- 29 Ocak 2017
- 4.324
- 8.206
-
- Konu Sahibi Latinachica
- #121
merhaba, fikirleriniz çok güzel, gerçekten genel kültürü epey arttırır bunlar:)Genel kültürü gelişmiş biriyimdir, herkes de söyler. Size çocukluktan beri yaptığım şeyi anlatayım, bunu yapın. Her gün bir gazete alın. Elinizde bir kalem de bulunsun. Gazeteyi ve eklerini tamamen her yerini okuyun. Resimleri sıkılmadan teker teker inceleyin. İnsanların yüzüne bakın. Kalem ile de aklınıza takılan kelimelerin, kavramların üzerine soru işareti koyun. Okumayı bitirdikten sonra soru işaretleri koyduğunuz tüm kelimelere bakın internetten. Spor, magazin haberlerini hepsini okuyun, hiçbirini atlamayın.
Televizyonda film veya dizi hiç fark etmez izlediğiniz zaman hemen o filmi veya diziyi aratın. Mesela Brad pitt'in bir filmi var Tv'de. İzlediniz. O filmin hikâyesini bir de ekşi sözlükte falan okuyun. Yorumları teker teker düşünün. Diğer oyunculara da bakın, yönetmenine bakın. Başka hangi filmlerde oynamışlar diye bakın. Filmlerdeki müzikleri dinleyin. Yabancı müzik çalan radyo dinleyin. Bunu her zaman yapın.
YouTube'dan basit komik bir video izlediniz diyelim. Tüm yorumları okuyun. Bu şekilde çok şey de keşfettim, zaten çoğu da komik oluyor, eğlenmiş de olursunuz.
Anadolu ajansı, TRT arşiv gibi kanallara abone olabilirsiniz. TRT belgeseli izleyebilirsiniz. Gece 22.00de başlayan gündem değerlendirmelerini takip edebilirsiniz.
İlk başta dünya ve Türk klasiklerini okuyun. Bilmediğiniz bir kelime, ülke ismi, bir kavram duyduğunuz zaman hemen telefondan aratın bu nedir diye. Magazin izleyin. TRT spor izleyin. Bir takım tutup onu takip etmeye çalışın. İddia falan bile oynayabilirsiniz, bu şekilde hangi şehir hangi ülkenin takimi diye aklınızda tutabilirsiniz.
IMDb 250'den izlenilecek filmlere bakın. Başlayın izlemeye, dediğim araştırma yollarını hep yapın. Sinema-tv falan abone olabilirsiniz. Ben buradan çok güzel filmler izledim.
Yemekteyiz izleyin, o ses izleyin, her şeyi izleyin
Ama araştırın. Mesela bir şarkı var o ses'te. Kimin şarkısı bu, kimler söylemiş başka diye araştırın. Kim milyoner ister izleyip ailenizle yarışma yapın.
Yerli dizi de izleyebilirsiniz. Düzenli takip edin ettiğim bir dizi yoktur. Ama her dizinin konusunu, hangi dizide kim oynuyor hepsini bilirim. Yöntemi söylüyorum, her dizinin ilk bölümünü izlemeye çalışın.YouTube'dan kısa videolar şeklinde de izleyebilirsiniz. Sonra dizide kimler oynuyor diye Google araması yapın. Bu oyuncular başka nerede oynadı, bunlar nereli, kimle sevgili hepsine bakın. Çizgi roman ve karikatür okuyun, umut sarikaya ve yiğit özgür'u şiddetle tavsiye ediyorum.
Bu taktiklerin hepsi çalışıyor. Bu şekilde Recep İvedik izlerken bile bir şeyler bulabilirsiniz. Mesela Recep İvedik 4'te acun Ilıcalı yerine konumlandirdigi karakter irfan dino isimli bir karakterdi ama Recep İvedik infantino diyordu, infantino da UEFA başkanı, ondan önce de elemelerde takımları belirlemede sorumluydu. Bu küçük bir örnek mesela.
Arkadaşlarım düşük gizli ket vurma'dan muzdarip olduğumu düşünüyorlar genelde. İlk olarak mesela bu kavram nedir diye araştırma yapabilirsiniz. :) Üniversitedeki bir hocam benden korkmuştu, her şeyi nasıl biliyorsun senin yaşın tutuyor mu demişti. Bir zaman sonra bu bir maceraya dönüşecek. Kolay gelsin.
telefonunuza süre kısıtlaması koyabilirsinizTelefon/internet bağımlılığımı bir aşsam gerisini getireceğim. Çok güzel hobilerim var ama embesil gibi kafam telefonda yaşamaktan geçemiyorum.
