- 24 Eylül 2013
- 9.830
- 32.154
-
- Konu Sahibi Kirpapatyam46
Kaç tane özel eğitimli ya da kaynaştırma programına dahil olan öğrenci gördünüz? Ben çok gördüm. Çok aile de gördüm. Onların çektiği sıkıntıyı gördüm. Çocukların üzgün bakışını gördüm. Buraya gelip bu insanları aşağılayan bir yorum yazmadan önce kırk kere düşünsün. Burada SALYASI AKAN ÇOCUĞU KİM İSTER yazınca oturup ağlayacak anneler var. Bunu okuyan aileler var. Kendisi sağlıklı çocuk sahibi diye üstten bakamaz kimseye. Böylesi de ancak yaşayarak anlarTövbe tövbe. Şimdi sen böyle beddua edince daha iyi Bi insan mı oldun?
Mesela sürekli kızımın kulağına gelip bağırıyor Muş.
Sıraya uzanıp ayaklarını kızımın. Üstüne uzatıyor mus
Bu nasıl iğrenç bir yorum ya? Utanmıyor musunuz hiç böyle konuşmaktan? Ben 7 yaşındaydım sınıfımda bir çocuk vardı adı Batuhan hiç unutmam, 1997 yılı. O da otizmdi hem de ağır bence ama biz bir şey bilmiyorduk o zamanlar. Batuhanın salyaları çok akardı ben silerdim, kimse onunla oynamazdı bahçede annesi gibi peşinden koşardım. Altına işerdi kimse görmesin diye yardımcı olurdum bakın yaşım 7 ya 7! Bir gün o kadar kötü düştü ki kimse yardım etmedi ona, çenesi kırıldı sandım, aldım koşarak okula götürdüm öğretmenler odasına. O kadar büyük travma oldu ki bende onun düşmesi günlerce hatta bakın yaşım 33 hala kendime gelemedim. Peki Batuhan ne mi oldu? Hala görüşüyoruz, çok da düzelmiş, akıllı bir insan olmuş. Salyası da akmıyor. Aksa ne olur ki? İnsanın başına neler geliyor, kuduz oluyor salyası akıyor. Lütfen sözlerinize dikkat edin gelir sizi bulur çok pişman olursunuz.Kimse burdan duyar kasmasın hiç kimse evladının yanında ağzının salyası akan bağıran ayaklarını üstüne atan bi çocukla otursun istemez sağlıklı çocuğa yazık değil mi kendini derse mi versin yanındakine mi keza bu davranışlar ders anında diğer çocukların da dikkatini dağıtır çocuk bu yani tiksinir rahatsız olur kaynaştırma eğitimle bu çocuklar normal çocuklar gibi mi olacak hayır ee o zaman ??
Okulda olanı öğretmenine anlat diye tembih edilen çocuk hangi olay ciddi hangi olay değil anlayamaz. O yüzden her olayı velisine anlatmalı. Bu konuda da basit bir durum yok. Birisinin kulağınızın dibinde bağırması, üzerinize ayaklarını uzatması gerçekten çok rahatsız edici bir durum. Çocuk diye konu sahibinin kızı bunu tolere etmek zorunda değil. Öğretmen sınıfın kumandanıysa tüm öğrencileri korumak zorunda. Özel öğrenci var diye diğer öğrenciler ihmal edilmemeli. Öğretmen için velilerden gelen geri dönüşler de kıymetlidir. Buna göre bir çözüm bulur. Gerekirse kaynaştırma öğrencisinin durumu da tekrar değerlendirilebilir. Ama bir çözüm bulunmalı, tüm sorumluluk 7 yaşındaki normal çocuğun sabrına bırakılmaz.O tarz büyük meseleler için değil daha arkadaşlar arası çocukça hareketler sınıfın düzeni gibi şeyler
Çocuk ebeveynine söylese bile ebeveyn şiddet istismar gibi durumlara müdahil olsun zaten ancak diğer şeylere de karışmasınlar
Çok saçma geliyor bana anne babanın bu kadar karışması doğru gelmiyor
Belki biz öyle yetiştiğimizdendir
Bizim ortaokulda normal olan ama bu tur davranışlar sergileyen bir çocuk var. Ailesi kâğıt topluyor. Görüyorum. Bu çocuk gecen sene cok sorun çıkardı küfür şiddet herşey var. Hatta okula bıçakla geldiği bile oldu. Gecen sene uzaklaştırma aldı. Yine ayni okulda. Okulda birisine takılıyor mesela sonra olaylar büyüyor babası okula geliyor ve müdürle tartışıyorlar. bütün okulun gözleri önünde oluyor bu olaylar. Çocuga da birşey diyemiyorum ailede ne görse onu uyguluyor sınıfında kilere. Dediğiniz gibi öğretmenler çaresiz milli eğitim geri gönderiyor. Ama bu çocuk normal özel bir çocuk değl. Özel bir eğitim alması gerekmiyor. Mafya adamı gibi birşey ve tehlikeliKonu sahibi sizi tamamen haksız bulmadım.
