Kücük ama kendi evin mi, büyük ev ama kira mı?

Merhaba benım evım 80 m ve amerıkan mutfak
4 sene once sıfır almıstım cocuklar kucuktu cevresınde spor ve okul olanakları coktu
Sıte ıcınde semt guzel ama kıcuk L mutfak düşünün karsısında L koltuk koyacak yer var ve baska salon oturma yerı yok .
yatak odası + cocuk odası ,cocuk odasında yatak yavru yataklı ..gece onu cıkarıyoruz kucuk olan orda yatıyor . Kucuk erkek 10 buyuk kız 14 yasında.
Cocuklar buyuduler oda kucuk . Yaşam alanı kucuk

evı satmak ve buyuk bıryere gecmek ıstedık ev satısları durmus .ınsanlar ellerınde parayı faıze yatırıyor . Emlakcılar onune gelenı ev gezdırmeye getırıyor sınırlendım ıptal ettım .

5 senedır sabrettım ama artık bu eve gercekten sıgmıyoruz . Bu evde ya unıversıte ogrencısı yada boyle emeklı karı koca ,tek basına yasam ıcın tasarlanmıs bıyer .

Soruma gelecek olursak
Bu evı ya bosaltıp kıraya cıkıcam oyle satılık kalıcak satılana kadar .
Ama kıralar 20 25 bın
Yada kıraya verıcez 16 17 bın e gıdıyor
Bız uzerıne koyup yıne kıraya cıkıcaz ama satmak ıstesek ıcınde kıracı oldugu ıcın be yenı gırecegı ıcın satılsa ha deyınce cıkaramazsın
Şaşırdım kaldım

Bı yandanda buzamana kadar en azından sukur et evın var kıra odemıyorsun sus otur dıye dıye bugune geldım ama hangısı mantıklı gercekten karar veremıyorum
Komsu yok kımsem yok
Durduk yere 20 25 bın kıra vermekte pek mantıklı gelmıyor ama ruh saglıgım ve gercekten sıgmadıgımız ıcın cıksammı dıyorum

Ev fıyatları ne olacak bellı degıl yasadıgım sehır surıyelı gocu sonra rus gocu sımdıde depremzede gocu oldugundan şuanda ıstanbuldan pahalı hale geldı
Siz ne yapardınız
param varsa gider kiraya çıkardım.
yoksa mecbur kalırdım.
tamamen paraya bağlı

Yok kıracı sokup satamam yanı. Ya kıraya verıp koraya cıkıcam yada ben yıllık 200 250 odeyıp korada kalıp evı bos satmaya calısıcam . Musterı gelıp gıtmesınden bıktım ınsanların cebınde okadar parada yok neye gelıp bakıyolar anlamıyorumda . Kredı fılan dıyolar kımseye kredı bıle cıkmıyor bunaldım bu musterılerdende . Evın ıcınde yasarken cok zormus
Ben olsam geniş ev kiralarım o çocuk nasil ders calisacak büyük olan ergen bir de..

Memur bir kiracı bulursunuz yeni evli bir çift belki siz de büyük eve çıkarsınız Mersin mi şehriniz orada da kiralik ev bulmak gerçekten:KK43:

Oturduğum ev 72 m2 .

Odalarım minnacık ama çok şükür kira vermiyoruz.

Bu 72 m2 eve 110 m2 evden geldim . Eşyalarımın çocuğunu bıraktım. gereksizmiş bu kadar kalabalık eşya

Ev 4 oda dediğim gibi minnacık odalar.

1 oda annemin özel yapılmış ortada tv olan çekmeceli gardolap ve minik L koltuk
1 oda oğlumun tekli baza ve duvardan duvara kitaplık
1 oda yatak odası gardolap , baza ve özel yapım şifonyer
1 oda da minik L koltuk ve tv sehpası
Misafir gelmez pek gelsede sandalye v.s. idare ediyoruz.
Mutfak küçük ama bana yetiyor .
Uzun bir hol var girişte geniş orada sadece buz dolabım ve mini derin dondurucum var.
Çamaşır makinası mutfakta
1 banyo + ayrı wc.
Ben buraya taşınınca boş olan yere hep ölçülü dolap yaptık
Rahatsızlık vermiyor.