"Bütün sosyal medya hesaplarını kapat" önerisi dışında bu bağımlılık nasıl aşılır bilgisi olan var mı?
Pinokyo heidi bilmiyorsun diye bilgisiz değilsin öncelikle. Önce yetenelerini keşfet. Mesela ben üflemeli çalgılara bayılırım, yeteneğim de var ama telli ve vurmalı çalgılardan hiç anlamam. Bilimsel araştırmalar tarihsel olaylardan daha ilgi çekicidir benim için. Avrupa dillerini hiç sevmem uzak doğu dilleri daha ilgi cekici. su an korece öğrenmeye çalışıyorum kendi kendime. Sürükleyici romanlara ve hikayelere bayılırım. Bunlari sana fikir vermek icin söylüyorum.Ben uni mezunu calisan bir insanim ama bilgisiz hissediyorum kendimi.
Herkes benden daha cok sey biliyor gibi
Konuscak konu bulamiyorum
Guzel ve akici konusamiyorum
Hobim yok
Kitap hic okumuyorum
Belki de Disardan dolu gibi görünen ama gercekte hicbir sey bilmeyen biri olarak hissediyorum kendimi. Bugun d r gezdim. Cocuk klasiklerine bakiyordum. Pinokyonun sadece yalan soyleyince burnunun uzadigini biliyorum. Hikayesini bilmedigimi farkettim. Ya da heidiyi izledim ama neydi konusu derseniz bilmiyorum. Dede vardi peyniri eritiyordu heidi kosup duruyordu. Her seyim o kadar yuzeysel kalmis ki hayatta.
Her girdigim ortamda en sessiz ben kalirim. Yorum yapmam hicbir seye, çünkü yapamam aslinda. Insanlar da soguk biri olduğumu düşünür hep.
27 yasindayim. Ve kendimi gelistirmek istiyorum. Neyi sevdigimi bile bilmeden basliycam yola. Kurs olur sizin kendi hayatinizda uyguladiginiz seyler olur. Tavsiye istiyorum. Benim gibi olan bu yoldan gecen oldu mu
gerekli gereksiz butun bilgileri aklıma kazırım demişsiniz ben kitap okumayı severim iki cocugum var onlardan fırsat buldukça okurum cesitli yerlerden bilgi edinebilecegim ortamlar da oluyor ama ben aklimda tutamiyorum herşeyi unutuyorum kitaplarda roman tarzı seviyorum ama bazen kişisel gelisim veya çocuk gelisimi ile ilgili kitaplarda veya genel kultur bilgileri vs.. hemen unutuyorum.Aslında söyle bi sorunum daha var aklimda kalsa, bilgi sahibi oldugum bir konu olsa bile o konuyla ilgili toplum içersinde pek konuşamıyorum fikirlerimi savunamıyorum bilgimi aktaramiyorum genelde başkalarını dinlemekle yetiniyorum ..Bunun icin bi tavsiyeniz var mı?Konu hosuma gitti :) ne tur kitaplar okumaktan hoşlanıyorsun bunu bilmek lazım. Dil öğrenebilirsin. Mesela ben internet yardımıyla ispanyolca öğrenmeye başladım. Tarih okuyup araştırabilirsin. Biraz da meraklı olmak gerek, ben bulduğum herşeyi okurum. Gerekli gereksiz her tür bilgiyi aklıma kazırım. Efsaneleşmiş filmleri izleyebilirsin. Müze gezebilirsin. Belki alakasız örnekler ama verdiğim her örnekte kendine birşeyler katarsın. Mesela ben şu an simyacı kitabını okuyorum. Öneririm. Ama okumaya ne ile başlamalıyım dersen okumadıysan eğer Nutuk ile başla derim :)
Kizlarr selam
hepinizin birbirinden degerli tavsiyeleri oldu oluyor
Bende degisen ne mi hicbir sey
Bilgi benim icin cok onemli.