Bizde de var böyle bir durum. 3 yıldır öğretmene de öğrencilere de kök söktürdü canı sağolsun.
Dehb li bir çocuk. Aşırı şiddet eğilimi var ve küfrediyor. 4. Sınıf bu yıl, e haliyle büyüdü, irileşti gelişti, vurduğu acıtıyordur yani.
Öğretmenin özverisini, çocukların yaklaşımını görmeniz lazım. Onu kazanalım oynayalım arkadaş olalım diye çok çabaladılar ama olmayınca olmuyor.
Aile de ilgisiz. İlaçlarını vermiyorlarmış sanırım.
Her gün bir şiddet olayı var ama dönem dönem büyük olaylı şiddet oluyor,öyle bir dönemdeyiz biz şuan. Okulu karıştırdı.
Çözümü yok malesef.
Öyle, benim çocuğumun yanına oturmasın olayı değil bizdeki.
Otursun benim için sıkıntı değil. Tertemiz, çiçek gibi çocuk.
Zaten sıkça yer değişimi oluyo herkes herkesle oturuyor.
Ama şiddet ve küfür (bel altı inanılmaz küfürler) olunca, işte o zaman iş değişir. Kimse sopa yemeye gitmiyor okula.
Şimdi büyüdüler de, özel bölgelere dokunma başlamış sanırım. Bunlar katlanılacak şeyler değil.
Uzun oldu farkındayım ama üstüne geldi bu konu.
İdareciler çözümsüz. Öğretmen çaresiz.
Çocuklar mağdur.
Ama özel çocuk da mağdur!
Çok da tatlı, kimse dışlamıyor onu aslında ama öfkeli işte...
Ha, bu çocuğu kazanmak için diğer 19 çocuğu şiddete maruz bırakmak da olmaz elbette.
Ne olacak bilmem.
Bunca zaman idare edildi,öğretmen müthiş biri ama ortaokulda ne yapacak mesela,insan düşünmüyor değil.
Zorlanacaktır. İnşallah büyüdükçe sakinleşir diye umuyorum ben bizimkini.
Allah yardımcı olsun, zor şeyler. Yaşaması da zordur.
Bence şiddet yoksa aykırı davranışları tolere edilebilir. Ama şiddet başka işte....
Selam kizlar
Kızım birinci sınıf öğrencisi
Ve sınıflarında kaynaştırma öğrencisi var.
Bir kaç gün önce kaynaştırma öğrencisi çocuk yanında ki arkadaşini rahatsız ettiği için öğretmen kızıma sormuş oda tamam demiş.Ve kızım geçmiş. Çocuğun yanina
Ama çocuk çok rahatsızlık veriyormis kızıma, bana söyleyince kızım bende, öğretmenim yerini değiştirmissiniz kızımin arkadaşi rahatsız ediyormuş çok müdahale etmek istemiyorum ama neden değiştirdiğinizi merak ettim falan diye sordum.
Öğretmen de farkındayim biraz sabret sin degistiricem zaten dedi ok dedim üstünde durmad im şimdi uyku öncesi sohbette öğrendim çocuğun özel bir çocuk olduğunu ciddi rahatsızlık verdiği ni kızıma
Ah yavrum ona da üzüldüm tabi keske asla amacım neden çocuğumla oturuyor olayı da değil ama kızım çok rahatsiz mis .
Ve dediğim gibi özel birey olduğunu şimdi öğrendim.
Ne yapsam bilemedim öğretmenimizle tekrar konuşsam mi konuşmadan mi.
Nasıl bir tutum sergilemeliyim bilmiyorum.
Lütfen yargılamayin.
Tabiki kucakliyacaz topluma kazandıracağız ama bilemedim işte nasıl bir tutum sergilemeliyim.
Napalim özel gereksinimli çocukları öneriniz nedir , her şeyi aşırı bilen birey ?Kimse burdan duyar kasmasın hiç kimse evladının yanında ağzının salyası akan bağıran ayaklarını üstüne atan bi çocukla otursun istemez sağlıklı çocuğa yazık değil mi kendini derse mi versin yanındakine mi keza bu davranışlar ders anında diğer çocukların da dikkatini dağıtır çocuk bu yani tiksinir rahatsız olur kaynaştırma eğitimle bu çocuklar normal çocuklar gibi mi olacak hayır ee o zaman ??
