Kisisel gelisim icin neler yapiyorsunuz?

Bence cok tatli bir ozelestiri yapmissiniz :)
Bi seyler bilmeden bildigini zanneden bunda da israr eden insanlardan gecilmiyor ortalik.
Benim nacizane tavsiyem sevdiginiz alanlarda kitap okumaniz ama oyle kuru kuru okumaktan bahsetmiyorum. Begendiginiz yerlerin altini cize cize.
Ozumseyerek. O okuduklariniz sizi yeni bilgiler arastirmaya yonlendirecektir.
 
Bu birikim nasıl yapılır bilmiyorum gerçekten.

Örneğin kült filmler vardır. Bazen dizilerde, filmlerde o filmlere gönderme yapılır. Alıntılar yapılır. Bilmezseniz anlamazsınız...
yada ortamlarda konuşulur, yabancı kalırsınız.
Aynı şekilde kitaplar da böyle. Kitap konuşuyorsanız birileri ile, şeker portakalını herkes okumuştur diye düşünürler bir şey anlatılırken yada simyacıyı.

Bazı şeyler de ilgi alanı meselesi. Ben Yeşilçam filmlerinin bir çoğunu 100 kere izledim.
Eşim hiç bilmez.
Eşimin bir arkadaşı var, çocuk çok sık gönderme yapıyor :) eşimin konu hakkında hiç bir fikri Yok, muhabbeti anlamıyor. He bir kaybı var mı? Nihayetinde geyik, bence Yok.

Ama güncel konulardan bihaber olmak bence kayıp.
En azından kendinize haftada 2 gün izleyeceğiniz tartışma programları, oturumlar falan bulup bir yerden başlayın. Bir de 3 köşe yazarı seçin, onları takip edin.

Ben yakın siyasi tarih severim. Okurum.
Günceli bununla yorumlamayı daha çok severim.
Bu konuda eksiğim dünya tarihi okumamak bir de Türkiye’deki mezhepler, ki ona da yavaştan başladım.

Bunları birileri ile konuşmak yada biliyor gozukmek için değil gerçekten merak ettiğim için öğrenmeye çalışıyorum.
Siz de önce neyi merak ettiğinizi bulun :)
Mimari olur, sanat olur, toplum sosyolojisi olur...
Kimisi nedendir bilmem sığ bulur ama moda, tarz gibi şeyler de olur... nihayetinde ilgi alanınıza göre şekillenecek arkadaşlıklarınız, ortak zevklerinizin olduğu insanlarla bir arada olmak daha çok keyif verir.
 
@umutsuz34
Tesekkür ederim not alıyorum Youtube kanallarini hemen. Bir göz gezdiricem bakalim. İçlerinden Bedirhan Budak ı duydum bir tek.
En son belgesel izleyeli 2-3 sene olmuştur. Belgeselleri de arastirmak lazim.
Ben de bu saydiğınız türleri pek okuyamiyorum mesela. Klasik olarak Dostoyevski, Gorki okumaya çalıştım ama bana hitap etmediler. Icinde uzun psikolojik tahliller olan kitaplardan sıkılıyorum.
Ben icinde tarih, macera, aşk olan kitaplari begeniyorum. Ayşe Kulin in kitaplari, Iskender Pala, Zülfü Livaneli hosuma gidiyor.
 
Çok yönlü bir arkadaş süper oluyor, benim öyle bir arkadaşım var çok değişik önerilerde bulunur şu kitap süper, youtube da filancayı izle, TV de şu programa bayıldım vs... onun sayesinde kendimi farklı alanlar da bayağa geliştirdim. Herkese böyle arkadaşlar lazım :)
 
Ben insanlarla sohbet etmeye bayılırım. Yorum yapmayı tartışmayı çok severim. İlk girdiğim ortamda insanları gözler herkesin garip bulduğu insanlarla sohbet ederim. Kişisel gelişim kitabı hiç okumadım. Sevmediğim bir tür alanında taninmis uzman psikolojik danışmanlarin kitaplarını ayrı tutarım. İşe bence belgesellerden başlayın kült dizi ve filmleri izleyin insana çok şey katıyor. Günlük sohbeti de çok etkiliyor. Ben konusmalarimda çok örnek veririm bunlardan arkadaşlarımın da çok hoşuna gider. Kitap olayını herkes demiş zaten. Önce çıtır çerez kitaplarla başlayın. Bir süre sonra göz klasik kitapları arıyor.
 
