• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Popüler Konu KARATAY DİYETİ ile yiyerek aç kalmadan zayıflıyoruz ve hastalıklardan kurtuluyoruz...

daha süre var hayırlısı olsun herkes ismiyle gelir derler ya benim oğlum büyük kızıma hamileyken burcu diye tutturdu ana okuluna başlayınca serviste burcu diye 2 tane kız varmış 2 side çirkinmiş burcu lar çirkin oluyor dedi vazgeçti (burcular üstüne alınmasınlar :9:3. nün adı burcu oldu oda başka hikaye ) ...rahmetli kayınvalidem buse koy diyordu bende anne buse öpücük demek büyüyünce bir buse ver diye dalga geçerler diye söylüyordum, bebek doğdu isim yok cuma oturduk isim düşündük gece 2 oldu hala şu olsun bu olsun bende dikişliyim ağrım çok görümcelere gitsinler artık diye dedimki cuma geçti artık yarın düşünürüz, sabah haber geldi kayınvalidem (allah rahmet eylesin) hastanedeydi ölmüş, akşama kadar mezarlıkla uğraştılar akşam eşim geldi 10 kardeşlerdi hepsinin selamı var bebebğin ismini buse koymanı rica ettiler dedi bende zaten bekliyordum komşum yanımdaydı ya buse isteyecekler ya annelerinin ismini, annelerinin ismini isterlerse 2. isim koyarım buse derlerse tek olur dedim dediğim gibide oldu ismi buse oldu ...nerden nereye

:)) adlarıyla yaşasınlar,sağlıklı ve huzurlu olsunlarda..

2 isimmi vereceksiniz o zaman. :)

Kedicim; bu sabah oğlum ege kıvanç koysak dedim,hayırrrrrrrr diye çıkıştı bana :53::53: tek isim olucakmış,iki isim olursa kıvanç söylenmezmiş..oğlum her konuda uyumludur ,inatçılığı hiç yoktur..ama isim konusunda kıvanç olucak bu iş bitmiştir diyip duruyor..

Canlarimmm,herbirinize hayirli aksamlar diliyorum.Herbirinizin mutlulugu en az benim mutlulugum kadar olsun.Prensesim cok iyi gordum binlerce sukurler olsun,daha ne isteyebilirim ki.Bir de Karatay beslenme tarzinin en guzel yanlarindan biri de pantolon ve eteklerde dugmelerin gittikce iceriye alinmasi,bu da cok guzel bir veri benim icin.

Canan ablacım; mutluluğunuz daim olsun,çok sevindim prensesi çok iyi gördüğüne :nazar::nazar:
günaydın canım

sabah sabah pazarı da halletmişsin afiyetle ye hepsini

5 kg süt alıyorum diyordun bunu her hafta senmi taşıyordun

Sağol gül ablacım,önceden başka bir sütçü eve getiriyordu..sütü bozunca bıraktım onu,pazardan köylüleri buldum, eve getircekler artık..Pazarın yanına çekiyorum arabayı zaten,sabah da kimsecikler olmuyor,bugünde arabaya kadar yardım ettiler sağolsunlar..20 dk.işimi gördüm geldim :))

Son düzenleme:

Kedicim; bu sabah oğlum ege kıvanç koysak dedim,hayırrrrrrrr diye çıkıştı bana :53::53: tek isim olucakmış,iki isim olursa kıvanç söylenmezmiş..oğlum her konuda uyumludur ,inatçılığı hiç yoktur..ama isim konusunda kıvanç olucak bu iş bitmiştir diyip duruyor..

