Kızım

Baba seninle evlenicm demesi anormal degil,bnde ablama seninle evlenicm derdim
Cocuklar icin evlilik cok sevdign biriyle oyun oynamaktan farksiz..

Ama suslenme olayini bilemicem.

Öncelikle beni etiketleyip konuya davet eden arkadaşlara sevgilerimi gönderiyorum.
Okulda çok yoğun günler geçiriyorum,
konuyu dün gördüm ama yorum yapmaya ancak fırsat bulabildim.
İşin psikolojik boyutunu çok güzel anlatan arkadaşlar olmuş aynı bilgileri tekrarlamayacağım.

Bana göre bu tip (aynı cins ebeveyni kıskanma/rekabet etme) duygular ve tepkiler dönemsel ve normal.
Bununla birlikte bu duyguyu beslememek lazım.

Konu sahibinin kızını kendisiyle kıyaslaması ve 'sen benden daha güzelsin, prenses gibi oldun' vb söylemleri özünde iyi niyetli ve çocuğu rahatlatma amacı taşısa da doğru değil.

Bu konuda Hürriyet gazetesinde Özgür Polat'ın çok güzel bir yazısı yayınlanmıştı,
bulabilirsem linkini yüklerim.

Aile içinde sürekli övülen, pohpohlanan,
her fırsatta fiziksel özelliklerine atıfta bulunulan çocuklarda gereksiz özgüven patlamasına bağlı aşırı benmerkezci bakış ve dolaylı davranış sorunları muhtemeldir.
Bu çocuklar evde çok havalı, becerikli iken dışarda, farklı sosyal ortamlarda daha çekingen de olabiliyor.
.
Ayrıca özellikle kız çocuklarında güzellik takıntısı ve hatalı beden algısı gelişebilir.
İlerleyen dönemlerde anoreksiya, bulimia gibi patolojilere zemin hazırlama ihtimalini de göz ardı etmemek lazım.

Özetle davranışları irdelenmesi ve düzenlenmesi gereken kişi çocuğumuz değil konu sahibi ve eşi.
Çocuğun öz babası hayattayken bir başkası ile duygusal-fiziksel baba-kız ilişkisi sürdürüyor olmasının, yakın zamana kadar çocuğumuzun annesiyle yatıyorken annenin, şimdi babanın yanında yatmasının, artı kardeş doğumunun da kızınızın davranışlarına etkisi olabileceğini düşünüyorum.
Çocuğunuzu hiç görmeden, akran-yetişkin iletişimini gözlemlemeden, oyun halini izlemeden yapacağım yorumun tam isabetli olmayacağını da dikkate almanızı rica ederim.

Benim küçük kız da derdi ben babamla evlenicem diye, büyük kızda hayır saçmalama babamla evlenemezsin o zaten annemle evli derdi şimdi büyüdüler artık babayla evlenilmeyeceğini biliyorlar

çok normal oğlumda benle evleneceğini söylerdi. annelerle evlenilmez deyince teyzeleri ile evlenmeye kalkışırdı
onun da olmayacağını anlattık bir süre sonra vazgeçti. şimdi 7 yaşında bilincinde bu tür şeylerin. bana normal geldi.
benim 7 yaşındaki oğlum bir şey alırken kendime fiyat soruyor aynı parada kendine de aldırıyor daha ucuzu kabul etmiyor.

Baba seninle evlenicm demesi anormal degil,bnde ablama seninle evlenicm derdim
Cocuklar icin evlilik cok sevdign biriyle oyun oynamaktan farksiz..

Ama suslenme olayini bilemicem.
Süslenmek birçok kız çocuğunda büyüdüm ve çok güzelim demenin bir yolu belki de, çocukluk dönemimle ilgili her ayrıntıyı hatırlamasam da bazı olayları çok net hatırlıyorum, mesela 2,5 yaş civarlarında 20'li yaşlardaki mahallemizde yaşayan bir abime aşık olduğumu, o bana meyve suyu ısmarlayınca nasıl mutlu olduğumu, anne ben aşık oldum dediğimi, evlendiğinde benimle evlenecekti deyip ağladığımı çok iyi hatırlıyorum
Belki de ona güzel ve büyümüş gözükmek için annemin en sevdiği rugan terlikleri giyip kıyafetimin içine babamın çoraplarını tıkıştırıp yüzümü rujla maskaraya çevirerek sokağa fırladığımı da hatırlıyorum:))))

Hepsi o abim ve eşiyle arada yad edip güldüğümüz tatlı bir anı olarak kaldı.

