Kisisel gelisim icin neler yapiyorsunuz?

Kpss ye hazırlan genel kültürü bayaa artırıyor ama ciddi hazirlanacaksin hem memur olursun bir işin olur hem de genel kültürün artar bana çok katkı sağladı zamanında. O zaman çalıştığım pek çok şeyi hala unutmadım

Hobi olarak İspanyolca çalışıyorum evde.
Bir de tarihe çok merakım var. Bir sürü tarih kitabı aldım, onları okuyorum. Bence insanın genel kültürünü çok geliştiriyor tarih bilmek. Farkındalıklarım arttı.

Kendini geliştirmek çoook geniş bir konu bana göre. Kişisel temizliğinden tut anadilini düzgün kullanmaya kadar, toplum içinde sahip olduğun görgünden tut, mesleğinde ilerlemeye kadar ucu çok açık bir mevzu.

Benim kpss çalışan arkadaşım da bilge gibi bir şey oldu çıktı. Katılıyorum bu yoruma. Ben de ona "ne çalıştıysan ben de ondan istiyorum" dedim de, gittim çalıştığı tarih kpss kitabını kendime aldım mesela. :)

Kesinlikle ciddi manada genel kültür katıyor insana. Can haliyle iş sahibi olabilmek için harıl harıl çalışıyosun yalayıp yutuyosun pek çok bilgiyi. Vatandaşlıkta hak hukuk siyaset öğreniyorsun, tarih dersinde tarihimizi öğreniyoruz, coğrafyada iklim bitki örtüsü ve doğayla ilgili yaşamsal pek çok bilgi, güncel bilgilere çalışıp gündem hakkında fikir sahibi oluyosun, türkçe testlerinde anlama yorumlama yeteneğin gelişiyor yani insana bayaa bilgi kültür katıyor. Vaktiyle çok söylendik isyan ettik bu kadar sınav konu eziyet üniversite bitirmiş insanlara diye ama faydalı da oldu açıkçası.

Şahsen kişisel gelişimim için tembellik yapmıyorum. O yetiyor :)

Sokaklar açık mekan brainbuilding salonu gibi, insanları, onları rahatsız etmeyecek şekilde izlerim (Röntgenci değilim Sadece çizim yapmaya çalışan biriyim ve resim için konu, malzeme vb ararım öyle), tanışık olduklarımla sohbet ederim (Genelde insan konuşma sırasını bekler halde olur konuşulan konuyu kendince ciddiye almıyorsa, gerçek dinleyici olmak öğretir aslında), kah konuşur kah dinlerim. Güzel bir sohbet, bilgiyi ayağına kadar getirir. Bilgiyi alır kendimce araştırırım ilgimi çekerse. Misal bugün arkadaşlarla sohbette fıkra ve fotoğrafçılık ile ilgili şahsi bir sayfa tavsiyesi aldım, ilgimi çekti bir ara bakacağım.

Resim yapmayı sevdiğimden kursa giderim vb. Yani sadece kitap okumak, derslikte öğrenmek değil, her yerden öğrenebilirsin istedikten sonra. Ha daha sağlam gitmek için de bunu diplomalandırır, sertifika filan alırsın. Kendi kişisel gelişimim böyle.

ingilizce ogrenmem gerekiyor muhtemelen 6 ay sonra baska bir ulkede yasamaya başlıcam bana ne tavsiye edersiniz cok guzel bir konu olmuş hemen atladım