Bilmiyo olma hali ise en kotu hissettigim durum
psikologuma bilinmezlik bilmiyor hali beni olduruyoooo diye gittigimde kadin güldü. Ama cidden oyle. Kendisi kitap okumaktir gezmek gormektir bunlari bir zorunluluk olarak gordugumu merak duygum olmadigi icin yapamadigimi soyluyor. Dogru belki de. Bir sey duyunca utanip sıkılıp ben de okumaliyim ben de yapmaliyim diyorum. Cumlelerim hep meli mali ile bitiyor. Hic ya sunu cok merak ediyorum nasil acaba diye kesif duygusu ile baslayamiyorum.
Onlarca kitaba basladim hepsi yarim kaldi. Hepsi ya. Birini bile bitiremedim. Halbuki iclerinde begendiklerim de olmustu. Ayy bu kisisel gelisim beni öldürecek. Daha dogrusu kisisel gelisememek
Aslinda unide okugum bolum tarih siyaset ekonomi her alanla az bucuk ilgili bi alandi. Ama ben hic istemedigim bi bolum oldugu icin sadece dersleri vermek icin ainavlara giriyordum. Şimdi gercekten cok pismanim. Bosa gecen 5 sene. Gunluk hayattaki basit konusmalarda bile bilgisiz hissediyorum kendimi. Iste ne biliym yemege gidersiniz. Bir otun bir sebzenin faydasindan veya zararindan bahsedersiniz. Ne bileyim gundemden bahsedilir. Ya da su filmi izledin mi diye sorulur bazen. Benim cevabim hayir olur. Bazen utandigim icin izledim fln diye yalan soylerim.
Ne guzel bir ornek. Hayran kaldim. Mesela biri bana benim gibi bir derdini acsa ben sizin gibi cevap veremezdim. Cok guzel bir ornekle cok guzel bir tavsiye vermissiniz. Bu da bence hayal dunyasinda okumaktan ya da insan biriktirmekten geciyor. Kendimi gec kalmis hissediyorumKendinizi çok fazla zorluyorsunuz. Her insan farklı birer hazinedir benim gözümde hiçte bilgisi çok, tecrübesi çok, okumuş, okumamış diye ayırmam kimseyi. Mesela bir insan düşünün hayatı boyunca bütün dünyayı gezmiş ne kadar çok şey görmüştür değil mi,? Bir de daha çocukken hapse girip yaşlandığında çıkan birini düşünün o ise dünyayı tabiri caizse yaşayamamış biri, bu iki insanından da anlatacağı hikayeler farklıdır ama bu farklılık birinden diğerini değersiz kılmaz. Öncelikle kendinize haksızlık etmeyi bırakın kitap okuyamıyorsanız ara verirsiniz sevdiğiniz bir tür bulana kadar denersiniz ama olmuyo ise olmuyordur belkide başka alanlarda ilginiz vardır ama bunu bulabilmek için öncelikle kendinize yüklemeyi bırakmanız lazım.
Ayy bunlar gercekten insani heyecanlandiran oneriler.18-20 yaşlarında bir arkadaş grubum var.Bende 4-5 yaş küçükler.Üniversite öğrencisi hepsi.Ve erkek kız mevzuları hariç konuşacak hiç bir konuları yok.Cidden yok.Kitap okumamışlar,izlememişler,yaşadıkları şehri bile gezmemişler(istanbul)Açıp tv bile izlememişler sanırım çünkü tvde de çok bilgilendirici programlar oluyor.İlgilendikleri hiç bir alan yok.İlgileniyorum dedikleri şeylerde de çok bilgisiz olduklarını fark ediyorum.Durum 2000 sonrası için çok vahim.Neyse yani kendiniz öyle hissediyorsunuz ama eminim yaşınız ve yetiştiğiniz jenerasyon itibariyle aslında bahsettiğim kişilerden çok daha donanımlı olduğunuzu düşünüyorum.Kendini geliştirmenin en güzel yolu okumaktır.(ilber ortaylı-bir ömür nasıl yaşanır gelişim açısınan çok faydalı bir kitap)o kadar çok değerli yazar ve kitap var ki ömür yetmez.O yüzden kendi sevdiğim yazarlardan bahsedeyim belki size de katkısı olur:Reşat Nuri,Tolstoy,Dostoyevski,Maksim gorki,Erdal demirkıran(kişisel gelişim ve özgüven eksikliğine birebir),dan brown(çok akıcı dili olduğu gibi kitabın geçtiği ülkenin sanat tarihi vs hakkında sağlam bilgi içeren romanları var)Khaled hosseini(afganistanın sosyal yaşamı ve geçirdiği savaş vs pek çok bilgi içeren romanları, akıcı etkileyici bir dili var)emily bronte,stafen zweig,jule verne..Dini bilgi için salih suruç’un siyer kitabı.Aklıma bunlar geldi geldikçe yazarım yine.Okumakta güçlük çektiğinizde ‘bir kitaptan yorulduğunda diğer bir kitapta dinlen’sözü aklınıza gelsin.Aynı anda 2 farklı türde okumak bazen daha iyi oluyor(genelde 3-4 kitap aynı anda okurum)
Ben eski Türk filmleri ve yeşilçam filmlerinin de insana çok şey kattığını düşünüyorum.Sinemada izlenecek çok şey var hangi birini tavsiye ederim bilemedim.Gelişim açısından gerçek karakterlere ve hikayelere dayanan filmler,ve tarihi dönem filmleri önemli biraz sanırım.(Marrie antoinet filmi vb filmler cidden güzel)
Youtube akıllı kullanılınca çok şey katıyor insana.Netflixte de güzel şeyler var.
