Kisisel gelisim icin neler yapiyorsunuz?


Merhaba, evet psikoloğum.
 
Kitap okumalısın mutlaka. İlgi alanın ne ise o konularda okumaya başlayabilirsin. Karikatür kitapları oku, bulmaca çöz, dergi oku. Yolda yürürken sesli kitaplardan klasik hikaye, roman vb. açıp dinle. Bilim, kültür, tarih vb. belgeselleri dinle ve izle. İlgi alanın olan konularda çapraz okuma yaparsan bilgin geniş ve kalıcı olur.
 
Stefan zweing okuyun. Modern klasikler.
 
Evet bazen öyle oluyor :)

Ben de çoğu ortamda sıkılıyorum, çünkü çok boş geliyor ama konuşurum, her konuda bilgim vardır az çok. Ama zorunlu olmadıkça girmem sosyal ortamlara, sevdiğim dostlarım haricinde. Atıyorum cafede oturup boş konuşmak hiç bana göre değil çok bunalıyorum. Kadın günleri, dedikodu vs asla sevmem.
 
Kitap okumadığınız için akıcı konuşma yetiniz gelişmemiştir.
Sadece okumak da değil güzel konuşan insanları dinlemek de akıcı konuşmayı geliştirir. Sohbet edeceğiniz insanlarla buluşmanız da çok önemli. Sohbet ede ede konuşmanız gelişir zaten.
Sesli okuma yapmak da çok iyi gelir.. Kısa makaleleri, haberleri sesli okumanızı öneririm.
Kendinize öğrenmek için belli konular seçip o konu üzerine internette araştırmalar yapın. Kitaplar alın. Bol bol okuyun.
Youtube’dan tartışma programlarını, röportajları vs. izleyin. Oradaki konuşmalar da size çok şey öğretir.
Mesela öteki gündem, gündem ötesi, İlber Ortaylı’nın olduğu programlar vs. Okan Bayülgen’in tartışma programları falan. Böyle şeylere de bakın.
Zamanla kendinizi geliştirirsiniz. Ama çok okumak lazım çoookk. Ve tabii ki görmek, duymak, dinlemek, izlemek de çok önemlidir. Muhatap olduğunuz insanları da iyi gözlemleyin. Herkesden öğrenecek bir şey bulursunuz.
Bir de notlar alın kendinize. Unutmanızı önlemiş olursunuz. Yeter ki istekli olun. Gerisi gelir.
 
- kitap okuyun

- eğer yoksa ehliyet alın varsa da motor ehliyeti alın.

- Diksiyon kursuna gidin

- spora başlayın

- haftada Birgün mutlaka sinema , tiyatro ya da konsere gidin

- yapmadıysanız yüksek lisansa başlayabilirsiniz

- turlara katılın.

- hobilerinizi keşfedin.

- elit ortamlarda takılın.

 
Satranc ı okumaya calistim bir ara ama onu da pek sevemedim :)
Ayyy aslında en keyiflisidir. Kitap tarzlarımız benzediği için önermiştim.

Youtube da bir kanal var reklam olmasın adını yazamıyorum okunması gereken kitaplar dergiler vs yazınca çıkan. Ben çok beğeniyorum. Basitce neler okunmalı, izlemmeli. Bu ne demek şu ne demek. Japonya nasıl bir ülke, çin nasıl bir ülke gibi bölüm bölüm anlatılmış. Tavsiye ederim.
 
Benimde pek oyle işim olmaz. Siz yine konusuyormussunuz. Bazi ortamlarda fazla samimi olmadigim kisilerle biraraya geldigimde konusacak bir konu bulamiyorum, sıkılıyorum. Buna karsılık sessizsin şeklinde yorumlar aliyorum.
 
Evet bana da cok methedilen bir kitapti. Merak ettim simdi youtube kanalini bi bakicam
 
Ise klasikleri okuyarak baslayin , dostoyovski , tolstoy , marquez
Tarih kitaplari okuyun, gunumuzdeki tum siyasi ve ekonomik olaylari tarihi bilmeden yorumlayamazsiniz
Saglik , guncel olaylar , teknoloji icin gazete , blog , forumlari takip edin
 
Genel kültür den sanırım kastınız. Dil öğrenin mesela . Kişisel gelişim biraz daha psikolojik bir durum .
 
Kanalı bana özelden gönderebilir misiniz
 
Mesela haberleri de mi izlemiyorsunuz hic gündemden falan haberiniz olmuyor. Sabah hazirlanirken bizim evde tv açık olur haberleri o sekilde dinlerim. Yolda vaktiniz oluyorsa radyodan dinleyebilirsiniz. Haftada 1 film izlmeye çalışın mesela ister sinemada ister evde internetten. Hem güncel filmlerden hem de imdb puanı yüksek olanlardan
 
imdb 250 filmleriyle başla derim kült olarak bilinen birçok yerde alıntılar yapılan laf arasında bahsi geçen klasik filmler. Klasiklerden okumaya başla kitap okuyacaksan yeni çıkan romanlar içi boş ve gereksizce yüzeysel geliyor bana %99u. Onun dışında bulunduğun şehirdeki tiyatro oyunlarını takip et. Boş kaldığın zamanda muhabbet arasında arkadaşların ne hakkında konuştuysa ve genelde ne hakkında konuşuyorlarsa aklına yaz onu ya da not al sonra bak mesela ona. O muhabbete katılamazsın belki tekrar açılmaz aynı konu ama yeni bir şey öğrenmiş olursun faydası olur.