Ne kadar güzel, en azından kendinizi farkındasıniz ve geliştirmeye çalışıyorsunuz.
Bence işe kitap okumakla başlayın. Sevmiyorsanız belki gerçekten ilginizi çeken bir kitap bulamadiginizdandir.
Siyaset ile ilgili konuşacak bir kitap arıyorsanız mutlaakaa 1984'ü okuyun mesela.
Kadınlik-ataerki gibi konularda seninle sohbet eder gibi konuşan bir kitap: dans edemeyeceksem bu benim devrimim değildir.
Yine aynı şekilde 'masallar ve toplumsal cinsiyet'
Hayat amacınızı arıyorsanız Simyacı.
Hayatınıza cekiduzen vermek istiyor,nereden bazlayacaginizi bilemiyorsaniz: derle topla rahatla
Ve tabii ki: küçük prens.
Bunların hepsi (1984 hariç) basit bir dili olan ve gerçekten çok çok çoooook güzel kitaplar. Okudukça seni düşünmeye sevk edecek eserler.
Ben bunları tavsiye edebilirim ilk etapta.
Ayrıca İstanbul ya da ankaradaysan devlet ve tiyatrolarından onar liraya her ay iki oyun takip edebilirsin.
Yogaya başlayabilirsin... Seyehat edebilirsin.
Çok çok az bir dilin olsa bile couchsurfing uygulamasını indirip yabancı turistlere bir odanın verebilir,ya da sadece şehri gezdirebilirsin. Böylece dünyada başka dinler,başka adetler hakkında bilgi sahibi olursun...
 
Her konuda herseyi bilmek pek mumkun degil. Ben her onume geleni okumam mesela. Her konuya biraz değinmek kotu birsey degil ama kendi ilgilendiginiz belli konulariniz da olsun. Her buldugunu okuyarak ilerlemekle daginik bilgiler edinirsiniz ve yuzeysel kalir ama genel hatlariyla o konuda konusurken biliyormus gibi gorunursunuz tabi.

Kendi ilgilendigim bikac konu var. Agirlikli olarak onlara yogunlasir, bir kelimeyi bile kacirmak istemem.
Oturmus belli bir kitap, film, video oyunu tarzim vardir. Farkli seyler de denerim arada bir.

Suan 2 farkli spor yapiyorum ama yapmis olmak icin degil sevdigim icin. Sirf biliyor gozukmek icin, yapiyor gozukmek icin yapmayin. Herseyi okumaya calismayin once bir neye ilginiz var, neler sizde merak uyandiriyor onlara yonelerek baslayin boylece sıkıcı da olmaz sonra digerlerine de deginirsiniz.
 
Ne güzel bir konu açmışsınız, takipte olacağım, teşekkürler:)

Aslında yazınızda ipuçları vermissiniz; Pinokyo ve Heidi'yi okuyarak ise başlayabilirsiniz. Tabi fazla basit kaçabilir, izlemeyi de tercih edebilirsiniz. Devamında hem Türk hem Dünya edebiyatı için 100 temel eser gibi listeler vardır, bu listelerden seçerek okumaya başlayabilirsiniz. Kitabevlerinin yeni çıkanlar raflarını takip ederek de güncel kitaplari takip edebilirsiniz.