Ha bir de bebek kardeşi varmış. O şimdi kardeşini çok sevse de kıskançlıktan size kaba davraniyordur ek olarak. Şimdi sizi hem bebekle hem cici babayla paylaşıyor halbuki önceden sadece onundunuz :)
Kiz cocuklarda elektra, erkek çocuklarda oedipus karmasasina dair komik bir anı okumuştum universitedeyken hocamizin verdiği bir makalede.
Bu alanda uzman olan bir babaya oğlu soruyor ben nasıl oldum diye? Baba gerçeği carpitmadan çocuğun seviyesine inerek (!) diyor ki:
Biz annenle birbirimizi sevip evlendik, senin olmanı istedik, ben pipimi annenin pipisinin içine koyup uyudum, benden annene bir şeyler aktı ve sen annenin karnında oluşup büyüdün.
Çocuk: yaşasın, ben de annemle evleneceğim, pipimi annemin pipisine koyacağım, benim de çocuğum olacak.
Baba: çocuklar anne ve babalariyla evlenmezler
Çocuk: o zaman büyüyünce başkasıyla evlenirim

Annemi kıskanmıyordum ama babaya aşık olduğum bi dönem vardı tabii Aşk derken babam gibi biriyle evlenmek istiyorum derdim Şimdi ise aman aman babam gibi olmasın çok diyorum Babam iyi bir insan kibardır falan ama buna rağmen anneme sabır diliyorum haha İleride geçer diye düsünüyorum Ama endişeliyseniz ki endişelisiniz bir pedagog görürse çok iyi olur bence Birde çok güzel yprumlar yapmıslar gercekten Hepsini okumanız bile rahatlatır eminim sizi

Son düzenleme:
Allah razı olsun öyle güzel açıklama yapmışsınız ki o kitabı bir an önce sipariş edicem inşallah ve dediğiniz gibi yavaş yavaş yanlışımi düzeltiyorum onu yuceltmeyi bıraktım ... ve bir kaç hatamida düzelttim kitap daha faydalı olacaktır inşallah

1 yıl oldu haklısınız iyiki konu açmışım yanlışımi gördüm ona göre davranıyorum artık inşallah alt mesaj konusunda haklisiniz

Allah kolaylık versin Allah razı olsun yanlış olan davranışını gördüm iyiki konu açmışım fazlasıyla ovuyorum abartı şekilde özgüven patlaması yaşıyor dediğiniz gibi ama duzeltilmeyecek bir şey değil çok şükür hatamı görebildim yorumlar sayesinde göremeseydim kötu olurdu..birden yalnız yatmaya bırakmadım yavas yavaş asamali yaptım ...hatta ilk yalnız yatmaya bıraktığımda iç dünyasını anlamak için istersen birlikte yatalım deidm hayır anne odam çok güzel ben burda yaticam dedi sahiplendi.

Özgür Bolat'ın yazısını bulamadım ama webe
'Özgür Bolat Prenses Sendromu' yazarsanız YouTube videosunu izleyebilirsiniz.

Rica ederim, çocuklar hep gülsün inşallah

belki kızınızın biyolojik babasının size verdiği tepkilerini kullanarak kızınız size karşı bir davranış modeli geliştirmiş olabilir. küçük çocukların sık yaptığı bir şey. sonuçta hayatı öğrenmeye çalışıyor ve örnek alması gerektiğini düşündüğü kişilerin davranışlarını kopyalıyor. böyle bir durum olduğunu düşünüyorsanız eğer iyi olduğunu düşündüğünüz bir psikologdan randevu almanızı tavsiye ederim.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…