Kardeşim bunalımda lütfen bir bakın

tynkerbell

Aktif Üye
Kayıtlı Üye
12 Aralık 2022
436
668
34
Herkese iyi günler, benim 22 yaşında bir erkek kardeşim var ailemizin en küçüğü, o yüzden de evde şu an anne babamla yaşayan tek çocuk. Bugün annemle konuştum çok üzgündü, dün kardeşimle tartışmışlar, kendimi öldürürüm böyle giderse diye ağlamış. Kendisi bilgisayar başından kalkmayan, sosyal hayatı ve hobileri olmayan, sabaha kadar oyun oynayıp akşama kadar da uyuyan birisi. Üniversite öğrencisi ama derslere de gitmiyor, hayatı çok düzensiz. Anne babam hayata katılsın diye o kadar emek veriyor ki; babam güzel bir iş buldu, günde sadece üç dört saat çalışacaktı, kitap yazan birine basım işlerinde falan yardımcı olacaktı. Bir hafta gitti çok sevindik, sonra bıraktı kendi kendine. Siz buldunuz işi beni mutlu etmiyor diyor. Evde oturup bilgisayarla oynayınca mutlu oluyormuş, borsadan para kazanacakmış. Bir şey deyince sinirlenip patlıyor, elini cama sehpaya vurmuş geçen kesilmiş. Annemler baş edemiyor, psikoloğa da gitti ilaç falan kullandı ama onu da düzenli yapmıyor. Bu işin sonu ne olacak bilmiyorum. Ben çok uzakta oturuyorum, annem babam o yaşlarında tek başına mücadele ediyorlar bu durumla, çok üzülüyorum. Sizin önerileriniz var mı?

Erkek kardeşim öyle- halen bazı huyları değişmedi . Oyun uyku bağırıp çağırmak, iş aksatması disiplinsizlk vs. Hep tartışıyorlardı. Borsa da aynı. Düzelmedi. Suan çalışıyor yıllardır ama inanın karakteri değişmedi yani kendi bulduğu iş kısmı cok doğru bizimkiler ne ayarladı ise bıraktı kendi bulduğunda çalısıyor
Olumlu olarak ise kendini geliştirdi kitap okuyor dil vs öğrenmeye finans okuryazarlığına sardı
Ama anne babaya herkesten kötü davranıyor bizimkiler de yaşlı ve onlara öfkesinden mi neyden bilmiyoruz ben alttan alsam bana da yapıyor ama ters cıkınca aylarca konuşmuyorum onla o yüzden bizim iletişim daha sakin.

Oyunda yüzbinlerce tl harcamıştı gecen sene tüm parasını yemişti aşırı toksik ilişkileri oluyor veya çok takılıyorlar. Arkadaşlara cok bağlılar.bilemiyorum nasıl düzelir. Kendinizi yıpratmayın o yolunu bulsun

valla başıma gelmedi ama etraftan gördüğüm kadarıyla düzelen pek olmuyor. Madem bilgisayarla mutlu oluyor bırakın öyle devam etsin. Anne babanız ne yapsa elden bişey gelmez çünkü o artık yetişkin bir birey kendisi bişeyler yapmalı

Erkek kardeşim öyle- halen bazı huyları değişmedi . Oyun uyku bağırıp çağırmak, iş aksatması disiplinsizlk vs. Hep tartışıyorlardı. Borsa da aynı. Düzelmedi. Suan çalışıyor yıllardır ama inanın karakteri değişmedi yani kendi bulduğu iş kısmı cok doğru bizimkiler ne ayarladı ise bıraktı kendi bulduğunda çalısıyor
Olumlu olarak ise kendini geliştirdi kitap okuyor dil vs öğrenmeye finans okuryazarlığına sardı
Ama anne babaya herkesten kötü davranıyor bizimkiler de yaşlı ve onlara öfkesinden mi neyden bilmiyoruz ben alttan alsam bana da yapıyor ama ters cıkınca aylarca konuşmuyorum onla o yüzden bizim iletişim daha sakin.

