• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Popüler Konu KARATAY DİYETİ ile yiyerek aç kalmadan zayıflıyoruz ve hastalıklardan kurtuluyoruz...

Benim bilgim yoktu suyun ayakta içilmemesi ile ilgili, artık birkaç aydır ayakta hiçbir sıvıyı tüketmiyorum. Annemle yürüyüş yaparken sen devam et, ben geliyorum diyorum, oturup içiyorum. Sonra tekrar devam ediyorum. :1:

Tibet egzersizlerine başlarken bunuda araştırmıştım. Güzel bilgiler var.

Peygamberimiz s.av. iki öğün seklinde yemek yerdi
Yemekten önce ellerini yıkayıp havluyla kurulamaz bilakis yemekten sonrs ellerini yıkadıgında kurulardı. Yemekten önce elleri yıkamak bereket
yemekten sonra elleri yıkamak ise delirmeyi önler Peygamber Efendimiz s.a.v hayatı boyunca bir defa olsun masa üzerinde yemek yememis, inceltilmis bugday unundan ekmek yememistir.Zira masa üzerind yemek yemek hem saglıga zararlı hemde sünnete aykırıdır. Yemege besmele ile sag elle baslanmalıdır tuzla baslayıp tuzla bitirilmelidir bilim adamları tarafından açıklanmıstırki midenin iki türlü ögütme sistemi vardır.
1 Vurma yoluyla ögütme
2 Asit salgılama yolula ögütme Tuz ile baslanıldıgında tuz sinir sistemi vasıtasıyla mideye yemegin geldigi sinyalini verir midede asit salgılamaya baslarki buda yemegin mideye zarar vermesini önler yemegi çok sıcak ve çok soguk yememelidir. Yedigi kaba getirir.
Ayrıca sıcak yemek yemenin 8 kadar zararı vardır
1 Kulagı sagır olmaya sebep olur
2 Gözleri iyi görmez
3 Rengi sarı olur
4 Disleri sararır
5 Agzının lezzeti olmaz
6 Karnı doymaz
7 Anlayısı kıt olur
8 Aklı az bedeni hasta olur
mideni tıka basa doldurma üçte birini yemek üçte birini su üçte birinide rahat hava almak için bos bırak
Dislerinin arasında kalan artıkları süpürge çöpü kibrit çöpü ve buna benzer seylerle temizleme çünkü bunlar hem fakirlige hemde hastalıga sebepdir kürdanla çıkart yut.
Beslenme konusunda ölçüler:
Peygamberimiz (asm) ümmetinin zayıf noktalarını çok iyi bildiginden, zaman zaman çesitli ikaz ve tembihlerde bulunmuslardır. Bu hususta dikkat çeken ikazlardan biri de söyledir: "Ümmetim hakkında korktugum seylerin en korkuncu (tehlikelisi) sunlardır: Karın büyüklügü (göbek baglamak), edinen belki böylece sisman olan insanlar kastedilmektedir. Zira Peygamberimiz böyle yasayan kimseler için dünya ve ahiret hayatları adına endise duymuslardır. Su halde bir insanın hayatında yeme ve içme gaye olmussa, onda ahiret hayatı adına bir hazırlık beklemek de zordur. Nitekim Peygamberimiz "Ademoglu karnından daha kötü bir kap doldurmamıstır. Oysa ki Ademoglu için belini dogrultacak birkaç lokma yeterlidir. Sayet mutlaka yemesi gerekiyorsa, o zaman (midesinin) üçte birini yemek, üçte birini su, üçte birini de nefes için ayırsın" (Tirmizi, Zühd, 47)
buyurmuslardır.

