Kücük ama kendi evin mi, büyük ev ama kira mı?

Merhaba benım evım 80 m ve amerıkan mutfak
4 sene once sıfır almıstım cocuklar kucuktu cevresınde spor ve okul olanakları coktu
Sıte ıcınde semt guzel ama kıcuk L mutfak düşünün karsısında L koltuk koyacak yer var ve baska salon oturma yerı yok .
yatak odası + cocuk odası ,cocuk odasında yatak yavru yataklı ..gece onu cıkarıyoruz kucuk olan orda yatıyor . Kucuk erkek 10 buyuk kız 14 yasında.
Cocuklar buyuduler oda kucuk . Yaşam alanı kucuk

evı satmak ve buyuk bıryere gecmek ıstedık ev satısları durmus .ınsanlar ellerınde parayı faıze yatırıyor . Emlakcılar onune gelenı ev gezdırmeye getırıyor sınırlendım ıptal ettım .

5 senedır sabrettım ama artık bu eve gercekten sıgmıyoruz . Bu evde ya unıversıte ogrencısı yada boyle emeklı karı koca ,tek basına yasam ıcın tasarlanmıs bıyer .

Soruma gelecek olursak
Bu evı ya bosaltıp kıraya cıkıcam oyle satılık kalıcak satılana kadar .
Ama kıralar 20 25 bın
Yada kıraya verıcez 16 17 bın e gıdıyor
Bız uzerıne koyup yıne kıraya cıkıcaz ama satmak ıstesek ıcınde kıracı oldugu ıcın be yenı gırecegı ıcın satılsa ha deyınce cıkaramazsın
Şaşırdım kaldım

Bı yandanda buzamana kadar en azından sukur et evın var kıra odemıyorsun sus otur dıye dıye bugune geldım ama hangısı mantıklı gercekten karar veremıyorum
Komsu yok kımsem yok
Durduk yere 20 25 bın kıra vermekte pek mantıklı gelmıyor ama ruh saglıgım ve gercekten sıgmadıgımız ıcın cıksammı dıyorum

Ev fıyatları ne olacak bellı degıl yasadıgım sehır surıyelı gocu sonra rus gocu sımdıde depremzede gocu oldugundan şuanda ıstanbuldan pahalı hale geldı
Siz ne yapardınız
Küçük de olsa kendi evim ev sahibi ile ugrasmak çok zor

Cok tesekkur dderım yorumunuz ıcın Bende boyle dusune dusune buzamana kadar geldım ama gercekten yaşam alanı yok gıbı bısey bılmıyorum ya aslında haklısınız ama gönülde düzgün bir ev istiyor işte 😞
kardeşim bugün 10 bin lira kira verirsin yarın 15 bin olur durumun rahatlayınca evini satıp daha büyüğünü alırsın

Ev fıyatları ne olacak bellı degıl yasadıgım sehır surıyelı gocu sonra rus gocu sımdıde depremzede gocu oldugundan şuanda ıstanbuldan pahalı hale geldı
Siz ne yapardınız
Sizin yerinizde olsam şu dönem evi satmayı düşünmezdim çünkü örnek veriyorum evinizin ederi 4 milyonsa alacağınız ev 5-6 milyon olacak, aradaki fark için kredi çekmek zorunda kalacaksınız, o da kredi çıkarsa ne ala, sattığınız anda zarar etmeye başlarsınız zira siz istediğiniz kriterlerde bir ev bulana kadar paranız değer kaybeder ev satış fiyatları da Anadolu‘da %200 artıyorsa İstanbul gibi bir yerde %500 artıyor, kaldı ki evi sattınız o ara dolar da faizlerde yükseldi diyelim, satın almak istediğiniz ev 5 milyonsa ev sahibi bir anda dolar kuru farkını da fiyata yansıtabilir, olmayan şey değil maalesef son dakika vazgeçtim 5 değil 6 istiyorum diyen çok insan var.

