Ben kreş yerine bakıcı bulmaya çalışın derim..
Kreş öğretmeni bir arkadaşım var ve kendisi ben olsam 4 yaşa kadar çocuğumu kreşe vermem diyor..Neden derseniz çocuk zaten 3 (hatta çoğu çocuk 4 yaşa kadar) yaşa kadar yaşıtları ile oyun kurmayı bilmez, istemez de, onun istediği birebir ilgidir diyor..
Bakıcı konusunda ki tereddütlerinizi anlıyorum ama inanın siz yanından ayrılana kadar bebek bakıcıya yüz vermeyecektir..Ben bu konuda şanslıyım, kızıma teyzem bakıyor ama teyzeme işe başlamadan 1 ay önce başlayıp hergün götürüp getirdim..Benimki gene de illa beni istiyordu..
Ne zamanki işe başladım 1 haftayı bulmadan alıştı..Şimdi birbirlerinden ayrılamıyorlar..
Kendi ablamda 2 çocuğunu da bakıcı ile büyüttü..Gayette memnundu..Umarım sizde şefkat ve sevgi dolu bir bakıcı bulursunuz meleğiniz için..
Bir de kamera sistemi pahalı gelirse eve ses kayıt cihazı bırakabilirsiniz..Böyle yapan bir arkadaşım vardı..Dönünce bakıcının bebeği ile nasıl konuştuğunu dinlerdi.
KEsinlikle katılıyorum. Küçücük bebeğin başka bebeklerle birlikte kreşte olması hiç doğru değil. Onun başka bebeklere değil onunla birebir ilgilenen ve sadece onunla ilgilenen tek bir kişiye ihtiyacı var. Kreşte kimbilir kaç bebekle ilgilenilecek ve hep aynı kişi de olmaz. Bu iş bana biraz çocuk esirgeme kurumu gibi geliyor. Orda da çok sayıda bebekle ilgilenen az sayıda kişi olduğu için kendine güvensiz bireyler yetişiyor. (biraz abartmış olabilirim bu benzetmeyle ama ben böyle düşünüyorum) Bu konuyla ilgili Milupa'nın sayfasında da bir yazı buldum.
Çocuğunuz Kreş İçin Hazır mı?
Kreş Çağı
Çalışan bir anneyseniz, çocuğunuz üç yaşına geldiğinde, onu evde bir bakıcıyla bırakmak yerine diğer çocuklarla sosyalleşebileceği, erken eğitimine başlayabileceği ve kendini ispatlayabileceği bir ortama, yani kreşe bırakmayı düşünmeye başlayabilirsiniz. Tabi bu kararı verirken önce çocuğunuzun buna hazır olup olmadığını anlamanız gerekiyor.
Üç yaş üzerindeki çocuklar, “Oyun Çağı” olarak bilinen döneme girmişlerdir ve evde tek başına atılamayacak bir enerjiyle doludurlar. Yapılan araştırmalar, çocukların kreş veya ana okuluna gönderilmesinin çocuğun gelişiminde yararlı olduğunu ve kreşe göndermede en ideal dönemin 4 yaş olduğunu ortaya çıkartmıştır. Fakat yine de her çocuğun farklı olduğunu unutmamak gerekir.
Kreşe Hazır mıyız?
•Süt çağı olarak bilinen iki yaşına kadar ki dönemde çocuk annesine maddi ve manevi olarak daha çok gereksinim duyar. 2 yaşına kadar çok gerekmedikçe çocuğun kreşe gönderilmesi, uzmanlar tarafından önerilmemektedir
•Evde kardeşi olmayan çocuklar, kreşte yeni arkadaşlar bulur ve paylaşma, sorumluluk duygusu kazanabilirler. Çocuğunuzun oluşturduğunuz arkadaş grupları içindeki davranışlarını gözlemleyerek, kreş zamanının gelip gelmediğini anlayabilirsiniz.
•Pek çok çekingen çocuğun, kreşe gittikten sonra alıştığı ve sosyalleşmeye başladığı anne babalar tarafından ifade edilmiştir. Kreşte ilk günlerde, sağlığını ve davranışlarını dikkatle gözlemleyin. Ona zaman verin ve alışması için telkinlerde bulunun.
•Kesinlikle adapte olamadığını bile bile çocuğu kreşe zorlamayın.
•Çocuğunuzda; tuvalet eğitimi ile ilgili sorunların ortaya çıkması, okuldan soğuma, uyku problemleri, beslenme alışkanlıklarında bozulma, saldırganlık, iletişim bozuklukları gözlemliyorsanız, vakit kaybetmeden kreşe alternatif çözümler bulmaya çalışın. (başka bir kreş, bakıcı vs.)