Konunun diger temel bir adabı da, yeyip içerken, asırıya kaçmamaktır. Fazla kullanım gibi, gereginden az kullanım da helal olmaz. Bu hem tıbben, hem de ahlakî açıdan uygun görülmemistir. Ibadet düsüncesiyle de olsa gereginden az beslenmek dogru degildir.
Peygamberimiz, ömür boyu her gün oruç tutmayı uygun görmemistir. Ayrıca, midenin üçte birinin yemege, üçte birinin suya ayrılmasını, diger üçte birinin ise bos bırakılmasını tavsiye etmis, tıka basa yemeyi onaylamamıstır. Iyice acıkmadan sofraya oturulmamasını, oturunca da tam olarak doymadan kalkmasını tavsiye etmistir. Peygamberimiz, bu konuda da bizim için güzel bir örnektir. Hadis kitaplarından ögrendigimize göre, onun sofrası çok çesitli yemeklerden meydana gelen zengin bir sofra degildi. Sade bir hayat yasadıgı için sofrası da sadeydi. O, yemek için yasamaz, yasamak için yerdi. Eve geldiginde yemek yoksa bunu problem etmez, bazen bir iki hurma ile yetindigi olurdu. Hz. Peygamber, günde iki kere yemek yerdi. Az yemeyi tavsiye ederdi. Haram olan yiyecek ve içecekler hâriç, diger yiyecekleri yerdi. Sadece et veya sadece sebze yemek gibi tek
yönlü beslenmezdi.
Bazı yemekleri daha çok sevse de, hiçbir yemek için "sevmiyorum" ifadesini kullanmazdı. Yemek davetlerine katılırdı. Yemege baslamadan önce ve yemekten sonra ellerini yıkardı. Besmele ile baslar, uygun ve kısa bir dua ile bitirirdi. Sag eliyle yerdi. Sol eliyle yiyenleri ikaz ederdi. Ortaya konulmus yemegin, kendi önüne gelen kısmından yerdi. Yemek yerken saga, sola dayanmaz, yaslanarak yenilmemesini tavsiye ederdi. Yüzü koyun uzanarak yemek yemeyi yasaklardı. Yemegin israf edilmesini menederdi. Sogan, sarımsak gibi kokusu baskalarını rahatsız eden yiyecekleri yedikten sonra toplum içine girmeyi hoş karşılamazdı. Yemeğe ve suya üflemeyi yasaklardı. Yemek ve su kaplarının agzını kapatmayı tavsiye ederdi. Aile fertlerinin yemegi bir arada yemelerini tavsiye eder ve beraber yenen yemegin bereketli oldugunu belirtirdi. Asırıya kaçmadan konusup sohbet ederdi.
Bu ve benzeri sünnetlerinden hareketle yeme içme adabı söylece sayılmıstır:
1. Yemekten evvel ve sonra elini yıkamak,
2. Yemegi kendi önünden almak,
3. Sag eliyle yemek,
4. Lokmayı agza göre almak ve iyice çignedikten
sonra yutmak,
5. Lokmayı yutmadıkça ikinci lokmaya el uzatmamak agzında lokma ile konusmamak,
6. Suyu içmeden evvel bardaga bakmak,
7.Suyu bir solukta içmemek,
8. Bardagın içine nefes vermemek,
9. Baskalarını tiksindirecek söz ve hareketten kaçınmak,
10. Baskasının lokmasına ve yedigine bakmamak,
11. Lokmayı agzına korken kafasını tabaga dogru uzatmamak,
12. Yemekte israf etmemek, lokmasını ve aldıgı yemegi bitirmek,
13. Agzından bir sey çıkarmak gerektiginde yüzünü sofradan çevirmek ve sol eli ile almak,
14. Disleriyle koparmıs oldugu lokmayı yemege batırmamak.
15. Helâlinden, temiz yemek ve Allah'a sükretmek.
16. Sofra sahibiyse, utanmamaları için herkes yeyip bitirmedikçe sofradan el çekmemek ve kalkmamak (az yiyen biriyse agır yemeli ve yer gibi davranmalı),
17. Önce yasça veya mevkîce büyük olanın baslaması,
18. Mecbur kalmadıkça sokaklarda yemek yememek.
Yemekle, beslenmeyle ilgili önemli tavsiyeler:
1. Acıkmadan yeme, doymadan kalk.
2. Yedigin vakit az ye, yedikten sonra 4–5 saat kadar daha yeme.
3. Sifâ hazımdadır.
4. Mideye, bedene en
büyük eziyet, yemek üstüne yemek yemektir.
5. En güzel diyet: Sünnete uygun bir beslenmedir.
6. Sünnete uygun beslenen kimse, sismanlık hastalıgına düçâr olmaz.