Ilgi alanınıza bağlı olarak çeşitli dergiler okuyabilirsiniz. Örneğin ben tam bir makyaj ve moda bağımlısı olduğum dönemlerde Cosmopolitan abonesiydim. Makyaj konusunda nerdeyse bir profesyonel kadar teorik bilgim oldu artik, hatta uygulama icin de bazi kurslara katildim. Konusu acilirsa kimse beni susturamaz :) Yaşım ilerledikçe kişisel gelişim ve psikolojiye merak sardım.Su an düzenli olarak Pozitif ve Psychologies dergilerini; mesleğim gereği de Dünya gazetesini alıyorum.

Youtube, sinemalar, Netflix, sizi güncel tutacaktır, vizyondaki her filme gidemesem bile konularına netten bakarım ki fikrim olsun.

Acentelerin düzenlediği turlara katılabilirsiniz, daha uygun fiyata bir sürü yer görüp yeterince gezdim dedikten sonra kendi tatil zevkinizi belirleyip rutininizi oluşturabilirsiniz.

Bir de son nacizane tavsiyem sosyal medya hesaplarınız varsa kapatıp orda harcadığınız vakti kendinize ayırmanız olacak:)
 
.

Bir de son nacizane tavsiyem sosyal medya hesaplarınız varsa kapatıp orda harcadığınız vakti kendinize ayırmanız olacak:)


Aslında bu anlamda sosyal medyada doğru hesapları takip etmek çok işe yarar.
Görümcesinin bilmem nesini, bir daha asla görmeyeceğin ilkokul arkadaşını takip etmeyeceksin tabi :) sınır koymak lazım.
Facebook yada İnstagram değil, Twitter kullanacaksın. Ve takip ettiğin kişi sayısı 100 olacak. Yeni biri için eskilerden en az ilgilendiğini gözden çıkaracaksın :)

Sonrası ilgi alanı. Mesela programcı, yazar, eğitimci, oyuncu takip ediyorum, bazen tv programlarına çıkacak oluyorlar, Bunu Twitter dan öğreniyorum, çünkü tv izlemiyorum yada o kanalda reklamına denk gelme ihtimalim pek yok dolayısıyla haberdar olamam.
Bir de güncel meselelerle ilgili fikirlerini de merak ediyorum. Ortalık yangın yeri, her gün bir şeyler oluyor :)
 
Aslında benim de hiç kimsenin bilmediği sadece ilgi alanlarıma yönelik hesaplarını takip ettigim bir Instagram hesabim var tüm magazin sayfalarını karşıma çıktıkça engelledim, arkadas-akraba zaten yok fake hesap oluyorum sanirim :) sizin öneriniz daha mantıklı olmuş
 


Bol bol kitap okuyarak baslayabilirsin.
 
Kişisel gelişim diye başlığı görünce korka korka açtım, korktuğum gibi çıkmadı ehehe.

Yani evet, biraz kendinizi keşfetmek, ilgi alanlarınızı bulmakla oluyor iş. Ben önerilerde bulunurum ama ne kadar zevk alırsınız bilemem, ilgi alanlarımız aynı olmayabilir. Mesela ben liseden beri psikoloji bilimine aşırı ilgi duydum daha sonra profesyonel eğitimimi de bu yönde almak istedim. Elime ekonomi, hukuk, mühendislik ile ilgili bir makale tutuşturun ben okumaktan aşırı sıkılırım mesela ama bazı insanlar teknik bilgi öğrenmekten aşırı keyif alır. Genel olarak ilgi alanlarımla ilgili bol kitap okuyorum, roman okumayı çok seven bir insan olmadım. Tam bir "sinefil" olduğumu söyleyebilirim, dizi izlemektense film izlemekten aşırı keyif alırım. Geniş bir film arşivim vardır, IMDB hesabımdan izleyeceğim filmleri takip ederim, blog yazarlarını okurum, ödül törenlerini seyrederim, yaşadığım şehirde film festivalleri olursa kaçırmam gibi gibi.

