Geçenlerde 2 profesor konuşuyordu televizyonda, dediler ki sağlık bakanlığı guatrı önlemek için iyotlu tuz zorunluluğu getirdi, kadınlarımız 7 den 70 e haşimato oldu dediler. Karadeniz bölgesinde çok fazla karalahana tüketildiği için guatr yaygın, ancak iyotlu tuz kullanımı bölgesel olarak teşvik edilmeliydi görüşünü savundular. Öğrenciyken bize bu hastalığı niye öğretiyorlar , Türkiye'de çok az derken, şu anda kadınlar arasında haşimatonun ne kadar yaygınlaştığını anlattılar. Şu an naylonda poşette ekonomik satılan bütün tuzlar iyot ilaveli. Ancak, kalp , tansiyon hastaları vs için üreilen potasyum vs. katklı özel tuzlar iyotsuz. Bir de çekilmemiş, iri granül deniz veya himalaya tuzlarında iyot katkısız mevcut. Bu konuya endokrinoloğuma aktardım, o da hak verdi o iki profesöre. Ancak, "tiroid ilacı kullanmaya başladıktan sonra, iyotlu iyotsuz çok fark etmez, ama eğer ilaç kullanmasaydın, mutlaka iyotsuz kullan derdim" dedi. Bu forumu okuyup da eskaza haşimato olmayan varsa-çok sanmıyorum gerçi- en iyisi bir iyotlu bir iyotsuz tuz kullanmak olarak gözüküyor. Haşimatoda bir sürü faktör var, ama yıllarca iyotlu tuz yüklenmemiz de önemli bir faktör olarak gözüküyor.