Haşimoto hastalığına tutuldum...Paylaşım alanı

slm arkadaşlar bende bir senedir haşimato oldugumu ögrendim baya bir araştırdım.biz iyotsuz tuz kullanacaz dereotunu doktorumda söyledi kullanmaya dikkat edin birde hazır gıdalardan uzak durun bol yeşillik ve spor iyi geliyor.diyet yaptıgım zaman saçlarım bile düzelmeye başlıyor ve tiroidimde düşüyor.

merhaba,
dr a sonuçları nihayet gösterdim. haşamito yani kronik troitsin ilacını da sürekli kullan dedi.
internetten araştırdığıma göre bazı yerlerde iyot eksikliğinde bazı yerlerde de iyot fazlalığında oluyormuş.

ben birşey anlamadım. doğruyu bilemedim.

dr bizzat iyotlu mu iyotsuz tuz mu kullanmamız gerekir.

havadansudan iyotsuz kullanmamızı dr mu söyledi.. bir de şöyle birşey var.. öyle olsada tuz iyi mi oluyormuş yani tuzsuz kullanmak en doğrusu mu?

Son düzenleme:
Arkadaşlar benim de tiroidlerim çalışmıyordu,ama doktorum hiç kesin bişey söylemiyordu,ben hep internetten bakıyordum tahlil sonuçlarıma filan herneyse...ben de doktorumu değiştirdim,maşallah o pat pat herşeyi söylüyor,haşimatoymuşum :KK8: Ama burada okuduğum kadarıyla haşimato olduğunuz anti tpo diye bir değere bakılarak belirlenmiş,ben de o değere bakılmadı,ultrasonda teşhiş edildi kronik tiroid diye,sadece tsh-t3-t4 değerlerine bakıldı.Anti tpo ya mı bakılarak kesin belirleniyor bu hastalık?Bir dahakine doktoruma söyliyim de ona da baksınlar.Daha önce de başka konuda birisi anti tpo'ya bakılarak belirlendiğini söyledi,ama ultrasondan koydular benim teşhisi,doktor da direkt haşimtosun dedi.

Arkadaşlar benim de tiroidlerim çalışmıyordu,ama doktorum hiç kesin bişey söylemiyordu,ben hep internetten bakıyordum tahlil sonuçlarıma filan herneyse...ben de doktorumu değiştirdim,maşallah o pat pat herşeyi söylüyor,haşimatoymuşum :KK8: Ama burada okuduğum kadarıyla haşimato olduğunuz anti tpo diye bir değere bakılarak belirlenmiş,ben de o değere bakılmadı,ultrasonda teşhiş edildi kronik tiroid diye,sadece tsh-t3-t4 değerlerine bakıldı.Anti tpo ya mı bakılarak kesin belirleniyor bu hastalık?Bir dahakine doktoruma söyliyim de ona da baksınlar.Daha önce de başka konuda birisi anti tpo'ya bakılarak belirlendiğini söyledi,ama ultrasondan koydular benim teşhisi,doktor da direkt haşimtosun dedi.

en son endokrinci uzmanına mı göründün. anti tpo ya bakmadan sadece ultrasona bakarak teşhisi koyması uzmanlık alanıyla ilgili olabilir. ancak bakılması da gerek herhalde. sorup cevabını da yazarsan bizi de bilgilendirmiş olursun. dr un yemek içme ile ilgili önerilerde bulundu mu..

en son endokrinci uzmanına mı göründün. anti tpo ya bakmadan sadece ultrasona bakarak teşhisi koyması uzmanlık alanıyla ilgili olabilir. ancak bakılması da gerek herhalde. sorup cevabını da yazarsan bizi de bilgilendirmiş olursun. dr un yemek içme ile ilgili önerilerde bulundu mu..

hayır,dahiliyeye göründüm yine.Ultrasona bakarak doktor teşhis koymadı,ultrason sonucunda yazıyordu:kronik tiroid ile ilgili bulgular diye :KK50: önceki ultrasonumda da yine doktor bişey söylememişti,ultrason sonucunda otoimmum (yanlış yazmış olabilirim,buna benzer bir şeydi) tiroidi yazıyordu,internetten ne olduğuna baktım da öyle buldum :KK31:

benim ultrasonda yazıyor,doktor da haşimatosundur dedi,daha sonuçlarıma bakmadan :KK31: ama burada okuduğum kadarıyla çoğu kişinin anti tpo suna bakılmış öyle teşhis konulmuş,ben de öyle bir durum olmadı cnm,şimdi kesin bişey diyemezler mi yani anti tpo ya bakmadan,onu öğrenmek istiyorum aslında.Yeni gittim doktora,2 ay sonra kontrole gidicem,o zaman sorarım,hep unutuyorum bu anti tpo sormayı,inşallah bu sefer unutmam sorarım :KK31:

Hem renkli ultrasondan hem de anti tpo kan testinden anlaşılabiliyor hasimoto, bende gerçi ikisine de bakmışlardi. Renkli ultrasonda Otoimmun saldırı altındaki bölgeler kırmızı olarak çıkıyor , diğer bölgeler mavi veya yeşil .

merhaba arkadaşlar bugün kontrol amaçlı doktora gittiğimde bende haşimato olduğumu öğrendim. iki sene once tıroıt yetmezlıgı sebebıyle tedavı gormustum ama degerler düşünce ara vermiştik bu sefer ultrasonda falan da bakıldı 3 mm capında bı nodul olmus doktor zararı olmaz dedi ama bu hastalık hakkında pek bı bılgım yok devamlı vucudum şiş ve 10 kılo fazlam var veremıyorum 57 kıloda bı kızdım yaşım yirmi 22 şuan 68 -69 gidip geliyorum..

rabbim hepimize şifa versin bütün hasta arkadaşlarıma rabbim acil şifalar versin
beslenmenızde ozellıkle dıkkat ettıgınız bırseyler varmı ve kılo verebılenlerbenle iletişime gecebilirlerse cok sevinirim.:KK43:

Hem renkli ultrasondan hem de anti tpo kan testinden anlaşılabiliyor hasimoto, bende gerçi ikisine de bakmışlardi. Renkli ultrasonda Otoimmun saldırı altındaki bölgeler kırmızı olarak çıkıyor , diğer bölgeler mavi veya yeşil .

onu bu forumda daha önce biri daha demişti renkli ultrasondan da belli oluyor diye,ama benim renkli ultrason da değil cnm,sadece tsh,t3,t4 değerleri alındı kan testinde de:KK31:

off bu doktorlar ya , belki de değilim,nasıl sadece bu iki sonuca göre pat diye haşimatosun derler :KK31: inşallah bir dahakine unutmam söylemeyi, bir anti tpo ma bakıversinler zahmet olacak onlara ama :KK31:

merhaba,
dr a sonuçları nihayet gösterdim. haşamito yani kronik troitsin ilacını da sürekli kullan dedi.
internetten araştırdığıma göre bazı yerlerde iyot eksikliğinde bazı yerlerde de iyot fazlalığında oluyormuş.

ben birşey anlamadım. doğruyu bilemedim.

dr bizzat iyotlu mu iyotsuz tuz mu kullanmamız gerekir.

havadansudan iyotsuz kullanmamızı dr mu söyledi.. bir de şöyle birşey var.. öyle olsada tuz iyi mi oluyormuş yani tuzsuz kullanmak en doğrusu mu?

merhaba canım ben en son doktora sordugumda tuz için farketmez dedi.ilk bu hastalıgı dahiliyede ögrendim ve ilgisiz doktor beni ultrasyona bile göndermemişti ve iyot eksikliginden demişti bende yemeklerime bol bol tuz döktum:) ve sürekli yukseldi tshım ve özele gittim ultrasyonda haşimato oldugum çıktı ve sürekli tsh hep yukseldi bende netten araştırdım ve iyotsuz tuz oldugunu ögrendım ve tv de ünlü bir diyetisyeni dinledim o haşimatolular kesinlikle iyotsuz tuz kullansınlar dedi.iyotla alakası yok çünkü benim babam gemi kaptanı ve çok fazla balık tükettim bolca iyot aldım.iyotsuz tuzdan beri tsh hep düşüyor ben iyotsuz tuza baglıyorum düşmesini

merhaba arkadaşlar bugün kontrol amaçlı doktora gittiğimde bende haşimato olduğumu öğrendim. iki sene once tıroıt yetmezlıgı sebebıyle tedavı gormustum ama degerler düşünce ara vermiştik bu sefer ultrasonda falan da bakıldı 3 mm capında bı nodul olmus doktor zararı olmaz dedi ama bu hastalık hakkında pek bı bılgım yok devamlı vucudum şiş ve 10 kılo fazlam var veremıyorum 57 kıloda bı kızdım yaşım yirmi 22 şuan 68 -69 gidip geliyorum..

