dün burayı okudum ve aklıma ramazan geldi hemen.Ramazan ayında bir tek istar yapabildim, 5 kilo verdim,istediğim her şeyi de yedim.Diyet yaparken en büyük hatam hep 6 öğün yapmaya çalışmak oldu.Olmuyordu bir türlü, o ara öğünleri hatta bazen öğle yemeği bile yemek bana zor geliyordu açıkçası.Ramazanda ise kendimi daha zinde hissettim, üstelik çalışıyordum.Sadece spor yapamadım o kadar.
O kadar pes etmiş, yeniden başlamış biri olarak bir de bunu deneyeyim diyorum.Zaten "açlık orucu "yapmak istiyordum beden temizliği için önce böyle başlarım ben de.
Sabah kalkınca kahvaltı yapamıyorum pek, bazen de yapıyorum ama 10 doğru yapıyorum.Şimdi nasıl bir planlama yapmam lazım acaba?Biri bana anlatsa.
Merhaba !
Biliyomusun bende ramazan da karar verdim bu metodu uygulamaya. Uzun zamandir arastiriyodum ama bir turlu cesaret edemedim, yapamam, çok zor olur vs.
Sonra bir gun, ramazan da (malum bu sene gunler de epey bir uzundu), dedim ben aç susuz bunca saati dusup bayilmadan geçirebiliyosam bunu hayli hayli yaparim.
Konu çok basit aslinda, günde belli saatler arasinda yiyosun sadece, geri kalan zaman "oruç" zamani oluyo. Oruç zamani içinde kalorisiz, enerji vermeyen sivi tüketmek serbest.
Yemek süresi içinde ise, herhangi bir kisitlama yok. Tabii saglikli yiyecekleri tercih etmekte her zaman fayda var. Nasil olsa butun gun bisey yemedim diye mesela her gun pizza hamburger patates kizartmasi tarzinda bir beslenme sekli çok saglikli olmaz diye dusunuyorum.
Saatleri kendin belirliyosun. En çok uygulanan süre 16 saat oruç / 8 saat yemek. Ve aksam yemegi yerine sabah kahvaltisinin atlanmasi tavsiye ediliyo.
Aclik süresi ne kadar uzun olursa etkisi o kadar çok artiyomus.
Hepsi bu :)
Ben 16/8 ile basladim, su an 20/4 e yaklastim.
Dedigin gibi, bir kaç gunden sonra insan kendini daha zinde ve neseli hissediyo. Bir de, zamanla seker istegi kendiliginden azaliyo sanki. Nedeni bumu tam bilmiyorum, ama son 2 haftadir canim gerçekten tatli çekmiyo, ki ben çikolataya asla hayir diyebilen birisi degilim normalde.
Aclik orucu dedigin nedir tam olarak ? 24 saatlik oruçmu ?