• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

İsteme/Nişan/Düğün Adetleri Hakkında Yardım (Giresun)

Anladdııım, peki damada aldığımız gibi kayınvalide ve kayınpedere de don atlet almayacağız dimi :halay:
:KK45: Valla tamamen sana kalmış canım..
Genelde onlar demirbaştır koyuyorlar..
Kaynana ve kayınbabanın giyim tarzına göre de değişir mesela benim kaynanam sadece elbise giyer eşarp değl sadece beyaz namazlık takar vs. Ben mesela ona göre ayarlaşmıştım :)

Sagolun gerçekten sıcak samimi insanlarsınız ben cok sevdim gercekten ailesini. Sevilmisim demek bu çok güzel işte :) Allah utandırmasın da burada kaynanam üstüme atladı diye konu açmayız inşallah :))) Bunları okudukça korkuyoruz açıkçası. Biz İstanbulda yaşıyoruz evlenince de tayin durumu vs olmadıkça buraliyiz. Kayinvalidemler de 45 senedir burada yaşıyorlarmis her yaz bile gitmiyorlar göreleye anca bi cenaze vs. olursa. Ben oraları da görmeyi çok istiyorum inşallah.
:KK48::KK48: Kız çok tatlısın he :KK19:
Anladım siz hep orda olacaksınız..
Ama evet muhakkak bi git gör..
İstanbul ile hiçbir memleketi ben kıyaslayamam İstanbul'a aşığımdır ama Giresunumuz da güzeldir köylerimiz yemyeşil, denizimiz hırçın yaylalarımız güzel :)

İstanbul ile hiçbir memleketi ben kıyaslayamam İstanbul'a aşığımdır ama Giresunumuz da güzeldir köylerimiz yemyeşil, denizimiz hırçın yaylalarımız güzel :)
Muhakkak öyledir. Bir benimki sevmiyor Giresun'u çocukken fındıklıkta eziyet çekerdik yazları gittiğimizde aklıma hep o geliyor diyor :KK48::KK48::KK48:

Muhakkak öyledir. Bir benimki sevmiyor Giresun'u çocukken fındıklıkta eziyet çekerdik yazları gittiğimizde aklıma hep o geliyor diyor :KK48::KK48::KK48:
E tabi bizim de bi fındığımız var..
Şimdi öyle çok özlüyorum ki ben..
Bıraksalar Koşa koşa giderim..
Her fırsatı da değerlendiriyorum yani memleket kokusu bir başka..
Allah utandırmasın Rabbim tamamına erdirsin inşallah canım..:nazar::KK200:

Bizimkilerin bir ayağı giresunda ya :) Hatta kayınpeder adayım oraya yerleşmek istiyor oğlunu evlendirdikten sonra. Bende merak ediyorum, erkek arkadasım oraya resmen aşık anlat anlat bitiremiyor diyebilirim :KK45:

Bizimkilerin bir ayağı giresunda ya :) Hatta kayınpeder adayım oraya yerleşmek istiyor oğlunu evlendirdikten sonra. Bende merak ediyorum, erkek arkadasım oraya resmen aşık anlat anlat bitiremiyor diyebilirim :KK45:
Çok güzelmiş valla ya iyi yani sen göreceksin demek ki sık sık Giresunu..
Tirebolu Giresun'da en güzel sahili olan ilçelerden biri ondan öve öve bitiremiyordur :)))

Çok güzelmiş valla ya iyi yani sen göreceksin demek ki sık sık Giresunu..
Tirebolu Giresun'da en güzel sahili olan ilçelerden biri ondan öve öve bitiremiyordur :)))
Evet öyle diyor, bir buçuk senedir birlikteyiz her buluşmamızda resimleri falan açıp gösterir ortamı anlatır. Yaylaları, yemekleri, çiçekleri otları falan. Sonra da anlatılmaz yaşanır seni oraya götürmem lazım der konuyu kapatır. Ay yerim onu ya :KK200:

Evet öyle diyor, bir buçuk senedir birlikteyiz her buluşmamızda resimleri falan açıp gösterir ortamı anlatır. Yaylaları, yemekleri, çiçekleri otları falan. Sonra da anlatılmaz yaşanır seni oraya götürmem lazım der konuyu kapatır. Ay yerim onu ya :KK200:
Ooo muhakkak yaşatsın sana şanslısın :)

