Yazdıklarınız o kadar doğru ki, hepsini tek tek alıntı yapamıyorum kusura bakmayın ama şurada yazılanlar arasında katılmadığım tek bir düşünce yok. Ben de İİBF çatısı altındaki bölümlerden birinde okuyorum, önümüzdeki yıl mezun olacağım, üniversiteyi başka şehirde okuyorum ama ailem İzmir'de, yani bittikten sonra İzmir'e dönüp iş arayacağım. Burs değil öğrenim kredisi çıktı, daha mezun olmadan borçlandık. Krediyi almasam okuyamazdım, buna da şükür. Mezun olduktan sonra nasıl iş bulacağım bilmiyorum, öte yandan düşünüyorum da okuduğum bölüm her ne kadar çok fazla mezun verse de çok kapsamlı. Ailem bir yolunu bul, devlete gir falan diyor ama bizim bölümden hem çok yüksek puan istiyorlar hem de torpil çok dönüyor. Bizde ne torpil var ne tanıdık. Muhtemelen ben de mezun olduğumda bana da asgari ücret sunulacak, açıkçası ben kabul edip çalışmayı, ilk etapta daha iyisini aramamayı düşünüyorum. Çok araştırdım, durum böyle. Birinci husus: Asgari ücret çok düşük, en az 1500 TL olmalı bence şu ülkede. İşe girdikten sonra bir yandan çalışıp bir yandan daha iyisi için araştırmalarıma devam etmeyi düşünüyorum. Öte yandan hangi bankanın, kurumun bilmem neyin sınavı varsa oraya gireceğim. Bir bankada vezneye bile alsalar öpüp başıma koyarım. (Bile kelimesini lafın gelişi kullandım, küçümsemek değil kesinlikle) Bizim arkadaşların aileleri diyorlarmış ki o kadar sene okudunuz, asgari ücret mi alacaksınız? Daha iyisi var da millet mi çalışmıyor? Benim ailem de öyle demeye kalkarsa cevap hazır yani. Bu ülkede torpilin sonu gelmez ama en azından asgari ücrete ve şu üniversitelerin düşük kalitesine, standardına bir çözüm bulunmalı. İki lafı bir araya getirip konuşamayan insanlar sınavda kopyaydı bilmem neydi falan deyip geçiyorlar, mezun oluyorlar. Daha birinci sınıfta öğretilen arz ve talep kavramlarını birbirinden ayıramayan ve koskoca profesörlere saçma sapan cevaplar veren insanlar bunlar. Üniversiteye geldim ama sanki lise. Mesleki İngilizce dersi vermeleri lazım ama verilmiyor, seçmeli de olsa seçemiyoruz biz. Danışman hocama soruyorum neden yok diye, bilmiyor. Öğrenciler çok niteliksiz, bütün derslerden geçip de senelerce alttan İngilizce'si kalan insanlar var, bahsettiğim İngilizce de ortaokulda öğretilen seviyede yani. Mezun olduğumda elimde olan şeyler sadece mezun olmuş olmam ve İngilizce biliyor olmam. Başka hiçbir şey yok bende de. Ha bölümünde bana öğretilen şeyleri sorsalar bilirim ama iş hayatı çok farklı biliyorsunuz. Almanca öğreneyim dedim, kursları araştırdım, hem çok pahalı hem de gidenleri hiç memnun değilmiş. (tabi burada benim okuduğum şehirdeki imkanların kısıtlı olması söz konusu) Bütün şevkim öldü yani Almanca öğrenmek konusunda. İnsanlar hem niteliksiz hem de aşağılık kompleksine kapılıyor. Benim bildiğim İngilizce tamamen kendi çabamla öğrendiğim kadar, yani günlük konuşma dili, hobi olarak videolara çeviri, altyazı falan yapıyorum (tamamen sevdiğim için), anca onu yapabilecek seviyedeyim yani, daha da geliştiriyorum ve hiç yoktan iyidir. Ama iş mesleğe gelince, mesleki İngilizce yok mesela. Keşke sınavda biraz daha zorlasaymışım da şu an okuduğum bölümün İngilizce'sini kazansaymışım. En büyük pişmanlığım. Üniversiteler her önüne geleni almamalı, standartlar fazlasıyla düşük. Var mı aranızda öyle İİBF'den mezunum, İngilizce biliyorum, faydasını gördüm diyen?
İkinci husus olarak ben de özel üniversitelere değinmek istiyorum. Özel üniversiteler kapatılmalı, ortadan kaldırılmalı bence. Nedenleri saymakla bitmez. Onlar da insanları kandırıyorlar, kendi niteliksiz öğrencilerini işe sokma bahanesiyle. Torpille geçen çok insan var, ortada kalan da. Yazacak çok şey var da neyse.