İçinizde Elazığlı olan ya da eşi dostu olan var mı?

Astoria biz Elazığlıyız bak annem babam çok takmaz da büyükler biraz adet gelenek görenek bekler korkma tamam mı?" dedi.
Bu cümleden sonra açıklama yapmamış. Asıl bu yüzden korkmalısın.
Bu gelenekler neymiş tek tek açıklamalı.
Ve can alıcı soru: bu gelenek görenek bekleme muhabbeti düğünden sonraki yaşantınızı kapsıyor mu?
Bence konuşamalısın en ince detayına kadar öğren.

15 yıllık komşularımız Elazığlı akraba gibiyiz yakınlık olarak çok severim yakınlar da oğlunu evlendirdi ama ben ağır bir adet bişey görmedim normal bir düğündü gerçi onlar Azeri Elazığda Azeriler de var çayı akide şekeriye içiyorlar bi onu biliyorum :)

Ben elazig geliniyim esim elazigli ben giresunluyum valla takiyi cok takiyolar bide birbirlerine cok duskunler bende ole oldu bi adet olmadi normal evlendik ama burda yasiyolar belki ondandir

Elazığ'liyim. Dedemler türken göçmeni. Harputa göçmüşler. Elazığ adetleri genelde damat icin zordur aslında. Düğünde, ev kurmada damada yüklenilir. Büyükler saygı bekler başka bişey beklemez. Yani size takılmıştır nisanliniz. Hey gidi. Elazığ'a gitmeyeli 10 sene oldu. Özledim. Neyse yani kötü insan heryerde var ama elazig insanı iyidir misafirperverdir güler yüzlüdür öyle aman aman adetleri yoktur. Kinayi bile damat yapar nerdeyse. Sadece mekanı siz ayarlarsıniz üst baş kına malzeme hep damat karşılar.

adet gelenek gorenek diyorsa ardina bakma kaç derim :)))
dogunun gelenek gorenekleri biz ic anadolulara gore agirdir
madem adet gelenek gorenek diyor agirliginca altin iste sende bizdede adetler boyle de bidaha kimse gelenek girenek demez :))

Elazigli degilim ama tanidiklarim var olagan bilinenin disinda bir adetlerine denk gelmedim ben belki erkek arkadasin sizin durumlari bildigi icin daha relaxsiniz modern bakis acisindasiniz dusuncesiyle ,normal takiydi ,isteme merasimiydi,dugun nisan alisverisiydi (kalabalik gidebiliyorlar her merasimde 1.derece yakinlar taki olayina giriyor ,dugun alisverisleri vs) garip gelebilir yadirgarsiniz diye bastan soylemistir
Geneldede erkege yuklenilir kiz tarafindan kendi sorumluluklari disi birsey beklediklerine denk gelmedim dugunden sonraki yasami kapsayacak seylerimi diyor acaba siz en iyisi sorun insanlar bizim gelenegimiz diye bazi seyleri uydurmayida seviyor yoreyi bilsekte aile bilinmiyor maalesef

Aklıma gelenlerden bahsedeyim biraz sana mesela düğün girişini çaydaçırayla yaparlar eğer düğün elazığ da oluyorsa bu olmazsa olmazdır gelin damat çaydaçıra ekibiyle girer salona sonra gelinin başına çarşaf açılır damat damdan yada üst kattan elma atar gelinin kafasına gelinin yanındakiler de o elmayı yakalamaya çalışır elmanın yanında şeker filan da atar damat bereket getirsin diye Geline testi yada nar kırdırırlar evine girerken evliliği uğurlu bereketli olsun diye halaylar çok önemlidir elazığ milletinin kendine ait halayları vardır her elazığlının düğününde mutlaka olur ağır halay dik halay gibi kurban olduğum memleketimin en çokta ağzını severim gaynatam gaynım çağam gibi kelimeler duymaya ve her cümle sonuna yav koyma huyumuza alış sevgilimde şive yok deme bu da sana altın tüyo olsun bir insanın içindeki Elazığlı kavga ve tartışma sırasında çıkar benim normal konuşmam ve tartışma sırasındaki konuşmamı görsen aman yarabbim tam bir elazığlıya dönüşüyorum

onları tanıyan kimseye birşey sormayın derim
hayırlısı olsun
korkmayın

Ben siz nerelisiniz demeye geldim

İstanbul.

Evet zannediyorum bunları kast etti. Çok teşekkür ederim kuşum benim.

Sen zaten ailesiyle tanışıp iyi insanlar dememiş miydin

Evet ailesinde bir sorun yok zaten. Büyükler bekler dedi.

Alevi olunca ne oluyor? Adetler sadece sünnileremi ait saniyorsun? Nasil çirkin bir yorum bu!

Kuşum mezhep olaylarına çok girip tartışma çıkarmayalım konum kapanmasın :/ Diğer arkadaşlar da din, mezhep falan sormasınlar benim için onların bir önemi yok. Herkesin inancı kendine.

