İlk okul özel çocuk sıra arkadaşı

Kimse burdan duyar kasmasın hiç kimse evladının yanında ağzının salyası akan bağıran ayaklarını üstüne atan bi çocukla otursun istemez sağlıklı çocuğa yazık değil mi kendini derse mi versin yanındakine mi keza bu davranışlar ders anında diğer çocukların da dikkatini dağıtır çocuk bu yani tiksinir rahatsız olur kaynaştırma eğitimle bu çocuklar normal çocuklar gibi mi olacak hayır ee o zaman ??
Cocuk kaynastirma ogrencisi olmasaydı da ayni seyler yasanabilirdi. 1.sinifta komut almamış sims karakteri gibi davraniyoduk unuttunuz mu? Kimi aglar, kimi beslenmesini yemek ister, kimi yürür, kimi altina kaçırır. Normal cocuklar 1 ayda adapte oluyosa ozel öğrenci daha gec olur. Benim sinifimda da vardi kaynastirma ogrenci. Ogrenme guclugu ve konusmasinda sorun vardi. Biz sayfalarca a, b, c yazarken o boyama yapardi. Biz cumlelere gectigimizde o harflere gecmisti. Onun ders icindeki çalışma kagitlari farkliydi. 3.sinifa gectigimizde daha basit matematik islemleri yapardi. O gunlerde o cocugun ortama alisrken bagirmasini, itiraz etmesini unuttuk yani ciddi bi sorun yasamadik. Okuduk, meslek sahibi olduk. O cocuguda avmde satis danismani olarak calisirken gördüm. Demekki işe yaramış aldigi egitim. Bizde okuldan sogumadik.

Evet normal cocuklar gibi oluyolar. Yukarıda ornegini verdigim sinif arkadasimin elleri titredigi icin kalem tutamazdi. Fiziksel engelide vardi ayni zamanda. Bizimle beraber tenefuslerde bahceye inemezdi. Annesi kucağına alir indirirdi. Cocuk şimdi dipçik gibi çalışıyor. Insanlara neden sans tanımıyorsunuz anlamiyorum. 2001 yilinin egitim sisteminden bahsediyorum ustelik. Şu an eminim ogretmenlerimiz daha bilgilidir bu konularda

Velilerin bu kadar her şeye müdahil olmasını doğru bulmuyorum. Bence çocuğa okulda olan problemlerin öğretmene anlatılmasının tembihlenmesi gerek
Bana veli sınıfta şöyle böyle oluyormuş diye uyarsa rahatsız olurdum. Oranın kumandanı öğretmen dimi veli niye müdahil oluyor
Okulda olan problemi çocuk öğretmene de ebeveyne de anlatmalı. Veli de gerekli durumda müdahil olur. Denetim mekanizmaları bunun için vardır. Cinsel istismar uygulayan öğretmen bile var, çocuğa öyle bir tembih yapılmaz.

Bizim anaokulunda bir kaynaştırma öğrencimiz vardi sinifta. Yaptığı en fazla bagirmakti.
Bagirinca kimse tepki vermiyordu kimse de rahatsızlık duymamıştı. Hepsi kaynasabilmisti o öğrenci ile.
Sizin sınıfınızdaki ne boyutta bilmiyorum ama kaynaştırma öğrencisi olarak geldiğine göre cok da farklı olmamali.
Bence tekrar konusmak yerine beklemelisiniz.

