• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Kiracıdan Tefe tüfe zammı istemek adaletsizlik mi?

bence de bu tarz yorumlar çok sıktı artık
koyunlar da azalıyor merak etmeyin. seçim sonuçları ortada
bu sonuçlara bakarak kimse diyemez ki ülkenin yarısı halinden memnun.
hayır değil. öyle olsa ilk turda erdoğan oynaya oynaya kazanırdır ama biliyorsunuz seçim 2. tura kaldı
anlamak isteyene bunlar çok önemli işaretler
o koyunların içinden de çok fazla geri vites yapan var
iktidara öfke kusan yeni bir nesil var, her sene oy verme yaşına ulaşan bir sürü gencimiz var
bunlar bir günde değişecek şeyler değil.
lütfen artık kimse hesabı sorulmuyor demesin
ülkede iç savaş çıkmıyor diye tepki yok herkes memnun sanılmasın. insanlar yorgun. psikolojiler yorgun.
ben cevabımı sandıkta vereceğim diyen insan dolu.
Haklısınız gercekten. Ikı dert yanınca muhataba gıdın demek nedır. Ee gıdın gıdılebılıyor mu
Zamanı gelınce tepki veriyoruz. Ekonomi dısında da toplumsal bır çokus gerıleme var. Bakalım bu nasıl duzelecek. Empatı kalmadı herkes kopardıgına

Yukaridaki mesajlari okuyamadim.
Valla benim annemin kiracilari var, hepsi dusuk oturuyor.Fatura fiyatina ev mi olur?
Bizlere de birer daire verdi, bizimkiler de dusuk oturuyor. Yapmiyorlar yani
Benim kiracim asgari uzerinde maas aldigini soylemisti(alanlarin Allah yardimcisi olsun diyerek)
Esi de calisiyor. gecen sene 5 yili doldu.bu sene boyle olsun ,seneye istedigini yaparim dedi.
13 aliyorum. Yani kibarca soyledi, oncesinde sorun yasamadigimiz icin kabul ettim.
Cevremdekiler kiracilar da cok dusuk zam yapiyor, malesef bu da sorunlara neden oluyor.
Herkesın birbirinin ınsafına kaldıgı bır donemdeyız

Artık bu tarz yorumlar sıkmadı mı
Telefonunu goster dıyen dayılar gıbı azıcık sıkayet edılse yapandan sorun denıyor. Soruluyor ama koyunlar oldukca sonuc ortada.. Velevkı degıstı sıhırlı degnek yok 1 gunde degıssın.
Konu sadece ekonomı mi allh askına. Insanlarımız kım kımı duduklerse mantıgında oldukca bızden bır cacık olmaz.
Telefoncu dayılarla ne ilgisi var gercekten. Siz hakkınızı bilir ona göre kendinizi savunursanız burada muhattap kiracı veya kiraya veren olmaz. Ev sahibi sizden yasal sınırın üzerinde mi kira istiyor, ödemeyin. Dava açsın kaybetsin ki hesap sorma kabiliyeti gelişsin. Kiracı eksik mi ödüyor kirayı icra takibi başlatsın ev sahibi, kiracı onun sonuclarıyla yüz yüze gelsin. Kiracı ev sahibi uyuşmazlığı o kadar basitti diğer uyuşmazlıkların yanında. Ancak insanlar haklarını bilmedikleri için savunmak yerine kolay yolu seçiyor.

Hakkın hukukun bilinmediği savulmadığı düzende tabi insanlar bu durumu çıkarına göre kullanır.

