Merhaba konunuz dikkatımı çekti tebrik ediyorum sizi ve azminizi.bende birkaç birşey sormak istiyorum.yemek saatlerini belirleyebiliyormuyuz? Mesela ben erken kalkan biriyimdir.öğlen saat 1 gibi yemeğimi yiyip ara öğünü 4 te yapsam ve akşam yemeğimizde saat 7 de bitirmiş olsam olabilirmi? Birde süt ve süt ürünleri hakkında birşeyler yazmışsınız aksine ben çok seviyorum ve yemeklerimde ayran yogurt mutlaka tüketmek isterim.gecede mutlaka tarçınlı sütümü içerim.sizce bu şekilde yapmak doğru sonuç verirmi? Daha araştırmadım fakat rica etsem bana biraz bu konuda bilgi verirmisiniz :)
Merhaba !
Evet evet, saatleri siz belirleyebiliyorsunuz. Onemli olan minimum 12 saat açlik süresi birakmak, ve bu sürenin mümkün oldugunca sabah saatlerini kapsamasi.
Bir de unutulmamasi gereken sey, bu metod ile amaçlanan, daha az yemek degil, ama farkli bir sekilde yemek.
Dolayisiyla bahsettiginiz saatler bana göre gayet uygun. Aksam 7den ertesi gün saat 1e kadar, toplam 15 saat gida tüketmemis oluyosunuz, bence süper bir baslangiç olur.
Yalniz gece yatarken içeceginiz sütü ya birakmaniz gerekicek, yada saatini degistirmeniz. 7den sonra agziniza alacaginiz ve kalorisi olan hersey insülin salgilanmasini sagliyacagi için, "oruç" süresini bozmus oluyo.
Vazgeçemem diyosaniz, en geç gece saat 11de içerseniz, ertesi gün saat 1e kadar yine 12 saat açlik süreniz olmus oluyo.
Dikkat etmeniz gereken bir diger konu ise, günlük kalori tüketiminizin belli bir seviyeyi geçmesi, kadinlar için bu genelde 1700-1800 kalori arasi oluyo. Bunun disinda tüketeceginiz kaloriler maalesef her seye ragmen yag olarak depolaniyo : /
Sütle ilgili mevzu daha çok tercih meselesi diyelim. Ama dogru tercihleri yapmak için bilinmesi gereken seyler de oldugunu düsünüyorum. Tamamen saglik yönünden bakarsak, günümüzde hayvanlarin beslenmesi o kadar kötü ki, verilen ilaçlar, antibiyotikler, hepsi sütün içinde bulunuyo. Ve kötü kosullarda tutulduklari için, yasadiklari stres hem etlerinin besin degerini dusuruyo, hem de dolayisiyla sütün.
Bunun disinda, süt tüketimi, süt sirketlerinin büyümesine paralel olarak artti. Eskiden insanlar çok nadiren tüketirlermis, alim gücünün artmasi ve hayvan çiftliklerinin daha çok fabrikaya benzer bir hal almasiyla, üretim, ve dolayisiyla tüketim de artti. Gerçekten saglik için faydalimi peki ? Orasi hiç te kesin degil iste. Kalsiyum efsanesi çikardilar, kemikler için olmazsa olmaz diye beynimize islendi senelerdir. Ama dünyada en az süt tüketen toplumlarda, en az kemik hastaliklari görülüyo, ve bunun tersi de dogru, en çok tüketen ülkeler en çok kemik hastasina sahip. Tesadüf olabilirmi ? Bunun disinda kanser, diyabet, otoimmün hastaliklarla sütün baglantisini ortaya koyan bir çok bilimsel tezler de var.
Ve bunun gibi bir sürü sey, simdi listelesem çok uzun sürer : ) Tamamen birakilmasa da, tüketiminin azaltilmasinin ve mümkün oldugunca UHT ürünler yerine, dogal beslenmis hayvanlardan elde edilen sütü kullanmanin gerçekten faydali oldugunu düsünüyorum. Ama dedigim gibi, bu bir tercih meselesi :)