Siz çocuğunuzu heba edebilirsiniz gibi anladım yorumlardan. Sizin çocuğun korkmak, derse adapte olamamak, rahatsız olmak gibi seçenekleri yok tabii ki. Çünkü yanlışlıkla normal olarak tanımlanan kategoride dünyaya geldi ve sistemin gölge öğretmen vermemesi, hazır olmayan çocuğu kaynaştırmaya alması artık sizin 6 yaşındaki çocuğunuzun güçlü olup sistemin sorunlarını sırtlanması ve susturulup oturtulması anlamına geliyor. Büyük oğlumun sınıfında da özel çocuklar oldu. Kaynaştırmaya hazır olan çocuklarla sorun yaşanmadı, hatta oğlumun en yakın arkadaşlarından biriydi bir tanesi. Ama bir çocuk vardı, durup dururken ders ortasında artık ne zaman olursa gelip çocuklara çat diye vuruyordu. Çocuk ne olduğunu bile anlayamıyordu. O dönem okula zorla yolladım çocuğu. Bana da iş yerinde biri gelip durup dururken sürekli çat pat vursa ya da aniden kulağıma bağırsa artık o işe gitmeyi istemem. O kişinin özel gereksinimli kişi olması da benim işe gitmemi kolaylaştırmaz. Ama 6 yaşında ki miniğin bunları tolere edebiliyor olması gerekli tabii. Bu konuya çözümü sistemin bulması gerekiyor, veli, öğretmen ya da çocuk bu işin içinden tek başına çıkamaz. Sınırları ihlal edilen bir çocuğa özellikle bu yaşta nasıl bunu tolere etmesi öğretilebilir?

Allah aşkına kaynaştırma eğitimin faydaları nedir diye bir googlleyıp bakın. Sadece özel eğitim sınıflarında eğitim görürlerse topluma nasıl karışacak bu çocuklar? Hayatları boyunca hep özel gereksinimli insanlarla bir arada olmayacaklar, normal gelişim gösteren insanlarla iletişim kurma, toplumda var olabilmeleri için yapılıyor bu kaynaştırma denilen şey. Özel eğitim sınıfları işinize geldiği için hepiniz onları düşünüyormuş gibi bunu söyleyip durmayın.
Kaynaştırma eğitiminin faydalarını size sıralayabilirim bunun yanında diğer öğrencilere olan etkilerini de size sıralayabilirim. 1.sinif öğrencilerinin henüz işin başında olduğu ve durumun farkında olmadıklarını ama belli bir süre sonra neler olacağını da size söylerim binlerce defa şahit olmuş biri olarak. Ama zor bir durum, bunları yazıp özel gereksinimi öğrencisi olan velileri de üzmek istemiyorum. Özel eğitim sınıfı en çok o öğrencilerin işine gelir öğretmenin değil. Bilmediğiniz konularda ahkam kesmeyin.

Dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu, disleksi gibi öğrenme güçlüğü olan çocuklar kaynaştırma eğitimi alabilir. Yapılan yorumlarda bahsedilen çocuklardan bağıran, şiddet eğilimi gösteren çocuklar ile el titremesi gibi durumlarda kaynaştırma kararı verilebilir.

Benim oğluma da bir doktor dehb demisti bizde konuşma vs hiç gecikmedi şuan birinci sınıfa gidiyor okumanın mantığını ilk cozenlerden ve hiç bir konuda bir sorun yasamadik öğretmeni çok memnun çocuğu dehb olan arkadaşlar üzülmeyin belki çocuğunuz sizi şaşırtacaktir.

Her iki tarafta çocuk özellikle biri özel bir çocuk. 7 yaşın bu tarz şeylerden çok anlayacağını düşünmüyorum. Zamanla alışlıcak bir durum. 7 yaşındaki bir çocuktan hemen şıp diye buna alışılmasıda beklenemez. Ben art niyet olduğunu sanmıyorum. Sadece ne yapabileceğini sormuş kadın. Kızının rahatsız olması duyarsız olduğu anlamına da gelmez. Her çocuk bir değil maalesef. Aile ne kadar bu durumların normal olduğunu açıklayıp duyarlı olması gerektiğini söylese de bazen işler karakter meselesine dönebiliyor ve çocuk reddedebiliyor. Eşimin de sınıfında özel öğrenciler var. Başlarda velilerden şikayet geldiğini söylüyordu ama şimdi hepsi ortama alışmış. Muhtemel özel çocuğumuzun da bir alışma süreci var. Ortam onlar için çok yabancı sonuçta. Umarım her iki taraf içinde çok mutlu günler olur 🙏🏻🌼

