• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Kiracıdan Tefe tüfe zammı istemek adaletsizlik mi?

şimdi buradaki yorumları sadece sizin özelinizde söylemeyeceğim. bunlara benzer çok yorum yapıldı ve hepsine bir model teşkil etmesi açısından alıntıladım.
Kiracınızın ne iş yaptığı ya da hanesine aylık ne kadar bir para akışı olduğu evsahipleri olarak sizi ilgilendirmiyor. Kendileri ekonomik olarak ödeyebileceklerine inandıkları evleri tutarken evsahibi olarak sizi güvence altına alınmış olmanız için de sözleşme imzalanır. ondan öteye evin kirası kiracının alımgücüne göre değil emlağın değerine göre hesaplanır.
dolayısıyla "benim kiracım kabzımal. ayda 300 para çokomel kazanıyor." ya da "5 tane evi var diyollaağ" gibi düşüncelerinizi bir yokedin artık.
ayrıca yukarıda belirtilene benzer kriterler hiçbir zaman belirleyici değildir. nişantaşı bölgesi sınırlarında kalan Rumeli Caddesi ile uyuşturucu operasyonı haberlerinden adına aşina olduğumuz Hacihüsrev Mahalleleri metroya hemen hemen eşit uzaklıktadır. her iki mhalallede de okul, sağlık ocağı ve hatta sabit dilencileri dahi vardır. emlağın fiyatıi bu konuda eğitim almayan bizlerin dahi aklına gelemeyecek sonsuz parametreye bağlıdır.
kimse kimsenin ne kazandığıyla ilgilenmiyorsa o zaman asgari ücret şu kadar muhabbeti de yapmasın kimse. kiracının durumu yoksa bu insanlar nasıl geçinecek, durumu çok iyiyse de bu ev sahibini ilgilendirmez diye bir şey yok.

kimse kimsenin ne kazandığıyla ilgilenmiyorsa o zaman asgari ücret şu kadar muhabbeti de yapmasın kimse. kiracının durumu yoksa bu insanlar nasıl geçinecek, durumu çok iyiyse de bu ev sahibini ilgilendirmez diye bir şey yok.

söylediklerimi çarpıtmaya çalışmayın. beceremiyorsunuz.

Şu an 8 bin ₺ kira alıyorum. Benim kiracı esnaf. Döner dükkanı var. Evleri var. Kiracımla aramda iyi. 6 sene olacak Mart'ta. Ben tefe Tüfe ye göre de zam yapsam kurtarmıyor o denli. Evin konumuna gelince çok merkezi yerde. Giriş kat. 2+1 100 Mt kare. Okul,sağlık,ocağı ,Marmaray,metro,hastane,kaymakamlık,belediye evin dibinde. 5.dk her yere. Ben bu adama %200 e yakın bir zam yapmam lazım ki şu an ki uçuk kiraları yakalayayim. Haliyle bu da olmuyor. Aklımdaki rakam bu sene 17 bin TL yapmak. Normalinin bu olduğunu düşünüyorum. Altına düşmek istese razı geleceğimi düşünmüyorum. Çünkü geçen sene bana daha iyi bir rakama anlaşırız falan demişti.
Size gelince söylediğiniz rakam bana çok fazla geldi. Asgari ücret belli. Asgari ücret ile gıdalara anında zam geliyor. İnsanlar ahir gibi evlerde sırf kirası daha uygun diye oturmak zorunda kalıyor.
Kiracim zengin olmasına rağmen adama çık demiyorum. Çünkü hiç aksatmiyor. Başımı ağrıtmiyor. Evle ilgili sorun oldu mu kendi ilgileniyor. Ben hiçbir şey yapmıyorum. Bunlar da önemli şeyler.
Sizin 2+1 17 ediyorsa konu sahibinin 4+1’ine 24 çok fazla değil bence