rabbim hepimize şifa versin bütün hasta arkadaşlarıma rabbim acil şifalar versin
beslenmenızde ozellıkle dıkkat ettıgınız bırseyler varmı ve kılo verebılenlerbenle iletişime gecebilirlerse cok sevinirim.:KK43:

merhaba canım.doktorların özellikle sunu ye bunu yeme dedmiyorlar sadece en son doktor bana dereotunu bol tüket dedi.ben çok araştırdım özellikle beyaz lahana brokoli karnıbahar karalahana bunları tüketmiyorum.bol yeşillik ve spor çok iyi geliyor.ben önceden diyetisyene gittim yaklaşık ayda 7 8 kilo verdim diyetisyenim bile şaşırmıştı:)suanda gidiyorum ve 2 haftada 3 kilo verdim.kesinlikle kilo vermek zor degil zaten ilaçlarını alıyorsun ilaç sayesinde verebilirsin.ben kolay veriyorum eger diyet yaparsan sende verirsin.öncelikle bence diyetsyene git vucudundaki su oranını vs hepsini ögren ona göre diyet yap

dort bes gundur aksam altıdan sonra yemek yemıyorum sabah kalktıgımda da yapabıldıgım sürece lesli ya da evde yarım saat hareket yapmaya calısıyorum o sekılde azar azar faydasını gormeye basladım tesekkurler yorumlar için
dereotu konusunu duymustum ama bende gastrıt var ve cok agrıtıyor mıdemı aşırı hıçkırık yapıyor o yüzden yiyemiyorum malesef ...

onu bu forumda daha önce biri daha demişti renkli ultrasondan da belli oluyor diye,ama benim renkli ultrason da değil cnm,sadece tsh,t3,t4 değerleri alındı kan testinde de:KK31:

off bu doktorlar ya , belki de değilim,nasıl sadece bu iki sonuca göre pat diye haşimatosun derler :KK31: inşallah bir dahakine unutmam söylemeyi, bir anti tpo ma bakıversinler zahmet olacak onlara ama :KK31:

merhaba 2 ay önce bende dr gittiğimde bana da haşimoto teşhisi konuldu ama dr neye dayanarak böyle bi teşhis koydu anlayamadım bende de tsh t3 t4 e bakıldı değerler yüksek değildi. bir tane de nodülüm var kafam çok karışık tam olarak anlayamadım bende haşimoto muyum değil miyim :KK19:

Hasimato olduğumu öğrendikten sonra konuyla ilgili yurt dısı siteleri araştırdım. Hatta 22 ve 23 Ekim tarihlerinde de okuduklarımı özetlemeye çalıştım. Sonra da okuduklarımı uygulamaya karar verdim. Bastan soyliyeyim Yaptıklarım hiç kolay değil, çok radikal beslenme tarzı degisikliklerine gittim. Sonuc mü? 5. Ayin sonunda antikorlarimdan anti tpo 600 den 160 a, anti tg 1184 ten 312 ye indi. Tsh da düştü , ama o büyük ölçüde euthroxdandir, 37.5 Mcg kullanıyorum. Daha da önemli bir sonuc elde ettim. Yasım 41, amh yumurta rezervi 0,1 in altında, hasimotoyum veee 6 aylık hamileyim.

Tabi bunda en büyük pay elbette bahceci tup bebek merkezindeki doktorlarımin , daha once başka bir merkezde 2 kez denemiştim , sonuc başarısız olmuştu. Ama söyle bir durumda var, bahcecideki ilk denemede sadece 1 adet embriyo elde edildi, doktorum bunu donduralım , bı deneme daha yapalım, o deneme sonucunda en iyi durumda olanları transfer ederiz dedi, ben de kabul ettim ve antikor düşürme diyetine başladım , 1,5 ay sonra bu sefer 5 adet embriyo elde edildi ki , bu şimdiye kadar ki en yuksek sayıydi benim için.

