıyorum bende
Gercı Allaha şükür sonucta dedıgınız o temız duzenlı ıkısının olsada odaları var
Evım buyuk olsa her cocuguma oda yapardım
Bazı arkadaslarımın evlerı cok genıs ama onlar benım gıbı sorun yapmıyor fazla odayı oturma odası yapıyorlar
Ben cok sacma buluyorum .
Neyse bıraz pıyasaların duzelmesını beklıcem anlasılan

Mesajıma ilave yapayım, evi satınca hiç zorlanmadan arkada da para kalacak şekilde üzerine ekleyip düzgün bir semtte içe sinen bir ev alınabiliyorsa alınmalı ama cepte bir atımlık bile para kalmadan ev alınacaksa çocuklu aileler için diyorum 3 düşünüp bir hareket edilmeli, tek başınıza olsanız gideceğiniz yer sizler için önemli olmasa ya da bizler gibi emeklilik çağına gelmiş nerede olsa olur kafasında olsanız o zaman başka, bugün kapa gözünü evi sat olmadı al bir tinyhouse onda yaşa derim ama okul çağında çocuklu ailelere daha temkinli olmalarını tavsiye ediyorum.
Bu dedıgınıze gore oturdugumuz yerde oturmalıyız cunku elımızde avucumuzdakını vermek gerekıyor ve daha ulasımı sıkıntılı yere gıdıcez.
Gercı mersın nekadar buyuk olabılır oda var ama
Dedıgınız gıbı herseyımız bıraz daha kısıtlanacak
Ben esımle konusayım en azından arabayı degıselım
En azından paramız erımez cunku esım bankaya yatırıp faız vs kullanamz. Altın dolar hesabında bekletıyor

Müdürüm benim de tavsiyem bu yönde.
Risk alınabilir düzeyde bir maddi gücü olan insan evet yapmalı.
Benden örnek vereyim
Nisan ayının başı gibiydi aldım evi faiz oranı 1,93 idi kaldı ki bu bile yüksek bana göre.
9 ay olacak aylık ödediğim meblag hayat sigortası ile beraber 18500 tl
Tek pişmanlıgım daha fazla kredi kullanmamak oldu ama banka da yüksek limit vermek istemedi açıkcası %50 sine alabildik ancak.
Şimdi evi satsam 2.200-2.500 arasında koyarım ilana ama krediyi kapatsam 9 ay boyunca ödedigim faiz havaya gitmiş olacak çünkü ana parayı almıyor senden banka zaten ilk seneler.
Erken ödesem erken kapama cezası var :)
Ben kiradaydım müdürüm.
Kiram bu sene 7.500-10 bin arası bir şey olurdu seneye ALLAH kerim. 5 yılım dolacaktı zaten.
Tabi ev sahibiyle sorun yaşardım.
Üzülürdüm felan fişman derken ev alalım bari dedik.
Almak için de tarla sattık biz sattıktan sonra yükseldi hemen o ay.
Bilemezdik tabiki, kalsaydı belki iyi olurdu ama suan tarlayı da satsam ev fiyatları yine yükseldi kredi kullanacaktım belki daha az çekecektim krediyi ama bu sefer de oranlar yüksek aynı fiyatı ödeyecektim aylık.
Mesela ben satıp ev almaya kalksam ortada kalabilirim durumum uygun degil.
Kredi borcum hala devam ederken.
Ama durumu uygun olur evin kredi ödenen borcu kuşa dönmüştür evet mantıklıdır.
Bir de artık 40 yaşındayım maceraya atılamam.

Benden örnek vereyim
Nisan ayının başı gibiydi aldım evi faiz oranı 1,93 idi kaldı ki bu bile yüksek bana göre.
Tek pişmanlıgım daha fazla kredi kullanmamak oldu ama banka da yüksek limit vermek istemedi açıkcası %50 sine alabildik ancak.
Şimdi evi satsam 2.200-2.500 arasında koyarım ilana ama krediyi kapatsam 9 ay boyunca ödedigim faiz havaya gitmiş olacak çünkü ana parayı almıyor senden banka zaten ilk seneler.
Ben kiradaydım müdürüm.
Kiram bu sene 7.500-10 bin arası bir şey olurdu seneye ALLAH kerim. 5 yılım dolacaktı zaten.
Bilemezdik tabiki, kalsaydı belki iyi olurdu ama suan tarlayı da satsam ev fiyatları yine yükseldi kredi kullanacaktım belki daha az çekecektim krediyi ama bu sefer de oranlar yüksek aynı fiyatı ödeyecektim aylık.
2020 de arkadaşım krediler kapanmadan krediyle ev aldı.
Ki o zaman evin yüzde 70ini kapayacak bir doları varmış. Eşi saçmalama Türk parasında çekilen her tür borç kar dedi. O zaman memur maaşı kadar ödemesi olan bir kredi çekti. Sıkışırsak sıkıştığımız meblağı bozarız dedi eşi.
Eşim saçmalıyorlar yandılar o taksit ödenmez dedi.
Çok değil bir sene sonra kredi taksidi ev kirası kadar kaldı. Ev iki kat değerlendi, dolar yanına kar kaldı.
Her zaman ben ondan artık borç derim. Tl de duran yanıyor.