Oyunda yüzbinlerce tl harcamıştı gecen sene tüm parasını yemişti aşırı toksik ilişkileri oluyor veya çok takılıyorlar. Arkadaşlara cok bağlılar.bilemiyorum nasıl düzelir. Kendinizi yıpratmayın o yolunu bulsun
Erkek kardeşiniz şu an kaç yaşında ve o değişim ne zaman oldu? Biz kardeşimi dürtüklemesek ömür boyu yaşar sanırım bilgisayarın karşısında. Kız arkadaşı falan da yok, özgüven sorunu yaşıyor.

valla başıma gelmedi ama etraftan gördüğüm kadarıyla düzelen pek olmuyor. Madem bilgisayarla mutlu oluyor bırakın öyle devam etsin. Anne babanız ne yapsa elden bişey gelmez çünkü o artık yetişkin bir birey kendisi bişeyler yapmalı
Bıraksan tüm ömrünü o odada bilgisayarın başında geçirir. Anne baba için çok zor bir durum.

Erkek kardeşiniz şu an kaç yaşında ve o değişim ne zaman oldu? Biz kardeşimi dürtüklemesek ömür boyu yaşar sanırım bilgisayarın karşısında. Kız arkadaşı falan da yok, özgüven sorunu yaşıyor.
24 ten sonra başladı

Allah yardımcısı olsun anne babanızın
çok içine kendine kapanmış o da biliyor bişeylerin yolunda gitmediğini o yüzden öfke saçıyor
ne yapıp edip ikna olacak ve terapi alacak

siz güzelce konuştunuz mu terapi aldıralım vs diye

baska kardesleriniz var mi? digerleri büyümüşken son dogan cocuga - hele erkekse yillarca bebek gibi davraniyor bazi aileler. paşam paşam diye pesinden koşuyor. evde buyuk cocuklara gösterilen otorite ona göstermiyor, ne yapsa gülünüp geciliyor, bir ebeveynin hayir dediğine oteki "oyy kuzum tamam yap" diyor. sonuc olarak asla büyümeyen asalak bir erkek türü türüyor.
sizde de boyle mi oldu? benim ananemlerin tek oglu tam da bu dedigim gibi büyütülmüş mesela. adam dede oldu emekli oldu. hala ergen hala cocuk. sorumsuzun önde gideni. babasi ölünce biraz büyür gibi oldu simdi daha iyi ama yine ne yarali parmaga işer ne bir işe yarar karsiliksiz iyilik yapar. ailesinin fazla şımartmasinin cezasini en cok ailesi cekti.
bir kuzenim de ilk dogan erkek - ailenin ilk torunu. o da emekli oldu eytden. onun da damadi falan olacak yakinda. ama hala annesinin paşasi. cok zengin olacagim, patron olacagim hayalleriyle isi birakip birakip ticarete falan atiliyor baba parasiyla her seferinde batiyor. altindaki evi bile aileden, arabasi aileden. çocuğunun dersane parasini bile ailesi karsilardi.
nedense böyle sorumsuz kiz cocugu cok yok. hep erkekler. bunun da sebebi tabii ki aile.
sizinki de boyle ailenin kiyamamasindan mi bu kadar asalak olmus bilmiyorum ama ailen harclik vermeyi kessin, evin internetini de kapasin.
hem hayvan gibi bagir anana babana hem de onlari parasiyla yaşa. iste bundan güç aliyor cocuk. anan baban biraz kendine hakim olsa parayi kesse - bu kadar azamaz. ya da biptirsin evden gitsin kime yapisirsa yapissin. kimse ona musammaha gostermeyecegi icin biraz büyür. ya da kuyruğunu kistirir ozur diler en azindan bagirmayi cagirmayi keser.
ama ailen muhtemelen "oy benim pasam yapamaz, aman kendine zarar verir" korkusuna bunu yapamaz. bir cesaret yapsa bile cakal cocuk yalandan bir intihar eder zararasiz bir ilacla, midesi yikanir. ailen korkar yine eve alir 5 kat üstüne titrer. o yuzden bjr ömür cekecek gibiler malesef

Depresyona girmiş psikolog psikiyatra gitsin. Neden boyle yapıyormuş bir konusun?