Canan ablacım; mutluluğunuz daim olsun,çok sevindim prensesi çok iyi gördüğüne :nazar::nazar:

Sağol gül ablacım,önceden başka bir sütçü eve getiriyordu..sütü bozunca bıraktım onu,pazardan köylüleri buldum, eve getircekler artık..Pazarın yanına çekiyorum arabayı zaten,sabah da kimsecikler olmuyor,bugünde arabaya kadar yardım ettiler sağolsunlar..20 dk.işimi gördüm geldim :))
AMİN

kıvanç isminin kıvanç tatlıtuğ ile bir alakası olabilirmiki, kız olsa diğer diziler aklıma gelecekte erkekler sert tipleri severler güney-kuzey dizisndeki kıvanç ın oynadığı kuzey karakterini sevmş olabilirmiki:9: yada sınıf aşkları olur ya o ben kıvanç ismini severim dediyse buda sırf o seviyor diye koymak istemiştir....erkek çocuklarda aşkları ne derse odur:52::52::52:

Pazardan yer elması aldım,yeni toplamışlar çok tazeydi..arkadaşlar siz tüketiyormusunuz nasıl yeniliyor..

Faydalarına da baktım tabi hemencik..

Yer Elması Nedir Faydaları ve Zararları Nelerdir Nasıl Kullanılır:

Yer Elması Nedir:

Yerelması, diğer isimleri Helianthus tuberosus, Jerusalem artichoke, Topinambour olan şifalı bir bitkidir. Yer elması, Bileşikgiller familyasından; basit yapraklı, yüksek, çok yıllık otsu bir bitkidir. Toprak altındaki yumruları inulin bakımından zengindir. Parlak sarı renkte çiçekler açar. Yumruları kullanılır. Besleyici bir sebze olan Yer Elması, A ve C vitaminleri ile kalsiyum, demir ve fosfor mineralleri açısından zengindir.

Yer Elmasının Faydaları:

* Yer elması şeker hastaları için faydalıdır.
* Çok besleyici bir sebzedir, vücut direncini artırır.
* Kabızlığa iyi gelir. Hatta müshil etkisi vardır.
* İçeriğindeki besin değerleri ile kansızlığa fayda sağlar.
* Cildi güzelleştirir.
* Cildin daha parlak ve güzel görünmesini sağlar.
* Cinsel gücü arttırır.
* Basur hemeroid hastalığında faydalıdır.
* Yer elmasının idrar söktürücü özelliği vardır.
* Böbreklerin ve pankreasın düzenli çalışmasını sağlar.
* Göğsü yumuşatır ve öksürüğü keser.
* Romatizma, nikris ve mafsal ağrılarında faydalıdır.
* Yer elması anne sütünü arttırır.
* Zayıflamak için diyet yapanların tercih edebileceği yer elması doyurucu ve kalorisi düşüktür.

Yer Elmasının Zararları:

Yer elması doğal bir sebzedir ve insan sağlığı için herhangi bir yan etkisi yada zararı yoktur.

Yer Elması Nasıl kullanılır:

Yer elması soyulup meyve gibi çiğ olarak yenebilir. Hatta en iyi faydayı çiğ tüketildiğinde sağlar. Özellikler şeker hastalarının bolca yemeleri önerilir. Yer Elmasının kökü haşlanarak yemeği yapılır ve yenir. Suyu ile saçlar yıkanırsa saç diplerini kuvvetlendirir. Ezilip lapa haline getirildikten sonra şişliklerin üzerine konursa faydası görülür. Besin değerleri yüksek kalorisi düşük bir besin olduğu için diyet yapanlar için harika bir diyet sebzesidir,zayıflatır.

Pazardan yer elması aldım,yeni toplamışlar çok tazeydi..arkadaşlar siz tüketiyormusunuz nasıl yeniliyor..

Yer Elması Nedir:

Yerelması, diğer isimleri Helianthus tuberosus, Jerusalem artichoke, Topinambour olan şifalı bir bitkidir. Yer elması, Bileşikgiller familyasından; basit yapraklı, yüksek, çok yıllık otsu bir bitkidir. Toprak altındaki yumruları inulin bakımından zengindir. Parlak sarı renkte çiçekler açar. Yumruları kullanılır. Besleyici bir sebze olan Yer Elması, A ve C vitaminleri ile kalsiyum, demir ve fosfor mineralleri açısından zengindir.

