Kisisel gelisim icin neler yapiyorsunuz?

merhaba, fikirleriniz çok güzel, gerçekten genel kültürü epey arttırır bunlar:)
 
Telefon/internet bağımlılığımı bir aşsam gerisini getireceğim. Çok güzel hobilerim var ama embesil gibi kafam telefonda yaşamaktan geçemiyorum.

"Bütün sosyal medya hesaplarını kapat" önerisi dışında bu bağımlılık nasıl aşılır bilgisi olan var mı?
 
telefonunuza süre kısıtlaması koyabilirsiniz
 
merhaba arkadaşlar
iş yerinde bir arkadaşım var çok iyi bir kız aslnda iyi niyetli ama sürekli morali bzuk, her gün en az bir neden için çok kötüyüm incii diye yanıma geliyor, işle ilgili, bebeğiyle ilgili, ailesiyle ilgili vs sürekli birşeyler anlatıyor ve sürekli onu teselli etmemi bekliyor. ben bu durumdan çok sıkıldım, sürekli enerjimi düşürüyor, onla konuştuktan sonra benim motivasyonm azalıyor. onu kırmadan nasıl uzaklaşabilirim sizce?
 
Pinokyo heidi bilmiyorsun diye bilgisiz değilsin öncelikle. Önce yetenelerini keşfet. Mesela ben üflemeli çalgılara bayılırım, yeteneğim de var ama telli ve vurmalı çalgılardan hiç anlamam. Bilimsel araştırmalar tarihsel olaylardan daha ilgi çekicidir benim için. Avrupa dillerini hiç sevmem uzak doğu dilleri daha ilgi cekici. su an korece öğrenmeye çalışıyorum kendi kendime. Sürükleyici romanlara ve hikayelere bayılırım. Bunlari sana fikir vermek icin söylüyorum.
Şimdi eskileri dönüştürmek moda.
Bulunduğum yerdeki müze tarihi ve turistik yapıları araştır. Inan oraları hiç görmediğini farkedeceksin
Turlara katıl., yeni yerler ,yeni insanlar keşfet.
Halkevi kursları var onlara katılabilirsin. Pastacılık kursu gibi
Diksiyon kursuna gidebilirsin.
Spor yapabilirsin. Spor insanın beynini çok rahatlatıyor.
Kuran okumayı bilmiyorsan kuran okumayı öğrenebilirsin (aslında en başa yazmam lazımdı.)
Insanlara iyilik yap . Çocuk yuvaları veya huzur evlerini ziyaret et. Çalışıyormuşsun, bir yetim çocuğun ihtiyaçlarını karşılayabilirsin ya da her hafta sonu onu ziyaret edip bir yerlere götürebilirsin.
Yaşlılar da okunmaya hazır kitaplar gibidir. Büyükanne veya büyükbaba varsa onlarla vakit geçir. Onlar 100 tane üniversiteliyi cebinden çıkarır :))
Üniversiteye giderken yapılacak çok güzel şeyler oluyor ama derslerden vakit kalmıyor.
Aslında yapacak çok şey var.
Bu konuyu açtığın için teşekkür ederim. Sayende düşünme fırsatı buldum. Inşallah bu yazdıklarım sana fikir verir. Karar verdiğin zaman bize de haber ver :) hoscakal
 
gerekli gereksiz butun bilgileri aklıma kazırım demişsiniz ben kitap okumayı severim iki cocugum var onlardan fırsat buldukça okurum cesitli yerlerden bilgi edinebilecegim ortamlar da oluyor ama ben aklimda tutamiyorum herşeyi unutuyorum kitaplarda roman tarzı seviyorum ama bazen kişisel gelisim veya çocuk gelisimi ile ilgili kitaplarda veya genel kultur bilgileri vs.. hemen unutuyorum.Aslında söyle bi sorunum daha var aklimda kalsa, bilgi sahibi oldugum bir konu olsa bile o konuyla ilgili toplum içersinde pek konuşamıyorum fikirlerimi savunamıyorum bilgimi aktaramiyorum genelde başkalarını dinlemekle yetiniyorum ..Bunun icin bi tavsiyeniz var mı?
 
Son düzenleme:
Ben de 2 gündür önemli kişilerin,mucitlerin hayatlarını okumaya başladım internetten.genel kültürümü,Bilgi düzeyimi arttırmayı planlıyorum ayrıca kitap okumaya başlamayı hedefliyorum tek dezavantajım yurtdışında yaşıyor olmam bu sebeple ha deyince kitaplara ulaşamıyorum çok isterdim kitapçıya gidip araştırma yapmayı artık tatil zamanları yaparım napalım.
Kendime hedefler koymaya;bunun içinde planlamaya ihtiyacım var hayatımı..haftalık yemek planı bile oluşturmayı düşünüyorum ve sağlıklı şeyler tüketmeyi istiyorum.Doğumumun üstünden 1 sene geçti ama sanırım vücudumda vitamin eksikliği var kendimi yorgun hissediyorum bu sebeple takviye alacagım ayrıca çocuğumu nasıl daha iyi yetistiririm, iyi beslerim diye araştırma yapıyorum hedeflerim şimdilik bunlar sizler neler yapıyorsunuz ?
 