Evet ustune koyup 3+1 4+1 alabılıyorum ama bu evı satmadan tabı alamam
Pıyasa cokmus durumda yatırımcı parasını faıze koyuyor bır aydır gelen gıden var ama ıkı cıddı musterı geldı
Gercekten kucuk bıldukar bızım konum guzel
Sonra psıkolojım bozuluyor kımse oturmak ıcın begenmıyor kucuk buluyor ben nasıl ıkı çocukla oturmak zorunda kalıyorum . Nıye kendıme bunu yapıyorum dıyorum
Pıyasa cok sacma onumuzu goremıyoruz
Onun için hangısı mantıklı bılemıyorum
Evi satıp geçmeye odaklanın bence zira şu ortamda eviniz varken kiraya gitmek mantıklı değil,kendi evinizi kiraya verseniz o da sorun,insanlar tutuyorlar tutmasına da ödemezse yapabileceğiniz çok az şey var. Vaktinde ödemez ne bileyim sarkıtır ,çık dersin çıkmaz vs vs.
Sizin evinizin de illaki alıcısı vardır. Gerekirse kendiniz koyun ilan. Müsait zamana randevulaşıp gezdirirsiniz emlakçı ile uymadıysa size.
Ve evet cocuklarınız büyük,ikisi de özel alan ister bu çok normal. Hemen olmasada muhakkak satılir eviniz bence biraz sabredin.

Yazık çocuklara ya, koca ergen kız, küçük erkek kardeşiyle aynı odasa kalıyor. İmkan olmasa neyse ama durumunuz da var. Kız adet olacak, yatağına bulaşacak mesele, telefonda ergen Ergen kız arkadasiyla konuşacak mesele, misafiri gelecek mesele, ders çalışacak alan yok mesele, iki seneye diğer oğlanın ergenligi başlayacak. Her ikisinin de sınav senelerine az kalmis...Ayni cinsiyetten olsalar neyse ama bu şekilde her ki tarafa da eziyet.
Çıkın kiraya, olmadı kız okul icin evden ayrılınca kiracıyı çıkartır geri evinize dönersiniz.

Bunu annemin bir arkadaşı yaptı çok pişman.
Sakın yapmayın.
Ana para eriyor.
O zamanlar 800 bindi evi sattı. O alana kadar evler milyon oldu. Şimdi alamıyor. Kiraya düştü. Üstelik ana para da öyle eridi gitti.
Aynen ya.bi komsumda 2buçuk yıl önce kocaman gül gibi evini 500e satti ki o zaman çok guzel paraydı.faiziyle hem kirada otururhem harçlıgımiz çıkar dedi.
Kiraya çıktı. Şimdi o ev 3buçuk 4milyona ulasti.kirasi 200bin oldu.
Yani güzelim ev gitti.parada kuş oldu

Benden örnek vereyim
Ben kiradaydım müdürüm.
Konu sahibi mantığına en uyan fikir hangisiyse onu uygulasın, eldeki parayı, satarsa evinin kaça gideceğini, almayı düşündüğü bölgedeki ev fiyatlarını, evin sabit giderleri, okul masrafları, aile fertlerinin özel giderleri, ulaşım, maaş durumu vs

Ben para konularında sağlamcıyım bir evi alacak maddi imkana sahip olmadıkça diğerini elden çıkarmama yönünde tavsiye veririm, ki yine altını çizerek yazıyorum özellikle çocukları henüz kendi başının çaresine bakacak durumda olmayan ailelere, iş, okul vb durumları yüzünden rahatça şehir değiştiremeyecek olanlara kaba tabirle eşeğinizi sağlam kazığa bağlayın derim çünkü bizim ekonomimiz henüz bir trende oturmadı, ne yöne gideceği belli değil, döviz kuru kontrol altında tutuluyor serbest bırakılmadı, öyle görünüyor gibi olsa da kontrollü serbestlik döneminde şu an, her gün her şeye zam gelirken alınan maaşlara zam da yapılsa enflasyon karşısında eriyor, alınmış alınmıştır diye aldıklarınız yanınıza kar kalırken sattıklarınızdan anında zarar ediyorsunuz.

Ben istesem evi satarım çünkü denize kıyısı olduktan sonra her yer Bağdat, okul çağında çocuğum yok ki eğitim hayatı ne olacak deyip ona göre koordinat seçeyim veya bir yere bağlı çalışanım yok ki başka şehire gidersek iş durumu ne olacak diye kaygı yaşayayım, evi satıp tarla alsam içine bir tinyhouse koysam, kız evlenir gider ediyle büdü bize 50 metrekare yer yeter, üzerine cebime iyi de para kalır gezer tozarım ama dediğim gibi çoğunuzun okuyan çoluk çocuğu var, bugün ilk-orta-lise çağındaki servisi, özel dersi, okul masrafları, giyimi, kitabı vs bir yana üniversiteye başladıklarındaki masraf el yakıyor, bende hem sizlerden hem haberlerden takip ediyorum devlet yurdu çıkması artık piyangoda büyük ikramiyeyi tutturmak gibi, özel yurtlar ve evler pahalı, çocuk başka şehirde okusa barınma, yeme içme, ulaşım, okul masrafları.

Devir artık hanede bir tek baba çalışsın hem gecekondu da olsa bir ev yapsın hem 4 çocuk okutsun devri değil maalesef🤷‍♀️ tek çocuğa bile yetişilmiyor.

Evi degistirmeyecekseniz elinizde para var anlasilan yorumlari okudum. O parayla mutlaka ic mimarla anlasip odayi boldurun. Bu evde esasli tadilat demek degil. Videolar mutlaka gormusunuzdur. Yataklari veya dolaplari oyle konumlandiriyorlar ki oda iki kisilik ama herkese bireysel alan sagliyor. Yani bu kadar da olmaz yavrulu yatakta yatiriyorsunuz hani ranza bile degil. Kizmayayim diyorum ama hala ekonomik sebeplerle bekleyelim araba yukseltelim vs yazmissiniz neden biraz da cocuklariniz acisindan dusunmuyorsunuz?

X