teşekkür ederim canım çok faydalı oldu

sağol kedicim güzel bilgilerin için.. çocukken hep bunlar anlatılırdı bize.. dedem filan çok kızardı yemek yemede, anlattığın şeyleri yaptığımızda. bi büyük başlamadan yemeğe biz başlamazdık. hep önünüzden başlayın yemeğe derdi. yemek dışındaa bişi yiceksek mutfakta yer, gezinerek yememize izin vermezdi suyu ayakta içirmezdi.. büyüdükçe unuttuk bazı şeyleri sağol tekrar hatırlattığın için arkadaşım..:16:

menüm sabah kkk
öğlen yoğurt ve yerfıstığı
akşam 20.00da bitti haşlanmış karnıbahar bol limolu ve zeytinyağlı , yanıda da bi kase yoğurt, turp ve kuru soğan:56:

Ayakta su içmenin insanlara tıbben zarar verebileceğini belirten uzmanlar, "İnsanların mideleri pozisyonlarına göre farklılık gösterir. Yani ayakta ve oturur vaziyetteki midenin pozisyonu farklıdır. Ayakta duran bir insanlar eğer sıvı gıda içerse doğrudan doğruya onikiparmak bağırsağına geçer. Bu da midenin küçük eğriliğine uyan kısmında Waldeyerin mide caddesi denen oluk bulunur. Sıvı gıdalar bu yolu takip ederek devamlı küçük bir açıklığı olan mide çıkışını geçerek onikiparmak bağırsağına geçer. Yani şöyle diyecek olursak insanların ayakta su içmeleri sonucunda suyu içerler ve hiçbir yere etkisi olmadan direk onikiparmak bağırsağına geçer. Su insanlar için önemlidir. Bu sıvıyı ayakta içtiklerinde vücuttaki su midede birikmez ve vücuda hiçbir faydası olmaz. Eğer insanlar sıvıyı oturarak içerse bunlar önce midede birikir, asitle karışarak mikropları ölür ve sonra onikiparmak bağırsağına geçer. Bu durumda oturarak su içme usulüne uymakla insan kolera dahil, bir çok insan hastalıklarından korunmuş olur. İnsanlar rastgele yerde sıvıları alıp ayakta içerseler bazı hastalıklara ve tehlikeye daha fazla maruz kalırlar." dedi.

Ayakta su içmenin tıbben zararları olmasının yanı sıra dinimizde de Peygamber Efendimiz tarafından söylenen hadisler yer alıyor.

Ayakta su içmek hususunda söylenen hadisler şunlardır:

"Eğer ayakta su içen kimse midesine verdiği zararı bilseydi içtiği suyu şüphesiz ki geri kusardı" (Abdürrezzak 10/427 hadis 19588).

"Sizden biriniz ayakta su içmesin. Her kim unutur da içerse kusmaya çalışsın" buyurmuştur (Müslim eşribe Hadis 116).

Resûli Ekrem sallallahu aleyhi ve sellem "Ayakta su içmeyi yasaklamıştır" ifadesi, Müslimin bir başka rivayetinde "Ayakta su içmekten men etmiştir" şeklinde geçmektedir. (Müslim, Eşribe 112, 114)

Ebû Hüreyre radıyallahu anhdan rivayet edildiğine göre Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurdu: "Hiçbiriniz ayakta su içmesin. Unutarak içen de kussun!" (Müslim, Eşribe 116)

Suyu içerken imkânlar ölçüsünde kıbleye yönelip, oturarak besmele çekip su bardağı sağ ele alınarak içmelidir. Her hususta olduğu gibi su içerken de itidal üzere hareket etmeli aşırı derecede su içmemeli, çok soğuk ve çok sıcak olanlardan da sakınmalıdır.

