• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Kızımdaki takıntılar normal mi?

Konu açtiginiz baya olmuş. Bu anlattiginiz fıtrat meselesi. Fakat.. bilinç altı durumlada ilgili olabilir, yani; genelde erken doğan bebekler yada herhangi bir faktörle erken doğmuş, alanına mudehale edilmis bebeklerde daha sık görülüyor. Alanima mudehale ettiniz ben kararlarima mudehale ettirmem algisi olabiliyor cocuklarda. Rabbim hepimizin evlatlarini bagislasin benimkiler ikiz ve dogumu oglum baslatti, 36 hafta sezeryanlar. oglum daha uyumlu sadece uykusu cok geldiyse tersleşir :) kızım dogdugundan bu yana dedigim dedik. Cunku kizim yerinden memnundu dogumu baslatmadi hal boyle olunca sezeryanla vaktini bekleyemeden mecbur kaldi gelmeye.. ha tabiki dogum saati degismez, ama belliki sinirlenmis :)) rüstunu cok erken ispatladi, 12 yasindalar. Cogu kararlar kendine ait ve baya takintili. Cani sagolasi evlatlar hepsinin fitrati farkli.. e ayni anda dogdular, e ikisini ayni anda ben buyuttum ama yinede cok farkli fitrattalar, hani o yetistirmeye bagli tezleri al aşagi oldu :)
Bu arada bilinc alti temizligi ve degistirme 21 gunde 21 telkin mevzulari var neouro format mevzusunda, ben de uzun zamandir cocuklarima uyguliyim diyorum henuz yapamadim , kolay aslinda.. yaparim diyen arastirabilir.. hepimizinkiler saglikla, huzurla, mutlulukla buyuyup uzun ömurlu olsunlar..
 
6 yaşındaki kızımı kaygı bozukluğu sebebiyle geçen sene psikoloğa götürdüm. 8-9 ay kadar terapi gördü. Psikoloğuyla konuşurken çok önemsemediğim ama gözüme takılan bahsettiğinize benzer düzen-kural takıntılarından bahsettim. Sonrasında onlar üzerine de biraz çalışıldı. Becerikli, ne güzel düzenli denen durumlar çok çok önemli problemlere dönebiliyor sonrasında. Meğer kızımın kaygı bozukluğu ve seçici mutizminin başlangıç sebepleri arasında bunlar da yatıyormuş. Müdahale edilmezse okb'ye kadar gideceğinden bahsetti psikoloğumuz.
Her çocukta durum tabii ki aynı olmayabilir ama bu kadar küçük çocuklardaki takıntılı davranışları gözlemlemek gerekir diye düşünüyorum.
Sağlıkla büyüsün inşallah, sevgiler.
 
Kızım 17 aylık ve bazı yaptığı hareketler bizde soru işaretleri yaratıyor. Tecrübeli annelerin fikrini almak istiyorum. Biz mi farklı düşünüyoruz yoksa sizce de bu kadar kural takıntı fazla mı?

Öncelikle kızım 36+5te suyumun gelmesi nedeniyle erkenden sezeryan ile doğdu. Kalple ilgili ayrıntılı ulrtasonda bir teşhisi vardı o sebeple sadece gözlem nedeniyle herhangi bir işlem yapılmadan yogun bakımda bir hafta kaldı. İştahlı bir bebek değildi (süt alerjik) ama gelişimi hep ortalamalarda gitti.9 ayllıkken tutunarak 10 aylıkken kendi başına yürümeye başladı. Şuanda doğru telafuz yaklaşık 20 kelimesi var ayrıca uydurma kelimeleri var kuş'a tırsss kilide digit gibi. kendi başına dökerekte olsa yemek yiyibiliyor bardakla içebiliyor (Ek gıda başlangıcından itibaren kendi yemesi için teşvik ettim mümkün olan her yiyeceği eline verdim) Komutları en başından beri uygulayan bir çocuk. Etrafımızda hiç başka çocuk yok hep eşim ben ve o varız. Ailelerimizde başka şehirde gelenimiz gidenimiz yoktur. Ancak buna rağmen 7. gün hastaneden taburcu olduk 8. gün dışarıda cafeye gittik ve kar kış çamur sıcak demeden hergün en kötü 2 günde br dışarı çıkarız. Yalnız bir aile olmamıza rağmen aşırı sosyal sevgi dolu bir çocuk gttiğimiz yer neresi olursa olsun gözüne birini kestirir kendini sevdirene kadar şebeklik yapar. Yada gider birinin önüne kollarını uzatarak al beni kucağına der güler sever eylenir. Herkese el sallar. Dışarıda bir bebek yada çocuk görsün hemen gider iletişim kurmaya çalışır. 15,5 aylıkken kendisi gitti klozetine çişini yaptı (13 ayllıkken falan oturmaya alışsın diye ona klozet aldım ben otururken oda geliyor kendi klozetine oturuyordu .. Ben bunu eğitim gibi düşünmedim daha kasların gelişimine var diye hala bez bağlıyorum ama aklına geldikçe tuvalete çağırıp klozetini gösterir bezini açarım kendi çişini yapar. yaz sonu duruma göre eğitime geçiş yapabilir)