Demek istediğim bende isterim büyük bir ev ancak her ay 15.000 TL vermem mümkün değil
Heleki yurt dışında okuyan bit çocuk olunca zor.

Ben çalışan biriyim akşamdan akşama gidiyoruz.
Belki ufak olması ondan koymuyor.

Çok şükür benim olmasa da başımı sokacağım şimdilik bir ev var.

Yani eviniz benden 12 m2 büyük 1 oda yaklaşık.

Belki bir mimardan yardım alabilirsiniz.

bu zamanda ev almak , kiracıyla uğraşmak çok zor.

Evime gelenler kutu gibi der ev için.

Evet aynen kutu gibi , fazlalık olmayınca sığıyoruz sığmak zorundayız.

Allah gönlünüze göre versin
aslında 2+1 olması gereken ev bizde 4 minik oda ama yetiyor.
Allah bırakıp gidenden razı olsun.

Ama sonrasında ne olur bilemem dediğim gibi ev benim değil

Evet bundan bıkac sene once bılemedık degısseydık güzel olurdu nerden bilcen evler 4 5 mılyon olacak
Sımdı sacma fıyatlar mesela bız evı satıcaz bızımkı 4 yıllıl sıfır gıbı
1 mılyon uzerıne koyup daha eskı bır 3+1 alıcaz
Cok kotu bır dönem
haklısınız ama paradan ziyade çocuklarımın rahatı ve mutluluğu önemlidir benim için. en baştan düşünmeliydiniz bu çocuklar büyücek diye. benimde küçükken odam olmadı ve okul başarısından tutun çocuğun kişiliğine kadar etkiliyor bu duurum. bence ne yapın edin şartları zorlayın ve çocuklarınızı rahat ettirin. ilerde çok pişman olursunuz başınıza kakılacak bu günler

ben sadece semt için yolda az zaman geçirsinler yorulmasınlar diye kocaman yesyeni evimi sattım

Ben yerinizde olsam .
Evi satışa verir emlakçıya ciddi alıcılari getirmesini isterim. Eve gelmeden önce müşteriye detaylıca bilgi verip fotolari göstersin. Sizde fiyatını biraz uygun verirsiniz. O sırada sizde kendinize ev bakın. Alın deniyorum ama fikir oluşturun seçenek oluşturun... Eviniz satıldığı gibi birkaç gün içersinde ev almaya çalışın. Çünkü ana paranızla bidaha ev alamayabilirsiniz. Bende öyle yapmıştım. Çok şükür zarar etmedim
bende aynı sizin gibi yaptım , evi satılığa çıkarttım aynı anda ev bakmaya başladım. ikisini denk getirdim. çok şükür zararım yok benimde ama kendi evimin fiyatını uygun tuttum.yoksa satılması zor oluyo

Tamda bu dedıgınız olay benı sıkıntıya soktu eve cıddı musterı gelıyor ben gıdıyorum bakıyorum konusuyorum
Hopaa ıptal oluyor . Esımde satılsın yavas yavas bakarsın dıyor satıldıgı gıbı 10 gun ıcınde alıp yerıne koymazsan o para ucar gıder
Bır haftada 200 300 bın koyuyolar ılanların uzerıne
Musterı cıkıyor ben gıdıp ev arıyorum ıptal oluyor sınırım bozuldu
Esıme dedım kıraya cıkayım ev bos kalsın kım gelıp bakıyosa baksın bunedır ınsanlar gelıp gıdıyor saclarım dıbı bır parmak oldu stresten boyatamadım bıle psıkolojım bozuldu
Satılırsa bız bulamaz ortada kalırsak dıye hergun ev baktım umıt oldu sonra umıdum kırıldı durdu