Eğer ilgi alanın yoksa istediğin doluluğa ulaşman zor. Sırf bilgi birikimi olsun diye ilgini cekmeyen konularla ilgilenirsen bir sure sonra bulundugun ortamda konustugunda bu ezbere bilgilerini satmaya baslarsin. Bu temeli boş bilgileri satarken o kadar sırıtır ki. Gercekten bahsettigin alana ilgi duyan kisilerce bu caban hemen farkedilir. Cevremde bu tarz birkac insan var ve disaridan hos bir imaj cizmiyorlar.
Tavsiyem, ilgi alanlarini kesfet. Kendimi tani. Farkli tarzda kitaplar al oku. Hangileri seni cezbediyor. Herkesle edebiyat konusmak zorunda degilsin. Belki de seyahat uzerine seylerle ilgilenmek hosuna gidiyordur. Belki de dunya turu yapmak ya da yapanlari takip ederek yeni yerleri kesfetmek. Belki de resim yapmak veya ressamlari tanimak yerine fotograf cekmek ilgini cekiyordur. Klasik müzik seviyorsundur belki ama dogru kisiyi dinlememissindir henuz o nedenle ilgi alanina girdigini kesfedememissindir. Herkes dunya klasiklerini okurken sen kisisel gelisim kitaplarini okumak istiyorsundur. Ya da biyografi, denemeler, şiir.. Belki de sinema ile ilgilenmek hosuna gider. Belki de fransiz külturunu merak ediyorsundur. Edebiyatini, muzigini begeniyorsundur.
Kisacasi, bulundugun ortamda sirf onlara dahil olabilmek icin genel gecer oldugunu dusundugun bilgileri ezbere yuklenmektense ilgi alanini kesfedip onlarla agirlikli ilgilenmek seni kulturel doluluga ulastirir. Kisisel gorusum bu yönde..

ingilizce ogrenmem gerekiyor muhtemelen 6 ay sonra baska bir ulkede yasamaya başlıcam bana ne tavsiye edersiniz cok guzel bir konu olmuş hemen atladım
Akilli telefonlarda hem ücretsiz hem de kaliteli bir sürü uygulama var. Mesela duolingo. Kitapçılarda da çalışma ve yabancı dil hikaye kitapları bulabilirsiniz. Ben İspanyolca için bir sürü kitap almıştım.

kitap kitap kitap diyorum, şu an pek vakit bulamıyorum ama kitap okumanın çok ekmeğini yedim, günlük tutuyorum mesela orada bile edebi bir dille yazmaya çalıştığımı farkettim. onun dışında sözlük okuyabilirsiniz. ben okumasam bile mutlaka açıyorum ara ara göz gezdiriyorum zaten orada genel olarak güncel konuların başlıkları yer aldığından herhangi bir ortama girdiğimde okuduklarımdan bahsedebiliyorum böylece muhabbet edilebiliyor ama önceliğiniz kitap olsun inanın romanlardan öğrenilen o kadar çok şey var ki.

konuyu takipteyim bir kaç arkadaşın söylediklerini not aldım
bende kendimi geliştirmek için biraz mesleki anlamda benimkisi 2 hafta bir uzaktan eğitim dersi oluyor. aynı anda 2 derse kayıt olabiliyosun. birisini meslek anlamında geliştirmek için alıyorum. diğeri de kendi gelişimim için. mesela bu hafta bordro uygulamaları dersi aldım. mesleki olarak. kendimi geliştirmek içinde etkili iletişim ve beden dili dersi aldım .hocayla canlı bağlantı oluyor bu dersler. mesela geçen diksiyon dersi aldım meğerse konuşma diliyle yazı dili ne kadar farklıymış onu öğrendim. bana bir sürü şey kattı. hala da devam edicem. kitap okuyorum bende küçük prens ve şeker portalını okumayı istiyorum onları da not ettim. tabi boş kitaplar okumaktansa kendine br şeyler katan kitaplar okumak en iyisi.
inglizce ya da başka dil öğrenmek istersen nette bi uygulama var teline indiriyosun. aylık ,yıllık cuzi bir rakam ödeyip.dil öğrenebilirsin ingilizceye başlamıştım çok şey kattı ama bıraktım. yeniden başlıcam en kısa zamanda.

ben de boyle dusunuyorum,
ama bu biraz kisisel bir sey,

dil ogrenmek uzerinden ornek vereyim;
bence bir dili ornegin o dilde yazilmis bir klasik eseri okuyacak kadar bilmek gerekir,
ancak esim benim gibi dusunmuyor, gunluk diyalog kuracak kadar ogrenmek onun icin yeterli, o yuzden farkli farkli dillere yoneliyor, bense ayni dil uzerinde calisiyorum surekli. Cunku cocuk kitaplari okuyacak kadar bildigim dilden keyif alamiyorum. Sig kaliyor bence.

ama ikimiz de kendi tarzimizla mutlu oluyoruz.