şimdi buradaki yorumları sadece sizin özelinizde söylemeyeceğim. bunlara benzer çok yorum yapıldı ve hepsine bir model teşkil etmesi açısından alıntıladım.
Kiracınızın ne iş yaptığı ya da hanesine aylık ne kadar bir para akışı olduğu evsahipleri olarak sizi ilgilendirmiyor. Kendileri ekonomik olarak ödeyebileceklerine inandıkları evleri tutarken evsahibi olarak sizi güvence altına alınmış olmanız için de sözleşme imzalanır. ondan öteye evin kirası kiracının alımgücüne göre değil emlağın değerine göre hesaplanır.
dolayısıyla "benim kiracım kabzımal. ayda 300 para çokomel kazanıyor." ya da "5 tane evi var diyollaağ" gibi düşüncelerinizi bir yokedin artık.
ayrıca yukarıda belirtilene benzer kriterler hiçbir zaman belirleyici değildir. nişantaşı bölgesi sınırlarında kalan Rumeli Caddesi ile uyuşturucu operasyonı haberlerinden adına aşina olduğumuz Hacihüsrev Mahalleleri metroya hemen hemen eşit uzaklıktadır. her iki mhalallede de okul, sağlık ocağı ve hatta sabit dilencileri dahi vardır. emlağın fiyatıi bu konuda eğitim almayan bizlerin dahi aklına gelemeyecek sonsuz parametreye bağlıdır.
Kazancına göre kira zammı yapsaydım o muhitte o fiyata oturamazdi emin olun. Dilenci vs. Verdiğiniz örnek ile benim bahsettiğim muhitin uzaktan yakından alakası çok. Elit bir muhitten bahsediyorum. Kiracimin ne kazandığı beni tabii ki ilgilendirmiyor. Yorumda da belirttim zaten aramızda bir hukuk olmasa şu parayı ya verirsin ya da çıkarsın ayakları yapardım ki yapmadım. Bilmiyorum nasıl bir kafa ile bu yorumu yaptınız ama ben bu yorumu şikayet bazlı yazmadim. Sadece bir örnektir bu. Haa şu an kiralar 20 üstü diye adama da kalkıp hadi ver bakalım 25 -30 denmez dimi :) biz de düşünüyoruz. Emlakcidan bahsediyorsun adam zaten emlakçı ile çalışan da biri sence orta yolu bulamayacak bir adam mı değil. Onun evlerinin olması kaça vermesi de beni bağlamıyor tabii.Alan razı veren razı kısacası. Kusura bakma yani gereksiz bir yorum yapmışsın.

Yüzde 25 kadar saçma bir uygulama anca bizim ülkemizde olurdu zaten.
Kira gelir beyannamesi dolduranlar bilir orada emlak vergi değeri diye bir sütün var. Devlet diyor ki beyan ettiğiniz yıllık kira matrahı, emlak vergi değerinin %5in altında olmayacak diyor. %25lik uygulama varken emlak vergi değerlerini %56,46 zam yapıldı. O zaman emlak vergi değer zamları da %25 olsaymış. Ben kiracımla konuştum, "Ben sizden alsam da almasam da devlete bu kirayı almış gibi vergi ödemek zorundayım. Dolayısıyla emlak vergi değer artışına göre zam yapalım" dedim ve o da makul karşıladı. O zaman rayiç bedeller 25iken kiracım 5bin tl'ye oturuyordu. Maalesef ben de %25 uygulamadım. Ancak hiç bir zaman rayiç bedel istemedim. 5yılı dolsa da kira tespit davası açmadım.