Sabah sitesinden alıntıdır.

teşekkür ederim canım yıllar sonra merakım gitti
bizede küçükken herşey günah diye söylenirdi, mantığımıza uyanı uygular uymuyanın da açıklaması yeterli gelmezse uygulamazdık...su içerken otur başını elinle tutarak iç derlerdi ev dışında bu yapılırmı ne şaçma der yapmazdık...ondan dolayıda alışkanlık edinemedim :50: mutfakta sürahide ki suyu bardağa doldurup ayakta içiyorum tekrar doldurup yanıma alıp oturarak içiyorum ...bu yazıyı okuyunca çok mantıklı geldi suyu doldurdum oturdum içtim kalktım tekrar doldurup salona getırdım...bundan sonra ayakta içmem içenede mani olmam diyemeyeceğim hemen açıklama yaparak mani olurum ....yandı millet:52:

sağol kedicim güzel bilgilerin için.. çocukken hep bunlar anlatılırdı bize.. dedem filan çok kızardı yemek yemede, anlattığın şeyleri yaptığımızda. bi büyük başlamadan yemeğe biz başlamazdık. hep önünüzden başlayın yemeğe derdi. yemek dışındaa bişi yiceksek mutfakta yer, gezinerek yememize izin vermezdi suyu ayakta içirmezdi.. büyüdükçe unuttuk bazı şeyleri sağol tekrar hatırlattığın için arkadaşım..:16:

menüm sabah kkk
öğlen yoğurt ve yerfıstığı
akşam 20.00da bitti haşlanmış karnıbahar bol limolu ve zeytinyağlı , yanıda da bi kase yoğurt, turp ve kuru soğan:56:

akşam yemeği ne kadar az olmuş doydun mu canım

akşam yemeği ne kadar az olmuş doydun mu canım

doydum ablacım zaten karnıbaharı az yemedim ki baya yedim haliyle şişiriyor bide yğrt çok tok tutuyor:52: zaten şu an bi şişlik mevcut:37: soda içebiliyor muyduk ablacım ilerleyen saatlerde:44:

teşekkür ederim canım yıllar sonra merakım gitti
bizede küçükken herşey günah diye söylenirdi, mantığımıza uyanı uygular uymuyanın da açıklaması yeterli gelmezse uygulamazdık...su içerken otur başını elinle tutarak iç derlerdi ev dışında bu yapılırmı ne şaçma der yapmazdık...ondan dolayıda alışkanlık edinemedim :50: mutfakta sürahide ki suyu bardağa doldurup ayakta içiyorum tekrar doldurup yanıma alıp oturarak içiyorum ...bu yazıyı okuyunca çok mantıklı geldi suyu doldurdum oturdum içtim kalktım tekrar doldurup salona getırdım...bundan sonra ayakta içmem içenede mani olmam diyemeyeceğim hemen açıklama yaparak mani olurum ....yandı millet:52:

Evet yandılar ama sonuçta onların iyiliği için. Bu şekilde açıklarsan zaten anlarlar.

doydum ablacım zaten karnıbaharı az yemedim ki baya yedim haliyle şişiriyor bide yğrt çok tok tutuyor:52: zaten şu an bi şişlik mevcut:37: soda içebiliyor muyduk ablacım ilerleyen saatlerde:44:

Maden suyu içilebilir, ben içiyorum. Sadece tansiyonu olanlara galiba önermiyordu. Bende içeyim hemen. :1: Spor sonrası içilebilir mesela.

