18-20 yaşlarında bir arkadaş grubum var.Bende 4-5 yaş küçükler.Üniversite öğrencisi hepsi.Ve erkek kız mevzuları hariç konuşacak hiç bir konuları yok.Cidden yok.Kitap okumamışlar,izlememişler,yaşadıkları şehri bile gezmemişler(istanbul)Açıp tv bile izlememişler sanırım çünkü tvde de çok bilgilendirici programlar oluyor.İlgilendikleri hiç bir alan yok.İlgileniyorum dedikleri şeylerde de çok bilgisiz olduklarını fark ediyorum.Durum 2000 sonrası için çok vahim.Neyse yani kendiniz öyle hissediyorsunuz ama eminim yaşınız ve yetiştiğiniz jenerasyon itibariyle aslında bahsettiğim kişilerden çok daha donanımlı olduğunuzu düşünüyorum.Kendini geliştirmenin en güzel yolu okumaktır.(ilber ortaylı-bir ömür nasıl yaşanır gelişim açısınan çok faydalı bir kitap)o kadar çok değerli yazar ve kitap var ki ömür yetmez.O yüzden kendi sevdiğim yazarlardan bahsedeyim belki size de katkısı olur:Reşat Nuri,Tolstoy,Dostoyevski,Maksim gorki,Erdal demirkıran(kişisel gelişim ve özgüven eksikliğine birebir),dan brown(çok akıcı dili olduğu gibi kitabın geçtiği ülkenin sanat tarihi vs hakkında sağlam bilgi içeren romanları var)Khaled hosseini(afganistanın sosyal yaşamı ve geçirdiği savaş vs pek çok bilgi içeren romanları, akıcı etkileyici bir dili var)emily bronte,stafen zweig,jule verne..Dini bilgi için salih suruç’un siyer kitabı.Aklıma bunlar geldi geldikçe yazarım yine.Okumakta güçlük çektiğinizde ‘bir kitaptan yorulduğunda diğer bir kitapta dinlen’sözü aklınıza gelsin.Aynı anda 2 farklı türde okumak bazen daha iyi oluyor(genelde 3-4 kitap aynı anda okurum)
Ben eski Türk filmleri ve yeşilçam filmlerinin de insana çok şey kattığını düşünüyorum.Sinemada izlenecek çok şey var hangi birini tavsiye ederim bilemedim.Gelişim açısından gerçek karakterlere ve hikayelere dayanan filmler,ve tarihi dönem filmleri önemli biraz sanırım.(Marrie antoinet filmi vb filmler cidden güzel)
Youtube akıllı kullanılınca çok şey katıyor insana.Netflixte de güzel şeyler var.
Yaşadığınız şehrin müzelerini kütüphanelerini bol bol ziyaret edin.
Dil kursuna gidebilirsiniz.İngiliceniz varsa 2. Bir dil olabilir.
Farklı ülkelerin, sanatçılarını, kültürünü, yemeklerini, dilini vs araştırmak çok şey katıyor insana.Malezyalı bir arkadaşım benim ülkem hakkında benden çok şey biliyorsun demişti
İnternette araştırma yapmak da insana çok şey katıyor.Bir elbise bile olabilir.Araştırırken kumaş,materyal,marka,tasarımcı,tasarımcının etkilendiği sanat akımına,ya da ressama kadar pek çok şey öğrenebiliyorsunuz.
Bir de yapamıyorum sıkılıyorum diyorsunuz ya.Kendimde işe yarayan şeyleri tavsiye edeyim belki size faydası olur.Okumaktan sıkıldığınızda izleyin,İzlemekten sıkıldığınızda gezin,yapabiliyorsanız hepsini bir günde yapın.Bir de şöyle bir liste tutuyorum alacaklarım:fotoğraf makinesi,eliptik bisiklet,güneş gözlüğü...gideceğim ülkeler:.. şehirler:... okuyacaklarım:yazar,roman,dergi..
Yapacaklarım:kitap bloğu açmak.alanımda .. kişiyle tanışmak. Vs vs.Ve her yaptığınızı işaretledikçe motive olacaksınız eminim.
Kitap bloger,vlogerlerını,köşe yazarlarını(dergilik uygulaması gazete,dergi için iyi) takip etmek de insanı motive ediyor.
Bir de konuşma konusunda ortak paydada buluşamadığız için insanlarla bir şey paylaşamıyor olabilirsiniz.Çok yazdım inşallah size bir faydam olmuştur.