Ben kendimden bazı fikirler vereyim, belki yararlanmak isteyenler olur. :)

Psikoloji bilimi ile ilgilenenler için kitap önerilerimi ekliyorum. Çok teknik bilgiye kaçmayan, herkesin severek okuyacağı kitaplar bunlar. :)

1) Freud Bu İşe Ne Derdi? - Sarah Tomley (İş Bankası Kültür Yayınları)
2) Hayatı Yeniden Keşfedin - Jeffery Young (Psikonet)
3) Günübirlik Hayatlar - Irvin Yalom (Pegasus Yayınları)
4) Aşık Olmak - Ayala Malach Pines (İletişim Yayınları)
5) Karısını Şapka Sanan Adam - Oliver Sacks (Yapı Kredi Yayınları)

Bunun dışında roman olarak Alper Canıgüz'ün kitaplarını öneririm, kendisi de Boğaziçi mezunu bir psikologtur. :)

Film olarak son zamanlarda vizyonda güzel filmler var, Oscar ödüllerine aday olabilecek tarzda. Ben mesela bu filmleri geçen günlerde düzenlenen Filmekimi'nde seyrettim. Şu anda ve ilerleyen zamanlarda vizyona girecek bu filmler de. Psikoloji bazlı filmler izlemek isterseniz açtığım bir başlık var, oradan yararlanabilirsiniz. Forumun sinema bölümünde "Psikopatolojik Vakaları Anlatan Film Önerileri" başlığı tamamen benim önerilerimden oluşan bir liste. Güncel olarak sinemada izleyebileceğiniz önerdiğim filmler ise:

1) The Favourite
2) First Man
3) Roma
4) Burning
5) Shoplifters
6) BlacKkKlansman
7) A Star Is Born

Başka aklıma gelenler olursa eklerim.
 
Konu çok geniş bir konu. Kültürden kasıt nedir mesela? Bir kültürü öğrenmek ne kadar komplike ve zor bir uğraş, üstelik yine de öğrenemeyiz eksik kalır birşeyler.
Arkadaş ortamında konuşacak kadar kültürleneyim yeter mantığı varsa, neyi öğreneyim kısmı ortamda dönen muhabbete göre şekil alır.
Bizim sinema,siyaset, sağlık ve gezi muhabbetlerimiz olur genel anlamda arkadaş ortamında. Kitap konusu çok açılmaz acayip mutsuz olurum mesela. Sinema filmlerinin de ne adını ne de sahnelerini aklımda tutabiliyorum dalga geçiyolar benimle. Birlikte izlediğimiz film için bile kendimden emin bir şekilde yok ben izlemedim diyebilen biriyim, umutmuşum çünkü.
Neyse siz ortamdaki muhabbetlerin bir listesini çıkarın ve işe ordan başlayın. Her gün mutlaka kitap okuma, film yada belgesel izleme saatleriniz olsun. Sabah uyandığınızda haber siteleri, onedio gibi genel kültür eğlence siteleri, sonra hem esprili hem siyasi zaytung gibi sitelere bakın. Sabah bunları okuyunca aklınızda anlamadığınız kısımlar ya da bilmediğiniz terimler kalıyorsa gün içinde onları öğrenin. Örnek feminist açıklamalar yaptı diyorsa haberde feminizm nedir akımları nelerdir ne ister vs bunu o gün içinde okuyun. Diyelim okudunuz ve ilginç geldi onunla ilgili kült bir kitap ve belgesel seyredin. Hem güncelde hem de geçmişte biraz bilginiz olur bu konuyla ilgili.
Kitap önerisi aslında insandan insana değişir ama klasik kitaplar vardır. Küçük prens yada şeker portakalını okumayan bir insan olmayın. Sefiller gibi kitaplar belki ağır gelir okumak sarmaz diye söylüyorum.
Diziler genelde arkadaş ortamında sık sık konuşulan konulardır. Friends, sex and city, himym, oz yada big bang theory yada game of thrones gibi diziler kült dizi olarak geçecek diziler. Bunları izleyin. Yeni çıkan ses getiren dizileri güncel devam edebilirsiniz la casa de papel, altered carbon vs gibi.
Ben 27 yaşındayım bizim yaşımızdaki herkes harry potter serisini bilir mesela vingardium leviosa deniyosa biliyo olmanız gerekir gibi.
Yani yazdıkça yazasım geliyor ama genel olarak demek istediğim anlaşılmıştır sanıyorum. O yüzden devam etmeyeyim artık :)
 