Evet küçük evde 2 çocukla yaşamak, onlara konfor alanı sağlayamamak zor fakat bence dişinizi biraz daha sıkın, döviz kurundaki oynaklık, emlak piyasasındaki dalgalanma bir durulsun, faizlerin yönü belli olsun, bana göre şu an pozisyon koruma zamanı yani eldekileri tutmak lazım, daha fazla bekleyemem diyorsanız evi kiraya verirsiniz ama noter onaylı kira sözleşmesi yapar, evin satışı halinde boşaltılmasına dair bir madde koyar, tahliye taahhütnamesi imzalatırsınız.

Konuyu yeni gördüm

Eviniz çok güzel heleki balkonlar balkonda bazen ısıtıcı oluyor yaz kış kullanmak için ama ne kadar kullanılır o ayrı

Odalar ve diğer yerler siz kullandığınız için darlık durumunu en iyi siz bilirsiniz

Fakat eviniz modern güzel

Kiraya verip kiraya çıkmak bana çok mantıklı gelmiyor iyi bir kiracı ya denk gelmek çok önemli aynı zaman da iyi bir ev sahibine

Satmak eğer birikmiş paranız varsa büyük evi alacak durumunuz varsa satmak daha iyi

Enflasyon ne alaka konuyla,millet şuan evini arabasını satıp değerlendiriyor,neyse iyi günler hanımefendi.
Ne demek ne alaka ?
Şuan verilen faizler kısa dönem evet ihya edebilir ama bu süreklilik devam edecek diye bir kaide yok faiz oranlarına ilk zamanlar girip zamanında çıkmak muhim.
Yüksek faiz oranları daima sürdürülebilir bir politika degil suan seçim arefesinde her şey muallakta.
seçime yakın bir kredi kampanyası patlatılırsa faizde olanlar sattıkları evleri alamayabilirler.
araba ise evden daha farklı bir konjöktürde
satılabilir ve yenisini yerine koyabilmek evden daha kolaydır. Ev durumu öyle degil.
Diyelim evi sattı faize de koydu ama ne zaman satabilecek evini ?
2 ay bir süre dilimi verelim.
Zaten faizler yükselmeden evini satıp yatıran büyük karda evet ama neye göre büyük kar ?
Enflasyon oranı faizlerden yüksek arada nereden baksanız %20 lik bir kayıp var.
Diyelim yüksek faiz durumu 12 ay devam etmiş olsun.
Evini de bu faiz oranlarının yükseldiği dönemin 5. ayında satmış olsun. 7 ay boyunca evet faizi de aldı cebine koydu.
Peki ev fiyatları da duragan döneminde ama ya birden artışa geçerse ?
Bu büyük risk.
Evini mart nisan ayları gibi satmış olsaydı evet karlılık oranı dikkate alınarak 2024 ortalarında başka bir evi alabilmek için ciddi bir meblagı saglamış olarak belki de kredisiz o evi alabilecekti.
Faiz oranları da sürekli artıyor ama evlerin değeri dolar bazlı da düşüşte gibi görünsede sıfır evler dolar kuru yükseldiği için sürekli olarak maliyetlere de yansıyor.
İşçilik maliyetleri aşırı yüksek.
Yeni ev arzları durma noktasında.
Müteahhit zarar edebilirim korkusu ile yeni ev inşaatına başlamak konusunda sıkıntılı.
Enflasyon oranında bir faiz olsa ve faize de olumlu bakan birisi olsa idi konu sahibesi evini 300 bin aşagısına satıp zaten 3 ayda amorti edebileceği bir oranı şakkadanacak cebine koyacaktı.
Şu durumda bile 3 ayda evet cebine koyar indirim yaparak sattıgı kısmı ama daha fazla faiz yükseltmeyeceklerini beyan etmişlerdi.
Nakitte kalmış değil şuan.
Evini satıp faize koysa 7 ay sonra da çıkıp evini alsa ala derim ama bizim ülkemizde 7 ay sonra ne olacagının bir garantisi var mı enflasyon bu durumdayken ?

