Kaynanam neden böyle?!....

Merhaba hanımlar, buraya içimi dökmek için yazıyorum. Sizden de sonrasında akıl istiyorum.
Kaynanaların genel özellikleri midir yoksa yaşla gelen düşünmeden kendinde istediğini söyleme hakkı görmek midir bilemiyorum.
Örnekler şunlar: daha evliliğimin ilk senesinde bana değil ama anneme gidip dana gibi yatıyorlar çocuk yapmıyorlar demiş. O kadar sinir etti ki bu söz beni. Annemde ben gelinime kızıma çocuk yapın demedim demem , gençler ne zaman isterse o zaman yapsınlar demiş. Şimdi yeni çocuğum oldu. Bebeğimin doğumuna yeğenlerinin düğünü olacak diye bana annen yanında biz doğuma denk gelmeyiz gibi laflar etmişti.
Oğlunun çocuğu olacak diye heyecan duymuyor, zaten kızından 3 torunu var.
Sonrasında babaanne olarak gelmiyor musun gibi laf ettim ama asıl gelme nedeni uzun süre tatil de kalamayacaktı, doğuma yakın geri döndü yani.
Hastaneye yapay çiçek almış gelmiş bi de diyor ki canlı çiçek alsam çürütür soldurur atarsın diye sahte aldım hihi diye gülüyor.
Sezaryen doğum yapmak zorundaydım. Eve çıktığım gün bize geldiler, ee ağrın sızın kalmamıştır artık diyor. Bir laf söyleme adabı vardır: söylerken düşünmeden konuşuyor.
Çocuğun kakası sarı pütürlü çıkıyor diye eşim laf etti sen ne yiyorsun ya diye bana soruyor. Bu ne saçma bir laftır!
Görüntülü ablasını aradı eşim o gün yine, kime benziyor diye sordu eşim, kaynanam da kız halaya çeker hihi diye güldü. Sanki kendi kızının görümcelerine benzemesini isterdi de(!)
Çocuğu yıkama konusunda bir ısrar bir ısrar etti. Bende çocuk kilo alımı olunca yıkanacak dedim. Hastaneden çıktığımız gün yine geldiklerinde bizim sıcak su bozulmuştu siz çocuğu yıkatmazsanız alın böyle su bozulur dedi. Bende o zaman bu ne ısrar ne ısrarcısın anne, ben çocuğumun kötülüğünü mü düşünücem, ben annesiyim ne iyiyse onu yaparım dedim.
Kıyafet veriyor kızıma üstünde etiketleri bırakmış. Onlara bakarken aa etiketleri kesmemişim hihi (ki kasıtlı bıraktığını söyleme tarzından anlıyorum) diyor ama kesmemesi bile kaça aldım bak demek için. Oysa mağaza fiyatına almadığını biliyorum, pazardan aldı onları en düşük fiyata(önceden gösterdiği kıyafetler pazardan ve çocuk mağazasına gidip alışveriş yapmaz) Parası nedir önemi yok benim için ama görmem için yaptığı bariz ve çok gereksiz.
Eşimle bir sorunum yok, annesinin böyle laflarını eşime söyleyince aramıza soğukluk giriyor ya da ben anlatmayıp içimde tutup eşime karşı bir soğuk tavır içine giriyorum istemeyerek.
İçimde kaldı mı kafamda dönüyor. Lohusalık halide cabası galiba, bunlar gün içinde kafamda ve edilen lafa verecek cevap yaratıyor beynim, bu boş yere kendimi yormak demek.
4 atanın hakkı birdir dense de böyle sözden laftan kendi annem gibi görmüyorum göremiyorum. Eşim ne kadar annemi böyle kabul et, iyiliğini gör kötülük düşünmediğini bilmelisin. Konuşma tarzı bu diyor, gel gör ki kendi çocuğuna abes gelmiyor, ama bana geldiği için olmuyor olduramıyorum :/ (evlilik öncesinde de yaptığı bazı şeylerden dolayı da lafları beni rahatsız ediyor ve kaynanam dediklerini de bir güzel unutuyor ki bunu dedin sen deyince yok öyle bir şey demedim diyor inançla...)

Sizde böyle şeyler yaşadınız mı? Nasıl tepki verdiniz/cevap verdiniz?

Söylenenleri dinleyip önemsememeyi nasıl başarırım?
Umursamaz düşünce yapısına nasıl sahip olurum?
Cevap verme konusunda zihin yapımı nasıl değiştiririm?
Sonuçta o benim çocuğum ben ne istersem onu yaparım, karar bende. Üf böyle kendime yazık ediyorum.

Şimdiden cevap veren hanımlara teşekkür ederim.
İçimi rahatlatmak için danışmak istedim.