Malesef cogu ev sahıbı bu sekılde. Hatta asgari ücrete yılda 2 kez zam yapılınca kıraya da 2 kere zm yaptı ev sahıplerı. Turkıye de evın varsa fazladan pasasın
Aslında öyle değil. Senede 2 kere zam yapan kiracıların iyi niyeti istismar edilmiş ama kötü niyetli kiracı olsaydı o dönem %25zam yapar geçerdi, ev sahibi zaten 5 sene dolmadan kira tespit davası açamıyor. 10 yıl dolmadan da kiracıya tahliye davası açamıyor. Eskiden kiracı ihtara rağmen 2 ay kirasını ödemezse tahliye davası açılabiliyordu, şimdi öyle değil. Kirasını ödemeyen kiracıya ev sahibi sadece "alacaklıyım" deyip icra davası açabiliyor. Adam isterse aylarca hatta yıllarca kira ödemeden yan gelip oturabilir. İcra davası da sonlandığında, para da pul olunca 5 taksitte öder.

sizin emsal isteme hakkınız var
devlet ev sahibine bu hakkı veriyor
üç kuruş maaşı olan insanım 4 senelik kiracıyım seneye emsal isteyeceğini biliyorum
psikolojik olarak kabul ettim seneye itiraz etmemin kimseye yararı olmayacak
sadece iyi hal indirimi rica edeceğim en fazla, o da insafına kalmış
bu sene gönlünü yaptık seneye bu durumu hesaba katar mı bilmiyorum bizimki
katmaz muhtemelen :)
bu sene çene yordum seneye çene yormam. anlamı yok çünkü yasa bile emsal isteme hakkı var diyor.
Mahkemeler de 5yılı dolduran eski kiracıya emsal değer üzerinden %20 indirim uyguluyor. Ayrıca mahkeme masrafları kiracıya kalıyor deniyor ama bunlar fazla tutmuyor, 5bin falan. Asıl avukatlık ücretleri 50-55bintl bandında ve ev sahibi bunu avukata vereceğine, bir de dava ile uğraşacağına size makul indirim yapmayı tercih eder. Buna göre hesaplayın siz de, mağdur olmayın.

izmir'de kemer diye bir yer var. merkeze uzak kalan semtleri, ilçeleri merkezi lokasyonlara "izban" isimli metro tarzı raylı sistem toplu taşıma ile bağlıyor. her gün de çok çok fazla sayıda yolcusu var. güzergahındaki lokasyonlara gitmek otobüsle vs çok daha uzun sürüyor üstelik trafik derdi de oluyor. bu izban'ı kullanmak insanlara zamandan kazandırıyor falan filan. şimdi bu kemer dediğim izban durağının etrafında saçma sapan evler var. görüntü zaten çok çirkin. bu durak aynı zamanda hastaneye falan da yakın sayılır. dibinde okullar var vs. baktığınız zaman bu lokasyondaki evler de "izban isimli metro hattına yakın" ama berbat bir popülasyon. verdiğiniz örneğe aşırı benzediği için söylemek istedim. bahsettiğim yerde evler kaç para bilmiyorum ama "izban'a 2 dk yürüme mesafesinde" gibi cümlelerle reklam yaptıklarını anlamak için de alim olmaya gerek yok. yani metro, hastane vs bir yerin elitliğini, güzelliğini belirlemiyor asla. evleri de daha fazla değerlendiren bişey değil veya tek başına yeterli değil diyelim.

10 sene önce kirada oturuyor dum.
2+1 yeni daire kira 450,maaşım 860 tlydi.
Hem kira verip hem 1 kişinin maaşı ile faturalar ve geçim oluyordu.
Yani şuanki asgari ücret 17 kira 8.500 gibi bir varsayım.
Şimdi kira 8.500 olsa dahi,geri kalanla geçim mümkün değil.
3 kişilik 1 ailenin haftalık pazar parası minimum 500 600.
Market giderleri hesapta yok bile...
Ya faturalar,okula giden çocukların ihtiyacı, sosyal hayat?
Sevdiğin kitapları ayda 2 tane alayım desen alamıyorsun.
Dışarda yemek içmek, sevdiğin bir spor dalına gitmek, çocuğunu kursa göndermek vs.
Yalan oldu hepsi yalan...