Yer Elmasının Faydaları:

* Cildi güzelleştirir.
* Cinsel gücü arttırır.
* Zayıflamak için diyet yapanların tercih edebileceği yer elması doyurucu ve kalorisi düşüktür.

Yer Elmasının Zararları:

Yer elması doğal bir sebzedir ve insan sağlığı için herhangi bir yan etkisi yada zararı yoktur.

Yer elması soyulup meyve gibi çiğ olarak yenebilir. Hatta en iyi faydayı çiğ tüketildiğinde sağlar. Özellikler şeker hastalarının bolca yemeleri önerilir. Yer Elmasının kökü haşlanarak yemeği yapılır ve yenir. Suyu ile saçlar yıkanırsa saç diplerini kuvvetlendirir. Ezilip lapa haline getirildikten sonra şişliklerin üzerine konursa faydası görülür. Besin değerleri yüksek kalorisi düşük bir besin olduğu için diyet yapanlar için harika bir diyet sebzesidir,zayıflatır.

Annem kereviz gibi yemeğini yapar. Ben de çiğ yemeyi severim ama en sevmediğim yer elmasını soyması:52::52::52:

AMİN

kıvanç isminin kıvanç tatlıtuğ ile bir alakası olabilirmiki, kız olsa diğer diziler aklıma gelecekte erkekler sert tipleri severler güney-kuzey dizisndeki kıvanç ın oynadığı kuzey karakterini sevmş olabilirmiki:9: yada sınıf aşkları olur ya o ben kıvanç ismini severim dediyse buda sırf o seviyor diye koymak istemiştir....erkek çocuklarda aşkları ne derse odur:52::52::52:

Tam tahmin ettiğin gibi,kuzey-güney hastasıydı..çok seviyor onu..şimdi martta biz dizisi başlayacakmış onu bekliyor beyfendi..
Aşk maşk işleri bizde yok gül ablacım..aşırı tepkili böyle konulara,sonra açılır elbet..daha aşık olmadı sıpa..
ben anlarım yoksa :34::34:

Annem kereviz gibi yemeğini yapar. Ben de çiğ yemeyi severim ama en sevmediğim yer elmasını soyması:52::52::52:

Annemde öyle yapıyordu sanırım,ararsam ona da sorucam..Çiğ tadına bakmam lazım..
Nette,brokoli ile beraber zeytinyağlısını yapmışlar..rendeleyip yoğurtla salatasını yapmışlar...birde et yemeğinin içine bütünce koymuşlardı..sanırım salatasını yapıcam akşam en kolayı ..

Müsli etkisi varmış,forumda bir çok arkadaşımız kabızlık problemi yaşıyor..denemekte fayda var derim..

Yer Elması Nedir:

Yer Elmasının Faydaları:

* Cildi güzelleştirir.
* Cinsel gücü arttırır.

Yer Elmasının Zararları:

bende arasıra alıp çiğ yemeyi severim

kedi bunu okuyunca hemen gider yer elması alır , akşamada saçlarını yıkar:9: herşeyi anında denemeyi seviyor

Tam tahmin ettiğin gibi,kuzey-güney hastasıydı..çok seviyor onu..şimdi martta biz dizisi başlayacakmış onu bekliyor beyfendi..
Aşk maşk işleri bizde yok gül ablacım..aşırı tepkili böyle konulara,sonra açılır elbet..daha aşık olmadı sıpa..

Annemde öyle yapıyordu sanırım,ararsam ona da sorucam..Çiğ tadına bakmam lazım..
Nette,brokoli ile beraber zeytinyağlısını yapmışlar..rendeleyip yoğurtla salatasını yapmışlar...birde et yemeğinin içine bütünce koymuşlardı..sanırım salatasını yapıcam akşam en kolayı ..