Artık emlakcılara oyle dedım hepsı bız ılgılenelım dıyorlar en asagı 50 bın alıyor ama daha nereyı sattıgını bılmıyor musterı getırıyor ama bılgı vermemıs
Kalıtelı bır emlakcı var onu aradım 56 bın + kdv dıyor hem benden hem karsıdan alıyormus
Bende satsam ona verecekmısım anlaşma ımzalıyacakmısım
Korktum acıkcası
Ben ınsan gıbı sahıbınden satmaya calıstım ben dıp fıyat yazdıgım halde daha ındırım ıstıyolar
Emlakcı uzerıne 200 koyup soyluyor o müşteri getiriyor saka gıbı ama boş işte
Ben galiba depresyona gırdım bıraz daha dusuneyım
siz kendiniz satarsanız emlakçıya bişe ödemek zorunda deilsiniz sakın bişe imzalamayın,emlakçıların % 2 alma hakları var iki taraftanda ama fatura istemesseniz kdv ödemezsiniz. hangi şehirdesiniz istanbuldaysanız önerebileceğim emlakçılar var.

siz kendiniz satarsanız emlakçıya bişe ödemek zorunda deilsiniz sakın bişe imzalamayın,emlakçıların % 2 alma hakları var iki taraftanda ama fatura istemesseniz kdv ödemezsiniz. hangi şehirdesiniz istanbuldaysanız önerebileceğim emlakçılar var.
Ne zaman satıp almıştınız ?

Ben evinizin dekorasyonunu merak ettim. Daha minimal, akıllıca tasarlanmıs dolaplar vs açık renk döşemelisiniz. Daha ferah gözükmesi için, klasik Türk stili büfe bir sürü koltuklar, büyük yemek masası falan ufak evleri darlar. Ben sizin yerinizde olsam o evde kalacaksam eve bi mimar sokar yeniden tasarlatırdım. Yada satar daha büyük eve geçerdim. Biliyorum satışlar su an yavaş ama er geç satılıyor

4 sene once sıfır almıstım cocuklar kucuktu cevresınde spor ve okul olanakları coktu
Sıte ıcınde semt guzel ama kıcuk L mutfak düşünün karsısında L koltuk koyacak yer var ve baska salon oturma yerı yok .
yatak odası + cocuk odası ,cocuk odasında yatak yavru yataklı ..gece onu cıkarıyoruz kucuk olan orda yatıyor . Kucuk erkek 10 buyuk kız 14 yasında.

evı satmak ve buyuk bıryere gecmek ıstedık ev satısları durmus .ınsanlar ellerınde parayı faıze yatırıyor . Emlakcılar onune gelenı ev gezdırmeye getırıyor sınırlendım ıptal ettım .

5 senedır sabrettım ama artık bu eve gercekten sıgmıyoruz . Bu evde ya unıversıte ogrencısı yada boyle emeklı karı koca ,tek basına yasam ıcın tasarlanmıs bıyer .

Soruma gelecek olursak
Ama kıralar 20 25 bın
Bız uzerıne koyup yıne kıraya cıkıcaz ama satmak ıstesek ıcınde kıracı oldugu ıcın be yenı gırecegı ıcın satılsa ha deyınce cıkaramazsın
Şaşırdım kaldım

Bı yandanda buzamana kadar en azından sukur et evın var kıra odemıyorsun sus otur dıye dıye bugune geldım ama hangısı mantıklı gercekten karar veremıyorum
Komsu yok kımsem yok
Durduk yere 20 25 bın kıra vermekte pek mantıklı gelmıyor ama ruh saglıgım ve gercekten sıgmadıgımız ıcın cıksammı dıyorum

Ev fıyatları ne olacak bellı degıl yasadıgım sehır surıyelı gocu sonra rus gocu sımdıde depremzede gocu oldugundan şuanda ıstanbuldan pahalı hale geldı
Siz ne yapardınız
Evinizin ederi nedir ona bağlı aslında,mesela eviniz iki milyona gidiyorsa vadeliye yatırınca aylık karınız 60.000 civarı oluyor,kiradan daha fazla getirisi olur,40.000 civarı paranızın üstüne koyar birikim yapar 20.000 ile kira ödersiniz,vadeli olaranlarına bakın ona göre kararınızı verirsiniz,ben rakamları tahminen söyledim.

Soruma gelecek olursak
Ama kıralar 20 25 bın
Şaşırdım kaldım

Komsu yok kımsem yok

Siz ne yapardınız
Evimi kiraya verip başka eve çıkardım.

