-
- Konu Sahibi Kirpapatyam46
Bizim sınıfta kendisini kontrol edemeyen bir çocuk var, bakın dile kolay 2 yıldır çocuğumla birlikte empati yapıyoruz, sınıfta bağırmanın yanı sıra etrafa sürekli katlanarak şiddet uyguluyor, misal bir gün teneffüste durduk yere koşup gelip çocuğumun yüzüne yumruk atmış başka veli de görmüş, hadi geri dönülmez birşey olsaydı, aile durumu normallestirme derdinde, bizi geçelim öncelikle kendi çocuğu için uzman desteği ile ne öneriliyorsa ilaç, terapi vs. onu yapması gerekiyor ama yapmıyor, yavrum iyice içine kapandı, ben çocuğumu nasıl koruyacağım bilemiyorum
toplantılarda tüm veliler aynı durumdan muzdarip, ben artık sorunu umursamaz ailede görüyorum, müdüre giden olmuş "adres kaydı burda sizin çocuğun yerini değiştirelim demis" zihniyete bakın, nasıl bur yol bulurum bilemiyorum ama bir sonraki sorunda üst mercilere şikayet etmeyi düşünüyorum umarım gerek kalmaz2 yıl bu konuyla ilgili hiç kimse hiçbir şey yapmadı mı gerçekten? Sizler çocuklarınızı sokakta bulmadınız sonuçta, üstelik ailesi üstüne düşeni yapmıyorsa çoktan ilgili merci neresiyse şikayet ederdim ben olsam. Küçücük çocuğun ömründe 2 yıl böyle bir duruma maruz kalması normal gelmiyor bana. Bunun adı empati değil...
Özel eğitim öğretmeni değilim liseden çocuk gelişimi özel eğitim bölümünden üniversite ise sosyoloji bölümünden mezunum yani öğretmen değilim. Zaten öğretmenim yazmadım dikkatli okuyalımAllah hiçbir özel çocuğu sizin elinize düşürmesin! Özel eğitim öğretmeniymiş! Ben de Adriana Limayım!
Siz anlatınca benim de aklıma geldi. İstanbul’da bir okula atandım. İlk ders bir sınıfa girdim. 4. Sınıf. Sınıfta otizmli bir öğrenci varmış. Ben yoklama alayım derken bir anda yerinden kalkıp bağırmaya başladı. O arkadaşlarının bir anda onun koluna girip, sakinleştirip onu yerine oturtmasını görmeliydiniz. Sınıf çocuğu öyle sahiplenmişti ki, çocuk sakıncalı bir şey yaptığında kendi aralarında sözsüz anlaşıp müdahale ediyorlardı. Annesi de yaz kış demeden çocuğu hergün okula getirip kapıda bekliyordu.Kızınız tıpkı diğer çocuklar gibi rahatsızlıklarını kendisi dile getirsin .Siz onun adına konuştukça o bunu hiç öğrenemeyecek.Ortaokulda öğretmeniyim hala veli geliyor çocuğunun adına bir şey anlatmaya.Rahatsız olduğu çocuğun kaynaştırma olup olamasının bir önemi yok , hertürlü sizin öğretmenle konuşmamanız gerektiğini düşünüyorum
Öte yandan da öğretmenin muhakkak bir planı vardır mesela hem kaynaştırma öğrencisini sınıfa entegre edebilmek hem de diğer çocukların dikkatini dağıtmamak ve ona karşı olumsuz fikir geliştirmelerini önlemek adına hepsinin yanında bir süre oturmasını sağlamak gibi.Zamanla çocuklar birbirine o kadar güzel adapte oluyor ki anlatamam hem o arkadaşlarına rahatsız vermemeyi öğrenecek hem de diğerleri onu hoşgörebilmeyi. Bakanlığın en güzel uygulaması bu kaynaştırma eğitimi .O minicik kalpler nasıl bir merhamet ve insanlıkla doluyor sınıflarındaki o bir öğrenci sayesinde anlatamam.
