Yengeççim kayınvalidem ile aşırı seviyeliyiz genelde görüşmeyiz evlendiğimizden beri böyle öncesinde de tanışmadım zaten. Yılda max 2-3 görürüm. Eşim de yurtdışı görevli çalışır. Ama evde sıkılıp kayınaileye gitmek bana hiç mantıklı gelmiyor. Arkadaşlarımla görüşürüm kendi ailemi akrabalarımı ziyaret ederim kursa sergiye müzeye giderim kitap okurum. Eşim varken kayınaileye de giderim ama yokken gitmek hiç mantıklı gelmedi hele ki yeni evli çocuk falan yokken. İstediği kadar iyi olsunlar ama dıdısının dıdısı hala. Halama teyzeme yatıya giderim ona gidene kadar. Anneannemde kalırım 1 hafta iki gönlünü yaparım ne bileyim. Gidecek kapı mı yok..
e senin iliskin bu tarz - daha mesafeliymis. belki sevdigin iletişim türü mesafelidir - muhtemelen senin cocugun da yilda iki belki gelir görür seni. kalan 364 gunde hic rahatsizlik hissetmezsin - "normali bu" dersin.
ama bu kisinin gidesi var. es ailesinin sehri de güzelmiş/ gezilesiymis. es ailesi de dusman degil ya gidiversin hem degisiklik olur.
sanki halamizda teyzemizde tahteranla mi agirlaniyoruz gidiyoruz geliyoruz yani. Bir haftasonu da es ailesine pekala gidilebilir - muhabbeti artar - beraber anı olustururlar. bağ dedigi şey böyle böyle - anlar paylastikca artar.
şahsen ben giderdim de kalirdim da. bana da değişiklik olur, hem gönülleri hoş olur. aile baglarini severim, aile hikayeleri dinlemeyi severim. bir cocuk yetistirirken de nenesini dedesini tanisin - onlarin hikayelerini bilsin isterim.
benim evlenmeyi planladigim adam soguk bir kültürden. babaannesinin/dedesinin adini bile bilmiyor. o dogmadan mi ölmüşler, o dogduktan sonra mi ölmüşler, hala yasiyorlar mi hic haberi yok. bir tane teyzesi varmis mesela (varligini yeni ogrendim o bile yok saniyordum) hangi sehirde yasadigini bile bilmiyor. kadinin iki kizi var bi fotodan gördük ama yaşı kac, kendisinden kac yas buyuk vs
sifir. annesinin babasi ne is yaparmis, huyu suyu neymis... sıfır
açıkçası bana çok üzücü geliyor. ben de sülaleme bayilmam ama köksüz de yasamiyorum ya koklerimin oldugunu bilmek beni mutlu ediyor. hic tanımadığım büyük atalarimin hikayelerini bile biliyorum- taniyana sormayı cok severim.
sevgilimin annesi malesef vefat etmis. gecenlerde getirdigi esyalarda annesinin cuzdanini bulduk. içine hep ugur böceği koyarmis bereket versin diye. ben de ugurbocegi aldim, cuzdanlarimiza koyduk "xyz hanımın bir bildiği vardir belki paramız bereketlenir" diye. Insallah coluga cocuga karisinca onlarda da babaannelerinin geleneğini yasatmak isterim. en azindan bilirler ismi xyz olan bir babaanneleri vardi her cuzdanina ugurbocegi koyardi diye. minik ve sacma da olsa bir anıları olur.
bilmiyorum, benim için onemli seyler bunlar. ben de babamin babasini hic bilmedim (hatta babam bile bilmezmis kucuk yasta buyuk sehre gelmis cok bir anısı yok babasiyla), ben bebekken de ölmüş zaten. ama onun hakkında diger kuzenlerimden, amcamdan halamdan hikayeler duymayi seviyorum. bazi huylarim ona benzermis mesela zamanla onu tanidikca anladim.
benim ablam da yapi olarak soguk ve asiri korumaci. asla cocugu birkac saatligine bile kendi yoksa bize emanet etmez. ananesi dedesi parka goturmemistir. cocugun tek bildigi birkac ayda bir salonda gördüğü insanlar. onda da annesi yanindayken ne kadar bir bag olusturabilir ki? yarin bir gun allah korusun dedesi nenesi öldüğünde cocuğun onlara dair bir anısı bile olmayacak. dedem beni parka götürürdü, ninem ninni soyler uyuturdu falan demeyecek.
açıkçası ben böyle bir cocuk yetistirmek istemem.
konu sahibi de es ailesine gitmek istiyor o zaman gitsin.
ne olacak yani- hemen sınır mi ihlal edecekler hep bekleyecekler mi?
insan sınırını korursa kimse ihlal edemez. ihlal edene de gereken mesafeyi gosterirsin.
bizim Türk kadinlarinda malesef bu yok. bastan tonla taviz veriyorlar sonra kaynana şöyle kötü böyle kötü. e sen korusaydin sınırlarını madem.
suraya yorum atan zihniyetin kaynanasi olsam ben de ters davranirdim - benim hakkimda boyle negatif dusuncesi olan - besinci sinif insan muamelesi eden kisiye ne iyi olacağım.