Kimse burdan duyar kasmasın hiç kimse evladının yanında ağzının salyası akan bağıran ayaklarını üstüne atan bi çocukla otursun istemez sağlıklı çocuğa yazık değil mi kendini derse mi versin yanındakine mi keza bu davranışlar ders anında diğer çocukların da dikkatini dağıtır çocuk bu yani tiksinir rahatsız olur kaynaştırma eğitimle bu çocuklar normal çocuklar gibi mi olacak hayır ee o zaman ??
İnsanların eğitim hakkı yıllardır var ve Atam sağolsun onun sayesinde bu hak herkesin artık. Şu an mevcut hükümet de destekliyor engeli olan bireylerin eğitimini. Siz kim oluyorsunuz da bu bireylerin eğitim hakkına laf ediyorsunuz. Ne yapsınlar? Eve mi kapatsınlar. Diyelim normal hayatları olmayacak, yine de yüzde 1’lik bir şansı varsa bile o eğitimi almalılar. Bir sürü öğrencim var böyle olan. En başta biz diyoruz: getirin bu çocukları, okuldan uzak kalmasınlar diye. Ben salyasını da siliyorum o çocukların.

Yazıklar olsun sizin gibilere. Bir de evlat yetiştireceksiniz. Sizin gibilerin yetiştirdiği merhametsizlere başka insanlar uğraşıyor işte. Dilerim Allah’tan aynı sağlık sorunlarını siz yaşarsınız. Ağzınızdan akan salyalarla yardım dilenirsiniz inşallah.

Selam kizlar

Kızım birinci sınıf öğrencisi
Ve sınıflarında kaynaştırma öğrencisi var.
Bir kaç gün önce kaynaştırma öğrencisi çocuk yanında ki arkadaşini rahatsız ettiği için öğretmen kızıma sormuş oda tamam demiş.Ve kızım geçmiş. Çocuğun yanina
Ama çocuk çok rahatsızlık veriyormis kızıma, bana söyleyince kızım bende, öğretmenim yerini değiştirmissiniz kızımin arkadaşi rahatsız ediyormuş çok müdahale etmek istemiyorum ama neden değiştirdiğinizi merak ettim falan diye sordum.

Öğretmen de farkındayim biraz sabret sin degistiricem zaten dedi ok dedim üstünde durmad im şimdi uyku öncesi sohbette öğrendim çocuğun özel bir çocuk olduğunu ciddi rahatsızlık verdiği ni kızıma

Ah yavrum ona da üzüldüm tabi keske asla amacım neden çocuğumla oturuyor olayı da değil ama kızım çok rahatsiz mis .

Ve dediğim gibi özel birey olduğunu şimdi öğrendim.

Ne yapsam bilemedim öğretmenimizle tekrar konuşsam mi konuşmadan mi.
Nasıl bir tutum sergilemeliyim bilmiyorum.

Lütfen yargılamayin.
Tabiki kucakliyacaz topluma kazandıracağız ama bilemedim işte nasıl bir tutum sergilemeliyim.
Öğretmen tabi ki daha iyisini bilir ama bizim öğretmenimiz her hafta yerlerini değiştiriyor böylece herkes herkesle oturmuş oluyor. Kimse kimseye çok uzun süre katlanmak zorunda kalmıyor.

Kucaklayalım topluma kazandıralım ama bizden uzakta diyorsunuz özetle. :)) Kızınızın rahatsız olmuş olması sizi üzmüş olabilir, haklısınız ama bu çocuk birinin yanına oturacak. Bugün sizin çocuğunuzun yarın Ayşe'nin diğer gün Fatma'nın. Ki öğretmen de böyle demiş. Amaç bu ya zaten.

Büyük ihtimalle otizmli Bir çocuk. Kaynaştırma kararı çıktıysa büyük boyutta rahatsız edici veya kötü örnek olan davranışları yoktur yoksa kaynaştırma çıkmazdı. Rahatsız eden normal çocuk olsa bu kadar agriniza gitmezdi diye düşünüyorum. Tolere edilebilecek sekildeyse bekleyin yoksa öğretmenle bir daha konuşun
Rahatsız eden normal bir çocuk olsa inanın daha çok tepki verirdi konu sahibi.