okuyun,izleyin gezin... ben insan oğlunun her konuda bir fikri olması gerektiğini düşünüyorum ama bilgi sahibi olmadan fikir sahibi olmak ayrı tabi... ben eskiden takvim yapraklarını bile okurdum... hatta hala kitaplarımın arasından çıkar takvim yaprakları .... tv izlemek kötü değildir açın izleyin haber izleyin film izleyin ... ama en önemlisi de kendinizi keşvedin

kendinizi geliştirmek istemenizin sebebi: başkaları. başkalarının yanında konuşacak bir şeyler bulabilmek için... başkaları için yapmaya çalıştığınız şeyler havada kalır, tıpkı sınavlara sadece o dersi geçmek için çalışmanız gibi. sonradan elinizde bir şey kalmaz.

kendinize gerçek nedenler bulmalısınız, başlangıç noktanızın yanlış olduğunu düşünüyorum.

Kitap okumakla basla mesela,tarih,roman vs gibi, yada kisisel gelisim kitaplari inanin insana cok sey katiyor..
Ben ilkokul mezunuyum,37 yasindayim benim zamanimda kizlar okumaz kafasi vardi,o yuzden ben gidemedim ortaokula ama benden 2 yas kucuk kizkardesim icin savastik adeta hic degilse o gitsin okusun diye:)velhasil zar zor gonderdiler onu ve inanirmisiniz bende onunla okudum evde,cikis saatlerini iple cekerdim o odev yaparken bende onunla ogrenmeye calisir,kutuphaneden getirdigi romanlari okurdum bayilirdim:)
Demem o ki insanin icinde o istek olmali,merakli olursaniz ne durumda olursaniz olun, arastirir ve okursunuz..sakin yanlis anlamayin beni,neticede okumus meslek sahibi olmus bir insansiniz sizinle yarisamam..demek istedigim istekli olun,her yasta ogrenmeye acik olun kendinizi boylelikle gelistirirsiniz..

Çok güzel ve yararlı bi konu olmuş. Kendi adıma not aldığım yerler bile oldu :)

Belli bi zaman önce bende Çince’ye heveslenmiştim. Telefon uygulamaları çok işe yarıyor, baya gramer olarak bişeyler keşfettim. Sonra da Çince eğitim cd si edindim. Yabancı dil gelişimlerinde eğitim cd leri ve videolar insana fayda veriyor. Hatta o dilde radyo programları dinlemeye başlamıştım. Anlamasam da :) aklımda telaffuzları kalıyordu.

Şuan da okumadığım klasiklere başladım. Kafka, Dostoyevski, Zweig, Marquez’in okumadığım kitapları için kendime kızdım. Çünkü piyasa o kadar çok yazar adı altında maddi kaygı taşıyan kişilerle dolu ki; eski kitapların tadı bambaşka ...

Tv ve sosyal medyadan da nasiplenirim. Takip edilen yararlı sayfalar, programlar hatta diziler bile o kadar çok şey katıyor ki; insanı sorgulatması bile yetiyor. Şuaralar da ‘damızlık kızın öyküsü’ dizisini izliyorum. Distopik bi dizi ama izlettiriyor kendini :) tavsiye ederim...

İnsan öğrenmek, keşfetmek istedikten sonra ne bulursa ne görürse ondan bişeyler edinir bence

Arkadaşım Öncelikle seni tebrik ederim. Sebebine gelince; bu hayatta konu ne olursa olsun yetersiz kaldığını bilmek, bir konu hakkında fazla yorum yapamamak inan bana hiçbir şey bilmediği halde birçok şeyi biliyormuş gibi davranan insanlardan çok daha bilinçli ve çok daha anlamlıdır.