Bnde senin gibiyim 28 yaşında lise mezunuyum kendimi geliştiremedim kitap okumayı deli gibi istiyorum ama bi türlü başlamıyorum sıkılıyorum cunki.hep ozenmisimdir bi kursla bi hobiyle meşgul olan insanlara gitmek istediğim o kadar kurs varki ama gitmiyorum.yabanci film kültürüm hiç yok dizi izlemeyi zaten sevmiyorum tv izlerken bile sıkılıyorum şarkı bilmem türk yada yabancı bnde hiç konu açamam uzun cümleler kuramam anca evet derim biri derdini anlatsa teselli edemem sadece klasikleşmiş cümleler kurarım kendime açıyorum çoğu zaman.hep ozenmisimdir kendini ifade eden az çok her konuda fikir sahibi olan insanlara
 
uni mezunu olmak baska kisisel ilgilerin baska. bu bizim tavsiyemizle olacak is de degil.birseylere merakin ogrenme istegin arastirma hevesin olmali. once bunu dusun.
 
 
Merhabalar mutlaka mümin sekmanin kitaplarinj okumalisin. Herşey seninle başlar ,azmin zaferi öyküleri ve digerleri
Öncelikle kendine güvenmelisin bunu da ancak tecrübe ederek kazanabilirsin bol bol kitap okumak,seyahat etmek aktif bir sosyal hayat yaratmaya çaliş kendine insanlarla sohbet etmekten çekinme önce dinle ve sonra sende katil onlara kendini sev
 
Kitap tabiki bir numara, onu yaşamak takip eder. Mesela ekonomi konusunda ders almışsın ama bilgin yok. O zamma dolar al. Ne zaman alırım, nasıl alınır, nereden alınır ne zaman alınır diye araştıra araştıra deli gibi öğrenirsin. Hobim yok diyorsun. Kendine yün ve tığ al, aç youtube'u amigurumi yapmayı öğren. Sıfırdan öğrenirsin. Basit yemek tariflerinin olduğu bi youtube kanalı bul. Güzel olanı dene. Ama öyle haftalarca hangisi diye değil, gör, beğen, git malzeme al yap. Yani oku, uygula, yaşa. Böyle fikrin ve bilgin olur. Bilgi yarışması izle, ilgini çeken soruyu araştır. Mesela diyelim sovyet Rusya geldi. Ne zaman yıkıldı, neden yıkıldı, çarların farklı hobileri falan kurcala. Koltukta oturup telefonda gezerek ne bilgi ne deneyim edinilmez. Yaşaman gerek
 
Sanal alemden uzak dur. İlla takılacaksan kitaplarla ilgili edebiyatla ilgili forumlar var oralara bakabilirsin.

Sahaflardan eski ucuz kitaplar alıp, açıık havada parkta vs okuyabilirsin.
Telefonla bilgi yarışı vs kurup takılabilirsin hem eğlenceli hem bilgili.

Eğer kitaplarla aran çok kötüyse sahaflarla sohbet et onlar seni yönlendirirler.

Az sosyal uygulama çok bilgi...
Nette takılırken sana bişey katmayan yerlere çok takılma.

Bazı kişisel gelişim kitapları var enerji verir onları okuyabilirsin. Şiir ve hikaye okuyabilirsin.
Ben belgesel izlemeyi çok severim mesela. Bazı saatler kitap okurum. Okdr kendimi kaptırrım film izlemiş gibi :)

Tiyatroya gidebilirsin, sinemaya gidebilirsin. Kendine etkili hobiler belirlemelisin.

Ztn mükemmel donanımlı olamaz kimse. Öğrendikce daha çok hissedeceksin eksikliğini.
Ben okudukca hissediyorum. Hele belgeseller mükemmel...
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…