Kızları bende bir Giresun kızıyım. Rizeye evliyim simdi bizim adetleri bi düşündüm de öyle çok kati aman aman olmaz adetlerimiz yok ben Merkez denim. Biz de nişan da pek takı olmaz mesela anne babalar bilezik takar bide kardeşler. Öyle konu komşu tüm akrabalar takı takmaz. Ama diğer ilçelerde nasıldır bilemem.Benim nisanimda butun rizeliler takıya kalkınca bizim tarafta mecbur kalktı takıya. Düğünde de öyle saatlerce takı olmaz uzak akrabalar takısını özellikle de para takacaklar zarfa koyar üstüne adını yazıp anne babaya verir. Bohça olayı da hem gelinin hem damadın bohcasi nisandan sonra düğüne yakın olur. Nişanda sadece elbisesi ve ayakkabısı alınır.Eger nişanlı olduğu sürede bayram varsa bayram için kıyafet alınır geline kış gelini olacaksa kaban palto tarzı bir şey alınır. Kaynana kaynata bohcasi olur fakat simdi yeni nesilde diğer aile fertlerine pek bohça çıkmaz ama bu karşılıklı konuşmaya bağlıdır. Söz de söz mendili veya küçük bir oyalı havlu hediye edilir damada. Düğünden sonra genelde gelin kaynanasının evine getirilir bir tencerede yemek karıştırması istenir yemekleri lezzetli olsun diye ama bu çok eskiden vardı.artik gelinler kendi evine veya otele gıdiyor . Gelin evine gelince kapı ağzında bi ip gerilir onu eliyle kırması istenir bu da kaynanasıyla iyi geçinmesi içindi sanirim çok hatırlayamadım. Ama bu da eskiden vardı. Bide söz de kizin nüfus cüzdanı istenir damat tarafı alır kizin sözünü aldık diye bi kaç gün sonra geri verir.ama bunlar çoğunlukla hem kız hem erkek giresunluysa yapılır. Simdi herkes ayrı memleketten buluyor eşini bende bunların çoğunu yapmadım.Erkek arkadaşınla konuşup ne adetiniz var diye sorarsan belki daha iyi olur.

Herkese merhaba
Erkek arkadaşım Giresunlu henüz bizde sadece benim onların ailesiyle tanışmam, onun benim ailemle tanışması gerçekleşti. Yani henüz 2 aile tanışmadı.
Ancak biz bu 1 yıl içinde isteme, nişan, düğün düşünüyoruz.
Biz baya karışık kökenlerden gelen 4 kuşaktır da İstanbul'da yerleşik bir aileyiz. Yani bizim "bizde böyle" diyeceğimiz adetler yok ancak erkek arkadaşımın ailesi biraz daha geleneklere bağlı bir aile. Biz de şimdi merak ediyoruz bizi ne gibi adetler bekliyor, onlar bizden ne bekler biz onlardan ne bekleriz? Bilenler yardımcı olursa sevinirim.
Öncelikle merhaba forum
Herkese merhaba
Erkek arkadaşım Giresunlu henüz bizde sadece benim onların ailesiyle tanışmam, onun benim ailemle tanışması gerçekleşti. Yani henüz 2 aile tanışmadı.
Ancak biz bu 1 yıl içinde isteme, nişan, düğün düşünüyoruz.
Biz baya karışık kökenlerden gelen 4 kuşaktır da İstanbul'da yerleşik bir aileyiz. Yani bizim "bizde böyle" diyeceğimiz adetler yok ancak erkek arkadaşımın ailesi biraz daha geleneklere bağlı bir aile. Biz de şimdi merak ediyoruz bizi ne gibi adetler bekliyor, onlar bizden ne bekler biz onlardan ne bekleriz? Bilenler yardımcı olursa sevinirim.
öncelikle merhaba foruma yeni uye oldum ,
Nisanlim giresunlu hatta daha yeni nisanlandim sayilir , nisaniniz oldumu olmadimi bilemiyorum fakat bu bence ailelere ve onlarin anlasmasina bagli..
yani nisanlimin ailesi bana gelirken nisan sandigi getirdi ayni sekilde bende onlara nisan sandigi yaptim ama mesela normalde aileye de yapiliomus erkek arkadasimin ailesi illa ailenede yapcaz deseydi bizde hepsine yapcaktik ama sadece gelin ve damada yapilsin dedi her iki taraf sorun cikmadi
Gelenek gorenek illaki vardir ama erkek tarafi genelde kiz tarafinin adetlerine uyar mesela benim babam karsi tarafi sikintiya sokmamak adina isteme gunu uzak oldugumuz icin cok altin bile konusunu acmadi ne kdr yaparsaniz diye konusuldu size kalmis dedi.
Kayinvalidem yapacagi altin miktarini kendisi belirtti aileme bizimkiler sormadi bile
Nisanimda mesela su kadar altin takinda diye bi laf olmadi ne takilio sizde dedi kayinvalidem benim ailem siz ne takmak isterseniz dedi
Oda nisanda bi bilezik tektas alyans takilio bizde dedi bizde kabul ettik boyle tartismanin huzursuzlugun manasi yok sevdikten sonra karsindakini

