Gril sen ne yazdigini unutuyor musun yoksa bilerek mi yapiyorsun?yoo. bazı arkadaşlar mecburi olsun dedi ben de o zaman arapça da mecburi olsun dedim.
yoksa seçmeli olması mantıklı olan.
buradan hükümete nasıl ulaştın onu da anlamadım.
arapça biliyorum, yazıp okuyabiliyorum.
konuşma ve anlama yok.
o yüzden ilahiyat okumam lazım.
tıpkı ingilizce gibi.
yalnız türkçe yazdığım halde anlaşamıyoruz, garip olan bu.
söylemediğimiz savunmadığımız şeyler üzerinden saldırı var.
olsam iyi olurdu da kılık kıyafet engelini aşamadım ingilizceyi aşamadığım gibi.
işte batı=modern=ilerici anlayışımız ingilizce bilmek ve baş örtmemek olunca, ingilizce ve arapça seçme konusunda bile hemen bir küçümseme moduna giriyoruz, ne güzel.
ev hanımı olup da yabancı dil bilene denk gelmediniz sanırım. ya da batı özentisi öğretmen olup da geri kafalılıkta önde gidenlere de denk gelmediniz.
doğrusu normal yazışırken dahi beni hayal kırıklığına uğratıyorsunuz.
ne diyeyim ben arapça bilen, üniversite okuyan sıradan ev hanımıyım (okuma ve yazma olarak), siz ingilizce bilen çalışan ekonomik bağımsızlığı olan üst seviyede bir hanımsınız.
Arkadasim duzeltmek isterim seni konusma ve anlama yoksa sen arapca bilmiyorsun arap alfabesini okumayi ve yazmayi ogrenmissin sadece. Dil bilmek baska sey. Alfabeyi okuyabilmek baska..arapça biliyorum, yazıp okuyabiliyorum.
konuşma ve anlama yok.
o yüzden ilahiyat okumam lazım.
tıpkı ingilizce gibi.
yalnız türkçe yazdığım halde anlaşamıyoruz, garip olan bu.
söylemediğimiz savunmadığımız şeyler üzerinden saldırı var.
İşte sizin reddetmeniz ingilizcenin global dil olduğu gerçeğini değiştirmiyor diyorum ben de.
İngilizce dersinize müzik öğretmeniniz girmiş, ne öğrenmeyi planlıyordunuz ki? Devlet okullarında okudum 17 sene. Gayet de güzel öğrendim ingilizceyi. Sizin müzik öğretmeni şanssızlığınız olmuş.
Öğretmen olmayın ne olur, rica ediyorum. Ev hanımı, esnaf falan birini seçin. Sanayici olun ama öğretmen olmayın.
genel olarak benzer şeyler söylüyoruz ama biz aynı ülke vatandaşları belki dindaşları olarak sadece dilden ibaret olan arapça konusunda dahi restleşiyoruz. ana konu üzerinde konuşamadan dine siyasete geliyor konu. ticaret bile konuştuk bir ara.Dil eğitimi bir ihtiyaçtır, bu ihtiyaçlar duruma göre değişir, mesela kızkardeşim Ithalat ve Ihracat yapan bir firmada, mecburen İngilizce öğreniyor, işi öğrenmesini gerektiriyor çünkü, İngilizce öğrendikten sonra Çince de öğreneyim diyor zira Çin'e de açılmışlar, Çat pat konuşabilecek düzeyde bile olsa öğrenmem iyi olur diyor, siz Arap ülkeleriyle iş yapıyorsunuzdur Arapça Öğrenmek istersiniz ya da inancım gereği der öğrenirsiniz, Rusça bilsem Rus olacak halim yok, burda insanlar sanırım dayatma olursa kısmındalar ama yorumlardan birinde Osmanlıca'yla ilgili bir yorum vardı sanırım, Osmanlıca içinde çok konuştuk ama çocuklar öğrendi mi? Hayır, çünkü bu dile hakim öğretmen yok şu anda.
Bu tip haberler biraz kamu oyu araştırması, nabız yoklamadır, inatlaşma restleşme olursa şaşırmam, misal şöyle bir söz duyarsam: - Efendim, neymişşşş çocuklarımız Arapça öğrensin istemiyorlarmış, dinlerini öğrenmesinlerrr, coni, maykıl ne diyor öğrensinler istiyorlar, yahu coni ne bilsin senin dinini.
Arap turistler büyük para bırakır. az önce de örneği verilmiş, Dubai gibi Arap Turzimin'in cenneti olduğu ülkelerde konuşma dili İngilizcedir.benim bildigim londrada buyuk alisveris caddelerindeki butun buyuk magazalar muhakkak arapca bilen bir tezgahtar bulundurur. cunku parayi en cok birakan arap turistlerdir. sizin bahsettiginiz hangi ulke bilmiyorum mesela cezayir morocco lubnan falan ingiliz degil fransiz somurgesiydiler ve ingilizce degil fransizca bilirler.
suudiler emiratiler degil de genelde o ulkede yasayan buyuk gocmen nufusu konusur ingilizceyi.
arapca konusan ulke cok fazla, arapca bilip ingilizce bilmeyen nufus da cok. arapca ogrenmek
italyanca ogrenmekten falan yegdir .