Sizin asgarî ücretten haberiniz yok galiba üstüne koyacakları Maksimum 10 bin ₺ daha hadi olsun 30 bin ₺ maas olsun 25 ini zaten siz istiyorsunuz bu insanlar taş mi yesin ? Birde adaletsizlik mi diye yazıyorsunuz utanmadan şu son 3-5 sene haricinde nezaman nerde gördünüz 35 bin ₺ kira? İnsanlar deniz kenarinda 700₺ oturuyordu!
rayiç bedeller diyorsunuz kim bilir kaç yaşında koca insanlarsiniz Birazcık el merhamet insanların size boyun eymesinin sebebi çıkacaklar yeni ev arayacaklar bi emlakciya bı ev sahibine bı taşıyan arabaya altından kalkamıcaz diye ses edemiyorlar . İnsanlar asgari ücrete zam alıyor sagolsun aç gözlü ev sahipleri hemen zamma konma derdinde öbür tarafa götürceniz orda doyasıya yerseniz tefe tufenizi 👍🏻
İyi de kanun tefe tüfe

Burda konu sahibine yüklenmek ne saçma

Derdiniz varsa kanunu koyanlara söyleyim bunları 😀

Kiracı 5yılı geçti. Dava ve avukatlık ücretleri uçuk rakamlar. Ben hem insani yönden hem de maddi yönden dava açmayı düşünmem. Maddi durumu yerinde insanlar. Şimdi başka eve taşınmak isteseler o rakamlara ev bulamazlar. Bu kişiler neden tefe tüfe'ye itiraz ederler?
Mantikli dusunseler etmezler.
Kimse ugrasmak istemez davalsr. 3 yil suruyor ya. Ama kiraci gerekeni yapmazsa , ben veririm mahkemeye. Tefe tufeyi yapsin yani.
Ablamin kiracisi, mahkeme surelerini biliyor. Ver mahkemeye😅
Bilmedigi su ki 5 yil uzeri, kira guncellemesi oluyor. Yuksek oranda ev sahibi mahkemeyi kazanir ve avukat ve mahkeme masraflari da kiraciya ait biliyorum .mahkeme bittikten sonra( emin degilim)

Telefoncu dayılarla ne ilgisi var gercekten. Siz hakkınızı bilir ona göre kendinizi savunursanız burada muhattap kiracı veya kiraya veren olmaz. Ev sahibi sizden yasal sınırın üzerinde mi kira istiyor, ödemeyin. Dava açsın kaybetsin ki hesap sorma kabiliyeti gelişsin. Kiracı eksik mi ödüyor kirayı icra takibi başlatsın ev sahibi, kiracı onun sonuclarıyla yüz yüze gelsin. Kiracı ev sahibi uyuşmazlığı o kadar basitti diğer uyuşmazlıkların yanında. Ancak insanlar haklarını bilmedikleri için savunmak yerine kolay yolu seçiyor.

Hakkın hukukun bilinmediği savulmadığı düzende tabi insanlar bu durumu çıkarına göre kullanır.
Sıkayet ediyorsunuz, odeme yapmıyorsunuz tacızler baslıyor. Ev sahıplerı kapıyı basıyor. Sureklı aramalar, colık cocukla haber yollamalr neler neler duyduk. Diyeceksinız sıkayet edın yapan zaten polıs
Farketmıyor yanı.

25-35 için istanbulda lüks semt olmasına gerek yok malesef eli yüzü düzgün bir daire ortalama bir mahallede 2+1 evler o fiyat zaten 🤷🏻‍♀️en istanbulun merkezine uzak bir lokasyonda oturuyorum burada bile ev kiraları 25-30bin.den başlıyor. İstanbulun merkezine gittikce en asağı bu fiyatlardadır
Evet benim kiracım da İstanbul'un merkezinde. Fiyatlar uçuk gerçekten 4+1daire, hani tefe tüfe'ye göre 24 küsür da 24'e olsun dedim. 22 diyor, hani peki demedim diye kendimi çingene gibi hissediyorum. Ama çok mu istedim ya tefe tüfe diyorum?... Paraları da var ...

Sizin asgarî ücretten haberiniz yok galiba üstüne koyacakları Maksimum 10 bin ₺ daha hadi olsun 30 bin ₺ maas olsun 25 ini zaten siz istiyorsunuz bu insanlar taş mi yesin ? Birde adaletsizlik mi diye yazıyorsunuz utanmadan şu son 3-5 sene haricinde nezaman nerde gördünüz 35 bin ₺ kira? İnsanlar deniz kenarinda 700₺ oturuyordu!
rayiç bedeller diyorsunuz kim bilir kaç yaşında koca insanlarsiniz Birazcık el merhamet insanların size boyun eymesinin sebebi çıkacaklar yeni ev arayacaklar bi emlakciya bı ev sahibine bı taşıyan arabaya altından kalkamıcaz diye ses edemiyorlar . İnsanlar asgari ücrete zam alıyor sagolsun aç gözlü ev sahipleri hemen zamma konma derdinde öbür tarafa götürceniz orda doyasıya yerseniz tefe tufenizi 👍🏻
Kira artışının sebebi konu sahibi herhalde.