Konuyu yeni gördüm

Eviniz çok güzel heleki balkonlar balkonda bazen ısıtıcı oluyor yaz kış kullanmak için ama ne kadar kullanılır o ayrı

Odalar ve diğer yerler siz kullandığınız için darlık durumunu en iyi siz bilirsiniz

Fakat eviniz modern güzel

Kiraya verip kiraya çıkmak bana çok mantıklı gelmiyor iyi bir kiracı ya denk gelmek çok önemli aynı zaman da iyi bir ev sahibine

Satmak eğer birikmiş paranız varsa büyük evi alacak durumunuz varsa satmak daha iyi
Evi ben neden göremedim.?

Ev satışları yakın bir zamanda açılmayacak gibi. Planınızı daha uzun vadeli yapın . Kiraya verip kiraya çıkmak en mantıklsı. Çünlü 2 farklı cinsiyetli çocukla söylediğiniz evin kahrı çekilmez.

4 sene sonra kız üniversiteye gidecek demişsiniz. Şimdi kiraya çıkın 4 5 sene sonra evinize geri gelirsiniz. Sizin ev küçük ve kullanışsız olduğu için öğrenci veya tayinci tutar fazla durmazlar zaten kiranizi artiramamaktan korkmayın. Çocuklar için şuan gerçekten kötü. Hiç kipirdamayalim derseniz İmkan varsa yatak odası bölünüp küçük çocuğa oda yapılabilir belki
Boyle dusunmemıstım dogru
Sizin yerinizde olsam şu dönem evi satmayı düşünmezdim çünkü örnek veriyorum evinizin ederi 4 milyonsa alacağınız ev 5-6 milyon olacak, aradaki fark için kredi çekmek zorunda kalacaksınız, o da kredi çıkarsa ne ala, sattığınız anda zarar etmeye başlarsınız zira siz istediğiniz kriterlerde bir ev bulana kadar paranız değer kaybeder ev satış fiyatları da Anadolu‘da %200 artıyorsa İstanbul gibi bir yerde %500 artıyor, kaldı ki evi sattınız o ara dolar da faizlerde yükseldi diyelim, satın almak istediğiniz ev 5 milyonsa ev sahibi bir anda dolar kuru farkını da fiyata yansıtabilir, olmayan şey değil maalesef son dakika vazgeçtim 5 değil 6 istiyorum diyen çok insan var.

Evet küçük evde 2 çocukla yaşamak, onlara konfor alanı sağlayamamak zor fakat bence dişinizi biraz daha sıkın, döviz kurundaki oynaklık, emlak piyasasındaki dalgalanma bir durulsun, faizlerin yönü belli olsun, bana göre şu an pozisyon koruma zamanı yani eldekileri tutmak lazım, daha fazla bekleyemem diyorsanız evi kiraya verirsiniz ama noter onaylı kira sözleşmesi yapar, evin satışı halinde boşaltılmasına dair bir madde koyar, tahliye taahhütnamesi imzalatırsınız.
tüm korkularımı tek tek acıklamıssınız.
Gecen yaz satmıstım aslında ama ben tam kapora aldım benım baktıgım evlerın fıyatları artmaya basladı korktum vazgectım .
Aslında sımdı bunu satarsam kredı cekmıcez 750 1m arası koyup hemen bırkac begendıgımız ev var onları alabılıyoruz ama dedıgınız gıbı bızımkı satılıp bızde onları hemen almalıyız
Pıyasada durgun bıkac cıddı musterı geldı ama olmadı
Benım semtınde olanakları fazla
Satarsam burdan 10 km ilerde daha yeni yerleşim biyere gitmem gerekıyor .
Ve cocukların okul kurs vs ucgenınden cıkmıs olacagım maddı külfetide olacak..
Cocuklarda bende cok ıstıyoruz uzaga gıtmeyıde goze almıstık . Zaten bızım semtte 6 7 mılyondan asagı ev yok ..
Aslında benım semtım olanaklarını bırakıp gıtmekte pek akıllıca degıl
Bende şuan beklemenın daha mantıklı oldugunu dusunuyorum ama sıkılmıstım
Burda konu acarak belkı benı gaza getıren bırılerı olabılır dıye yandaş aradım galiba😅😅