Gida intoleransi konusunu 22-23 ekimdeki mesajlarımda yazmıştım. York testi yaptırdım , ciddi pahalı ve kredi kartı geçmiyor, bu arada york testcilerin bu diyete uyarsanız troid antikorlarını düşer diye bir iddiaları yok kesinlikle , hatta diyetisyen ne gibi bir şikayetle geldigimi sorunca(genelde insanlar kilo vermemek , hazımsızlık vs sebeplerle gidiyorlar) ben sebebini söyleyince huzursuz oldu , tiroid bizim konunuz değil dedi . Sonuçta bende bugday ve maya intoleransi çıktı. Bu ikisi hemen hemen herseyin icinde var. Ben daha da ileri gittim , sadece bugday değil icinde gluten olan her şeyi kestim , arpa ve cavdar dahil , çünkü okuduğum yabancı sitelerde hasimoto varsa glutensiz besleneceksiniz diyor.

Diyetisyen buğdaya 9 ay , mayaya 6 ay yasak dedi. Mayada tek bir istisna var, probiotik yoğurtlar mayalana ev yoğurdu. Ondan da 100 ml verdi günlük , benim de uymadığım tek konu bu oldu , her gun probiotik yoğurtla mayalanan bir kase yogurt yedim, onun dısında başka bir yogurt, peynir , mantar , sirke ve bunu barındıran her sey yasak. Araştırsınca , maya intoleansinin asiri antibiyotik ve seker kullanımı sonucu , ya da Ostrojen dengesizliği sonucunda ortaya çıkabildigini gördüm. İlk ikisi ile ilgili bir problem yok , ama iki tup bebek Tedavisi Ostrojen dengEsizligi yaratmış olabilir.daha da Araştırinca maya intoleransi ile bağırsaklarda yaşayan candida adlı maya bağlantısını okudum. Candida herkeste var , bagirsaktaki iyi probiotik bakteriler bunu belli bir sayıda tutuyor , bu denge bozulunca bagirsaktaki candida sayısı hızla artıyor , bu da tiroid problemleri dahil pek çok rahatsızlığın sebebi olabiliyor.

Eger vücudunuzun çeşitli yerlerinde mantar çıkıyorsa candidanin çoğalmış olma olasılığı yuksek. ( gerçi bende yoktu) vücudun asit -baz dengesinin bozulması da candidayi arttirabiliyor. Bunu önlemek için alkali beslenme tarzı öneriliyor.
-İlk 1,5 ay her aksam yatmadan once 1 çay kasığı karbonatin üzerine bir miktar sıcak su ilave edip , 1 büyük bardak su ilavesi ile ictim(hamilelik sonucundan sonra bıraktım)
-ilk 1,5 ay haftada 2-3 aksam ezilmiş sarımsağı 1-2 dis, 1kasik probiotik yoğurtla yedim, sarimsak mutlaka ezilmiş olmalı, amac olası candidayi azaltmak, hamilelik haberinden sonra bıraktım
-ilk 1,5 ay probiotik bakteri hapı (eczanelerde satılıyor) ve selenyum hapı günde 100 lük kullandım, hamilelik haberinden sonra biraktİm , ama doktor multitabs vitamin verdi, her ikisi de daha dusuk dozlarda bu vitamin hapında var zaten.
-her türlü gluten ihtiva eden yiyecek yasak, ekmek , bulgur , pasta, makarna , börek vs ye elveda demek, en azından bir sureligine. Glutensiz beslenmede %99 yok. Ya %100 glutensiz beslenilecek yoksa bir anlamı olmuyor. Güvendiğim 1-2 yer dısında dışlarda köfte ve corba bile içmedim. Hazır alınan hemen her seyin icinde de gluten var, salata sosları , cipsler gibi,eser miktarda gluten içeren gidalari bile yemedim. Gida etiketlerini okumak çok önemli, gluten , sirke , peynir vs içeren hiç bir sey yemedim.
-ne yedim? Her türlü sebze.pancar , London)enginar, kereviz, pirasa, ispanak vs. Ancak Lahana, karnıbahar, brokoli , turp cesitleri çok faydalı olmasına rağmen tiroid problemleri olanların kısıtlı miktarda ve mutlaka pişmiş olarak tüketilmesi gerekiyor.