Bizimkinin oğlu da merkezde oturuyor kiramiz ona endeksli benim oturduğum yerle bir ilgisi yok evinin konumunun işte ev sahibinin paşa gönlü ne isterse. Bu sene de üç katini isterse ben uğraşacağım artık. Adam evi aldığı parayı bir senede kira olarak ödedik resmen. TÜFE'ye göre ödemek baştan beri en mantıklısı. Seneye de artık çıkarım kızım da biraz büyür
işin açıkçası ben olsam yapmazdım ev sahibi istiyor diye
ha 1. sene anlaşamazsanız sözleşmeyi feshedebiliyor, hadi ilk sene yaptım diyelim
ondan sonra zaten süresize dönüyor, 5. sene emsal davası açabilir, kirasını zamanında yatıran kiracıyı da biraz zor çıkarır. çok istiyorsa uğraşsın dursun.
o yıl yasal oran neyse onu yaparım

ben de ev sahibiyim şimdiye kadar 1 kere olsun yasal orandan fazla zam yapmadım, demirbaşları kendim ödedim, dolap vs. istedi yaptım. hiç yok demedim. 10 senedir evim kirada. ilk kiracım varken yasal oranlar %10-15 filandı öyle yapıyorduk. sonraki kiracının da zam döneminde %25 olayı kalkmıştı. yani %25 varken 1 kere zam dönemi oldu, o kadar zam yaptım. olabilir dedim yani, ev alıp kiraya veriyorsanız böyle şeyler olabilir, (hakkaniyet değildi ama devlet bunu getirdi, yarın da belki emlak vergisine %500 koyacaklar, ev sahibi böyle riskleri göze almak durumunda) başkaları uymamışsa bu kiracıların da şaşkınlığı. valla ben %300 yapcam diyen ev sahibine hadi yap buyur gücün yetiyorso derim.

ben de kirada kalıyorum dediğim gibi, evi beğeniyorsam hadi 1. sene suyuna gidebilirim de sonra yasal oran neyse onu yaparım.
abonelikler üzerime gidip iptal ettiremez
ikametim burada
tüm kirayı gününde bankadan yatırıyorum -ki buradan önceki ev sahibimle orada kalsam kesin bu kavgaları ederdim. çok şükür kalmadım 1. senenin sonunda çıktım.

bu tür şeyleri tamamen şeffaf, yasal şekilde yaptıktan sonra neden %300 zam yapayım ki.
hem akla zarar bir miktar hem de %300 isteyen adamla uzlaşacağıma o parayı da versem başka yere bakarım, belki daha geniş olur ya da çarşısı pazarı yakın olur vs.

ben taşındım dediğim gibi. eski evime göre çok daha memnunum
onun karanlık odası vardı, ısınmıyordu, apartman çok daha gürültülüydü, en önemlisi balkon yoktu vs.

ha kaldığım semtte zaten düzgün ev yok yani. ama kötünün iyisi yani, şartlar dahilinde memnunum, şükür.
bilyorum taşınmak masraflı, anlıyorum da, ama valla dediğim gibi yasal oranlarda yapıp, oturabildiğin kadar oturup sonra da taşınmak o kadar da masraflı olmayabilir :KK70: zaten 5-6 seneye kim öle kim kala. belki zaten taşınacaksınız?
Evet benim kiracım da İstanbul'un merkezinde. Fiyatlar uçuk gerçekten 4+1daire, hani tefe tüfe'ye göre 24 küsür da 24'e olsun dedim. 22 diyor, hani peki demedim diye kendimi çingene gibi hissediyorum. Ama çok mu istedim ya tefe tüfe diyorum?... Paraları da var ...
konu vur deyince öldürmek şeklinde ilerlemiş

siz TÜFE yapacam onu kabul etmiyor diyorsunuz
burada %200 300ler havalarda uçuşuyor

kadınlar klübunda bu kiracı-ev sahibi konusunda olay ifrat-tefrit eksenine geliyor
biri diyor benim ev sahibi %200 yaptı öbürü diyor %25 yaptık hep etilerde 5 bine oturuyor....