Bir de çok istedğin fırsat olsa da yapsam dediğin bir şey varsa onu yap online eğitimler halk eğitim kursları özel ders vs 2 3 ay da olsa üzerine düş yeni bir şey kat kendine. Dil enstrüman çizim ne varsa aklında artık. Baktın çok hoşuna gitti devam edersin o konuda ilerlersin :)
 
Çoğu söylenmiş aynı şeyleri söylemek yerine basit örnek vereceğim.Sosyal medyada kültür sanat sayfaları takip edebilirsiniz. Tv'de de sanat belgesel kanallarını takip edebilirsiniz bein iz,trt4k,bbc,national geografic kanallarını öneririm.
 
Konu başligini sevdim. Entellektuel bir derdiniz var. Tum sayfalari okumadim yazdilar mi bilemiyorum.
İkinci universite okuyabilirsiniz hobi olarak. Lisans mezunu olanlar sinava girmeden kayit olabiliyor.
Roman, hikaye, film gibi kurgusal anlatilardan bir sure sonra bikkinlik gelmisti.
Farkli disiplinlere ait profesyonel bilgi ve beceriler edinmek icin ben bu yolu sectim. Sosyolojiyi bitirdim. Sonra aşçilik on lisans egitimine basladim ama onun sinavlari mesleki calismalarla cakisinca biraktim. Fotografcilik, medya ve iletisim, felsefe, tarim, cografya, adalet vb bircok alan var. Oneririm.
 
Kitapları oku ama önemli kişilerin kitap yorumunu da oku. Ya da imbd filmlerini izle ama hiç yoktan izledikten sonra eksisozlukte filmin en popüler yorumlarını da gör . Ben mesela(film izlemeyi sevmem,yüzüklerin efendisi iki bile izlemedim) çoğu filmi öyle boş beleş izliyorum. Sonra hakkında yazılan yorumlara bakıyorum, ulee adam neler anlatmış. Başlangıçta giyindiği kırmızı palto katilin o olacağını belli etmiş de,yere düşen elmalar yonetmenin bir önceki filmine atıfta bulunmuş falan..neler neler.
Kitaplarda da kitap yorumları insanın bakış açısını genişletmeye yararlı gerçekten de. Mesela ben 1984ü de cesur yeni dünyayı da okumuştum. İkisi de kötü bir gelecekte geçiyor. Birinde devamlı baskı altında bir halk var,diğerinde de her imkanları var,haberler bile ne kadar mutlu olduklarından bahsediyor, hayat adeta bayram... Kitapları okudum bitti. Sonra bir karşılaştırma okudum,diyordu ki her iki kitap da dikdatorlukle yonetiliyor. Ama 1984 bu cendereden çıkmaya daha yakın. çünkü onca baskıdan isyan eden çıkar,oysa cesur yeni dünyada herkes kendini o kadar mutlu zannediyor ki üstlerindeki baskıyı farkına bile varamiyorlar... Bu mesela beni öyle etkiledi ki,gerçekten de havuz medyasının hep süper güç olduğumuzu söylemesi, bazı ailelerin sırf çocuklarını çok sevdikleri ve korumak istedikleri için çocuklarının hayatını (sev)mesi, onlara özgür alan birakmamalari, en ufak bir eleştiride herşeyi onların iyiliği için yaptiklarini söyleyip vicdan yaptırması...
Böyle böyle okuduklarinizdan,izlediklerinizden maksimum verim alirsiniz
 
okuyunca sizin acikcasi kultursuz oldugunuzu dusunmedim asla. cumlelerinizden belli kendinizi gelistirmisliginiz. benim fikrim sizin durum su; cok sey biliriz ogreniriz duyariz ama bunlari yorumlamayiz. bilgimizi yorumlamadikca yok olmaya mecburdurlar. siz arkadas ortamindaki sohbet seanslarinin bir kosesinden girip fikrinizi beyan etmedikce yorum yapma yeteneginiz, olaylara bakis aciniz gelismeyecek maalesef. ayni konudan ben de muzdarip oldugum icin yaziyorum yanlis anlamayin. aklim fikrim bilgim yettikce girerim ben bu genel kultur sohbetlerine. bakis acisi kazandirir, dusuncenizi gelistirmeye ve yorumlamaya yarar. ayrica milletin hayatini cekistirmekten dedikodudan kat kat ilgi cekici bence

konu cok guzel olmus ben de takipteyim. olmayan kocanin derdine dusmustum bir suredir gayet yararli ve ufuk acici bir konu olmus.
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…