İnstagramda bazı booksgram denilen sayfaları takip ediyorum. Oralardan kendime kitap listeleri yapıyorum. Okudukça listelerime tik atmak motive edici oluyor.
Filmleride yine aynı şekilde.
 
Bence kişisel gelişim uzmanlarının kitaplarını alıp okumanı tavsiye ederim.. ilk bu sekilde adım atabilirsin...
 
Kizlarr selam
hepinizin birbirinden degerli tavsiyeleri oldu oluyor
Bende degisen ne mi hicbir sey
Bilgi benim icin cok onemli.
Bilmiyo olma hali ise en kotu hissettigim durum
psikologuma bilinmezlik bilmiyor hali beni olduruyoooo diye gittigimde kadin güldü. Ama cidden oyle. Kendisi kitap okumaktir gezmek gormektir bunlari bir zorunluluk olarak gordugumu merak duygum olmadigi icin yapamadigimi soyluyor. Dogru belki de. Bir sey duyunca utanip sıkılıp ben de okumaliyim ben de yapmaliyim diyorum. Cumlelerim hep meli mali ile bitiyor. Hic ya sunu cok merak ediyorum nasil acaba diye kesif duygusu ile baslayamiyorum.
Onlarca kitaba basladim hepsi yarim kaldi. Hepsi ya. Birini bile bitiremedim. Halbuki iclerinde begendiklerim de olmustu. Ayy bu kisisel gelisim beni öldürecek. Daha dogrusu kisisel gelisememek
 

Kendinizi çok fazla zorluyorsunuz. Her insan farklı birer hazinedir benim gözümde hiçte bilgisi çok, tecrübesi çok, okumuş, okumamış diye ayırmam kimseyi. Mesela bir insan düşünün hayatı boyunca bütün dünyayı gezmiş ne kadar çok şey görmüştür değil mi,? Bir de daha çocukken hapse girip yaşlandığında çıkan birini düşünün o ise dünyayı tabiri caizse yaşayamamış biri, bu iki insanından da anlatacağı hikayeler farklıdır ama bu farklılık birinden diğerini değersiz kılmaz. Öncelikle kendinize haksızlık etmeyi bırakın kitap okuyamıyorsanız ara verirsiniz sevdiğiniz bir tür bulana kadar denersiniz ama olmuyo ise olmuyordur belkide başka alanlarda ilginiz vardır ama bunu bulabilmek için öncelikle kendinize yüklemeyi bırakmanız lazım.
 
18-20 yaşlarında bir arkadaş grubum var.Bende 4-5 yaş küçükler.Üniversite öğrencisi hepsi.Ve erkek kız mevzuları hariç konuşacak hiç bir konuları yok.Cidden yok.Kitap okumamışlar,izlememişler,yaşadıkları şehri bile gezmemişler(istanbul)Açıp tv bile izlememişler sanırım çünkü tvde de çok bilgilendirici programlar oluyor.İlgilendikleri hiç bir alan yok.İlgileniyorum dedikleri şeylerde de çok bilgisiz olduklarını fark ediyorum.Durum 2000 sonrası için çok vahim.Neyse yani kendiniz öyle hissediyorsunuz ama eminim yaşınız ve yetiştiğiniz jenerasyon itibariyle aslında bahsettiğim kişilerden çok daha donanımlı olduğunuzu düşünüyorum.Kendini geliştirmenin en güzel yolu okumaktır.(ilber ortaylı-bir ömür nasıl yaşanır gelişim açısınan çok faydalı bir kitap)o kadar çok değerli yazar ve kitap var ki ömür yetmez.O yüzden kendi sevdiğim yazarlardan bahsedeyim belki size de katkısı olur:Reşat Nuri,Tolstoy,Dostoyevski,Maksim gorki,Erdal demirkıran(kişisel gelişim ve özgüven eksikliğine birebir),dan brown(çok akıcı dili olduğu gibi kitabın geçtiği ülkenin sanat tarihi vs hakkında sağlam bilgi içeren romanları var)Khaled hosseini(afganistanın sosyal yaşamı ve geçirdiği savaş vs pek çok bilgi içeren romanları, akıcı etkileyici bir dili var)emily bronte,stafen zweig,jule verne..Dini bilgi için salih suruç’un siyer kitabı.Aklıma bunlar geldi geldikçe yazarım yine.Okumakta güçlük çektiğinizde ‘bir kitaptan yorulduğunda diğer bir kitapta dinlen’sözü aklınıza gelsin.Aynı anda 2 farklı türde okumak bazen daha iyi oluyor(genelde 3-4 kitap aynı anda okurum)

Ben eski Türk filmleri ve yeşilçam filmlerinin de insana çok şey kattığını düşünüyorum.Sinemada izlenecek çok şey var hangi birini tavsiye ederim bilemedim.Gelişim açısından gerçek karakterlere ve hikayelere dayanan filmler,ve tarihi dönem filmleri önemli biraz sanırım.(Marrie antoinet filmi vb filmler cidden güzel)
Youtube akıllı kullanılınca çok şey katıyor insana.Netflixte de güzel şeyler var.
Yaşadığınız şehrin müzelerini kütüphanelerini bol bol ziyaret edin.
Dil kursuna gidebilirsiniz.İngiliceniz varsa 2. Bir dil olabilir.