tamam işte tıpkı ingilizce gibi. şu ana kadar öğrendiğim mecburi ingilizce den kalan da my name is, this is. anlamıyorum ve okuyamıyorum.Arkadasim duzeltmek isterim seni konusma ve anlama yoksa sen arapca bilmiyorsun arap alfabesini okumayi ve yazmayi ogrenmissin sadece. Dil bilmek baska sey. Alfabeyi okuyabilmek baska..
onu espri yapan arkadaşlardan çaldım. arapça öğrenip dubai de zengin olma hayali esprisi vardı sanırım.
yerel okullar değil mi zaten konu?
valla iyice dağıldık.
konu en başından beri yabancı dillerin seçmeli olması, ingilizce nin de aynı muamaleyi görmesiydi.
dubai ile okuduklarımdan yola çıkarak sadece örnek veriyorum.
japonya da örnekti, almanya ve çin de. oralarda da resmi ve okullarda mecburi dil ingilizce olmalı o halde, yerel halk da sefil olmalı.
hmm anladım. ingilizce muhteşem dil.
bana uyar, senin yüzünden tüm belissalardan soğudum zaten.Gril sen ne yazdigini unutuyor musun yoksa bilerek mi yapiyorsun?
Bir açıklık getir de once.
Bazi arkadaslara degil bana yazdigini söylüyorum ben.
Neyse vazgectim Allah askina sen bana yazma ben de sana yazmayim.
tamam işte tıpkı ingilizce gibi. şu ana kadar öğrendiğim mecburi ingilizce den kalan da my name is, this is. anlamıyorum ve okuyamıyorum.
anlaşamıyoruz bu bariz.
ingilizce de arapça gibi seçmeli olsun. niye arapçaya öcü muamelesi yapılıyor?
ingilizce senelerdir mecburi ama hala gelişmekte olan ülke seviyesindeyiz.
ne alaka din iman hükümet?
tamam işte en başından da yazdığımız gibi herkes ne yazdığını, en anlatıldığını öğrensin. arapça bu yüzden lazım, mecbur.
bana uyar, senin yüzünden tüm belissalardan soğudum zaten.
bu yazdiklariniz icin kaynaginiz var mi?
gercek disi geldi bana.
Ben ogretmenim ve grill ile ayni fikirleri paylaşıyorum. Istifa etmemi ister misiniz? Bana başörtümü cikarmayi reddedince 'o zaman çalışmayıp evde oturacaksin' diyen müfettişi hatirlattiniz.
bakin benim tarih hakkinda cok bilgim yok, isime geleni biliyorum.Arap turistler büyük para bırakır. az önce de örneği verilmiş, Dubai gibi Arap Turzimin'in cenneti olduğu ülkelerde konuşma dili İngilizcedir.
Arap Coğrafyası zaten doğrudan sömürge dönemi geçirmiştir, konumuz İngilizce olduğu için İngilizce'den bahsettim, yoksa Fransız sömürgesi olan Cezayir'de elbette İngilizce konuşulduğunu sanmıyorum.
Arapça bilip İngilizce bilmeyen nüfus çok, ve onların yaşam seviyelerine bakın. Arap kadınları zaten çoğunlukla iş hayatında olmadığından İngilizce bilmezler, Şeyhlerin ve zenginlerin hemen hemen bütün çocukları (kız erkek dahil) İngilizce de diğer dilleri öğrenirler ve konuşurlar, Arap Şeyhlerinin halkın karşısına çıkan resmi eşlerinin bazıları da bilir.
yani o Arapça biliyor, İngilizce bilmiyor dediğimiz Araplar zaten gelir seviyesi düşük Araplar.
ama Arap Yarımadasında, doktor, mühendis, tüccar vs gibi kaymak tabakadaki beyaz yakalılar ve zenginler yabancı dil bilir ve konuşur. ki Okulda öğreneceğiniz Arapça Fasih Arapça denen Arapçadır, yani resmi Arapçadır, gazetede, kitapta falan kullanılır günlük hayatta kullanılan Arapça Fasih Arapça değildir.
Umarım benim çocuğuma ya da yakinlarima denk gelmez sizin fikirlerinizi paylaşan öğretmen arkadaşlar. İngilizcenin global dil olduğunu kabullenmeyen, alanında uluslar arası yayınları takip etmeyen öğretmen iyi öğretmen değildir benim gözümde. Benim istegimle istifa edecek misiniz? Ki ben baş ortunuzde değilim. Umarım bu konu açıktır.
desinler siyaset bu ülkede böyle işliyor.
mhp türklük üzerinden siyaset yapıyor.
kılıçdaroğlu ihl ler üzerinden yapıyor.
bir ara çocukları Kuran kursuna göndermek yasaktı belli yaşa kadar. o yasak daha yeni kalktı.
ben arastirdim zaten burnu havada gocmenleri istemeyen devlet isleri olmayan islere burun kiviran zengin insanlar. yari ac yari tok insaatta calisanlar ise daha cok asyalilar oluyor.Dubaide yerli halkı araştırın karşınıza neler çıkacak gorun. Her şeyi hazır beklemeyin.
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?