Allah yardımcısı olsun anne babanızın
çok içine kendine kapanmış o da biliyor bişeylerin yolunda gitmediğini o yüzden öfke saçıyor
ne yapıp edip ikna olacak ve terapi alacak

siz güzelce konuştunuz mu terapi aldıralım vs diye
Terapiye nasıl ikna edeceğiz o ayrı bir sorun. Sonuçta yaptığı şey de yanlış bir şey görmüyor. Ben evde durup bilgisayarla oynayınca mutlu oluyorum herkes dışarı çıkmak, çalışmak zorunda değil diyor.

Terapiye nasıl ikna edeceğiz o ayrı bir sorun. Sonuçta yaptığı şey de yanlış bir şey görmüyor. Ben evde durup bilgisayarla oynayınca mutlu oluyorum herkes dışarı çıkmak, çalışmak zorunda değil diyor.
herkes calismak zorunda tabii ki
kardesinizin psikiyatrik terapilik bir durumu yok. kötü yetismis, simartilmis, arpasi fazla gelmis. aileniz ya rest cekecek parayi interneti kesecek. ya da bir ömür cekecek

baska kardesleriniz var mi? digerleri büyümüşken son dogan cocuga - hele erkekse yillarca bebek gibi davraniyor bazi aileler. paşam paşam diye pesinden koşuyor. evde buyuk cocuklara gösterilen otorite ona göstermiyor, ne yapsa gülünüp geciliyor, bir ebeveynin hayir dediğine oteki "oyy kuzum tamam yap" diyor. sonuc olarak asla büyümeyen asalak bir erkek türü türüyor.
sizde de boyle mi oldu? benim ananemlerin tek oglu tam da bu dedigim gibi büyütülmüş mesela. adam dede oldu emekli oldu. hala ergen hala cocuk. sorumsuzun önde gideni. babasi ölünce biraz büyür gibi oldu simdi daha iyi ama yine ne yarali parmaga işer ne bir işe yarar karsiliksiz iyilik yapar. ailesinin fazla şımartmasinin cezasini en cok ailesi cekti.
bir kuzenim de ilk dogan erkek - ailenin ilk torunu. o da emekli oldu eytden. onun da damadi falan olacak yakinda. ama hala annesinin paşasi. cok zengin olacagim, patron olacagim hayalleriyle isi birakip birakip ticarete falan atiliyor baba parasiyla her seferinde batiyor. altindaki evi bile aileden, arabasi aileden. çocuğunun dersane parasini bile ailesi karsilardi.
nedense böyle sorumsuz kiz cocugu cok yok. hep erkekler. bunun da sebebi tabii ki aile.
sizinki de boyle ailenin kiyamamasindan mi bu kadar asalak olmus bilmiyorum ama ailen harclik vermeyi kessin, evin internetini de kapasin.
hem hayvan gibi bagir anana babana hem de onlari parasiyla yaşa. iste bundan güç aliyor cocuk. anan baban biraz kendine hakim olsa parayi kesse - bu kadar azamaz. ya da biptirsin evden gitsin kime yapisirsa yapissin. kimse ona musammaha gostermeyecegi icin biraz büyür. ya da kuyruğunu kistirir ozur diler en azindan bagirmayi cagirmayi keser.
ama ailen muhtemelen "oy benim pasam yapamaz, aman kendine zarar verir" korkusuna bunu yapamaz. bir cesaret yapsa bile cakal cocuk yalandan bir intihar eder zararasiz bir ilacla, midesi yikanir. ailen korkar yine eve alir 5 kat üstüne titrer. o yuzden bjr ömür cekecek gibiler malesef
Evet anne babam son çocuk diye üzerine titredi baya bu doğru. Ortanca kardeşim ve ben hayatımızı kurduk evden ayrıldık, o yüzden onun üzerine daha da düşüldü. Sorumluluk verilmedi ona hiç, paşam da paşam diye de pek yetiştirilmedi ama sorumluluk duygusunu bilmiyor hiç. Konfor alanı ev ve bilgisayar, bunların dışında asla bir şey yapmak istemiyor. Bunlar yetiyormuş, onlarla mutlu oluyormuş. Babamlarla konuştum; bir cinnet iyi gelebilir diye, ya da gitsin bir yere bir zoru görsün, kıymetlerini anlasın. Dediğiniz gibi babam korkuyor kendine ya da onlara bir şey yapar diye. Patlayacak bomba gibi diyor. O yüzden bu kısır döngüden nasıl çıkılır bilmiyorum. Bir gün tek başına kalırsa ancak o zaman anlar.

