5'e 1'lik ne var ki bu konuda?
9 evi var 3-3-3 bölüşmüş. hala işleyen dukkanlar var. onlarin da su anki isleyisinin kendi tasarrufunda olmasindan daha dogal ne olabilir ki? ya da dukkanlari az cok bilen,cevre muhiti esnaflari taniyan, ayni apartmanda yasadigi yaslaninca elden ayaktan dusunce de kendisiyle ilgilenecek ogullarina vermesi cok mu sacma? belki de çocukları paragöz, taniyor. eger onlara ekstra bir sey yapmazsa yaslaninca gelinlerin "alemin enayisi biz miyiz, bak kizi baska sehirde, bir gun hastaneye goturmedi. senle ayni hakki var. biz niye dibindeyiz? biz de tasinalim" diye ogullarini doldurup evden uzaklatiracagini falan dusunmus olabilir.
ki miras dedigin öldükten sonra olur. adam hala sag, hala islerin basinda. kendi istegiyle hala yasiyorken boyle bir karar almis, vardir bir bildiği. bunun hesabini sormak kime düşer ki?
merak etmesin, baba ölünce cocuklari ustüne almadiysa o dukkanda kizin da hakki durur, cok istiyorsa yine alir hakkini.
yazik olmus, hep boyle ömrünü cocuguna adayanlar asla yaranamaz. o yuzden cidden zirnik bile birakmamak lazim cocuklara. iyi niyetle mal mulk yapıp kötü olmaya, oldukten sonra da kardesi kardese kirdirmaya gerek yok. bu konuda bile adam 3 ev vermis, araba vermis. kizindan asla bir sey eksik etmemis, üniversitede kizina tek yasasin diye ev acmis. konu sahibi hala alttan alta diyor ki 'arabayi verdi ama düğünüme karışmadı,baska bir şey yapmadı'
wtf?
hatta eski konularda konu sahibi soyle cumleller kurmuş;
"Benim babamın hali vakti yerinde, ev alacak olsak para vereceğini de söyledi. Ama araba değiştirme lükse kaçtığı için babamın da hoşuna gitmez. Beni kırmamak için verir ama canı sıkılır şımarıkça ihtiyaç sevmez babam"
"Babam durumu iyi bir adam ve beni okuturken kesenin ağzını çok açtı mesleğe başladığımda da araba aldı. Ben aileme verici olmadım, ailem hep maddi anlamda bana verdi. Böyle olunca da ben artık hiçbir şey isteyemiyorum babamdan. Hiç yüzüm yok istemeye."
kendisi de demis' ev icin istesem verir araba model degistirmeyi simarikca bulur. asla para istemem' diye.
ama istemis
baba vermeyince de yine kötü olmus adam.
bence babanin hatasi şu olmus; kimseye sozel olarak bile su senin bu senin demeseydi. istanbuldaki evler icin de "yasarsaniz oturun, yasamazsaniz hakkiniz yok" deseydi. öldükten sonra kim ne halt ederse etseydi. o zaman sevilirdi kesin, el üstünde tutulurdu.
*bu arada kendisine gelince asiri derecede "aile tabii ki versin" diyen bir insan konu sahibi. ama 6 tane falan konusu var "esimin babasi arabayi satmis yenisi icin 20 borc istiyor vermek istemiyorum", "kayinbiraderim bedelliye gidecek, ustunu tamamlamamizi istiyor vermke istemiyorum, evi satınca gorumcemin araba almasina destek isterler evi satmaktan vazgectim" diye
ustelik bir konuda aldigini veren,paranin ustune yatmayacak insanlar olduğunu da yazmiş. yani sen boyleyken seni yetiştiren, seninkine benzer genlerini paylasan baban neden her istediğinde dilediğin rakami versin ki?
bence konuda hak falan yok, bastan asagi şimariklik.
su mirasta bu is hep oluyor. benim dedem de ev birakti cocuklarina , ama zamanla alirken kötü olan ilce cok gelisti , "harika deniz kenari" diye aldigi ilce değer kaybetti falan. yine bir adaletsizlik oldu, cocuklar yine haksizlik olduğunu iddia ediyor
oteki dedem toprak birakri mesela yillik toplanan ürün var. ama kimininki yokus basi, Toplaması zor. kimininki duz rahat, kimininki yürürken yoruluyorsun daha başlamadan, kimininki yol dibinde. cok cocuklu ve guzel yerde bahcesi olmayan tum cocuklari yine rahatsiz, yine agizlarinda haksizlik lafi.
ne bileyim, cok sacma ve simarikca geliyor bana