Bende sinifta ozel ogrenciyle okudum ilkokulda gercekten berbatti .yasmaayan bilmez .en son sinifta pipisini cikarip gostermeye baslamisti ilkokul 1 deki cocuk .hic bisey yokken bianda kriz gecirip çığlıklar atmaya baslardi .Lütfen linçlemeyin yazmışsınız da şu yazdıklarınıza ne yazılır.?
Rahatsız ediyormuş derken ne yapıyormuş mesela? Bence sırf özel öğrenci olduğundan rahatsızlık duyuyorsunuz.
Belki vicdansızca olacak ama sürekli çocuğunuzun kulağına bağıran ve ayaklarını üzerine uzatan bir sıra arkadaşıyla ne kadar verimli ders işleyebilir okulda ne kadar huzurlu olabilir ki .Selam kizlar
Kızım birinci sınıf öğrencisi
Ve sınıflarında kaynaştırma öğrencisi var.
Bir kaç gün önce kaynaştırma öğrencisi çocuk yanında ki arkadaşini rahatsız ettiği için öğretmen kızıma sormuş oda tamam demiş.Ve kızım geçmiş. Çocuğun yanina
Ama çocuk çok rahatsızlık veriyormis kızıma, bana söyleyince kızım bende, öğretmenim yerini değiştirmissiniz kızımin arkadaşi rahatsız ediyormuş çok müdahale etmek istemiyorum ama neden değiştirdiğinizi merak ettim falan diye sordum.
Öğretmen de farkındayim biraz sabret sin degistiricem zaten dedi ok dedim üstünde durmad im şimdi uyku öncesi sohbette öğrendim çocuğun özel bir çocuk olduğunu ciddi rahatsızlık verdiği ni kızıma
Ah yavrum ona da üzüldüm tabi keske asla amacım neden çocuğumla oturuyor olayı da değil ama kızım çok rahatsiz mis .
Ve dediğim gibi özel birey olduğunu şimdi öğrendim.
Ne yapsam bilemedim öğretmenimizle tekrar konuşsam mi konuşmadan mi.
Nasıl bir tutum sergilemeliyim bilmiyorum.
Lütfen yargılamayin.
Tabiki kucakliyacaz topluma kazandıracağız ama bilemedim işte nasıl bir tutum sergilemeliyim.
Şimdiye kadar 4 kaynaştirma öğrencim oldu hepsi birbirinden sessizdi varlıkları yokluklari birdi.hepsi bir değil diğer sınıflarda çok yaramaz arkadaşlarını döven öğrenciler de vardı.dediginiz şeyleri yapiyosa kızınız rahatsız oluyordum,tekrar söyleyin ogretmenine
Genelde hocalar sessiz sakin sesini cikaramayan cocuklari bu tarz ogrencilerin yanina oturtuyor ki biliyor sesini cikarmaz idare eder.yaramaz bir çocukla ozel gereksinimli cocuklar bambaska kendim de okudum .maalesef kaynaştırma adi altinda bu cocuklarin tum cilesi zorlugu henuz kucucuk sinif arkadaslarina ve hem normal hemde oz çocuklarla ayri ayri ilgilenilmesi beklenen normal bir ogretmene yukleniyor.Okulda olanı öğretmenine anlat diye tembih edilen çocuk hangi olay ciddi hangi olay değil anlayamaz. O yüzden her olayı velisine anlatmalı. Bu konuda da basit bir durum yok. Birisinin kulağınızın dibinde bağırması, üzerinize ayaklarını uzatması gerçekten çok rahatsız edici bir durum. Çocuk diye konu sahibinin kızı bunu tolere etmek zorunda değil. Öğretmen sınıfın kumandanıysa tüm öğrencileri korumak zorunda. Özel öğrenci var diye diğer öğrenciler ihmal edilmemeli. Öğretmen için velilerden gelen geri dönüşler de kıymetlidir. Buna göre bir çözüm bulur. Gerekirse kaynaştırma öğrencisinin durumu da tekrar değerlendirilebilir. Ama bir çözüm bulunmalı, tüm sorumluluk 7 yaşındaki normal çocuğun sabrına bırakılmaz.
Yok bacım artık hiç birimiz gelsinler başımızın üstünde yeri var demiyor, bezdik. Mümkünse kimse gelmesin.Bu durum Suriyeli göçmen röportajı gibi. Mikrofon uzatılan herkes, "Tabiki gelsinler, biz misafirperver bir milletiz, onlar zor durumda, başımızın üzerinde yeri var." diyor. "Peki, bu Suriyeli akşam size misafir olsun." deyince ben tanımadığım insanı eve almam, bana ne!" diyorlar.