Yaşadığınız şehrin müzelerini kütüphanelerini bol bol ziyaret edin.
Dil kursuna gidebilirsiniz.İngiliceniz varsa 2. Bir dil olabilir.
Farklı ülkelerin, sanatçılarını, kültürünü, yemeklerini, dilini vs araştırmak çok şey katıyor insana.Malezyalı bir arkadaşım benim ülkem hakkında benden çok şey biliyorsun demişti
İnternette araştırma yapmak da insana çok şey katıyor.Bir elbise bile olabilir.Araştırırken kumaş,materyal,marka,tasarımcı,tasarımcının etkilendiği sanat akımına,ya da ressama kadar pek çok şey öğrenebiliyorsunuz.
Bir de yapamıyorum sıkılıyorum diyorsunuz ya.Kendimde işe yarayan şeyleri tavsiye edeyim belki size faydası olur.Okumaktan sıkıldığınızda izleyin,İzlemekten sıkıldığınızda gezin,yapabiliyorsanız hepsini bir günde yapın.Bir de şöyle bir liste tutuyorum alacaklarım:fotoğraf makinesi,eliptik bisiklet,güneş gözlüğü...gideceğim ülkeler:.. şehirler:... okuyacaklarım:yazar,roman,dergi..
Yapacaklarım:kitap bloğu açmak.alanımda .. kişiyle tanışmak. Vs vs.Ve her yaptığınızı işaretledikçe motive olacaksınız eminim.
Kitap bloger,vlogerlerını,köşe yazarlarını(dergilik uygulaması gazete,dergi için iyi) takip etmek de insanı motive ediyor.
Bir de konuşma konusunda ortak paydada buluşamadığız için insanlarla bir şey paylaşamıyor olabilirsiniz.Çok yazdım inşallah size bir faydam olmuştur.
Ayy bunlar gercekten insani heyecanlandiran oneriler.
Evet ben istemedigim bir bolumde okudum
cok sey alip goturdu sanirim benden
bir kere hevesimi goturdu
simdi iatedigim bolumle ilgili bir iste calisiyorum. Ve iatedigim bolumden mezun olmuscasina bircok seyi biliyorum. Ama ne biliyor musunuz ben o bolumun diplomasini alacagim. Er ya da gec icimde ukde kalicak yoksa
elimde daha dediginiz turden bir liste var. Bazen acaba tembel miyim diyorum. Ondan mi olmuyor acaba. Belki tembelim ama calismam gereken zamanlarda calisip okul bitirdim ya da ise girdim. Belki de tesaduftu her sey. Insanin ilgi alaninin olmamasi imkansiz gibi cunku
Ayy bunlar gercekten insani heyecanlandiran oneriler.
Evet ben istemedigim bir bolumde okudum
cok sey alip goturdu sanirim benden
bir kere hevesimi goturdu
simdi iatedigim bolumle ilgili bir iste calisiyorum. Ve iatedigim bolumden mezun olmuscasina bircok seyi biliyorum. Ama ne biliyor musunuz ben o bolumun diplomasini alacagim. Er ya da gec icimde ukde kalicak yoksa
elimde daha dediginiz turden bir liste var. Bazen acaba tembel miyim diyorum. Ondan mi olmuyor acaba. Belki tembelim ama calismam gereken zamanlarda calisip okul bitirdim ya da ise girdim. Belki de tesaduftu her sey. Insanin ilgi alaninin olmamasi imkansiz gibi cunku