Ne yazık ki etrafımızda bir şeyler bildiğini sanıp hiçbir şey bilmeyen insanlar görüyoruz.
Sen en azindan dürüstçe yeterli olmadığını düşünüyorsun.
Öncelikle üzülme yaşadığımız dünyada ölene kadar bir şeyler öğrenmek, bir şeyleri keşfetmek, bir şeyleri tanımak, anlamak, kavramak asla ve asla bitip tükenen bir şey değildir.
Ne kadar çok şey öğrenirsen öğren her zaman eksiksindir.
Ölene kadar öğrenmek bitmez bilmek bitmez sadece öldüğün zaman yaşadığın kadar şeyi bilmiş olarak ölürsün.
Bu şekilde bir örnek verdiğim için özür dilerim. Sadece sana durumu daha iyi açıkla açıklayabilmek içindi.
Üzülme kitap okumak, resim yapmak en basitinden, basit bir kitabı boyamak bile bir hobidir.
Mesela benim bu hayattaki en büyük hobim kitap okumaktır. Ama öyle normal bir kitap okuma değil delicesine bir kitap okuma sevdası.
Öyle ki etrafımdakiler bile bazen hasta olduğumu düşünür; evimde sayısız okunacak kitap bekler ve ben kitabımı bitirdim zaman kitapligimin önüne geçip yeni bir kitap seçeceğim için hayattaki en şanslı ve en mutlu insan olduğumu düşünürüm çünkü ölmeden önce bir kitap daha bitirmiş olurum.
Sana sadece birkaç tane basit örnekten bahsettim. Hayatına kazandırabilecegin bir çok şey olabilir ; kişisel gelişim dediğin şey uzaydaki yıldızlar kadar çoktur istediğini seçip omuzuna koyabilirsin.
Özgüven dediğin şeyse doğuştan gelir ya da bir konuya yeterince hakimsen ya da yeteneğin varsa ozguven kendiliginden ortaya cikar.
Sana tavsiyem toplum içinde sessiz kalma; topluma karış aksi halde her zaman itici ve soğuk görünen insan olarak anılırsın.
Üniversite bitirmiş bir iş sahibi insansın en basitinden hayatla ilgili birkaç şey konuşacak birkaç şeyi bulabilirsin bu çok basit de olsa konuşmaktan çekinme.
Bu tıpkı bizim milletimizin İngilizceyi bir türlü konuşamaması utanması gibi bir şey.
Sana tavsiyem bolca kitap oku; polisiye hukuk antropoloji uzay bilimleri yada benim hiç hoşuma gitmese de aşk kitapları, konu ne olursa olsun hayata bakışını inanılmaz geliştirdiğini göreceksin.
Ve şunu asla unutma sen çok az şey bildiğini sanan kendini geri planda hisseden ogrenmeye aç bilinçli bir insansın. Düşünsene hiçbir şey bilmeyen ama çok bildiğini sanan ukala biri olsaydın ne yapardın. İnan bana insanlar arkandan hiç duymak istemediğin şeyleri söylerdi. O yüzden bana kalırsa sen imrenilecek İnsansın...

Bende klasikleri cok severim. Klasikleri seven insan gormek cok guzel.
Madam bovary i okudugumda 10 suc ve cazayi okudugumda 11 yasindaydim.
Ne kadar guzel ve hos geliyordu. Simdi kitapcilar sacma sapan liseli kitaplariyla dolu. Kahrolmamak elde degil.

Klasiklere geç kaldığımı düşündükçe kendime kızıyorum. Şimdi 2 kelimeyi birleştirip kitap yazdıklarını sanan boş sayfa bekçileriyle dolu her yer.
O kadar güzel yazmışsın ki bi önceki postunda

Bana bazen kızıyorlar ama o kitapları okuyacağına aptal dizileri seyretsin insanlar.İkisi de aynı.Hele o çok satanlar...

ülke geneline ayak uyduramamışsınız. Genelde kimse bilmez ama bilmeden atıp tutar, cahil insanlar daha çok konuşur. Bende susuyorum ama bu cahillere denk geldiğimde susuyorum. Bence sizde bilmiyorsanız bile atıp tutun eğer konuşmak istiyorsanız çünkü ortamdaki kimse bilmiyor olacak. Sorarlarsa internette öyle okumuştum dersiniz. Zaten internet yalan yanlış bilgi kaynıyor.

Mesela geçen birisi bana karaciğer yetmezliğinden ölen bir doktor yüz karasının ürününü övüyordu çok faydalı diye, bitkiselmiş doğalmış. Şu modda dinledim sonrada doktor hanım sizce haksız mıyım diyor, Dedim evet çok haklısın. Adamın kendisi kendi ürünleri yüzünden geberdi hala akıllanmamışlar ben ne yapayım.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…