Mahkemeler de 5yılı dolduran eski kiracıya emsal değer üzerinden %20 indirim uyguluyor. Ayrıca mahkeme masrafları kiracıya kalıyor deniyor ama bunlar fazla tutmuyor, 5bin falan. Asıl avukatlık ücretleri 50-55bintl bandında ve ev sahibi bunu avukata vereceğine, bir de dava ile uğraşacağına size makul indirim yapmayı tercih eder. Buna göre hesaplayın siz de, mağdur olmayın.
valla seneye anlaşırız inşallah dedi, pozitif konuştu ama bilemiyorum.
çok da bir hakkımız olmuyor zaten
bizden çok memnun olduğunu söyledi
mahkemelik olduğu kiracıları varmış
pek sevmiyor o tarz şeylerle uğraşmayı. stres oluyormuş.

Kazancına göre kira zammı yapsaydım o muhitte o fiyata oturamazdi emin olun. Dilenci vs. Verdiğiniz örnek ile benim bahsettiğim muhitin uzaktan yakından alakası çok. Elit bir muhitten bahsediyorum. Kiracimin ne kazandığı beni tabii ki ilgilendirmiyor. Yorumda da belirttim zaten aramızda bir hukuk olmasa şu parayı ya verirsin ya da çıkarsın ayakları yapardım ki yapmadım. Bilmiyorum nasıl bir kafa ile bu yorumu yaptınız ama ben bu yorumu şikayet bazlı yazmadim. Sadece bir örnektir bu. Haa şu an kiralar 20 üstü diye adama da kalkıp hadi ver bakalım 25 -30 denmez dimi :) biz de düşünüyoruz. Emlakcidan bahsediyorsun adam zaten emlakçı ile çalışan da biri sence orta yolu bulamayacak bir adam mı değil. Onun evlerinin olması kaça vermesi de beni bağlamıyor tabii.Alan razı veren razı kısacası. Kusura bakma yani gereksiz bir yorum yapmışsın.

Yorumum sadece size değildi Aybalahanim Aybalahanim ama "nasıl bir kafa ile yazdınız bilmiyorum" kısmı çirkin ve gülünç oldu.
yine genel olarak yazayım. isterseniz tamamiyle üstünüze alınabilirsiniz. burada birçok hanım defeaatle kiracısının mesleğinden ve maddi gücünden bahsederek yaptığı ya da yapmaya yeltendiği zamma haklı gerekçe göstermeye çalıştı. kendimden örnek vereyim ki daha adil olur. maddi alım gücümüzün çok altında bir evde yaşıyoruz, böyle tercih ettik. şehrin en merkezini çizmeye çalışsak muhtemelen yaşadığımız sokağı işaretlerdik. o denli merkezi bir konum. ülke ortalamasının üstünde bir alım gücümüz olduğu için böyle denk düştü. evimizin içindeki fiziki şartlar fena değil. en azından bize yeterli ama bunun bir sınırı yok. daha iyisi elbette olabilirdi ve biliyoruz ki çevremizdeki dairelerde var. şimdi ev sahibimiz "sizin yaptığınız işlere göre kazancınız belli. ben size daha çok zam yapacağım" diyecek gibi bir durum oluşuyor bütün bu söylemler çerçevesinde.
sonra oturduğu yerde çakmak gazı koklar gibi konuşan hanımlar da "nasıl ev sahibini ilgilendirmez?" diyor. ben köpekler gibi okuyup eşşekler gibi çalıştıysam ev sahibi sırf ev aldı diye onu kalkındırmak için bunu yapmadım.
muhtemelen siz de aslında farklı düşünmüyorsunuzdur.
emsal teşkil etmek açısından herkese şunu iletmek isterim. stabil bir hayat sürmek için hane kazancı, aylık giderler ve birikim oranına bakıldığında her yerde karşımıza şu rakamlar çıkıyor:
aylık giderler (kira + elektrik, su, doğalgaz gibi tüm giderler) %25 ila %30 (%30a yaklaştıkça durumun idealden uzaklaşması söz konusudur.)
birikim %5 ila %10
kendiniz hesap yapıp siz gerçekten yaşıyor musunuz, yoksa nefes almayı yaşamak zannedip bir de utanmadan bu kiraları savunuyorsunuz görebilirsiniz.