Müsli etkisi varmış,forumda bir çok arkadaşımız kabızlık problemi yaşıyor..denemekte fayda var derim..

benim oğlanda küçük kızda kreşte başlamışlardı aşka,,:9: kız 5 yaşındayken anaokulundan ege ile evlenmeye karar vermiş geldi bize söyledi ciddi bir konuşma tarzı ile bende biraz ciddi dinlermiş gibi yaptım sonra dalga geçiyorum sorular soruyorum ne cevap verecek diye :9: kızım yaşınız küçük bu yaşta evlilik olmaz dedim biz karar verdik karar verince olur dedi,,,,okumanız lazım dedim ege nin annesi öğretmen o bizi okutur dedi,,,,nasıl geçineceksiniz dedim babamın parası çok o verir dedi,,, yemekleri nasıl yapacaksın dedim tabureye çıkar yaparım dedi,,,,ege annesi ve babasıyla konuşacak nişanlanacağız yazada evleneceğiz dedi gülmemek için kendimi zor tutuyordum tamam kızım ben hemen çeyiz yapmaya başlayayım yaza ancak yetişir dedim tamam ben yarın ege ye söylerim dedi mutlu mutlu gitti odasına

yer elmasını hamileyken çok yerdim. Sebze çorbalarına katarım. Veya soğanlı sarımsaklı havuçlu zeytinyağlı yaparım. Çok faydalı.

benim oğlanda küçük kızda kreşte başlamışlardı aşka,,:9: kız 5 yaşındayken anaokulundan ege ile evlenmeye karar vermiş geldi bize söyledi ciddi bir konuşma tarzı ile bende biraz ciddi dinlermiş gibi yaptım sonra dalga geçiyorum sorular soruyorum ne cevap verecek diye :9: kızım yaşınız küçük bu yaşta evlilik olmaz dedim biz karar verdik karar verince olur dedi,,,,okumanız lazım dedim ege nin annesi öğretmen o bizi okutur dedi,,,,nasıl geçineceksiniz dedim babamın parası çok o verir dedi,,, yemekleri nasıl yapacaksın dedim tabureye çıkar yaparım dedi,,,,ege annesi ve babasıyla konuşacak nişanlanacağız yazada evleneceğiz dedi gülmemek için kendimi zor tutuyordum tamam kızım ben hemen çeyiz yapmaya başlayayım yaza ancak yetişir dedim tamam ben yarın ege ye söylerim dedi mutlu mutlu gitti odasına

:52::52::52: amaninnnn..bak bilmişlere..biz aşık olduğumuzu bırak annemize kardeşlerimize bile diyemezdik..oğlum da bana söylemez ama ben anlarım kesin..tabureye çıkıp yemek yapmak mı ay bir an düşündüm gözümde ne tatlı olurlar..ay ben de kızzz istiyorum yaaaaaaaa ...

yer elmasını hamileyken çok yerdim. Sebze çorbalarına katarım. Veya soğanlı sarımsaklı havuçlu zeytinyağlı yaparım. Çok faydalı.

bende aldım,bundan sonra da alacağım..emzirenlere sütte yapıyormuş..bebeğimin sebze çorbalarına da mutlaka katarım,sağol canımcım...

ne güzel ya bilgi paylaşmak gibisi yok,üzerine ekleniyorda ekleniyor :nazar::nazar::nazar:

Günaydın...

Sayfalar çok hızlı ilerliyor,fırsat bulursam okuyacağım..

Dün;
Sabah; tereyağlı yumurta ile kkk

Öğlen ; mercimek çorbası+pırasa yemeği+salata+ayran az az dı :(( tadını beğenmedim ,sabrediyorum ..

Doymadım ; elma+mandalina

Akşam; Tarhana çorbası+fasülye+bulgur pilavı+yoğurt

Çayla kabak çekirdeği

Limonlu su-su

Bu arada az önce pazara gittim geldim..Sebzelerim aldım ay ne güzeller ..sütümü ve yumurtamı yarın eve bırakıcaklar..Bundan sonra sen gelme abla eve getirelim dediler,gebe olduğumu biliyorlar zaten.Zaten şurda 1 ay sonra gelemem dedim..