Cok tesekkur ederım herkese sımdılık beklıcem bakalım

Yorumlari okuyamadim.
Ama benzer durumdayim.
Evim 2+1 , iki cocugum var ve odalarindaki yatak yavru yatakli. 3+1 e tasinmak istiyorum.
Kiralar bir yandan dusunduruyor, ev satsan satilmasi zor.
Ben 1 ,1. Bucuk sene sabretmeye karar verdim.
Sonrasinda ya ev satilir ya kiraya gecerim artik.
Bu arada ekonomide toparlanma olur diye dusunuyorum.

Sizin cocuklar ama daha buyuk imkan varsa ertelemeden kiraya cikarim.
Evi de iyi bir kiraciya vermeye calisin.
Sozlesmeyi mumkunsr avukatla yapin. Cok sorun yasamazsiniz.

Merhaba benım evım 80 m ve amerıkan mutfak
4 sene once sıfır almıstım cocuklar kucuktu cevresınde spor ve okul olanakları coktu
Sıte ıcınde semt guzel ama kıcuk L mutfak düşünün karsısında L koltuk koyacak yer var ve baska salon oturma yerı yok .
yatak odası + cocuk odası ,cocuk odasında yatak yavru yataklı ..gece onu cıkarıyoruz kucuk olan orda yatıyor . Kucuk erkek 10 buyuk kız 14 yasında.
Cocuklar buyuduler oda kucuk . Yaşam alanı kucuk

evı satmak ve buyuk bıryere gecmek ıstedık ev satısları durmus .ınsanlar ellerınde parayı faıze yatırıyor . Emlakcılar onune gelenı ev gezdırmeye getırıyor sınırlendım ıptal ettım .

5 senedır sabrettım ama artık bu eve gercekten sıgmıyoruz . Bu evde ya unıversıte ogrencısı yada boyle emeklı karı koca ,tek basına yasam ıcın tasarlanmıs bıyer .

Soruma gelecek olursak
Bu evı ya bosaltıp kıraya cıkıcam oyle satılık kalıcak satılana kadar .
Ama kıralar 20 25 bın
Yada kıraya verıcez 16 17 bın e gıdıyor
Bız uzerıne koyup yıne kıraya cıkıcaz ama satmak ıstesek ıcınde kıracı oldugu ıcın be yenı gırecegı ıcın satılsa ha deyınce cıkaramazsın
Şaşırdım kaldım

Bı yandanda buzamana kadar en azından sukur et evın var kıra odemıyorsun sus otur dıye dıye bugune geldım ama hangısı mantıklı gercekten karar veremıyorum
Komsu yok kımsem yok
Durduk yere 20 25 bın kıra vermekte pek mantıklı gelmıyor ama ruh saglıgım ve gercekten sıgmadıgımız ıcın cıksammı dıyorum

Siz ne yapardınız
Büyük ve kirada oturan bi insan olarak küçük ama kendi evin der susarım...Bu hayattaki tek pişmanlığım ekonomi iyiyken, faizler düşükken zamanında küçük de olsa bi ev almamış olmamak . Komşu oluyo da noluyo benim yan komşu utanmasa bardakla evin içini dinleyecek.