PERŞEMBE
Sabah 5 tibet egzersizi (10 dk. sürüyor. Çakralara, endokrin bezlerine vs… etki eden egzersizlerdir)

SABAH 8 GİBİ SÜT KAYMAĞI

KAHVALTI 12:00
Dil peyniri
Yeşil Zeytin ( ad.)
Elma kurusu, incir, fındık, kabak çekirdeği
Yürüyen tavuk yumurtası, peynirli, baharatlı
Siyah çay

Türk Kahvesi

18:38
2 kase mercimek çorbası (1 kase ile doymam zannediyordum ama 2 kase fazla geldi)
Turp ve kırmızı lahana salatası, sirke ve zeytinyağı ile
Keten tohumlu yoğurt

Sade maden suyu :)
SU

sabah:56: KKK ve 1 bardak süt

akşam:56:...fırında köfte(soğanlı ve bal kabaklı), yoğurt (keten tohumlu), 1 bardak ayran, 1 bardak süt

spor:8: sabah işe kadar 20 dkk yürüyüş,
..........öğlen 45 dkk yürüyüş, 30 dkk spor aletleriyle kafa dinleme:52:

kilo sorunu olmayınca korumaya geçmek lazım, spor sıkılaşmana fayda eder kg vermesen de sıkı durursun, ben önce 3, sonra 4 derken dün 5 e başladım bir gün yapıp bir gün yapmıyorum,, 10 gün mekik yaptım sırtım uyuşmaya başladı bıraktım,

plates yapınca sırt ağrıların geçermiymiş

pilates sırt ağrılarına, omurga eğriliğine birebir ama her gün düzenli yapmak gerekiyor.

pilates sırt ağrılarına, omurga eğriliğine birebir ama her gün düzenli yapmak gerekiyor.

sen çocuklardan düzenli yapabilecekmisin

ben pilates i seviyorum ama belimde 3 tane fıtık, dizlerimde de sıvı bitmesi olduğu için yapmaya cesaret edemiyorum,

2 sene önce spora başlarken hoca pilates mi, step mi aletli mi demişti, 1 gün step 2 gün aletli seçmiştim....karatayla dizlerimdeki problemler azaldı ama yinede cesaret edemem

İyi geceler

Bu saat oldu anca girebilirim topige..bebeğim sabah uyaninca hafif atesliydi bi kaç saat içinde çok yükseldi atesi..39.5 geçti :(( ve tabi tüm gün hastane doktor tahlil ...kan aldilar elinden çok agladi kuzum. .çubuk kraker verdim anca sustu...sabahta idrar tetkiki var..doktor salgin grip yada idrar yolu enfeksiyonundan şüphelendi...inşallah temiz çıkar sonuclar...

Bu gün az yedim moralim çok bozuktu...

Sabah kkk meyvesiz

Aksam yoğurt, tavuk
Lokmalar boğazımdan gecmedi...sofrada bir sürü yiyecek vardi..mercimek çorbası bulgur pilavı hiç birinden yemedim..

Spor yokkk
Su 3 lt

İyi geceler

Bu saat oldu anca girebilirim topige..bebeğim sabah uyaninca hafif atesliydi bi kaç saat içinde çok yükseldi atesi..39.5 geçti :(( ve tabi tüm gün hastane doktor tahlil ...kan aldilar elinden çok agladi kuzum. .çubuk kraker verdim anca sustu...sabahta idrar tetkiki var..doktor salgin grip yada idrar yolu enfeksiyonundan şüphelendi...inşallah temiz çıkar sonuclar...

Sabah kkk meyvesiz

Aksam yoğurt, tavuk
Lokmalar boğazımdan gecmedi...sofrada bir sürü yiyecek vardi..mercimek çorbası bulgur pilavı hiç birinden yemedim..

Spor yokkk
Su 3 lt

Çok geçmiş olsun. Umarım en kısa zamanda iyileşir bebeğin

İyi geceler

Sabah kkk meyvesiz

Aksam yoğurt, tavuk

Spor yokkk
Su 3 lt

iyi akşamlar canım,

geçmiş olsun bebişe dişin üstüne bide bu çıktı
inşallah iyi çıkar sonuçlar
çocuk hasta olunca insanın eli kolu bağlanıyor bişey yapamamanın çaresizliği insanı çok üzüyor...onlar hasta olana kadar ben olsam derdim çok zor annelik, allah yardımcınız olsun

ben bu gece erken kaçar:34:
hepinize hayırlı geceler:54:

$1395891_633583820012511_2135122265_n[1].webp

Back