Merhaba arkadaşlar bende dun başladım sabah Kıymalı yumurta zeytin ceviz yedim oglede findik badem ama kavrulmuş vardi evde aksamda kurufasulye tarhana corbasi salata az turşu yedim ama aksam başım cok ağrıdı hala da ağrıyor nerde yanlış yaptım acaba

Allah razı olsun. Ne güzel, düşünceli insanlarmış.

iksir, hoşgeldin. :3:

Kuzey, Güney koymak istememiş Allahtan. :)

Yer Elması Nedir:

Yer Elmasının Faydaları:

* Cildi güzelleştirir.
* Cinsel gücü arttırır.

Yer Elmasının Zararları:

bende arasıra alıp çiğ yemeyi severim

kedi bunu okuyunca hemen gider yer elması alır , akşamada saçlarını yıkar:9: herşeyi anında denemeyi seviyor

kesin kesin :))

yaa ben hiç bakmadım tırtığına :))

Yok, bu sefer almayacağım. :52::52::52: Bak sucuk almadım hala. :1: Yer elmasıyla ilgili eskiden yazdığım bir tarif vardı ama sanki tadı kötü olacakmış gibi geliyor. Hiç yemedim yer elması, nasıl tadı.

Son düzenleme:
Sabah 7.30 2 yumurta ile tereyagli omlet iki dilim kasar yesil zeytin cay ceviz
12.00 da tarhana ve portakal
Aksamda 17.30 gibi mercimek corba pirasa yoğurt düşünüyorum uygunmudur bide pirasa icine havuç koyabilirmiyim az da bulgur koyacagim kavrulmuş kuruyemiş de yemeyecegim tşk

Aksamda 17.30 gibi mercimek corba pirasa yoğurt düşünüyorum uygunmudur bide pirasa icine havuç koyabilirmiyim az da bulgur koyacagim kavrulmuş kuruyemiş de yemeyecegim tşk

Havuç pişince glisemik indeksi, şeker oranı yükseliyormuş koymazsan iyi olur. Annem havuç koymuştu, ben onları ayırıp yedim.

Canlarim herbirinize ,bir gulunce bin gul acilan bir gun diliyorum.Topigimizde paylasimlar gercekten harika,en azindan bu tarz beslenmeyle salatayi bile tadinda yiyebiliyorum.Senelerdir neydi o iskence bol limonlu yagsiz tussuz marul salatasi,zaten salata bogazimda kalinca ister istemez gecici ve sahte bir tokluk oluyordu ardindan bikkinlik ve vazgecme.Ama simdi cok sukur yagi da tuzu da cok saglikli.Canlarim hergun birinizden yeni paylasim ve bilgilendirme sonucunda edindigim saglikli yasam tarzi icin binlerce tesekkurler.Prenscigim,bebeginde adiyla gelsin ve buyusun insaallah.Agbisi cok gorkemli bir isim uygun gormus simdiden sorumlulugunu ustlenmis hic geri cevirmeyin derim ben tecrubelerime dayanarak.Bugun agbisi ismini ustlendiyse bir omur boyu size kol kanat gerecektir rabbimin izniyle,bunu haddim olmayarak elliuc yilin deneyimleriyle soyledim yavrum.