Boyle dusunmemıstım dogru

tüm korkularımı tek tek acıklamıssınız.
Gecen yaz satmıstım aslında ama ben tam kapora aldım benım baktıgım evlerın fıyatları artmaya basladı korktum vazgectım .
Aslında sımdı bunu satarsam kredı cekmıcez 750 1m arası koyup hemen bırkac begendıgımız ev var onları alabılıyoruz ama dedıgınız gıbı bızımkı satılıp bızde onları hemen almalıyız
Pıyasada durgun bıkac cıddı musterı geldı ama olmadı
Benım semtınde olanakları fazla
Satarsam burdan 10 km ilerde daha yeni yerleşim biyere gitmem gerekıyor .
Ve cocukların okul kurs vs ucgenınden cıkmıs olacagım maddı külfetide olacak..
Cocuklarda bende cok ıstıyoruz uzaga gıtmeyıde goze almıstık . Zaten bızım semtte 6 7 mılyondan asagı ev yok ..
Aslında benım semtım olanaklarını bırakıp gıtmekte pek akıllıca degıl
Bende şuan beklemenın daha mantıklı oldugunu dusunuyorum ama sıkılmıstım
Burda konu acarak belkı benı gaza getıren bırılerı olabılır dıye yandaş aradım galiba😅😅

Cok tesekkur ederım herkese sımdılık beklıcem bakalım
Maalesef şu an piyasa ne yöne gideceğini şaşırmış durumda, ki bu durum hem emlak piyasası hem faizler, hem döviz kurunu da kapsıyor, daha ne kadar devam edecek en azından şimdilik meçhul, çevrem müteahhit dolu onlar bile sıfır evlerini satamıyor, alıcılar da fiyatları pahalı buluyor hele de sıfır olmayan bir evi emin olun yok pahasına almak isteyecekler olur da eder değerini vermek isteyen çıkmaz.

Bir de herkesin evi kıymete bindi, İstanbul’da neredeyse 70 yıllık evlere bile etmeyecek fiyatlar biçiliyor, satışa çıkardıkları evlerin her gün fiyatını arttırıyorlar.

Evinize yazık edersiniz, elinizde toplu para varsa piyasa araçlarından size en mantıklı olanını yatırım aracı olarak kullanıp nakitinizi arttırmaya bakın, eviniz şu an durduğu yerde akmaz kokmaz her şey rayına oturunca yine satıp nakite dönebileceğiniz bir şey, daha uygun zamanda çok daha iyi imkanlar için Allah hayırlı bir kapı açar😌

Maalesef şu an piyasa ne yöne gideceğini şaşırmış durumda, ki bu durum hem emlak piyasası hem faizler, hem döviz kurunu da kapsıyor, daha ne kadar devam edecek en azından şimdilik meçhul, çevrem müteahhit dolu onlar bile sıfır evlerini satamıyor, alıcılar da fiyatları pahalı buluyor hele de sıfır olmayan bir evi emin olun yok pahasına almak isteyecekler olur da eder değerini vermek isteyen çıkmaz.

Bir de herkesin evi kıymete bindi, İstanbul’da neredeyse 70 yıllık evlere bile etmeyecek fiyatlar biçiliyor, satışa çıkardıkları evlerin her gün fiyatını arttırıyorlar.

Evinize yazık edersiniz, elinizde toplu para varsa piyasa araçlarından size en mantıklı olanını yatırım aracı olarak kullanıp nakitinizi arttırmaya bakın, eviniz şu an durduğu yerde akmaz kokmaz her şey rayına oturunca yine satıp nakite dönebileceğiniz bir şey, daha uygun zamanda çok daha iyi imkanlar için Allah hayırlı bir kapı açar😌
Gecen aralıkta toyota sıfır araba 700 bındı almadık
Busene peşin 1.150 oldu.
Esımde araba cıktıgı en yuksek noktaya cıktı artık yatırımlık fırsatı kacırdık dıyor . Ocaktan sonra onlarada ındırım gelır bekleyelım dıyor
Sizce araba fıyatları dusermı gercekten

Büyük ve kirada oturan bi insan olarak küçük ama kendi evin der susarım...Bu hayattaki tek pişmanlığım ekonomi iyiyken, faizler düşükken zamanında küçük de olsa bi ev almamış olmamak . Komşu oluyo da noluyo benim yan komşu utanmasa bardakla evin içini dinleyecek.
Allaha şükürki almısız gercekten daha arkada bır bırıkımı olmadan miras vs olmadan kımse sıfırdan ev alamaz . Önümüzü göremiyoruz cok sacma bır döneme girdik cıkamıyoruz inşallh düzelir

X