kardesinizin psikiyatrik terapilik bir durumu yok. kötü yetismis, simartilmis, arpasi fazla gelmis. aileniz ya rest cekecek parayi interneti kesecek. ya da bir ömür cekecek
İşte parayı ve interneti keserlerse nasıl olur acaba bilemiyorum. Daha kötü olur diye korkuyorum.

İşte parayı ve interneti keserlerse nasıl olur acaba bilemiyorum. Daha kötü olur diye korkuyorum.
iste yapılacak tek çözüm var. onu da aileniz korkar yapamaz. ya da dediğim gibi cocuk yalandan intihar numarası yapar ailen "canim oglumuz sag olsun basimizda olsun" der bagrina basar.
bu haliyle duzelmesi imkansiz.
sizin cevrenizde var mi? ben hic gormedim. allah korusun anne babaniz vefat eder - siz de kol kanat germez kendi haline birakirsaniz anca duzelir. yoksa bu konfor alanından asla cikmaz. belki evlenir el kizinin basina bela olur, anan baban rahatlar ama bu adam degismez

işte yengenç bilemiyorsun biliyor musun?
insan bazı durumlarda bile hadi kendine zarar versin diyor (Allah korusun)
yaşlı başlı insanlar ya anne babaya zarar verirse maalesef böyle çocuklar da var
korkuyorlardır çok iyi anlıyorum konu sahibini
korkmakta haklısın
Allah korusun ya anneni babanı dövmeye kalkarsa ya da daha kötüsü

sigarası vs si var mı?
yemek yerken de mi pc başında

bir şekilde terapiye ikna olmalı

Herkes seçimini yaşar, aileniz de böyle yetiştirmiş karşılığını alıyor, onlardan sonra da sizin başınıza kalacak. Umarım evlenip kimsenin başını yakmaz diyeceğim ama onu da yapacak maalesef.

Kardeşinize korkacagi, saygı duyacagi, babacan nasihatler verecek, dengeli bir otoriteyle motive edecek, yönlendirecek çekincegi güçlü bir eril figürü lazım, onun dışında düzelmesi çok ama çok zor.

işte yengenç bilemiyorsun biliyor musun?
insan bazı durumlarda bile hadi kendine zarar versin diyor (Allah korusun)
yaşlı başlı insanlar ya anne babaya zarar verirse maalesef böyle çocuklar da var
korkuyorlardır çok iyi anlıyorum konu sahibini

korkmakta haklısın
Allah korusun ya anneni babanı dövmeye kalkarsa ya da daha kötüsü

sigarası vs si var mı?
yemek yerken de mi pc başında

bir şekilde terapiye ikna olmalı
Ben sinir ve kavga halinde anne babama zarar verirse diye korkuyorum açıkçası, kestiremiyorum. Sigarası yoktu ona da başladı, yemeği de bilgisayar başında yiyor. Tüm dünyası o oda olmuş. İnsan hem kızıyor hem üzülüyor.

X