Valla biz kiracıyız geçen sene girdiğim eve yasal olduğu için bu sene yüzde 60 zam verdik ve şu an bu eve yeni girenle hiçbir farkım kalmadı, bence 35 bin eden bir eve 22 istemek saçma değil. Ha biz de sadece kiraya çalışıyoruz maalesef adaletsizce evet ama bunun sizle ilgili olduğunu düşünmüyorum sistem sorunlu. Ya da siz 15 olan kirayı 30 yapmak isteseydiniz bu sorun olabilirdi

izmir'de kemer diye bir yer var. merkeze uzak kalan semtleri, ilçeleri merkezi lokasyonlara "izban" isimli metro tarzı raylı sistem toplu taşıma ile bağlıyor. her gün de çok çok fazla sayıda yolcusu var. güzergahındaki lokasyonlara gitmek otobüsle vs çok daha uzun sürüyor üstelik trafik derdi de oluyor. bu izban'ı kullanmak insanlara zamandan kazandırıyor falan filan. şimdi bu kemer dediğim izban durağının etrafında saçma sapan evler var. görüntü zaten çok çirkin. bu durak aynı zamanda hastaneye falan da yakın sayılır. dibinde okullar var vs. baktığınız zaman bu lokasyondaki evler de "izban isimli metro hattına yakın" ama berbat bir popülasyon. verdiğiniz örneğe aşırı benzediği için söylemek istedim. bahsettiğim yerde evler kaç para bilmiyorum ama "izban'a 2 dk yürüme mesafesinde" gibi cümlelerle reklam yaptıklarını anlamak için de alim olmaya gerek yok. yani metro, hastane vs bir yerin elitliğini, güzelliğini belirlemiyor asla. evleri de daha fazla değerlendiren bişey değil veya tek başına yeterli değil diyelim.
bence bu husus değişti/değişiyor
tabii ki sosyal yapılar, toplumsal konular 1 günde birdenbire değişmez ama bu konu cidden bir dönüşüme uğruyor son zamanlarda

şöyle ki
insanlar 6 gün işe gidiyor. çoğu özel işyeri c.tesi de çalıştırıyor. ya da 7de evden çıkıyor akşam 20de dönüyor

yani evi hiç gün gözüyle görmüyor ki?
ne yapsın güzelini çirkinini?
evde kimse oturmuyor ki akşama kadar (genelde) çoğunun eşi bile temiziğe, yemek yapmaya gidiyor. ya da servis ablalığı filan yapıyor.

70lerdeki kırsaldan göç, gecekondu, arabesk furyası gibi bir şey var şimdi.

çalışma saatleri çok uzun, kalan vakitte ancak cep telefonunda dizi, oyun, komikli video izlemece filan...ev sadece barınma şeysi.

yeter ki ulaşımı olsun
yeter ki işyerinin servis güzergahında olsun -öyle her yere girmiyorlar. mesela nezih semtten ev tuttun. e işçilerin %90ı o diğer semtte. o zaman sen başının çaresine bakacan kardeş, sana servis mi koycaz? derler.
yeter ki çocuğun bari 1'i okula yürüsün de ona ayrı servis parası olmasın. yeter ki annesi hastaneye kendi gidebilsin. çünkü kim izin alıp da ana-baba hastaneye götürüyor artık? izin vermezler ki...eskiden öyle değildi amcalar teyzeler hep yanında çocuğuyla giderdi. şimdi hepsi tek gidiyor. hatta mümkünse amcalar teyzeler yakın olsun da çocuğu da okuldan karşılasın filan....