Bizzat şahit olduğum bir olayı paylaşmak istedim 8. sınıflarda hem bedensel engelli hem de zihinsel engelli bir öğrencim vardı. Altını ıslatmış tahtaya çıktığında onu farkeden sınıftan bir çocuğun montunu kapıp onun belıne baglamaya calısmasını ve bir sınıf ergenin bu durumu anlamalarına rağmen ,sınıfta en ufak bir gülüşmenin olmadığını hatta üzüldüklerini söylesem sizlere...Yok yok öyle elit bir mahalle okulu falan değil.Ama bu çocukların çoğu ilkokuldan da arkadaş.O çocuğu kardeşleri gibi sahiplenmişler.Kendi dönemimi düşünüyorum da o kız bir daha utancından okula dahi gelemezdi her gördüklerinde dalga geçerlerdi eminim.Fark ne benim dönemimle şimdikiler arasında ? Aksine yeni nesil çok daha kıyımsız...Onlar farklılıklar konusunda eğitildi biz eğitilmedik hep onlardan izole bir şekildeydik okulda onlardan ayrı sınıflarda,hatta ayrı katlarda . Bahçede tenefuste bile korktuk acaba bize zarar verirler mi diye kaçtık.Neyse çok uzattım .Farklılıklar zenginliklerimiz her iki tarafta birbirine çok şey öğretecek.
Kaldı ki bu rahatsız olan çoçukta çok küçük 6 yaşında belki gerçekten rahatsız oluyor. Yani karşıdaki özel bireyi anlayacakBu öğretmenin işine karışmak değil yalnız. Çocuk hiç Bi zarar vermiyor olur onla oturmasın bilmem neyini beğenmiyorum dersin o zaman öğretmenin işine karışmış olursun. Ama dersteyken çocuğun üzerine ayağını uzatıp kulağına bağırıp bütün dikkatini dağıtıyor belki okuldan büsbütün soğuyacak bu çocuk da. Karşı taraf özel Bi çocuk tabi ki hassas olunmalı ama iki çocuğun da iyiliği çıkarı düşünülmeli.
Öğretmen bunu ayarlayacaktır. Sınıf içine karışmaktan vazgeçin lütfen. "Kaynaştırma" öğrencisi adı üzerinde, 1 hafta kızınızla 1 hafta başka birinin oğluyla ,1 hafta başka birinin kızıyla oturacak. Böyle böyle eğitilip rahatsızlık vermemeyi öğrenecek.Selam kizlar
Kızım birinci sınıf öğrencisi
Ve sınıflarında kaynaştırma öğrencisi var.
Bir kaç gün önce kaynaştırma öğrencisi çocuk yanında ki arkadaşini rahatsız ettiği için öğretmen kızıma sormuş oda tamam demiş.Ve kızım geçmiş. Çocuğun yanina
Ama çocuk çok rahatsızlık veriyormis kızıma, bana söyleyince kızım bende, öğretmenim yerini değiştirmissiniz kızımin arkadaşi rahatsız ediyormuş çok müdahale etmek istemiyorum ama neden değiştirdiğinizi merak ettim falan diye sordum.
Öğretmen de farkındayim biraz sabret sin degistiricem zaten dedi ok dedim üstünde durmad im şimdi uyku öncesi sohbette öğrendim çocuğun özel bir çocuk olduğunu ciddi rahatsızlık verdiği ni kızıma
Ah yavrum ona da üzüldüm tabi keske asla amacım neden çocuğumla oturuyor olayı da değil ama kızım çok rahatsiz mis .
Ve dediğim gibi özel birey olduğunu şimdi öğrendim.
Ne yapsam bilemedim öğretmenimizle tekrar konuşsam mi konuşmadan mi.
Nasıl bir tutum sergilemeliyim bilmiyorum.
Lütfen yargılamayin.
Tabiki kucakliyacaz topluma kazandıracağız ama bilemedim işte nasıl bir tutum sergilemeliyim.
Merhabalar yorumlar özelde kapalı size dikkat dağınıklığı ile ilgili bir şey danışmak istiyorum özelden dönebilir mısınız acabaBenim kızım da özel bir çocuk. Hiperaktiviteai ve dikkat dağınıklığı var. Yaşıtları gibi konuşamıyor ve kreşte sorun yaşıyoruz. Şu an sizin yazdıklarınız yüreğimi acıttı inanın. Bence söyleyin öğretmene çocuğu sanırım en arkasındaki bir kafese yerleştirsin. Belki arkadaşlarına falan bulaşır rahatsızlığı. Mümkün olduğunca uzakta tutalım, hatta ayrı okullara atalım.