Farklı ülkelerin, sanatçılarını, kültürünü, yemeklerini, dilini vs araştırmak çok şey katıyor insana.Malezyalı bir arkadaşım benim ülkem hakkında benden çok şey biliyorsun demişti
İnternette araştırma yapmak da insana çok şey katıyor.Bir elbise bile olabilir.Araştırırken kumaş,materyal,marka,tasarımcı,tasarımcının etkilendiği sanat akımına,ya da ressama kadar pek çok şey öğrenebiliyorsunuz.
Bir de yapamıyorum sıkılıyorum diyorsunuz ya.Kendimde işe yarayan şeyleri tavsiye edeyim belki size faydası olur.Okumaktan sıkıldığınızda izleyin,İzlemekten sıkıldığınızda gezin,yapabiliyorsanız hepsini bir günde yapın.Bir de şöyle bir liste tutuyorum alacaklarım:fotoğraf makinesi,eliptik bisiklet,güneş gözlüğü...gideceğim ülkeler:.. şehirler:... okuyacaklarım:yazar,roman,dergi..
Yapacaklarım:kitap bloğu açmak.alanımda .. kişiyle tanışmak. Vs vs.Ve her yaptığınızı işaretledikçe motive olacaksınız eminim.
Kitap bloger,vlogerlerını,köşe yazarlarını(dergilik uygulaması gazete,dergi için iyi) takip etmek de insanı motive ediyor.
Bir de konuşma konusunda ortak paydada buluşamadığız için insanlarla bir şey paylaşamıyor olabilirsiniz.Çok yazdım inşallah size bir faydam olmuştur.
 

İstenmeyen bir bölüm okumak insandan çok şey alıp götürüyor.Sevdiğiniz şeyleri bile bırakır olabiliyorsunuz.Hak veriyorum size
 
Ne guzel bir ornek. Hayran kaldim. Mesela biri bana benim gibi bir derdini acsa ben sizin gibi cevap veremezdim. Cok guzel bir ornekle cok guzel bir tavsiye vermissiniz. Bu da bence hayal dunyasinda okumaktan ya da insan biriktirmekten geciyor. Kendimi gec kalmis hissediyorum
 
Ayy bunlar gercekten insani heyecanlandiran oneriler.
Evet ben istemedigim bir bolumde okudum
cok sey alip goturdu sanirim benden
bir kere hevesimi goturdu
simdi iatedigim bolumle ilgili bir iste calisiyorum. Ve iatedigim bolumden mezun olmuscasina bircok seyi biliyorum. Ama ne biliyor musunuz ben o bolumun diplomasini alacagim. Er ya da gec icimde ukde kalicak yoksa
elimde daha dediginiz turden bir liste var. Bazen acaba tembel miyim diyorum. Ondan mi olmuyor acaba. Belki tembelim ama calismam gereken zamanlarda calisip okul bitirdim ya da ise girdim. Belki de tesaduftu her sey. Insanin ilgi alaninin olmamasi imkansiz gibi cunku
 

Ben de daha önce sevmediğim bir bölüm okudum.Ve kendimi dediğiniz gibi hissediyordum.Özgüvenim yerle bir olmuştu.Hiç bir şey bilmiyordum.4 sene boyunca eskiden çok sevdiğim şeyleri bile yapamaz oldum.Okuldan sonra 1 sene ara verip kendime geldim toparlandım.Vazgeçmedim ve şuan istediğim bölümü okuyorum ve ben bile algılarım ve bilgim karşısında şaşırıyorum kendime.Meğer 4 sene boyunca kendime o kadar haksızlık etmişim ki.Sizde kendimi gördüm biraz.Bence siz yanlış yerde olduğunuz için bu şekilde hissetmişsiniz.Salvador dali tıp okumaya kalksaydı hayatının hatasını yapardı.Eminim aslında kendinizi çok iyi yetiştirmişsiniz ama o araya giren boşluk biraz sarsmış.İnşallah bir an önce bu konudaki sıkıntılarınız geçer
 

Tembel olduğunuzu da zannetmiyorum.Tembel olsanız bu konuda çözüm yolu aramaya bile kalkışmazdınız.Hem her insan arada bir tembellik eder ki
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…