neyse bence TÜFE'yi isteyin, ben olsam kiracımdan isterim. keza ev sahibime de o oranda yaparım.

kira meselesi konuşulurken yok emekli yok oradan alıp çocuğunu ödüyor, yok asgari ücret x lira vs. olayını da anlamıyorum. yavv bunlar ev sahibiyle kiracı arasındaki konu değil ki?

bakın ben de şuan kiracıyım. Bir tane de kirada evim var. İlk yılı daha yeni zam yapacağız ama tefe tüfeye göre yaparsak kadın zorlanır, tek başına yaşıyor. Ortalama bir meblada anlaşırız onun da razı olacağı. Ama şöyle örnekler de var mesela babamın kiracısı kadın iyi bir işte çalışıyor, babamın bir emekli maaşı var, kadının evine kaç katı para giriyordur. Her şeye zam geldi, bu kadın 4 bine oturuyordu. Şimdi bu durumda yüzde yirmi beş mi yapmak lazımdı? Önceki yıllar böyle bir uçurum vardı. Eski kiracılar 4-5e otururken yeni kiracılar 15-20ye oturuyordu. İki taraf için de diyorum çünkü olayın iki tarafındayım da, makul olmak lazım. Kiraların ortalama 35 bin olduğu yerde konu sahibinin tefe tüfeyle 24 bin istemesi makul değil mi?
Evet rayiç bedeller 20-25 arasındayken benim kiracım 5bin tl'ye oturuyordu. Yeni kiracı olsaydı %25 zam uygulanırdı yine kontratta tefe tüfe yazmasına rağmen. Bir de kiracımın 5 yılı dolmuştu ona kira tespit davası açmak gibi hukuki bir hakkım vardı. Yapmadım. Bu sene de 10yılı doldu istesem çıkartırım ama öyle bir şey yapmam. Tefe tüfe dedim olmaz diyor, ben de 2bin tl için neden kendimi çingene gibi kötü hissediyorum da konu açıyorum bunu biri bana açıklasın?

Bizim de beşinci senemiz olacak bu sene ilk iki sene buranın kirası normaldi yani nasıl diyeyim herkes ne oduyorsa onu ödüyorduk . Cikmamamin aslında nedenleri var ilk üç katına çıktığında bebeğim bir aylıktı Ocak ayında ailelerimiz de uzak ev taşıyamazdim . İkinci üç katına çıkardığında eşim isten çıkarılmıştı taşınma masrafı daha büyük olacaktı . Şimdi aslında bazen çıkalım diyoruz ama bunun için bir iki hafta ayırmamız gerek ve yeni ben freelance iş almaya başladım . Biraz daha sabredersem en az taşınma yeni eve iki kira derken yüz bin masraf yapacağım daha mantıklı bir yerden ev tutabiliriz

Evet rayiç bedeller 20-25 arasındayken benim kiracım 5bin tl'ye oturuyordu. Yeni kiracı olsaydı %25 zam uygulanırdı yine kontratta tefe tüfe yazmasına rağmen. Bir de kiracımın 5 yılı dolmuştu ona kira tespit davası açmak gibi hukuki bir hakkım vardı. Yapmadım. Bu sene de 10yılı doldu istesem çıkartırım ama öyle bir şey yapmam. Tefe tüfe dedim olmaz diyor, ben de 2bin tl için neden kendimi çingene gibi kötü hissediyorum da konu açıyorum bunu biri bana açıklasın?
Bence siz haklısınız iki bin TL için o böyle davranmamali evi alacak durumları varsa başka yerden alabilirler .