Ne zaman satıp almıştınız ?
2 ay önce 1 sene içinde 2 ev alıp sattım şimdi çok şükür istediğim gibi bi ev alabildik. ( yani şöyle ilk önce memlketten bi aldım. yatırım olsun diye paramız ona yetiyodu. 6 ay sonra onu sattık istanbuldan eski bi ev aldık. 7 ay sonrada onu sattık.yine istanbulda şimdi oturduğumuz evimize daha yakın eski ama içi çok temiz yapılmış hiç masrafsız bi ev aldık badana yaptık taşınıcaz yıl başına kadar inş.)

Evinizin ederi nedir ona bağlı aslında,mesela eviniz iki milyona gidiyorsa vadeliye yatırınca aylık karınız 60.000 civarı oluyor,kiradan daha fazla getirisi olur,40.000 civarı paranızın üstüne koyar birikim yapar 20.000 ile kira ödersiniz,vadeli olaranlarına bakın ona göre kararınızı verirsiniz,ben rakamları tahminen söyledim.
Bunu annemin bir arkadaşı yaptı çok pişman.
Sakın yapmayın.
Ana para eriyor.
O zamanlar 800 bindi evi sattı. O alana kadar evler milyon oldu. Şimdi alamıyor. Kiraya düştü. Üstelik ana para da öyle eridi gitti.

Evi buyutmek icin gec bile kalmissiniz. Ergenlik caginda iki farkli cocuk. Burda sizin ekonomik sartlariniz kadar cocuklarin ruhsal gelisimi onemli. Acilen genis ev bulup kiraya cikin, oturdugunuz evi de satmayip kiraya verin. Ustune farki az olur odersiniz. Ileride cocuklariniz uniye baslayinca evinize geri donersiniz. Yahut icinde kiraciyla da gayet satilir. Yatirimlik ev arayan da cok. Hazir duzenli kira odeyen kiracisi olan eve de alici cikiyor. En kotu yeni ev sahibi dusunsun bu kismi sizin onceliginiz cocuklariniz olmali. Evet belki hane ici kisi basi butcesi dusecek ama bagimsiz alan olmasi ruh hallerine cok olumlu yansiyacak.

Evi içindeyken satın
Düzgün bir emlakci bulun, baştan konuşursanız öyle zırt pırt kimseyi getiremez
Bir gün ve saat belirleyin , o gün getirsin alıcıları
Ha cebinde parası olan ciddi alıcı olur , çalışıyordur o gün gelemez vs , öyle durumlarda izin verirsiniz gelmesine
Ama bunun için mahalle emlakcisina değil kurumsal bir emlak firmasına vermeniz lazım evi
Benim oturduğum ev satildi , emlakci çok düzgün bir firmaydi , biz sadece şu gün ve şu saatte gösterebiliriz dedik , müşterilerini o şekilde organize etti , zaten ikinci goren de aldı evi

Çocuklarınız büyümüş,acilen odalarını ayırmanın lazim, 10 yaş erkek ve 14 yaş kız çocuk aynı odada mümkün değil olmaz , olay sizin evinizin küçük olması açık mutfaginiz vs diil ki çocuklarınız var , bugünleri nasıl düşünmeden yasadiniz bunca sene

Bunu annemin bir arkadaşı yaptı çok pişman.
Sakın yapmayın.
Ana para eriyor.
O zamanlar 800 bindi evi sattı. O alana kadar evler milyon oldu. Şimdi alamıyor. Kiraya düştü. Üstelik ana para da öyle eridi gitti.
Kredi çekmek yerine bu şekilde birikim yapan çok yani,sizin annenizin arkadaşı parayı faize bağlamış ve ev fiyatları o dönem çok ani yükseldi,her örnek her koşulda geçerli olmaz,şuanda faizlerde fena değil.

Kredi çekmek yerine bu şekilde birikim yapan çok yani,sizin annenizin arkadaşı parayı faize bağlamış ve ev fiyatları o dönem çok ani yükseldi,her örnek her koşulda geçerli olmaz,şuanda faizlerde fena değil.
Yüksek faiz oranları sürekli devam etmeyebilir.
kısa vadeli için ideal görünebilir fakat verilen faiz oranı enflasyon oranının altında.

X