Canlarim herbirinize ,bir gulunce bin gul acilan bir gun diliyorum.Topigimizde paylasimlar gercekten harika,en azindan bu tarz beslenmeyle salatayi bile tadinda yiyebiliyorum.Senelerdir neydi o iskence bol limonlu yagsiz tussuz marul salatasi,zaten salata bogazimda kalinca ister istemez gecici ve sahte bir tokluk oluyordu ardindan bikkinlik ve vazgecme.Ama simdi cok sukur yagi da tuzu da cok saglikli.Canlarim hergun birinizden yeni paylasim ve bilgilendirme sonucunda edindigim saglikli yasam tarzi icin binlerce tesekkurler.Prenscigim,bebeginde adiyla gelsin ve buyusun insaallah.Agbisi cok gorkemli bir isim uygun gormus simdiden sorumlulugunu ustlenmis hic geri cevirmeyin derim ben tecrubelerime dayanarak.Bugun agbisi ismini ustlendiyse bir omur boyu size kol kanat gerecektir rabbimin izniyle,bunu haddim olmayarak elliuc yilin deneyimleriyle soyledim yavrum.

Bende 5 milin yarisina geldim bitirexcegim gibi
Sut icereek iyi yapmissin
oh yaşasın doğruymuş :))

Çok haklıysın mydenizzz'cim, açıkmayacak şekilde yemek lazım ya da kendimizi aç bırakmamamış yani acıktığımızda yememiz lazım. Ama o saatte yemek de yasaklar arasında. Bu tam bir çelişki :)))

yemek yasak ama ayran süt içilebiliyor.. çünkü açlık hissi daha yanlış karatayda.. ben bunu öğrenmeden önce akşam aç yattığım çok oldu.. ufak detaylarla baya bi zaman kilo veremedim herşeye dikkat ettiğim halde..

Yer Elması Nedir:

Yer Elmasının Faydaları:

* Cildi güzelleştirir.
* Cinsel gücü arttırır.

Yer Elmasının Zararları:

yer elmasını ben de oğlumun çorbasına koyardım, keşke yine olsa da koysam burda hiç görmedim.. bi kere de işyerinde zeytinyağlısını yapmışlardı o da güzeldi..ama bence patates havuç tarzı kök bir sebze olduğu için pişince şekere dönüyor olabilir, en iyisi çiğ yemek..

ya çok güldüm :9: ne tatlı oluyorlar ya çocukların her dönemi ayrı güzel:)

:52::52::52: amaninnnn..bak bilmişlere..biz aşık olduğumuzu bırak annemize kardeşlerimize bile diyemezdik..oğlum da bana söylemez ama ben anlarım kesin..tabureye çıkıp yemek yapmak mı ay bir an düşündüm gözümde ne tatlı olurlar..ay ben de kızzz istiyorum yaaaaaaaa ...

:

yaşın küçük daha ben 35 yaşında doğurmuştum onu o yaşlarda doğurunca hücrelerde yenileniyormuş sende kız denersin formülü bende nasıl olsa:9:

canım meyveyi proteinsiz yemiyoruz ve sabah kahvaltıda yememiz gerekiyor

akşama birde salata eklersen olur , pırasaya havuçları büyük koy yerken çıkar Gİ yükseldiği için pişince yemiyoruz..

ZMO Konya Şube Başkanımız Hasan Hüseyin MOTUK, basına yaptığı açıklamada hiçbir şekilde GDO’ lu sebze meyve üretmeyen yerli üreticinin zarar görmeye başladığını söyledi