Ben de giresunluyum ama çok şükür adet, gelenek görenek uydurmaları duymadım giresunla ilgili. Sadece düğünlerde saatlerce giresun karşılaması oynayabilirler bi bunu biliyorum😂

Ben de giresunluyum ama çok şükür adet, gelenek görenek uydurmaları duymadım giresunla ilgili. Sadece düğünlerde saatlerce giresun karşılaması oynayabilirler bi bunu biliyorum😂
🤣🤣 bizde karşılama yok ama düğün sonuna kadar adamlar kemençeci başlarında horon tepmek isterler 🤭🤭

Ee nişanlı olduğuma göre artık Giresun gelinim de diyebilirim. Deneyimlerimi paylaşayım.
Öncelikle aman aman olmazsa olmaz bir adet yok. Ama bizim aile artık disarıya çok kız alıp vermiş ve 50 senedir İstanbul'da yaşayan bir aile. Bunun etkisiyle Giresun'a has bir adet göremedim.
Öncelikle anneleri dışarıda bir kahvaltıda tanıştırdık. Aradan 1 ay geçmişti onlar bize oturmaya gelmişti çekirdek aile olarak. Bu oturmada süreç nasıl ilerleyecek, bizim bir talebimiz olacak mı bunları sordular. Önce ufak bir isteme yapalım birkaç ay sonrasına da nişan yapılır diye konuştuk. Nişan elbisesı hariç tamamıyla kıza ait bizde onlarda da öyleymiş. Annem nişan bohçası yapmaya hevesi olduğunu söyledi. Kayinvalidem ben de isterim yapmayı dedi. Altındır, külçedir bunlar hiç konuşulmadı zira bizde ayıptır onlar da konuşmadı. Zaten bu konu aileden aileye imkana gore degisir. İsteme yaptık ama karşılıklı yüzük takmadık. Benim zaten evlilik teklifinde takılan tektasım parmağımdaydı :)
Onlar bana nişanlığımı aldı biz de damada nişanlık takım aldık.
3 ay sonra da nişan yapıldı tabi nişandan 2 hafta önce onlar bana bohça getirdi. Kayinvalidem en ince ayrıntıya kadar düşünmüştü sağolsun :)) Bana ve aile buyuklerine bohca yapmisti. Nişanımızdan 2 hafta kadar sonra da biz onlara bohça götürdük. Bohça konusunda merak edilenler varsa o konuda da bildiklerimle yardımcı olurum.
Nişanda yüzükleri karşılıklı aldık ben ona o bana.
Onlar bana set ve tam altın taktılar. Annem de damada tam altın taktı.
Bir de hiç konusulmadı bile nişanda takılan tüm takılar bana geldi.
Beyaz eşyalarımız alındı. Buzdolabı ve televizyonları erkek tarafı aldı. Geri kalanı kıza ait. Mutfagi ve yatak odasını kız döşüyor gerisi erkeğe ait.
Giresun karşılaması bizde de çaldı :)) Baklavalar fındıklı yapılıyor ben bunu epeyce garipsedim :))
Bir de bizde olmayan bir adet, düğünde benim annemin giyeceği elbiseyi erkek tarafi alacakmış. Bunu duyduğumda şaşırdım.
Şimdilik durum bu Eylülde evleniyorum o zamana kadar bakalım neler olacak arada yazarım :)

Back