- 26 Ocak 2015
- 648
- 935
- Konu Sahibi twettygirl
İşsizlik yüksek ol
Hala puana takılmışınız. ÖSS de aldığın puan hiç bir şeydir. Gerçek hayatta karşılığı 0'dır. İletişim bölümü mesela, fiziğin iyise güzel bir iş bulursun istersen ÖSS'den barajı zar zor geç önemli değil. Prezentabl olmanın en önemli olduğu sektörlerden biridir. Benim kuzenim afedersiniz 2. deneyişinde geçmişti barajı, bu arkadaş gibi iletişim mezunu. Ama kızda inanilmaz bir fizik var ve ikna kabiliyeti var, şu an Borusan'da satış danışmanı ve primlerle beraber çok çok iyi paralar kazanıyor.
Insanlar ÖSS de inanilmaz puanlar yapıyor, mezun olduktan sonra komik maaşalr teklif edilince haliyle üzülüyor. O puanların gerçek hayatta karşılığı 0. Tıp gibi bölümler istisna.
Öss'de aldığın puanın hayatta karşılığı maalesef ki sıfır olamıyor. O puana göre bölümünü seçiyorsun, o puana göre okulunu seçiyorsun kısaca o puana göre hayatına yön veriyorsun. Aslında o alınan puan = senin gelecekteki hayatın. Keşke böyle olmasa insanların kaderi bir iki saatlik sınava bağlı olmasa ama ne yazık ki sistem böyle.
Ayrıca biraz gerçekçi olmak lazım. Sen şimdi üniversite mezunu bir bireysin ve her üniversiteden alınan diplomanın eşit değerde olduğunu iddia edebiliyor musun cidden? Ya da senin gözünde öss'de zorla barajı geçmiş bir öğrenciyle, derece yapmış bir öğrenci aynı kefede mi? Yapmayalım lütfen burası Türkiye. Hani işverenlerin mezun olunan okul umrunda değil diyorsun ya peki ben neden bir ilana baktığımda Odtü, İtü, Boğaziçi mezunu önceliklidir yazılarını görebiliyorum yeri geldiğinde. Ben bu 3 okuldan da mezun değilim ama bu 3 okulun eğitimlerinin de benim okulumdan iyi olduğunu biliyorum. Şimdi gelip burada kendimi ve okulumu yüceltmek için Odtü'yü karalasam komik duruma düşerim di mi? O yüzden senin verdiğin cevapta bana komik geliyor kusura bakma.
Son olarak hani okul önemli değil, işveren senin ne katacağına bakar diyorsun ya. O aşamaya gelebilmek için yıllar geçirmiş olmak gerekiyor. Sallıyorum 10 yıllık tecrüben var, harika eğitimler almışsın, çok önemli pozisyonlarda çalışmışsın, anadilin gibi ingilizce konuşuyorsun. Bu durumda artık niteliklerin okulunun önüne geçmiştir, yani mezun olduğun okulun önemi sonlarda almıştır yerini. Ama yeni mezun ya da çok az tecrübesi olan bir birey için iş hayatının başında bal gibi de okulu, eğitimi ve sahip olduğu yabancı dil bilgisi önemlidir.