Genetiği değiştirilmiş organizmalar, kısa adıyla GDO‘ lar, bir canlının gen dizilimine genetik müdahale yöntemleri ile bitki, bakteri, virüs vb. herhangi bir başka canlının DNA‘sının aktarılması ile elde edilen yeni organizmalardır.. Bu işlem için çeşitli metodlar geliştirilmiştir. Genetik Mühendislik ya da Genetik Modifikasyona Uğratılmış Gıdalar, laboratuar şartlarında gıda için kullanılan bitkilerin ya da hayvanların DNA‘larının içine çeşitli genlerin yapay olarak aktarılmasıyla oluşurlar.
GDO‘lu ürünlerin üretilmesinin sebebi ise, bu ürünlerin, Üretici ve Tüketicilerinin bazı avantaj beklentileri, bu tür gıdaların gelişmesine öncülük etmiştir. Daha ucuz bir maliyet ve daha büyük fayda, bir üründeki gen transferi talebini artırmıştır. Daha büyük fayda derken, ürünün dayanıklılığı ve gıda değeri üzerinde sağlanabilen üstünlükler söz konusu olmaktadır.
Genetik işlem görmüş tohumlarda, genellikle böceklerin ve virüslerin sebep olduğu hastalıklara karşı direnç gösterecek veya yabani ot öldürücülerine karşı direnç sağlayacak özelliklerin kazandırılması ön planda olmaktadır.
Kabak, sarı crookneck kabak ve tatlı mısırların bazıları GDO‘lu olabilir. Genetiği değiştirilmiş tek ticari meyve Hawaii‘den gelen Papaya‘dır. Hawaii‘den gelen papayaların neredeyse yarısı GDO‘ lu dur.
Henüz genetiği değiştirilmiş balık, kümes hayvanı veya çiftlik hayvanı satışa sunulmamıştır. Fakat tahıl gibi GDO‘ lu ürünlerle beslenen hayvanlardan üretilen pek çok organik olmayan ürün vardır. %100 ot/çimenle beslenen hayvanları ve çiftlik balığı yerine açık deniz balıkları tercih edilebilir.
Pek çok alternatif et ürünleri genetiği değiştirilmiş ürünlerle işlenir. Bu sebepten ürünlerin içeriğini incelerken risk içeren dört büyüklere, özellikle soyaya çok dikkat edilmesi gerekir. Bazı ABD‘li süt ürünleri çiftlik sahipleri ineklerine süt üretimini arttırmak için genetiği değiştirilmiş hormon rbGH( rbST olarakta bilinir) enjekte eder. "rbGH/rbSTsiz inek" etiketli ürünleri satın alınmalıdır. Pek çok alternatif süt ve süt ürünleri soya fasulyesinden üretilir ve GD maddeler içerebilir. Çoğu mamanın ana maddesi süt ya da soya proteinidir. Genelde bu ürünlerin içindeki gizli ürünler rbGH enjekte edilmiş ineklerden elde edilen süt veya soyadır. Aynı zamanda bazı markalar GDO‘ lu mısır şurubu, mısır şurubu veya soya lecithini de kullanırlar.
Mısır dışında gıda marketinde GDO‘ lu tahıl ürünleri bulunmaz. %100 buğdaydan üretilmiş makarna, kuskus, pirinç, arpa, yulaf, sorgum ve soya hariç kuru baklagiller tercih edilmelidir. Genellikle mısır ve soyadan üretildikleri için, kahvaltılık gevrek ve barların GDO‘ lu ürün içerme ihtimali yüksektir. Mısır Şurubu GDO‘ lu maddeler içerir. Çoğu dondurulmuş gıda üretim aşamasında çok sayıda işleme uğrar.
Dört büyüklere dikkat etmek gerekir. Mısır, Soya Fasulyesi, Kanola, Pamuk ve bunların bulunduğu gıda ürünleridir. GDO‘ suz etiketi taşımadığı sürece dört büyüklerden herhangi birini içeren dondurulmuş gıdalardan uzak durmak gerekir. Çoğu çorba ve sos pek çok işlemden geçer; alışveriş sırasında içindekiler listesini dört büyükleri de göz önünde bulundurarak dikkatlice incelemek gerekir. Etikette açıklanmadığı takdirde mısır, soya yağı, pamuk tohumu ve kanola yağı büyük ihtimalle GDO içerir. Saf zeytin, hindistancevizi, susam, ayçiçeği, badem, üzüm çekirdeği ve yer fıstığı yağı tercih edilmelidir; mısır şurubu değil. Buğday, pirinç ve yulaflı, ayçiçek yağı ve aspir içeren snackleri tercih edilmelidir. Genetiği değiştirilmiş patlamış mısır bulunmamaktadır. Çoğu tatlandırıcı ve tatlandırıcı barındıran şeker ve çikolata GDO içerir. Yüzde 100 kamış şekeri, konsantre kamış suyu veya organik şeker içeren GDO‘suz tatlandırıcıları, şeker ve çikolataları tercih edin. Çikolatadaki soya lesitin‘e ve şekerdeki mısır şurubuna dikkat edilmelidir. Tatlandırıcılardan aspartam GD mikroorganizmalardan üretilir. Aynı zamanda NutraSweet® ve Equal® olarak ta bilinir ve alkolsüz içecekler, şeker, sakız, tatlılar, yoğurt, tabletop tatlandırıcıları, vitamin ile şekersiz öksürük bonbonları gibi eczane ürünleri de dahil olmak üzere 6,000den fazla gıda maddesinde bulunur. Çoğu meyve suyu GDO‘ suz meyveden üretilse de mısır bazlı tatlandırıcıların büyük kısmı (mesela yüksek fruktozlu mısır şurubu) GDO içerir. Sodaların çoğu su ve mısır şurubundan üretilir. Yüzde 100 meyve sularını tercih edin. İşlenmiş ürünler "organik" ya da "GDO‘suz" ilan edilmedikleri sürece çoğunlukla gizli GDO barındırırlar.
"GDO‘ suz" etiketli ürünler üretim aşaması süresince GDO‘ lu ürün kullanılmadığı anlamına gelse de, GDO doğal yollarla; polen yolu ile, rüzgar ve böcekler ile tohum bozulması yolu ile ya da insan hatalarıyla yayılabilir. GD herhangi bir mahsul içeren tüm ürünlerden kaçınmak gerekmektedir.
Çoğu GD içerikli ürünler dört büyükler ile üretilmiştir: Mısır, Soya Fasulyesi, Kanola ve Pamuk.
Mısır içerikliler
- Mısır unu, yağı, nişastası, gluteni, şurubu
- Tatlandırıcılar: fruktoz, glikoz, dekstroz
- Modifiye edilmiş gıda nişastası