Kuzu eti, dana eti, balık çeşitleri, hindi eti, kısıtlı olarak da tavuk eti. Baklagil çeşitleri; nohut, bakla, fasulye, kırmızı ve yeşil mercimek, maş fasülyesi vs. Meyva çeşitleri. İlk 1,5 ay karabuğday ekmeği yedim, ama bazı kaynaklarda karabuğdayın aşırı tüketimi hamilelikte önerilmediği için, mısır unu, piinç unu ve nohut unundan yapılmış, ekmek, pizza, kek vs, aşırıya kaçılmaması şartıyla yedim. Kuruyemiş de serbest. Yani mümkün olduğu kadar gerçek gıda tüketilecek, işlenmiş ve paketli gıdalardan mümkün olduğu kadar uzak durulacak. Yani glütensiz diye hazır kek, bisküvi vs ye saldırmak çözüm değil.
-Paketli gıdaların pek çoğunda soya lesitini var, tiroid problemi olanlara önerilmiyor.
-Flor da tiroidin çalışmasını bozabiliyor, bu sebeple florsuz bitkisel bir diş macunu kullanmaya başladım, çayda da çok flor var, onu kesemedim, ama daha açık ve daha az içiyorum. Maden suyunda da bulunabilmekte, eskiden her gün içerdim, onu da azalttım.
- Bağışıklık sistemi hastalıklarının esas olarak bağırsak sağlığıyla ilgili problemlerden kaynaklandığını düşünüyorlar, kemik suyunun bağırsak florasını düzeltmekte etkili olduğunu savunuyorlar. Baklagilleri genelde kemikli kuzu eti ile pişirdik.
-Yemeklerden yarım saat önce, yemek sırasında ve yemekten 2 saat sonrasına kadar mümkün olduğu kadar su içmedim. Çünkü hazmı sağlayan mide asidi. Su içince, mide asidi seyreldiği için hazım zorlaşabiliyor.

Açıkças hiç kolay değil, bütün bunları uygulamak, ama doğuma kadar Allah kısmet ederse bu şekilde besleneceğim. Yurt dışı araştırmalarda gluten intoleransı, tiroid antikorlarının yüksekliği ve tüp bebekte başarısızlık konusunda ciddi bağlantılar bulunmuş. Yaşınız 38 i geçtiyse, en az bir başarısız tüp bebek tedavisi geçirdiyseniz, tsh seviyeniz normal bile olsa antikorlarınızı ölçtürmenizi öneririm. Ben doktor değilim, ancak okuduklarımı ve deneyimlerimi paylaşmak istedim.

Açıkças hiç kolay değil, bütün bunları uygulamak, ama doğuma kadar Allah kısmet ederse bu şekilde besleneceğim. Yurt dışı araştırmalarda gluten intoleransı, tiroid antikorlarının yüksekliği ve tüp bebekte başarısızlık konusunda ciddi bağlantılar bulunmuş. Yaşınız 38 i geçtiyse, en az bir başarısız tüp bebek tedavisi geçirdiyseniz, tsh seviyeniz normal bile olsa antikorlarınızı ölçtürmenizi öneririm. Ben doktor değilim, ancak okuduklarımı ve deneyimlerimi paylaşmak istedim.

Öncelilkle hayırlısı olsun,Allah bebeğinizi sağlıkla kucağınıza almayı nasip etsin....

Paylaşımlarınız için çok teşekkürler.Okuyunca şok oldum açıkcası,böyle bir yemek düzenini oturtmak çok zor,sizi tebrik ederim,antikorları düşürmek çok zor diye okumuştum bu forumda,değerlerinizin düşmesine çok sevindim.Bu hastalıkla ilgili birçok şeyi netten ve buradan öğrendim.Doktorlarımız sağolsun haşimatosun,şu ilacı şu kadar kullanacaksın deyip yolluyorlar.Turp,lahana yasaklı yiyeceklermiş mesela,bunu netten öğrendim.Sen bana desene kardeşim senin rahatsızlığın bu şu yiyeceklerden uzak dur,şu tuzu kullan,ama nerdeee.....Nette okuyana kadar iyotlu iyotsuz tuzun bu hastalıkta önemli olduğunun farkında bile değildim.Eutyrox değerleri çabuk düşürüyor,çok iyi bir ilaç ama kemik erimesine yol açtığını duydum.Bir taraftan iyileşirken başka taraftan hasta oluyoruz yani,inşallah doğru değildir :KK14:

X