Selam kizlar

Kızım birinci sınıf öğrencisi
Ve sınıflarında kaynaştırma öğrencisi var.
Bir kaç gün önce kaynaştırma öğrencisi çocuk yanında ki arkadaşini rahatsız ettiği için öğretmen kızıma sormuş oda tamam demiş.Ve kızım geçmiş. Çocuğun yanina
Ama çocuk çok rahatsızlık veriyormis kızıma, bana söyleyince kızım bende, öğretmenim yerini değiştirmissiniz kızımin arkadaşi rahatsız ediyormuş çok müdahale etmek istemiyorum ama neden değiştirdiğinizi merak ettim falan diye sordum.

Öğretmen de farkındayim biraz sabret sin degistiricem zaten dedi ok dedim üstünde durmad im şimdi uyku öncesi sohbette öğrendim çocuğun özel bir çocuk olduğunu ciddi rahatsızlık verdiği ni kızıma

Ah yavrum ona da üzüldüm tabi keske asla amacım neden çocuğumla oturuyor olayı da değil ama kızım çok rahatsiz mis .

Ve dediğim gibi özel birey olduğunu şimdi öğrendim.

Ne yapsam bilemedim öğretmenimizle tekrar konuşsam mi konuşmadan mi.
Nasıl bir tutum sergilemeliyim bilmiyorum.

Lütfen yargılamayin.
Tabiki kucakliyacaz topluma kazandıracağız ama bilemedim işte nasıl bir tutum sergilemeliyim.
Aslında sizi de anlayabiliyorum ama yapacak birşey yok. Öğretmen sene boyunca bu çocuğu her öğrencinin yanina oturtabilir ki hepsiyle iletişimi olsun arkadaş olabilsin. Nerdeyse her okulda var kaynaştırma öğrencisi ve doğrusu bu. Benim kızımın sınıfında özel bir çocuk olmayıp ama sorun çıkartan birkaç öğrenci var inanın bunlar çok daha büyük zararlar veriyor arkadaşlarına. Bu şekilde düşünün.

Çocuk bunlar bir çok şey yapabilirler, bizde zamanında çok aynı şeyleri yaptık.
Son zamanlarda çocuğum hasas diyen anneler türedi. O zaman okula göndermeyin cam fanus içinde yetiştirin hasas olduğu için.
Şu yorum o kadar saçma ki. Sizin özel çocuklardan ve maalesef rahatsızlıklarının derecelerinden zerre haberiniz yok.
Oğlum uyaran eksikliği yaşadığı için 3 yıl özel eğitimlere götürdüm, ancak kendine geldi.
Şimdi sınıfında otizmli bir çocuk var, 'annecim arkadaşına güzel davran, yardimci ol' dedim; ' ama anne o bize çok kötü davranıyor, yüzüme tükürüyor dersi hiç dinlemiyor dedi'. Geçen günde çocuğumun bacağına vurmuş, mosmor olmuş. Şimdilik bişey demedim ama bu mantıkla susmam gerek sanırım?

O işler dediğiniz gibi olmuyor yani, herkesin çocuğu kendine kıymetli. Ve üzgünüm bazı özel çocuk aileleri çok bencil. Buna kızanlar olabilir ama 3 yıl içinde çok fazla insanla tanıştım, netim yani bu konuda.

Ama onunla oturmasın bununla oturmasın ,kiminle oturacak bu çocuk? Özel olmayan sıradan çocukların da yaptıklarını görüyoruz,inanın daha fazla rahatsızlık verenleri de vardır. Bence bir daha aramayın öğretmeni. Kızınıza tembih edin,arkadaşına iyi davransın,sakinleştirmeye çalışsın. Çocuğun dilinden çocuk anlıyor çoğu zaman. Zaten değişecekmiş yeri. Çok üzüldüm çocuğa. Her veli böyle ararsa öğretmen ne yapsın,çocuğun ailesi ne yapsın?

İnsanların eğitim hakkı yıllardır var ve Atam sağolsun onun sayesinde bu hak herkesin artık. Şu an mevcut hükümet de destekliyor engeli olan bireylerin eğitimini. Siz kim oluyorsunuz da bu bireylerin eğitim hakkına laf ediyorsunuz. Ne yapsınlar? Eve mi kapatsınlar. Diyelim normal hayatları olmayacak, yine de yüzde 1’lik bir şansı varsa bile o eğitimi almalılar. Bir sürü öğrencim var böyle olan. En başta biz diyoruz: getirin bu çocukları, okuldan uzak kalmasınlar diye. Ben salyasını da siliyorum o çocukların.

