Howl'un Kitap Kulübü 🏰

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.
Özellikle Etienne Demir ökçe deki adını hatırlamadığım o ana karaktere çok benziyor, kurgu da benziyor keza.
Ernest’ti sanırım. Grev öncesi konuşmaları. Örgütlenmeleri bende benzettim. Demek bu kitapların yazıldığı zaman sosyalizmin yeni yeni can bulmaya başladığı zamanlardı.
 
Ernest’ti sanırım. Grev öncesi konuşmaları. Örgütlenmeleri bende benzettim. Demek bu kitapların yazıldığı zaman sosyalizmin yeni yeni can bulmaya başladığı zamanlardı.
Olabilir, ya da yazarlar birbirlerinden esinlendi.
Çok az kaldı bitmesine bitirdikten sonra bakacağım merak ettim.
 







Haiti

Amerika'da Karayip Denizi'nde bir ada ülkesidir. Küba'nın doğusunda yer alan Hispaniola Adasındaki iki ülkeden, batı kısımdaki ülke olup diğer ülke Dominik Cumhuriyeti'dir. Yüzölçümü 27.750 km² olan ülkenin nüfusu 7.9 milyon(2003), başkenti Port-au-Prince'tir.
Eski bir Fransız sömürgesi olan Haiti, Kuzey ve Güney Amerika'da, Amerika Birleşik Devletleri'nden sonra bağımsızlığını ilan eden ikinci ülkedir. Buna karşılık, bugün Batı Yarımkürenin en fakir ülkesidir ve yönetiminde bir anarşi durumu halen devam etmektedir.

Haiti'nin asıl yerli halkı Arawak (ya da Taíno)'lardır. Kristof Kolomb'un 1492'de yeni dünyanın keşfinden sonra adaya Hispaniola adı verilmişti. Hispaniola Adası, Avrupa'dan gelip "yeni dünyayı fethedenler"in üslerinden biri haline geldi. O zamanda yaşamış İspanyol Katolik rahip Bartolome de Las Casas, Türkçe'de de Kızılderili Katliamı adıyla yayınlanmış kitabında ada hakkında şunları yazmaktadır: "Bu ada üzerinde (ben 1508'de vardığım zaman) 60 bin insan yaşıyordu, Kızılderililer de dahil olmak üzere. Ne var ki 1494'ten 1508'e kadar 3 milyonun üzerinde insan savaştan, kölelikten ve madenlerden dolayı yok olmuştu. Gelecek nesillerde buna kim inanacaktır?"

Bazı tarihçiler Las Casas'ın bu rakamı abarttığını ve nüfusun 1 milyon kadar olduğunu düşünmekteyse de bazıları 8 milyona kadar vardığını savunmaktadır. Bununla birlikte Las Casas'ın bu kitabında Kuzey Amerika'nın kıyılarından güneye doğru tüm Orta Amerika, Güney Amerika'nın kuzeyi ve Karayibler'deki adalarda yapılan Kızılderili/yerli katliamlarını anlattığı gibi, yeni dünyanın keşfinden sonra bölgede büyük kıyımlar yaşandığı şüphesizdir.

17. ve 18.yüzyıllarda adanın bugünkü Haiti olan 3'te 1'lik batı kısmı Fransız deniz korsanlarının eline geçti. Fransızlar burayı İspanyol ve İngiliz gemilerini taciz etmek için kullandılar. Daha sonra, Saint-Domingue adını verdikleri adanın bu kısmında şeker ve kahve üretimine başladılar.

Fransız İmparatorluğunun 18.yüzyıldaki en zengin sömürgelerinden biri haline gelen Saint-Domingue, 1780'lerde Avrupa'da tüketilen şekerin %40, kahvenin ise %60 kadarını üretmişti. Bu dönemde, şekerkamışı ve kahve ekim alanlarında çalıştırılmak üzere 790.000 kadar Afrikalı köle getirildiği tahmin edilmektedir.


Günaydınlar herkese

Jawlensky
kk birinci noteri
Life light
Eleadora
Levaiz
Mehfam
C Capanin Gururu Teyom
UcanSupurge
Bonus
WOMAN
Kukrim
JES
K Kitapkontesi
Otrera
Oriana
Natsume
D dgdln
Limonsuzzcay
nemesis
dayler dayler
Keira-
elektra
astrojurnal
firdefs
mimesis
ummhnisa
Nikinik
Alp_BuRc
X xnobodyx
A Arrietty_
Aspasiaa
mavitosbik07
Balkiz94
Black Light
Mrsay
L LADY VEGA
ASSOSyal
M Migrenben
R Ruhumda SIZI
HAbibte
fesang
Cordelia
Less-is-More
A Aylakkadin
Boncobo

 
Gunaydin ⚘⚘
 
Durum
Mesaj gönderimine kapalı.
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…