Bence siz lohusasınız diye anormal geldi size. Bana hepsi normal geldi

😉

Eklentiler

• IMG_1233.jpeg
    IMG_1233.jpeg
    144,1 KB · Görüntüleme: 25
Valla okudum da hem lohusalıktan hemde yapı olarak sanırım biraz fazla alıngansınız..
Tamam kayınvalideniz de az hınzır değil ama bariz bir kötülük yapma derdinde değil anladığım..
Ben böyle lafları ne bileyim duymazdım kendince espri yapmaya çalışıyor belliki..
Birde eskilerin kadınları zor dönemlerden geçmişler psikolojileri iyi değil çoğunun ve bunu kabul etmezler bile..
Annem hafta da 4 gün bende kalıyor gittiği günü iple çekiyorum =) insanın kendi anası kendisini yoruyor bazen kaynana yormuş çok mu =))
Mesela benim kaynana geçen gün eve gelirken yerde limon bulmuş bi tane almış cebine getirmiş anneme vermiş yolda buldum demiş =)) bende tezgahta duruyor anne limonu bişeymi yapcan sıkıyımmı dedim annem anlattı hee dedim =)
Limonu yıkadım dolaba koydum.. takmadım yani =)))) Annem de bir iki bıkbıklandı.. Ay anneeee dedim yani ne taktın kafana limon işte beğenirsen yıka koy dalaba beğenmezsen at çöpe, elinmi aşındı dilin mi aşındı =))
Anneme diyorum ki anne bizim küçüklüğümüzden hiç güzel şeyler hatırlıyor musun?
hatırlıyorum tabi hatırlamaz mıyım... Amaaan ben çok çektim diyor =) anne diyorum bizim diyorum küçüklüğümüzden güzel anılar yokmu anlatıver..
Kızım ben gün yüzü görmedim ki diyor.. Hobareyyyy anne diyorum geçmiş geçmişte kaldı.. ay nolur bugüne gel bak yanımdasın.. sana kötülük yapanları sevmiyoruz bak konuşmuyoruz..eden ettiğiyle kaldı sende çok çektin ama geçti o günler..
E naypıyım olanları unutuyum mu.. kin tutmayım mı..
E anne unutmada hergün de aklına getirip aklına bulut düşürme yani.. seni üzenleri hala bile el üstünde tutmaya çalışıyosun görüşme kimse zorlayamaz seni ben varım diyorum..
ıh ıh nafile =) bdv ye sırf anam için konu açıcam yeminle..
Her akşam anneme terapi yapıyorum azcık moralleri düzelsin diye yok..

ay ne uzattım, he işte yani eski jenerasyon sıkıntılı güzelim sen daha sıkıntı görmemişsin kaynananda pek bişey yok görmezden gel olsun bitsin.. =)
Kadın bir olur iki olur tamam da sürekli saçma yorum yapıp hihihi diye güldükçe sinire dokunan bir hal alıyor. Yapı olarak alınganlıkla alakası yok.
Çocuk sesli kaka yapsa sen ne yiyorsun diye soruyor, ne alaka yarabbim... (ortamda birçok başka insan varken)
Bir duruma hiç beklenmeyen saçma sapan yorum yapıyor.
Kötülük yapma peşinde değil, ona bir ima etmiyorum. Görmezden gelmeye çalışmak gerekiyor ve karşıdaki konuşana da onun dilinden konuşmak gerektiğini öğrendim.
Eski jenerasyon doğru, anlayışla karşıdakine her yönüyle bakamıyor. Bu yönden baksam daha kolay olacak her şey.
Sağolun yorumunuz için.

Türkiye de kaynanalar böyle.. Modelleri böyle. Farklı modeller yurt dışında yaşıyor 🥴 iyileri arada çıkıyordur herhalde ama bende ve yakınlarımda göremedim 🤣 daha beterini yaşadım. Anlatmaya değmez..

Olayları eşinize anlatmayın. "Ay canım benim, kıyamam, hemen annemle konuşurum" demez 🤣 demeyeceği için anlatmak da gereksiz. Gülerek laf sokma sanatını öğrenmeyi deneyin sadece😁

Bundan sonra; ben sadece olaylardan ders alıp, gelinime yapmamaya özen göstereceğim inşallah... Ki benim oğlan doğrucu, pat diye lafını söyler. Banada der muhtemelen. İstesemde söyleyecebileğimi sanmıyorum 🤣
Çocuğu olunca annesinin konuşmasını normal görüyor.
Söyleme şekline göre cevap vermek lazım, görmezden gelmekte bazen.

Dana gibi yatıyor demesi de normal mi sizce. Patavatsızca düşünmeden konuşmak anlattığım örnekler.
Ailemde böyle bir karakter görmeyince bu yorumlar ne alaka yahu diyorum haliyle.