Soya içerikliler:
- Soya unu, lesitini, proteini, isolat ve isoflavonu
- Bitkisel yağ ve protein

Kanola içerikliler:- Kanola yağı

Pamuk içerikliler:- Pamuk yağı
Son günlerde GDO‘ lu ürün tartışmaları içerisinde insanların kafası iyiden iyiye karışmış durumda. Konunun bir açıklık kazanamaması, birbirini tutmayan bilimsel açıklamalar sanki bütün sebze ve meyveler, GDO‘ lu yanılgısı oluşmasına neden oldu. GDO‘ lu ürün tartışmaları içerisinde halk ikilemde kalmış; bu durum halkı etkilediği kadar sebze ve meyve yetiştiricisinin ve satıcısının da ciddi bir şekilde tedirgin olmasına neden olmuştur.
Türkiye‘ de şu an üretilen, hatta domuz gribi salgını nedeni ile bolca tüketilmesi gereken sebze ve meyveler, haksız yere kötülenmeye başlandı. GDO tartışmalarının başladığı günlerde semt pazarları yarı yarıya boşaldı. Genetiği değiştirilmiş ürünler, ebter (üründen tohum alınmayan) tohumlu ürünleri vatandaş bu bilgi kirliliğinde birbirine karıştırıyor. Bunun tam aksi Türkiye‘ de yetiştirilen hiçbir sebze ve meyvede GDO yoktur. Zaten ürünlerimizde GDO olsa, bu konuda çok hassas olan AB pazarına bir kilogram ürün ihraç edemeyiz.
GDO‘ lu tek meyve Hawaii‘ den gelen Papayadır. GDO‘ lu ürünler domates, salatalık, patlıcan vb. gibi tarla ve sera da yetişen ürünler değil; Mısır, Soya Fasulyesi, Kanola, Pamuk ve bunları içeren gıda ürünleridir.

ZMO.ORG SİTESİNDEN ALINTIDIR

Son düzenleme:
Back