Saygım var da yani işte ne kadar saygı mesela kimisi işte bacak bacak üstüne attırmaz kimisi şunu yapsın bunu yapsın der bilemedim. Saygı da kültürden kültüre değişiyor. Karşılamasınlar o önemli değil ben onların yaptığı hiçbir şeyin altında kalmak istemem. Tek evlenen o değil ki, benim de katkım olmalı yapılanlara.

adet gelenek gorenek diyorsa ardina bakma kaç derim :)))
dogunun gelenek gorenekleri biz ic anadolulara gore agirdir
madem adet gelenek gorenek diyor agirliginca altin iste sende bizdede adetler boyle de bidaha kimse gelenek girenek demez :))

Yok ki bizde öyle şeyler. Ayrıca isteyemem :/

Ben de aynı fikirdeyim sizinle galiba onu kastetti. Ya ben düğün sonrasını kastettiğini sanmıyorum açıkçası. Çünkü zaten burada ailesiyle bile yaşamıyor; abisi evli o kız da rahat yani gördüğüm kadarıyla. Sadece ilk tanıştığımızda beni arayıp "Annemi (kayınvalidesi) ara" falan demişti. Gidip erkek arkadaşıma sordum öyle şeylere gerek yok kendisi bile annemi çok aramaz falan deyince o kızla mesafeyi korumaya ve dediklerini ciddiye almamaya karar vermiştim. O yüzden ona sormuyorum yanlış yönlendirebilir diye.

Hahahhaha ay çok eğlenceli anlatmışsınız ilahi. Erkek arkadaşımda Elazığ şivesi yok, tartışırken de görmedim ama çok güldüm yazdıklarınıza. :)

onları tanıyan kimseye birşey sormayın derim
hayırlısı olsun
korkmayın

Kime sorayım? :/

Astoria cim bir Elazığlı olarak konuşuyorum genelde adetlerimiz önemlidir bizim yörenin insanı için. Düğün Merasimi zamanında kız tarafina ait olan Nisan ve yatak odasidir eğer durumu varsa beyaz eşyadan bi iki tane alınabilir. Yoksa tüm evi erkek tarafı yapar. Altin , bohça gibi şeylere çok önem verilir. Fazla bile olabilir bohça hatta. Ama çok ataerkil olan bölgeler var kV kp hürmet fazla bekler. Tabi bu insanla alakali bişey. Çok gözün korkmasin ama

Boşver canım ailesi sevdikten sonra takma Büyük'leri :)

Anam ne bohçaymış yahu Elazığlıları bilen herkesin ağzında bir bohçadır alıp gidiyor ehehe. Annesi ve babasıyla tanıştım beni çok kasmadılar aslında, çok minnoş insanlardı.

Kuşum mezhep olaylarına çok girip tartışma çıkarmayalım konum kapanmasın :/ Diğer arkadaşlar da din, mezhep falan sormasınlar benim için onların bir önemi yok. Herkesin inancı kendine.

Haklisin ama bir an kendimi tutamadim. Ve bence sevgilin şaka yapiyordu. Aklinda birşey olmayinca tabiki adetlerin ne olduğunu sana anlatamadi :)

Kaldi ki kendi hür iraden var. Yapmak istemediğin şeye hayir dersin. Mecbur değilsin. Bohça deniliyor mesela ama istemiyorsan elbette yapma.

Aklima burda kendi çikarlarina iyi gelen adetleri yapan kizlar geliyor "ama kaynanam israr etti bohçaya" altin felan isterler sonra evlendiklerinde kv'deye gitmeye zorlanirlar. Mesafe isterler. Birden adet gelenek yok oluyor.

Yani onuda düşün. A'ya evet diyorsan, aslinda B'yede evet diyorsun canim.

Yani çok heveslisi değilim ama istemiyorum ben yapmaaam falan da demem. Erkek arkadaşım için değer verdikleri bir şeyse iki bohça hazırlamaktan erinmem öyle söyleyeyim. Çünkü onun da benim değer verdiğim şeyleri yapması hoşuma gider. Maddi adetlerin de altında kalmayı hiç istemem, onlar bana bir şey taktıysa ben de erkek arkadaşıma çok kaliteli bir saat alırım, ev eşyalarına elimden geldiğince katkıda bulunup en iyisini almaya çalışırım. Ama istedikleri şeyler benim özelimi çok gasp edecek şeylerse tabi ki sınırımı çizerim -ama şimdiye kadar böyle bir durumumuz hiç olmadı. Annesi babası da çok iyi insanlardı, siz ne istiyorsanız o olacak mantığı ile yaklaştılar. Benim annem babam da çok umursamazlar böyle şeyleri. Umarım ortayı bulabiliriz, çok teşekkür ederim. :)

Ben de baba tarafından Elazığ'lıyım. Ama öyle aman aman aralarında büyümedim. Benim bildiğim kadarıyla sıcak kanlı, misafirperver insanlar. Yemekleri çok güzeldir ve yedirmeyi çok severler. Ama kendileri de misafir olmayı sever tabii. Çocukken babamın görevi sebebiyle doğuda oturuyorduk. Çoluk çocuk, torun tombalak gelirlerdi. Al gülüm ver gülüm hesabı :) Düğün adetleri hakkında pek bir bilgim yok.

Şöyle ki, ben annemin babamın dedemin önünde hiç ayak ayak üstüne atmadım atan bir kuzenimi de görmedim. Ama mesela sadece dedemin babaannemin elini öperdim başka kimsede öyle el opturme adeti yoktu bizde. Doğru dediniz saygı kavramı da değişiyor kültürden kültüre. Benim eşimin ailesi mesela başka bir şehirden. Onlar da markete gidip gelseler bile annelerinin babalarının elini yine opuyorlar. Benden büyük kimm arsa zırt pırt el öpüyoruz :) bana da bu tuhaf geliyor ama onlara göre saygı göstergesi.
Ama mesela her aile de içinde farklı. Yani Elazığ'li diye de genellememek lazım. Erkek arkadaşınızın ailesi nasıl tanidiginiz kadarıyla ona bakmak gerek.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…