Canım mühendisler için en kötü 2500tl'den işe başlıyor falan demişsin, aynı ülkede mi yaşıyoruz diye şüphe etmedim değil doğrusu. Bende mühendislik fakültesinden mezunum okulum da sayılı üniversiteler arasında. Sadece kendi bölümüm için yazmıyorum bunları çünkü hemen hemen her mühendislik bölümünden arkadaşlarım oldu. Eğer kendi çabanla torpilsiz olarak yeni mezun bir şekilde iş bulmuşsan çoğu firmanın teklif ettiği ücret bin lira falan. Bahanesi de sen yeni mezunsun biz seni yetiştiricez, işi öğreticez. Yani yetiştirmek üzere mühendis adı altında asgari ücret teklif ediyorlar neredeyse.
Tabi şöyle köklü büyük firmaları dahil etmiyorum bunlara. Onlar genelde hakkını veriyorlar. Ancak oralara girmek de sağlam torpil istiyor ilk etapta. Ama diğer küçük ve orta ölçekli işletmelerde çalışıyorsan adam seni sömürebildiği kadar sömürmeye çalışıyor. Hani neredeyse diplomalı köle arıyorlar aynen o misal.
Belki bu yazdığıma kızacaklar olur ama bence herkes üniversite okumamalı. Kontenjanlar böyle deli gibi artmaya devam ettikçe, barajı anca geçebilen insan bile 4 yıllık bölümlerden mezun oldukça teklif edilecek ücretler bunun üzerine çıkmaz. Çevremde okumayan insan yok resmen. Misal lisede sınıfımızda bir çocuk vardı atıyorum 10 ders varsa 9'u zayıf gelirdi de, babası zengin diye müdür ondan para falan alır bir şekilde geçirirdi onu derslerden. O çocuk bile mühendis olmuş, babası bastırmış parayı özelde okutmuş.
Demem o ki, artık herkes diplomalı. Dışarıda da milyonlarca işsiz insan var, üstelik bunların çoğu üniversite mezunu. Adam biliyor ki o teklif ettiği 1000 lirayı sen kabul etmesen illa kabul edecek başkalarını bulacak. Şu kontenjanlara falan bir düzenleme gelmediği ya da maaşlarla ilgili yasal bir düzenleme yapılmadığı sürece okuyan insanlar haklarını hiç bir zaman doğru düzgün alamayacak.