Yazıklar olsun sizin gibilere. Bir de evlat yetiştireceksiniz. Sizin gibilerin yetiştirdiği merhametsizlere başka insanlar uğraşıyor işte. Dilerim Allah’tan aynı sağlık sorunlarını siz yaşarsınız. Ağzınızdan akan salyalarla yardım dilenirsiniz inşallah.
Tövbe tövbe. Şimdi sen böyle beddua edince daha iyi Bi insan mı oldun?

Okulda olan problemi çocuk öğretmene de ebeveyne de anlatmalı. Veli de gerekli durumda müdahil olur. Denetim mekanizmaları bunun için vardır. Cinsel istismar uygulayan öğretmen bile var, çocuğa öyle bir tembih yapılmaz.
O tarz büyük meseleler için değil daha arkadaşlar arası çocukça hareketler sınıfın düzeni gibi şeyler
Çocuk ebeveynine söylese bile ebeveyn şiddet istismar gibi durumlara müdahil olsun zaten ancak diğer şeylere de karışmasınlar
Çok saçma geliyor bana anne babanın bu kadar karışması doğru gelmiyor
Belki biz öyle yetiştiğimizdendir

Konu sahibi sizi tamamen haksız bulmadım.
Bizde de var böyle bir durum. 3 yıldır öğretmene de öğrencilere de kök söktürdü canı sağolsun.
Dehb li bir çocuk. Aşırı şiddet eğilimi var ve küfrediyor. 4. Sınıf bu yıl, e haliyle büyüdü, irileşti gelişti, vurduğu acıtıyordur yani.

Öğretmenin özverisini, çocukların yaklaşımını görmeniz lazım. Onu kazanalım oynayalım arkadaş olalım diye çok çabaladılar ama olmayınca olmuyor.
Aile de ilgisiz. İlaçlarını vermiyorlarmış sanırım.
Her gün bir şiddet olayı var ama dönem dönem büyük olaylı şiddet oluyor,öyle bir dönemdeyiz biz şuan. Okulu karıştırdı.
Çözümü yok malesef.

Öyle, benim çocuğumun yanına oturmasın olayı değil bizdeki.
Otursun benim için sıkıntı değil. Tertemiz, çiçek gibi çocuk.
Zaten sıkça yer değişimi oluyo herkes herkesle oturuyor.
Ama şiddet ve küfür (bel altı inanılmaz küfürler) olunca, işte o zaman iş değişir. Kimse sopa yemeye gitmiyor okula.
Şimdi büyüdüler de, özel bölgelere dokunma başlamış sanırım. Bunlar katlanılacak şeyler değil.

Uzun oldu farkındayım ama üstüne geldi bu konu.
İdareciler çözümsüz. Öğretmen çaresiz.
Çocuklar mağdur.
Ama özel çocuk da mağdur!
Çok da tatlı, kimse dışlamıyor onu aslında ama öfkeli işte...
Ha, bu çocuğu kazanmak için diğer 19 çocuğu şiddete maruz bırakmak da olmaz elbette.
Ne olacak bilmem.
Bunca zaman idare edildi,öğretmen müthiş biri ama ortaokulda ne yapacak mesela,insan düşünmüyor değil.
Zorlanacaktır. İnşallah büyüdükçe sakinleşir diye umuyorum ben bizimkini.
Allah yardımcı olsun, zor şeyler. Yaşaması da zordur.

Bence şiddet yoksa aykırı davranışları tolere edilebilir. Ama şiddet başka işte....

Bahsettiğiniz seviyede bir öğrencinin kaynaştırma öğrencisi olması hata. Herkesin ailesi çocuğu daha iyi olsun diye okula gönderiyor, çocuk gittiği yerde birilerini devamlı yukarı çekmesi gereken kişi olmamalı bence. İsteyen linçleyebilir valla ben de asla istemezdim, resmen bu davranışlar travma sebebi.

X