Desteksiz yürümeye başladığı andan itibaren mesela mutfaktan birşeyi al babaya götür dediğim zaman hep götürür. Mesala sabah kahvaltı masasını o hazırlar ben mutfaktan kapları veririm o salonda masanın üstüne koyup yenisini almaya gelir. (Arada kase kapağını açıp ağzına peynir atar yada öğle yemeği zaman zamanı kaşıkları masa yerine oyun alanına götürüp oyuna daldığıda olur:) ) Bulaşık makinasının alt katını o boşaltır tabakları tek tek verir. Çamaşır makinasına çamaşırları atar bak bakayım orda burada kalmış eşyan varmı derim evi dolaşır dışarıda bulduğu kıyafeti varsa onlarıda getirir. çamaşır ve kurutma makinası düğmelerini basmak onun işidir. Detarjan koyacağım zaman kızım geri git tozu gelmesin derim kapıya çıkar bekler sonra gelir falan. Yada çöp konusu eğer altını değiştirdiysek bezini 3-4 aydır o atıyor. Ama attığı şey bezse tuvaletteki çöpe eğer attığı şey bezi harici birşey ise mutfaktaki çöpe atar bu onun koyduğu kuraldır bez banyoya atılacak nokta değiştiremiyorum. Yürümeye başladığı ilk zamanlar çekmeceleri açmak istedi ve 1-2 açtı üstüne tüm evi bebek güvenlik sistemi ile kililtler kenarlıklar düzenledim. Buralar açılmayacak dedim ama onada mutfakta boyuna uygun bir çekmece tahsis ettim (Parmakları sıkışmasın diye tam kapanmasını engelledim) mutfak oyuncakklarını oraya koydum. Gitti geldi kendi çekmecesini açtı kapadı oynadı diğer çekmecelere bir daha el sürmedi. Bir takıntımız böyle başladı biz kilidi açık unuttuğumuz zaman şahin gibi hemen görür digit digit (Kilit demek onun dilinde) diye işaret ederek veya yanında tutarak kapatana kadar başında bekler o kapanmadan rahat etmiyor.

Yada terlik ayağa giyilecek değil mi? O ayakttan asla çıkamaz gördüğü anda ıhh ıhh başlıyor tepinmeye uzanmışsın koltukta o an kalkıp giymezsen hemen alıp üstüne koyuyor giyene kadar ıhh ıhh. Yada onun hırkasını giydiriyordum önünü kapayalım üşüme diyordum. Şimdi biz üstümüzden çıkarmış olalım giy giy giy diye başında sürekli söylüyor. Giydin yetmez fermuarı kapanacak yoksa susmaz. Yada ben evden çalışıyorum salonda masanın bir kenarında bilgisayarım duruyor oldu ki oradan başka yere koyarsam o bilgisayar niye orada onun yeri burası herzamanki yerine koyana kadar ıhh ıhh.

Yada evden çıkacaz ben giyinmeye başladığım anda hemen ardiye odasının kapısına vurmaya başlıyor arabasını çıkaralım diye bekle diyorum yok o an yapılacak arabayı çıkarıyoruz bu sefer hemen dolabın kapağına vurmaya başlıyor açayımki ayakkabılarımı bana versin (yok bugün onu giymeyeceğim bunları giyeceğim diyor olmaz illa onun dediği olacak) sonra yukarı uzanıp montumu almamı işaret ediyor aldım mı o zaman şimdi telefonlar ve arabasına oturtma ama yok daha bitmedi hemen oradan bir işaret geliyor çanta hee hee tamam onuda taktık biter mi ıh ıhh hemen bir işaret daha anahtarlar. Bu düzen ve komutlar ilk başlarda hoştu aa bunu da mı öğrendin sen ama bir yerden sonra sıralı sekili bu ne oluyor insan. Yada yatacaz değilmi bana komutlar başlıyor çoraplarını çıkar emzik askımı çıkar biberonumu ver gözlüğünü çıkar ışığı kapat en son ayaklarını uzatır öp:)

Bu kadar kuralara ve düzene takıntılı olması bir gariplik var hissi veriyor.Bir de üstüne normalde düzgün yürür ama dans ederken parmak uçlarında hep ve kendi etrafından dönmeyi çok seviyor sürekli döner başı dönüp düştüğünde çok hoşuna gidiyor. Ama dönen birşeyleri izleme takıntısı falan yoktur.
Aile hekimine bu takıntılardan bahsettim otizm falan birşey olabilir mi diye karakteri bu bir sorunu yok dedi ama ikna olamadım sanırım. Bu tarz böyle takıntılı çocuğu olan var mıydı? Herşey normal mi seyretti? Yorumlarınızı yazarsanız çok mutlu olurum. Uzun oldu biraz kusura bakmayın:)
Bence herşey normal takıntı sandıklarınız takıntı değil ona göre evde olması gereken yada olağan hep o şekilde oluyor olmadı gerekiyor öyle görüyor vs sıralayabiliriz kızımında vardı geçiyor zamanla
 
Back