Pardon da ne bakmasindan bahsediyorsunuz 1 sene içinde %200 civarlarinda zam yapmaktan bahsediyoruz burda kalkıpta insanların yemeğini suyunu verin demiyoruz.
Sen o zaman kadının yazdigina da bak geçen sene de yapması gereken zamın altında yapmış aynı şekilde olması gereken kira bedelini tekrardan düşük söylemiş bu seferde kocası kabul etmemiş ben de kiracıyım ama sonuç olarak evin bedeli neyse tabii ki de onu ödemek zorundayım herkes bütçesine göre oturuyor yani ben site içerisinde oturuyorum 1 + 1’de oturuyorum 7000 TL kira veriyorum çıkmamız gerekiyor mesela 15.000 TL kiralar var benim bütçemi aşar diye istemiyorum sonuçta herkes bütçesine göre oturuyor ya ona göre de zam yapma hakkına sahip kadın orada kalkıp olması gerekenin üstünü istememiş tam tersine olması gerekenin altında almış iyi okuyun bence

Şu an 8 bin ₺ kira alıyorum. Benim kiracı esnaf. Döner dükkanı var. Evleri var. Kiracımla aramda iyi. 6 sene olacak Mart'ta. Ben tefe Tüfe ye göre de zam yapsam kurtarmıyor o denli. Evin konumuna gelince çok merkezi yerde. Giriş kat. 2+1 100 Mt kare. Okul,sağlık,ocağı ,Marmaray,metro,hastane,kaymakamlık,belediye evin dibinde. 5.dk her yere. Ben bu adama %200 e yakın bir zam yapmam lazım ki şu an ki uçuk kiraları yakalayayim. Haliyle bu da olmuyor. Aklımdaki rakam bu sene 17 bin TL yapmak. Normalinin bu olduğunu düşünüyorum. Altına düşmek istese razı geleceğimi düşünmüyorum. Çünkü geçen sene bana daha iyi bir rakama anlaşırız falan demişti.
Size gelince söylediğiniz rakam bana çok fazla geldi. Asgari ücret belli. Asgari ücret ile gıdalara anında zam geliyor. İnsanlar ahir gibi evlerde sırf kirası daha uygun diye oturmak zorunda kalıyor.
Kiracim zengin olmasına rağmen adama çık demiyorum. Çünkü hiç aksatmiyor. Başımı ağrıtmiyor. Evle ilgili sorun oldu mu kendi ilgileniyor. Ben hiçbir şey yapmıyorum. Bunlar da önemli şeyler.

Arkadaşlar, soru başlıkta.
Bugün yoğun olduğumdan yorumlara hemen cevap veremeyebilirim ama akşam okur, yanıtlarım mutlaka.
Ayrıntı isteyenler için: Geçen sene oturdukları yerde rayiç bedeller 25bin idi. 10, sonra da 12 teklif ettiler, 15bintl'ye anlaştık. Bu sene de pazarlık edeceklerini bildiğimden ben geçen senenin rayiç bedelini istedim (25bin tl). Bu sene rayiç bedeller 35bin olmuş. Neyse sonra "Tefe Tüfe olsun iki tarafa da adaletli olur" dedim. Yok diyorlar, 20bintl teklif ettiler, sonra 22olsun dediler. Ben kabul ederdim de eşim kabul etmiyor "Tefe Tüfe'ye de itiraz edilir mi?" diyor. Seneye yine sorun olacak, ne yapsam? Bir de evelki sene çok düşük kira ödüyorlardı, senelerce düşük kirada oturdular. Biz evi satmayı düşündük, sonra vazgeçtik. Şimdi de "bize satın evi, biz almak istiyoruz" diyorlar. Evi satın almayı düşünüyorlar da bir tefe tüfe ödeyemiyorlar mı?
Hayır adaletsizlik değil.
Bunlar eve çöreklenenlerden.

X de bu sekilde dava acan aradaki fark miktarlarını dava yoluyla alanlar var.
(Takip edin bu sayfaları)
Ve artik mahkemeler haklı olan ev sabiplerine kaç yıl kiracı sömürdü ise ev hesaplayıp çatır çutur ödettiriyor.
Daha yeni birisi bu şekilde dava kazandı.