ayrıca o nezih semtlerde ne biliyim kuru temizlemeci, şapkacı, perukacı (evet ayrancı filan öyle. acaip acaip minik dükkanlar var) varken bu işçi semti tıkış tepiş çirkin bina dolu yerlerde ise adım başı çiğköfteci ve tavuk dönerci var. adama da bunlar lazım. sokakta a101 bim varsa bir de tamam çünkü adam eve 8de geldiğinde oradan ekmek ve çocuğa beslenmeye koymaya süt alıyor.

işte böyle böyle o eski oturmuş iyi muhit nezih semt
çirkin kalabalık işçi semti ayrımları azalıyor, kiralar yaklaşıyor çünkü asgariye yakın ücretlerle çalışan çocuklu kesim o nezih semtten nasıl işe gidip gelecek? oraya nasıl ayak uyduracak? oradan ihtiyaçlarını nasıl pratik temin edecek? (yoksa butik şarküteridan alsa alası vardır ama oralara girmiyor bu adam zaten)
en basit bir konu:
nezih semt olup aynı zamanda belediyenin oraya iyi yatırım yapmış olması lazım (ki pek olmuyor o) sürekli otobüsü filan olsun
yani ankara öyle en azından nezih yerlerde herkesin arabası var mantığıyla otobüs yok hemen hemen...

Sizin asgarî ücretten haberiniz yok galiba üstüne koyacakları Maksimum 10 bin ₺ daha hadi olsun 30 bin ₺ maas olsun 25 ini zaten siz istiyorsunuz bu insanlar taş mi yesin ? Birde adaletsizlik mi diye yazıyorsunuz utanmadan şu son 3-5 sene haricinde nezaman nerde gördünüz 35 bin ₺ kira? İnsanlar deniz kenarinda 700₺ oturuyordu!
rayiç bedeller diyorsunuz kim bilir kaç yaşında koca insanlarsiniz Birazcık el merhamet insanların size boyun eymesinin sebebi çıkacaklar yeni ev arayacaklar bi emlakciya bı ev sahibine bı taşıyan arabaya altından kalkamıcaz diye ses edemiyorlar . İnsanlar asgari ücrete zam alıyor sagolsun aç gözlü ev sahipleri hemen zamma konma derdinde öbür tarafa götürceniz orda doyasıya yerseniz tefe tufenizi 👍🏻
Taş yıyelım demi. Ya gerçekten bişey sorucam gecelerı rahat uyuyormusunuz.Benden önce 2 bın tl ye oturulan eve 21 bın TL'ye oturuyorum.

Tabıkı verıyoruz. Gecelerı rahat uyuyolar mı merak edıyorum.

kime ne tepki verildi yahu?
ve onlar gayet de fosur fosur uyurlar
öyle bir hasssiyeti olan kişi zaten yapmaz, kazara yapsa telafi eder, bile bile dalga geçe geçe yapanın öyle bir derdi, hassasiyeti yoktur...bence boşa merak ediyorsunuz.

Sen o zaman kadının yazdigina da bak geçen sene de yapması gereken zamın altında yapmış aynı şekilde olması gereken kira bedelini tekrardan düşük söylemiş bu seferde kocası kabul etmemiş ben de kiracıyım ama sonuç olarak evin bedeli neyse tabii ki de onu ödemek zorundayım herkes bütçesine göre oturuyor yani ben site içerisinde oturuyorum 1 + 1’de oturuyorum 7000 TL kira veriyorum çıkmamız gerekiyor mesela 15.000 TL kiralar var benim bütçemi aşar diye istemiyorum sonuçta herkes bütçesine göre oturuyor ya ona göre de zam yapma hakkına sahip kadın orada kalkıp olması gerekenin üstünü istememiş tam tersine olması gerekenin altında almış iyi okuyun bence
Şuan oturduğunuz 7 bin₺ lik eve aralıktan sonra 20 bin cekerlerse lütfen ağlamayın ozamanda gelip zam yapmak hakkıdır diyebilecek misiniz cok merak ediyorum.

Back