Yani yanlış anlamayın ama kaynanamın yanında melek kaldı sizinki 😁 Bence sadece ne dediğini ve ne yaptığını bilmeyen biri. İnanın bana ben o kadar şey yaşadım ki size anlatamam 😁 Kendinize bir iyilik yapın ve görmezden duymazdan gelin. Ne kadar kurcalarsanız o kadar zarar görürsünüz. Bazen susmak görmezden gelmek en önemlisi de kafaya takmamak bizim için en iyisi. Sanki hiç yokmuş gibi yaşayın hayatı. O size dana gibi diyince dana olmayacksınız sonuçta. Boşverin gitsin. Ne güzel eşiniz yanınızda bebeğiniz de oldu. Hepinizin sağlığı yerinde. Ailenizin yuvanızın güzelliğine odaklanıp bebeğinizle geçireceğiniz güzel ve tatlı yorgunlukları düşünün sadece. Bırakın kendi ailenizin dışında ne yaşanıyorsa yaşansın. Kim ne yapıyorsa yapsın. O bana bunu dedi şu bana şunu dedi sadece bizi yıpratıyor. Onlara hiç bir şey olmuyor. Tavır alsan kocanla aran bozulacak bir şekilde. Eninde sonunda o huzursuzluk gelip senin yuvanı bulur. Bakma burdan gaz verenlere. Ne olursa olsun Türk erkeklerinin geneli anacı olduğu için bu savaş sadece sizi yıpratır. Ben de sizin gibiydim. Kaynanam böyle dedi şöyle yaptı diye beynimi de kocamı da yer bitirirdim. Sonra evladımla bir sınandım ki sorma... Anladım ki kocam ve çocuğum dışındaki herkes dış kapının mandalı. Sadece kendi ailemi düşünür oldum. Şimdi ne olsa hiiç umrumda değil. Bir iki sinirim bozulmuyor değil ama işte iki günde sallıyorum :) Kocam çocuğum iyi olsun da gerisi boş diyorum 😊

Yani yanlış anlamayın ama kaynanamın yanında melek kaldı sizinki 😁 Bence sadece ne dediğini ve ne yaptığını bilmeyen biri. İnanın bana ben o kadar şey yaşadım ki size anlatamam 😁 Kendinize bir iyilik yapın ve görmezden duymazdan gelin. Ne kadar kurcalarsanız o kadar zarar görürsünüz. Bazen susmak görmezden gelmek en önemlisi de kafaya takmamak bizim için en iyisi. Sanki hiç yokmuş gibi yaşayın hayatı. O size dana gibi diyince dana olmayacksınız sonuçta. Boşverin gitsin. Ne güzel eşiniz yanınızda bebeğiniz de oldu. Hepinizin sağlığı yerinde. Ailenizin yuvanızın güzelliğine odaklanıp bebeğinizle geçireceğiniz güzel ve tatlı yorgunlukları düşünün sadece. Bırakın kendi ailenizin dışında ne yaşanıyorsa yaşansın. Kim ne yapıyorsa yapsın. O bana bunu dedi şu bana şunu dedi sadece bizi yıpratıyor. Onlara hiç bir şey olmuyor. Tavır alsan kocanla aran bozulacak bir şekilde. Eninde sonunda o huzursuzluk gelip senin yuvanı bulur. Bakma burdan gaz verenlere. Ne olursa olsun Türk erkeklerinin geneli anacı olduğu için bu savaş sadece sizi yıpratır. Ben de sizin gibiydim. Kaynanam böyle dedi şöyle yaptı diye beynimi de kocamı da yer bitirirdim. Sonra evladımla bir sınandım ki sorma... Anladım ki kocam ve çocuğum dışındaki herkes dış kapının mandalı. Sadece kendi ailemi düşünür oldum. Şimdi ne olsa hiiç umrumda değil. Bir iki sinirim bozulmuyor değil ama işte iki günde sallıyorum :) Kocam çocuğum iyi olsun da gerisi boş diyorum 😊
Gerçekten haklısınız.
Umursamadan söylenenleri önemsememek hem kendim için hem ailem için daha iyi olacak ne kadar başarmak her zaman kolay olmasa da.
Ben bekarken insanlara her anlamda saygı göstermeli vizyonundaydım, hala da öyleyim. Sadece evlenince insanların (kaynana görümce) ne düşünüyorsa ağzına geldiği gibi söylemelerine şaşırıyorum.
Görümcenin huyu da böyle: misal ben yaptığım bir şeyi söylediğimde kendisi yapamadığı için inanmıyor gibi bir tavırla konuşması çok itici.
İnsanların tercihine ve zevkine ' bu bana göre değil ama o öyle seviyordur' diye düşünmek bu kadar zor olmamalı.
Kalp kazanmak kolaysa kırmak çok daha kolay bence.
Düşüncesiz konuşmalara tahammül edemediğim bir noktada burada biraz fikir olması açısından konu açtım.
Söylediklerinize tekrar hak veriyorum. Denilenleri düşünüp durmak benim günümü harap ediyor devamında onlara bir şey dokunmuyor.
Öğrendiğim bir şey var ki, bu şekilde konuşanlara onların dilinden cevap vermek daha doğru geliyor.
Ve şu mentaliteyi içselleştirmem lazım ' kim ne diyorsa be fikir vermeye çalışıyorsa da ben gün sonunda kendi bildiğimi okurum, yaparım'.
Burdaki farklı bakış açıları bana görmediğim noktalara bakma kapısı açtı. Herkesin yorumu benim için değerli.
Size de teşekkür ederim.

X