Tefe Tüfe hakkın var. Bu zammi yap geç. 10 sene olmuş. Ekonomi belli. Piyasa belli. Ev sahipleri de ne yapacağını şaşırdı.

o emlakçıların başının altından çıktı zaten
durup durup kaç tane ev sahibini aradılar ben şahidim çevremde, abi senin kiracı kaça oturuyor, çok ucuzmuş o fiyata ev kalmadı zarar ediyorsun, sen ver bana biz onu çıkaralım ben sana bilmem kaça kiralarım dediler hep
Çünkü çoğu belgesiz emlakçı. Bir iş yapamayınca bunu yapayım diyen dolandırıcı tipli insanlar. Ağızlarından çıkan çoğu şey yalan :)

Burada kiralar ile ilgili konular konuşulduğu için ve bayağı bilgi sahibi birileri olduğu için bir konuda fikrinizi almak istiyorum. İstanbul'da 5 yıllık bir binada yaşıyorum. Biz eve ilk girdiğimiz yıl kira 2.500 liraydı ve etrafa göre fazlaydı. Daha sonra bizim 3 sene içerisinde 3 defa ev sahibimiz değişti. Devamlı tanıdıklar yatırımlık sattılar birbirlerine. Ve biz her yıl yüzde 70'ten aşağı zam yapmadık. Her neyse geçen mart ayinda bize evden çıkın hastam var falan dedi ev sahibi ama bunu bir kere söyledi sonra ortadan kayboldu. Eşim de burası istanbul düzgün bir ev bulunca çıkacağım dedi. O günden sonra da bir kere bile aramadı ev sahibi . Biz kirayı gönderdik ibanina sadece. Hatta eşim kirayı 10-12 bin lira yapalım isterseniz dedi. Yok dedi. Biz her ay 7000 lira Kira yatırıyoruz. Şimdi kontrat donemi gelecek mart ayinda. Ben yasal oran ne ise o oranda artiricam. Bu durumda etrafa göre diyelim ki üç beş bin lira az kaldı kira. Kira tespit davası gibi şeyler varmış galiba 5 yıldan az kiracıya bunu açabilir mi? Bu arada adamın evinden de gitcez kendi evimizdeki kiracı da bizi oyalıyor. O da 2025 Mart'ta cikcam dedi
5 yıl dolmadan kira tespit davası kesinlikle açamaz. Yasal olarak tefe tüfe'ye göre zam yaparsanız itiraz edemez.

Benim kiracı esnaf. Döner dükkanı var. Evleri var.
Evin konumuna gelince çok merkezi yerde. Giriş kat. 2+1 100 Mt kare. Okul,sağlık,ocağı ,Marmaray,metro,hastane,kaymakamlık,belediye evin dibinde. 5.dk her yere.

şimdi buradaki yorumları sadece sizin özelinizde söylemeyeceğim. bunlara benzer çok yorum yapıldı ve hepsine bir model teşkil etmesi açısından alıntıladım.
Kiracınızın ne iş yaptığı ya da hanesine aylık ne kadar bir para akışı olduğu evsahipleri olarak sizi ilgilendirmiyor. Kendileri ekonomik olarak ödeyebileceklerine inandıkları evleri tutarken evsahibi olarak sizi güvence altına alınmış olmanız için de sözleşme imzalanır. ondan öteye evin kirası kiracının alımgücüne göre değil emlağın değerine göre hesaplanır.
dolayısıyla "benim kiracım kabzımal. ayda 300 para çokomel kazanıyor." ya da "5 tane evi var diyollaağ" gibi düşüncelerinizi bir yokedin artık.
ayrıca yukarıda belirtilene benzer kriterler hiçbir zaman belirleyici değildir. nişantaşı bölgesi sınırlarında kalan Rumeli Caddesi ile uyuşturucu operasyonı haberlerinden adına aşina olduğumuz Hacihüsrev Mahalleleri metroya hemen hemen eşit uzaklıktadır. her iki mhalallede de okul, sağlık ocağı ve hatta sabit dilencileri dahi vardır. emlağın fiyatıi bu konuda eğitim almayan bizlerin dahi aklına gelemeyecek sonsuz parametreye bağlıdır.

Back